Az adóhatóság is halad a korral – könnyen ráfaraghatunk

Az online pénztárgépek bevezetése, és azok ellenőrzése kapcsán a NAV is modernizálta ellenőrzési módszereit. Ezt az adóellenőri jelenlétet általában forgalomszámlálásnak hívják. Az adóhivatal ellenőrei megjelennek a boltban, számolják a forgalmat, és közben nézik, hogy szabályosan használják-e az online pénztárgépet a bolt dolgozói.

Kép: Freestock

Eddig is alkalmazható ellenőrzési mód volt a forgalomszámlálás, de csak nagyon ritkán élt vele a NAV. Habár online pénztárgépek nélkül is volt módja az adatok összehasonlításának a pénztárgép adómemóriájának elkérésével és adatainak kielemzésével, de ez az összehasonlítás mérföldkövekkel egyszerűbbé vált az online kasszák esetében. Ahogy telik múlik az idő az online pénztárgépek bevezetése óta, annál több adat áll az adóhatóság rendelkezésére, hogy összehasonlítsa az adatokat.

„ Így tapasztalatunk szerint egyre inkább figyeli az adóhatóság, ha adott szakmánál eltérnek az online pénztárgép használati szokások, s ha szokatlant és az átlagostól eltérőt talál, akkor valószínűleg nagyobb eséllyel számíthatnak ellenőrzésre a szűrőn fennakadt vállalkozás” – írta szakértő partnerünk, a Dr. Vilmányi adószakértői iroda blogjának legfrissebb bejegyzésében.

Üzletek, boltok, éttermek, vendéglátó- és szórakoztató egységek mind-mind számíthatnak ezentúl a revizorok folyamatos jelenlétére egy-egy forgalomszámlálás típusú ellenőrzés kapcsán. Természetesen a nyugtaadási kötelezettsége ellenőrzése is megmarad a fedett és nyílt próbavásárlások alkalmazásával.

Minden évben ellenőrizni kell a kasszákat
Számos változást hoz a kereskedők életében az online pénztárgépek üzemeltetése. Ez nemcsak a napi használatra vonatkozik, hanem a karbantartási, szervizelési szabályokra is. Az alábbiakban összefoglaljuk, mire kell figyelniük az üzemeltetőknek.
Mikor alkalmazza a NAV a forgalomszámlálást?

Ha ismeri ügyfeleit a vállalkozó, és könnyen felismerheti, hogy adóellenőrzés zajlik.

Az adóhivatal a pénztárgép forgalmi adatait elemzi és a nap végén gyakoribb adatok gyanút kelthetnek, ha ezt nem indokolja az üzlet profilja.

Adott üzlet forgalmi adatai eltérnek a hasonló profilú üzlet adataitól.

Az üzletnek kisebb a forgalma, mint a hasonló paraméterű társaié, túl alacsony a nyeresége vagy veszteséges.

Már előfordult az üzletben korábban nyugtaadási kötelezettség elmulasztása.

A vállalkozók pénztárgéphasználatának ösztönzésére.

A NAV beszámolója szerint a forgalomszámlálások napjain átlagosan mintegy 60 százalékkal több bevétel került a pénztárgépekbe, mint máskor. A legkirívóbb esetben azonban a számok 88 százalékos bevétel-eltitkolásra utaltak.

Nincs menekvés

Vajon milyen indokokat fog elfogadni az adóhatóság egy kiugró 80 százalékos forgalomnövekedésre? S vajon mennyire szolgáltat biztos alapot egy 1 napos forgalomszámlálásnál tapasztalt forgalomnövekedés egy becslési eljárásnál? Egy nap még kevésbé védhető, de ha már egy héten keresztül vagy több alkalommal számlálják a forgalmat, akkor már nehezebb megmagyarázni a hirtelen jött forgalomnövekedést. A helyzeten az sem segít, ha a tulajdonos/alkalmazott direkt próbálja meg csökkenteni a forgalmat. Pl: nem kínálja a legnépszerűbb termékeket, elfogynak a termékek, vagy például iskolai büfében a szünetben megy el dohányozni, stb.

A forgalomszámlálásnál keletkezett adatokat biztos használni fogja a NAV a becslési eljárás során, és utólagosan, eltitkolt bevételt fog becsülni. Érdemes tehát már felkészülni a forgalomszámlálás típusú ellenőrzésre is. De ha a hírek hallatára észbe is kap a tulajdonos és elkezdi szorgalmasan használni az online pénztárgépet és beüt minden forintot, akkor is kaphat akár utólagos ellenőrzést is, a kiugró forgalomnövekedés miatt.

Valószínű azonban, hogy az adóhivatal más ellenőrzési módokat is fog alkalmazni az eltitkolt bevétel felderítésére és 90 százalékos valószínűséggel elrendeli az ÁFA bevallások utólagos ellenőrzését is. második esettől már több napos üzletbezárásra is számíthat a vállalkozás.

Ha ügyesen ütjük a gépet, nem kell számítani NAV-ellenőrzésre
Az üzleteknek egyre inkább fel kell készülniük a pénztárgépekkel kapcsolatos NAV-ellenőrzésekre. A hatóság birtokában lévő adatok miatt érdemes jól felkészülni! Szakértőnk, a Dr. Vilmányi Adószakértő Iroda segít!

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo