Eddig 5,3 milliárddal támogatta az állam a kasszacserét

Eddig 5,3 milliárd forint állami támogatást kaptak az online kasszát beszerző vállalkozások. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint az átállásra kötelezettek 139 466 online pénztárgépet helyeztek üzembe, nagyobb részüket állami támogatással.

140 ezer már üzemel - Kép: MTI

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden nyilvánosságra került dokumentumai szerint a tárca úgy számol, hogy idén az áfabevételek 153 milliárd forinttal növekedhetnek a pénztárgépek online bekötésének köszönhetően. A kasszák üzembe helyezését 5,3 milliárd forinttal támogatta eddig az állam - közölte a Magyar Távirati Iroda.

A visszavont engedélyű pénztárgépeket forgalmazó Alt Cash Kft. és Japán Cash Kft., illetve az előlegekkel eltűnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfelei 68 591 pénztárgépet igényeltek úgy, hogy a kifizetett vételárat, előleget, foglalót az állam átvállalta - emlékeztetett az adóhatóság. A támogatás lehívására nyitva álló, április 30-ai határidőig üzembe helyezett pénztárgépek több mint 55 százalékának megvásárlását szintén támogatta az állam, ezek a vállalkozások 50 ezer forinttal kevesebbet fizettek a pénztárgépért - közölte a NAV. (A szűkös határidő miatt tízezrek bukták el a támogatást.)

Az adóhatóság nem tudja megmondani, hány pénztárgéphez kértek támogatást, mert az ellenőrzéskor kiderült, hogy számos kereskedő egy pénztárgépre több üzembe helyezési kódot is kért, illetve sokan jóval több üzembe helyezési kódot kértek, mint ahány pénztárgépet végül üzembe helyeztek. A támogatási kérelmek vizsgálata sem fejeződött még be. A június 30-i jogvesztő határidőig beérkezett támogatási kérelmekből 54 552 darabot dolgozott már fel az adóhatóság - közölte a NAV.

A tavalyi tervek szerint már az év elején le kellett volna zárulnia a kasszacserének, az adóhivatal tavaszi becslése pedig a nyár első hónapját jelölte meg a folyamat zárásaként. Ezek az időpontok azonban jelenleg túlontúl optimistának tűnnek. Jelenleg becslések szerint még mindig "csak" 140 ezer kasszát helyeztek üzembe, a NAV-tól azonban 238 ezer kasszakódot igényeltek a kereskedők. „Habár nyilván sok kódot technikai okokból kétszer rendeltek meg, úgy becsülöm, hogy nagyjából a felénél járhatunk a kasszacserének” – vélte a Piac & Profitnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, aki szerint azonban a kasszák „nagyjára” belátható időn belül sor kerül, a nyár folyamán valószínűleg lezárulhat az átállás nagy része. Vámos mintegy tízezresre becsülte azoknak a jogkövető kereskedőknek a számát, akik elestek az állami támogatástól.

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo