Pénztárgépek online bekötése cikkek


Öt nap maradt beüzemelni a kasszákat

Öt nap maradt beüzemelni a kasszákat 

A januártól online pénztárgép használatra kötelezetteknek a kitolt határidőnek köszönhetően még öt napjuk van arra, hogy igénybe vegyék az 50 ezer forintos állami támogatást- közölte az NGM. Ehhez csak annyit kell tenniük, hogy május 2-ig üzembe helyezik a pénztárgépet. A vállalkozások már több mint harminc pénztárgéptípusból választhatnak.
Még nem maradt le a támogatásról!

Még nem maradt le a támogatásról! 

A januártól online pénztárgép beszerzésére kötelezetteknek elég április 30-ig üzembe helyezniük a pénztárgépet az eredeti 2016. december 31-i határidő helyett ahhoz, hogy igénybe vehessék az állami támogatást - mondja ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent rendeletmódosítás.
Kész a technológia az automaták NAV-bekötéséhez – amik nem is a NAV-hoz lesznek bekötve

Kész a technológia az automaták NAV-bekötéséhez – amik nem is a NAV-hoz lesznek bekötve 

Műszakilag elkészült, és engedélyeztetés előtt áll az elektronikus rendszer, amely lehetővé teszi az étel- és italautomaták bekötését a NAV-hoz. Az NGM még tavaly szeptemberben kötelezte az üzemeltetőket az adatszolgáltatásra, de egészen mostanáig nem látszott, lesz-e megoldás, amivel a vállalkozások képesek megfelelni az elvárásoknak.
Menekülnek a taxisok az online kassza elől

Menekülnek a taxisok az online kassza elől 

Komoly átrendeződést indított el a taxitársaságoknál az online kassza év eleji bevezetése. A cégek azt szeretnék, ha a sofőrök vállalkozóként maguk vállalnák az ezzel járó plusz felelősséget.
Online kassza: ha van, ha nincs, jelenteni kell

Online kassza: ha van, ha nincs, jelenteni kell 

A hatóság 2017. január 1-jére halasztotta az újabb online pénztárgép-kötelezettek számára az indulást. Aki eddig nem tett eleget a kötelezettségének, annak kézi számlákkal és a havi adatszolgáltatással kell számolnia, amíg az online kasszája nem üzemel – ha nem akar bírságot fizetni.
Aki kódot kért, az is kap támogatást a kasszára

Aki kódot kért, az is kap támogatást a kasszára 

Eddig arról szólt a fáma, hogy csak az kap támogatást az online kasszára kötelezettek közül, aki december végéig üzembe helyezi azt. A NAV vezetője szerint azonban azok is megkapják majd az ötvenezer forintos segítséget, akik tavaly év végéig kódot kértek a NAV-tól.
Fontos határidő az év vége a vállalkozásoknak

Fontos határidő az év vége a vállalkozásoknak 

December 31-én három – a vállalkozásoknak jelentős adómegtakarítást eredményező – határidő jár le. Az év utolsó napjáig választható a kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalati adó (kiva), - ha már január elsejétől ezen igen kedvező adózási módok egyike szerint kíván adózni a vállalkozó - illetve az alanyi mentesség az áfában. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy 2016. december 31-én éjfélig az erre vonatkozó nyilatkozatot el kell juttatni az adóhivatalnak. A pénztárgéphasználatra újonnan kötelezetteknek is az év utolsó napján jár le a kassza üzembehelyezésére nyitva álló határidő, amely az állami támogatás igénybevételének egyik legfontosabb feltétele.
Egymilliós bírsággal fenyegette meg a NAV a masszőröket

Egymilliós bírsággal fenyegette meg a NAV a masszőröket 

Egymillió forintra is bírságolhatók az újonnan online pénztárgép használatára kötelezett tevékenységi körbe tartozók közül azok, akik januártól elmulasztják a bizonylat kiállítását, kivéve, ha nyugta helyett számlát állítanak ki, és valamennyi számláról havonta adatot szolgáltatnak.
Kasszamizéria: gondban a masszőrök

Kasszamizéria: gondban a masszőrök 

Sokaknak okoz fejtörést az online kasszázásra való áttérés, gyakorlatilag az összes érintett szakma nehézségekkel és információhiánnyal küzd az átállás miatt. Sokan azonban elébe mentek a problémának és már korábban beszerezték az online kasszákat, már akkor, amikor még nem is kellett.
Még tízezren nem kértek kódot a NAV-tól

Még tízezren nem kértek kódot a NAV-tól 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) becslése szerint január 1-től mintegy 20 ezer vállalkozással bővül az online pénztárgépet használók köre, a kötelezettek több mint fele már igényelte a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a kassza üzembe helyezéséhez szükséges kódot.

Roham lesz az online kasszákért az év végén 

Az NGM számításai szerint jövőre 230 ezer - a gazdaságfehérítés egyik leghatékonyabb eszközének tartott - pénztárgép szolgáltat online, azonnali adatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Az újonnan kötelezett, mintegy 20 ezer vállalkozás öt pénztárgéptípusból választhat. Az érintettek csaknem fele kért eddig – a kassza használatához szükséges – ún. üzembehelyezési kódot az adóhivataltól - közölte a minisztérium. Pár hét van már csak az átállásra.

A pénztárgépet is meg kell venni a karácsonyi hajrában 

Eddig több mint 10 ezer pénztárgép-támogatásra jogosult vállalkozót kerestek fel személyesen az adóhivatal munkatársai. A kasszánként 50 ezer forintos állami támogatás csak annak jár, aki 2016. december 31-ig beszerzi az új műszaki paraméterekkel bíró pénztárgépet.

Már igényelhető a pénztárgépekre a támogatás 

Már igényelhető a kasszánként 50 ezer forint támogatás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, amely a 2017. január elsejétől újonnan az online kasszák használatára kötelezett vállalkozásoknak jár.

Gépenként 50 ezer forintot ad pénztárgépekre az állam 

Megjelent a Magyar Közlönyben a gazdasági tárca rendelete, amely kasszánként 50 ezer forint támogatást biztosít a 2017. január 1-jétől újonnan kötelezett vállalakozásoknak. Az a vállalkozó, aki már megvásárolta a pénztárgépét, 2017. március 31-ig egy egyszerű igénybejelentéssel „kérheti” a NAV-tól a neki járó gépenkénti támogatást.

Ezt kell tenni az 50 ezer forintos támogatásért 

Mától véleményezhető az NGM pénztárgép támogatásáról szóló rendelettervezete, amely a 2017. január 1-jétől újonnan kötelezett vállalakozásoknak 50 ezer forintot biztosít a gépek beszerzéséhez. Az állami támogatás az átszemélyesítésre alkalmas, modernizált pénztárgép után vehető igénybe. Ezek az új kasszák lényegesen több funkcióval bírnak, így például már eladhatóak vagy bérbeadhatóak.

50 ezer forintot kapnak a kasszákra a vállalkozások 

Januártól több ezer vállalkozásnak kell online kasszát használnia, de kapnak egy kis segítséget a kormánytól: 50 ezer forintos támogatást kínálnak a januártól pénztárgépek használatára kötelezetteknek. Két kasszatípus már elérhető, ezek megkapták az engedélyeket.

Két pénztárgépből már lehet választani 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) két, új műszaki követelményeknek megfelelő pénztárgépet is engedélyezett. Az újonnan kötelezetteknek 2017. január elsejéig kell beszerezni az online kasszákat.

Három hónap van átállni az online kasszára 

Megjelent a Magyar Közlönyben a pénztárgép rendelet módosítása, mely szerint a korábban tervezett szeptember végi időpont helyett egységesen 2017. január 1-jétől lesz kötelező az online kassza használata. A pénztárgép használatára újonnan kötelezettek köre nem változik.

Mindenhol lehessen végre bankkártyával fizetni 

Úgy tűnik, van olyan téma, amiben egyetért a piac - egy része - és a kormány. A gazdaság további kifehérítése érdekében a kormánynak fokozatosan kötelezővé kell tennie a készpénzmentes fizetés lehetőségét a kereskedelemben és a szolgáltatásokban - javasolta egy pénztárgép-forgalmazó, Varga Mihály bejelentése szerint pedig ha nem is kötelezettségre, de támogatásra készül a kormány ez ügyben.

Leszokunk az áfacsalásról? 

Az Európai Bizottság tanulmánya szerint sikeresek és eredményesek a gazdaságfehérítő intézkedések, hiszen egy év alatt több mint négy százalékponttal csökkent az áfa adórés, ami azt jelenti, hogy mérséklődött az adóelkerülés - közölte az NGM.

A zsebükbe nyúlhatnak a kereskedők 

Amellett, hogy új vállalkozástípusokra terjesztik ki az online kasszák használatának kötelezettségét, azok a cégek is eszközönként mintegy 60-70 ezer forintos plusz kiadással számolhatnak a rendeletmódosítás miatt, akiknek már van szabályosan működő, NAV-hoz bekötött pénztárgépük.

Több lesz pár hétnél az új online kasszákra - január az új céldátum 

Mégsem szeptember végétől kell majd online kasszát használnia az erre újabban kötelezett vállalkozásoknak, az új céldátum jövő év eleje - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hamarosan rendelet is lesz erről. Az pedig már tény, hogy az automaták online kasszájának beszerzéséhez támogatás is lesz.

2017-től nézi a NAV az italautomatákat 

Az ital- és ételautomaták piacát is megtisztítaná a kormány az illegális szereplőktől, ennek technikai részletszabályairól rendelet jelent meg a Magyar Közlöny pénteki számában.

Sokan lesznek gondban október elsején 

Nem nagyon igyekeznek az újonnan online kassza használatra kötelezett vállalkozások az átállással. A NAV adatai szerint a mintegy 18 ezer érintettből eddig alig 1500-an igényelték az ehhez szükséges kódot. Mondjuk gépet akkor sem tudnak venni, ha a kód megvan.

Megmenekülnek a masszőrök az online kasszától? 

Decemberben felülvizsgálják az intézkedést, ami online kassza használatára kötelezné a masszőröket - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a heti kormányinfón.

A nagy bevételű cégeknél látna szívesen online kasszát a vásárló 

A magyar lakosság jelentős többsége támogatja a szürke- és feketegazdaság elleni kormányzati akciókat, ügyvédekre, a fogorvosokra és a plasztikai sebészekre terjesztenék ki például az online kasszát - derül ki a Nézőpont Intézet Gazdaságfehérítési Kerekasztalának legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Így talál több adócsalót a NAV 

Célzottan kiválasztott adózók ellenőrzése, a jelenben zajló gazdasági események vizsgálata, az áfára koncentráló adóellenőrzések, az EKÁER, az online pénztárgép rendszer és a nemzetközi adatok beépítése a kockázatok feltérképezésébe – ezekre az elemekre épül a NAV új ellenőrzési rendszere. Ráadásul újabb fordulatot jelenthet az online számlázás bevezetése.

420 milliárdot szakított az állam az online kasszákkal 

Két év alatt összesen több mint 420 milliárd forintot - egyebek mellett adóbevételekből, járulékokból, bírságokból származó bevételt - hozott a költségvetésnek az online pénztárgép és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A masszőrök hóna alá nyúlhat a kormány 

Mérlegeli a kormány, hogy nyújtson-e anyagi segítséget az érintetteknek az online pénztárgépek megvásárlásához, de egyáltalán nem biztos, hogy a masszőrök hóna alá nyúlnak, mert szerintük most más a helyzet mint 2013-ban volt.

Felesleges, de elviselhetetlen súly a masszőröknek a kassza 

A masszőrök nem tudják kigazdálkodni a pénztárgép beszerzését és használatát, ezért vagy befejezik tevékenységüket, vagy feketén folytatják - közölte az onlinekassza.hu hírportál szerdán. A többség ráadásul kisadózó, így bármit mutat a kassza, úgyis ugyanannyit fizet adóként.

Így választ ki ellenőrzésre a NAV 

Sok eszközt kapott a NAV az elmúlt években a kereskedelmi szektor fehérítésére, a kereskedőket leginkább az EKÁER és az online kassza bevezetése érintette érzékenyen. A rendszerek működnek, az Adóhatóság - dr. Horváth Gábor, a NAV főosztályveztő helyettese szerint - minden folyamatnál ott van. De mire figyelnek az említett rendszerek használata során? Mi az, ami "kiszúrja az ellenőrök szemét"?

Online kasszák: régi adósságot törleszt a kormány 

Nemcsak több vállalkozás lesz kötelezett az online kasszák használatára, hanem a szabályozást is pontosította a kormány. A jogalkotó a jelenlegi módosításokkal egyidejűleg számos, olyan fogalmat tisztázott, mellyel már az eredeti szabályozás hatályba lépése óta adós volt. Az RSM-DTM szakértőjének segítségével összeszedtük a legfontosabbakat.

Online kasszák: közelebb a józan észhez 

Jelentősen kibővül az online kassza használatára kötelezett vállalkozások köre, de az új szabályozás egyben ésszerűbb is mint a korábbi, nagy segítség például, hogy ezen túl át lehet íratni egy másik vállalkozás nevére az adóellenőrző egységeket.

30 milliárdot vár a kormány az új online kasszáktól 

Mintegy 25-30 milliárd forint többletbevételt hozhat a költségvetésnek az online pénztárgépek használatának kiterjesztése. Az online kasszákat egyebek között a gyógyszertárakra, autókereskedésekre, autóalkatrész-kiskereskedelemre terjesztik ki szeptember végétől.

Tizennégyezer cégvezető törheti a fejét 

Újabb mérföldkőhöz érkezett a szürkegazdaság elleni harc, hamarosan több mint 14 ezer cég pénztárgépe kerülhet online kapcsolatba az adóhatósággal – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató felméréséből.

Online kassza bővítés: nagy pénzre mennek 

Két ütemben terjesztik ki az online pénztárgépek használatának kötelezettségét - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A várakozásokkal szemben nem a fodrászok hanem például a plasztikai sebészek és motorszerelők jönnek a következő körben.

NAV: mindent tudni akarok! 

Európa legtöbb információjával rendelkező adóhatóságát építené fel a kormány. Idén jönnek az új online kasszák és az adóhatósághoz bekötött számlázás, jobban járunk viszont, ha az állam nem tartja be a vállalt határidőket. Többek között ezekről, de számos más fontos, de nem részletezett adózással és eljárásrendekkel kapcsolatos változásról beszélt az idei évre Tállai András az NGM adóügyekért felelős államtitkára és Csepreghy Nándor miniszerhelyettes a Joint Venture Szövetség konferenciáján.

Online kasszák: nincs panasz 

Nyugvópontra jutott a kasszapiac az online átállás okozta viharos időszak után. A pénztárgépek általános műszaki helyzete javult, hiszen a törvényi előírások miatt sokan új, még garanciális készüléket szereztek be. A Laurel cégcsoport tapasztalatai szerint a panaszok, hibajelzések száma nem haladja meg az online bekötés előtt jellemző volument, sőt valamelyest csökkent is.

Bizonytalan az új online kasszák sorsa 

Hangzatos kormányzati beharangozásokon kívül egyelőre még nem lehet tudni, milyen új szereplőknek és mikortól lesz kötelező az online kasszák használata. Az már biztos, hogy a fodrászoknak és a falusi vendéglátósoknak nem fog kelleni – egyelőre.

Taxisok, tisztítók, pénzváltók készülhetnek az online kasszára 

Újabb ágazatokat köteleznek arra, hogy a pénztárgépeiket kössék be az adóhivatalhoz. Most a szolgáltatási szektor van soron, az ígéretek szerint most elegendő időt hagynak a felkészülésre.

Az automatákba is bele akar pillantani a NAV 

Jövő nyártól az élelmiszer-automaták forgalmáról is online kapcsolattal kell adatot szolgáltatni az adóhatóságnak. A kereskedelem e speciális területén is van mit fehéríteni - írta a Népszabadság.

Még több online kassza lesz, de talán adócsökkentés is 

Még több ágazatban jön az online kassza, és készülni lehet a NAV-hoz bekötött számlázóprogramokra és akár készletnyilvántartásra is. Ha minden jól megy, a lakásépítés áfája csökken majd emiatt végül.

Leveket küld a NAV a feledékeny kasszásoknak 

Levélben értesíti a NAV azokat, akiknek pénztárgépük legalább egy hónapja nem küld adatot azért, mert mobilszolgáltatójuk felfüggesztette előfizetői szerződésüket. Az értesítés az Ügyfélkapus tárhelyre érkezik, illetve azok a vállalkozások, amelyek ilyen tárhellyel nem rendelkeznek, postai levélben kapnak információt.

Visszariadt Orbán a műkörmösöktől? 

Nem terjeszti ki a kormány az online pénztárgépek használatát a szolgáltató szektorra, így megmenekülnek a fodrászok, műkörmösök, és a taxisok is – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint Orbán Viktor fúrta meg a tervet.

Online kassza: mire figyeljünk a választáskor? 

A fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök, állatorvosok már megfontoltan választhatnak megfelelő kasszát az első forduló tapasztalatai alapján. A legfontosabb, hogy a kassza típusát ellenőrizzék a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal listáján, valamint hogy megbízható, stabilan működő forgalmazót válasszanak, amely nemcsak leszállítja és beüzemeli a pénztárgépet, de hosszú távon el is látja a szervizfeladatokat – figyelmeztet a Laurel cégcsoport.

Három hónap alatt lehetne online kassza a szolgáltatóknál 

Az elmúlt időszakban alig hallani a bevezetésekor hatalmas vihart kavaró online kasszákról – ami valószínűleg azt jelenti, hogy a rendszer beállt és működik a kereskedőknél. Újabb izgalmakat okozhat, ha eldől, kikre és mikor terjesztik ki az online kassza kötelezettséget. Bár az Alt Cash Kft. ügyvezetője szerint a forgalmazók készen állnak a várhatóan mintegy 70.000 újabb érintett vállalkozás kiszolgálására, így akár három hónap alatt is megvalósulhat az újabb kör kassza beindítása.

Online kasszát akarnak a pénzváltók 

A pénzváltók számára is kötelezően előírnák az online pénztárgépek használatát, a szektor képviselői maguk kérték ezt - nyilatkozta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 hírcsatornának.

Trükköznének, de most már nem mernek 

A Magyar Pénztárgép Szövetség kutatása szerint a felhasználók 20%-a még mindig trükközne a pénztárgéppel, ha tehetné, ugyanakkor a túlnyomó többség belátta, hogy az online rendszerbe nem lehet észrevétlenül beavatkozni.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut

Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut 

Eddig leginkább csak a fintech-cégeknél - mint a Revolut - látott funkciót vezetett be a Gránit Bank mobilapplikációjában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz! 

Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre.
Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével

Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével 

Az autóvásárlás örömteli dolog, ám sokszor nem egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbbet, akár magánszemélyről, akár cégről van szó.

Költségkímélés

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál 

Az elmúlt napokat jellemző télies, havas időjárás ismét megmutatta, hogy érdemes védekezni a különböző káreseményekkel szemben.

Pénzszerzés

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról  

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program .

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Jogi kisokos

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál  

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés első napja.

Klímablog

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig 

Nem elegendőek a jelenlegi, fokozatos változtatások.

Gazdaság

Az ideinél már csak jobb év jöhet a lakáspiacon

Az ideinél már csak jobb év jöhet a lakáspiacon  

A romló gazdasági környezet, a magas infláció okozta reálbér-csökkenés, a megugró hitelkamatok és az általános bizonytalanság látványos fékezést hozott idén a lakáspiacon.

Társadalom

Izgalmas finálé a pénzügyi versenyben: 1200 csapat közül került ki a győztes

Izgalmas finálé a pénzügyi versenyben: 1200 csapat közül került ki a győztes 

December 7-én, személyes részvétellel tartották meg a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny országos döntőjét, amelyen 20 csapat mérte össze tudását a szakmai zsűri előtt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo