Készüljünk: nem csak az iskolaszezon indult be, hanem a NAV is

A szeptember nem csak az iskolakezdést hozza, hanem az adóhatósági ellenőrzések is újraindulnak, fokozódnak ilyenkor. Tapasztalatok és a kihirdetett hatósági ellenőrzési irányelvek is azt mutatják, hogy az egyik fő célpont ilyenkor a vállalatok áfafizetése.

Kép: SXC

Az adóhivatal elsősorban az áfabefizetések ellenőrzésére koncentrál szeptemberben, mivel a magyar vállalkozások jellemzően ezzel az adónemmel trükköznek a legszívesebben. Fontos ezért felkészülniük az ellenőrzésre azoknak, akik áfát igényelnek vissza, de azoknak a kapcsolt vállalkozásoknak is, amelyeknek tulajdonosi, ügyvezetői köre részben vagy egészben azonos, és egymás között nagy forgalmat bonyolítanak le, valamint az olyan cégeknek, amelyek más EU tagországokkal kereskednek.

Az adóhivatal arra törekszik, hogy kiszűrje azokat, akik nem adnak számlát vagy nyugtát, igazolatlan eredetű áruval kereskednek, az adót valótlan tartalmú számlák befogadásával, akarják csökkenteni, vagy akik külföldről – jellemzően más EU-s tagállamából – származó vagy import után ott szabadforgalomba helyezett árukat utaztatják. Ez utóbbi általában fiktív kereskedelmi láncolatra – adót nem fizető fantom (az adóhatóság által elérhetetlen) cégek beiktatására – utal. Mindezek alapján összehangolt, részletekbe menő vizsgálatra lehet számítani például a nemzetközi kereskedelem kapcsán, amelyek során az áru útját a termelőtől/gyártótól a végfelhasználóig végigkísérik, termelési/kereskedelmi ciklusokra, termékpályákra specializáltan, összehangoltan végeznek ellenőrzéseket – figyelmeztet a LeitnerLeitner adótanácsadó friss blogbejegyzése.

Fel kell készülni az ellenőrzésre

A jóhiszemű adózók azonban sikerrel készülhetnek fel a vizsgálatokra, ha már a kockázatok elemzésébe, a folyamatok tökéletesítésébe bevonnak egy tanácsadót. Kulcskérdés ugyanis a helyes adókezelés, az ügylet áfa-szempontú besorolása és a hibátlan adminisztráció (számlázás, bizonylatolás, bevallás, a dokumentumok megőrzése, a partnerek megfelelő ellenőrzése).

Ha az ellenőrzésekre való felkészülés során egy céget áfa- szempontból átvilágít egy tanácsadó, ezt „áfa health check”-nek nevezzük. Ennek során kifejezetten azokat az eseteket nézzük át, ahol az adózónak egy-egy ügyletét osztályoznia kell áfa-szempontból, és ahhoz hogy helyesen határozza meg, hogy az adott ügyletnél kell-e áfát fizetni nagyon sok mindent kell figyelembe vennie.

Mit vizsgálnak az ellenőrök?
Vállalkozni nem könnyű és a számtalan engedély és dokumentáció beszerzése nem is teszi egyszerűbbé a cég működését. Különösen ha úgy döntünk nyitunk egy üzletet, szépségszalont vagy éttermet. Miután úgy érezzük, hogy túl vagyunk a nehezén, a sok munkával és legalább annyi anyagi áldozat megszerzett engedélyek a gyakorlatban is megmérettetnek a különféle szakhatóságok által. Összeszedtük, kik ellenőrizhetik és miket vizsgálhatnak egy kereskedelmi egységnél.
Nehéz eset a háromszög-ügylet

Ha egy termék kereskedelmében például három különböző EU tagországban regisztrált vállalkozás vesz részt, lehetőség van arra, hogy a középső szereplő (láncszem) ne kérjen adószámot, ne nyújtson be bevallást, és ne fizessen áfát ott, ahova a terméket szállította. Helyette ezt a harmadik szereplő fogja fordított adózás keretében rendezni. Előfordul azonban, hogy az adózók egy EU-s értékesítésükkel kapcsolatban tévesen hiszik azt, hogy háromszögügylet, miközben valójában nem háromszög, hanem több szereplős láncügyletről van szó.

Ha pedig ez a helyzet, és rosszul sorolják be az ügyletet, akkor áfa-hiány, az utólagos regisztrációból többletadminisztráció és bírság keletkezik. A kockázatelemzéskor a tanácsadó az áru útját követi végig, amivel nagyon fontos tisztában lenni a megrendelőnek is. Persze nem kérheti el partnereitől a bizonylatokat, ami gyakorlatilag üzleti titkot sértene, de magáról a tényről, az értékesítési láncolatról hogy partnerei honnan szerezték be az árut informálódnia kell.

Akkor is kell áfát fizetni, ha az áru át sem lépte a határt

Hasonló besorolási problémát okozhat, és akár még a dupla-áfafizetés lehetősége is felmerülhet, ha egy magyar adóalany terméket szerez be egy másik EU-s tagállamból, melyet azonban nem hoz be belföldre, hanem azonnal továbbértékesít egy harmadik tagállamba, ahol azonban nem jelentkezik be, és a háromszögügylet egyszerűsítést sem alkalmazzák.

Ekkor függetlenül attól, hogy a termék sosem járt Magyarországon a magyar közbelső szereplőnek magyar áfa fizetési kötelezettsége keletkezik, anélkül hogy azt jogszerűen levonhatná. Az áfát csak akkor kaphatja vissza, ha vagy ő, vagy helyette a vevője háromszög ügylet szabályait alkalmazva bevallja, és rendezi az adót a harmadik tagállamban.

Érdekes helyzetet teremthet az is, ha egy gépet, esetleg autót valaki közösségen belül értékesít, de az eszköz az értékesítést követően még itt marad, és kérnek még vele kapcsolatban valamilyen extra szerelést. Az autós példánál maradva be kell szerelni egy riasztót, navigációt vagy épp egy hifi rendszert. Ha azt még az értékesítő országban megcsinálják, vagyis a terméket nem szállítják ki azonnal, az értékesítés áfa-mentessége veszélybe kerülhet.

A bejegyzés teljes terjedelemben itt olvasható!

Tedd-ne tedd ellenőrzés esetén
A fentiek mellett mostanában egyre gyakrabban hallani, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) „előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét” tartott bizonyos vállalkozásoknál. Hogy mit lehet és mit nem, illetve mit érdemes tenni ilyen esetben, arról itt olvashat részletesen.
Az is biztos, hogy előbb-utóbb minden cég találkozik a NAV ellenőreivel, és akkor is hajlamosak vagyunk megijedni ettől, ha egyébként mindent a lehető legszabályosabban csinálunk. A Piac & Profit szakértői segítségével összeszedtük, mit tegyünk, és mit ne tegyünk ellenőrzés esetén. (Ráadásul már a tudtunk nélkül is indulhat adóellenőrzés.)

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo