Bizonytalan az új online kasszák sorsa

Hangzatos kormányzati beharangozásokon kívül egyelőre még nem lehet tudni, milyen új szereplőknek és mikortól lesz kötelező az online kasszák használata. Az már biztos, hogy a fodrászoknak és a falusi vendéglátósoknak nem fog kelleni – egyelőre.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: MTI

Jelenleg egyeztetnek a szakszövetségekkel, érdekképviseletekkel a pénztárgépek, online kasszák kiterjesztéséről más területekre, a sportpályáktól kezdve a fodrászokon át egészen az ügyvédekig – közölte szerdánVarga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Ennek ellenére a tavaly novemberben bejelentett új piaci szereplők utoljára ősszel hallottak a kiterjesztésről.

Néhány napja derült ki, hogy egyelőre a falusi vendégfogadásból élő magánvállalkozók is mentesülnek az online pénztárgép bevezetésétől, pedig januártól nekik is kötelező lett volna elektronikus kasszával kiállított nyugtát adniuk. Az már tavasszal eldőlt, hogy a fodrászok, a kozmetikusok és a szépségipari ágazat más, kisebb szereplői számára túl nagy terhet jelentene a gépek alkalmazása, így náluk sem vezették be az új rendszert. Korábban Varga Mihály még arról beszélt, hogy idén elindul az elektronikus számlarendszer, és bevezetik az online pénztárgépeket a szolgáltatóknál. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte ezek közül az autószervizeket, taxikat, a kondicionálótermeket, a wellness és a pénzváltás területét is. Arról szintén nincs hír, hogy a kaszinókat bekapcsolják-e az online rendszerbe – írta az MNO.hu.

„Még nem született döntés a bevezetésről, de utoljára novemberben érkezett hozzánk megkeresés a gazdasági tárcától” – nyilatkozta a lapnak az Országos Taxisszövetség elnöke. Metál Zoltán elmondta, korábban arról volt szó, hogy 2017-ig vezetik be náluk a kasszákat, de a pontos részleteket még nem dolgozta ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). „Tavaly ősz óta nem keresett senki a minisztériumtól, akkor hallottam utoljára arról, hogy nálunk is bevezetnék a rendszert. Pedig mi nem idegenkedtünk tőle, sok piaci szereplő véleményét kikértük. Új hírünk nincs, pedig eredetileg az idei első félévről volt szó – mondta az Autószerelők Országos Egyesületének elnöke. Spindler Tibor szerint az autó tartós fogyasztási cikk, ami életekért felel, ezért elengedhetetlen, hogy megfelelően javítsák, és így a tulajdonos biztonságban legyen. Ebben a folyamatban fontos lépés lehet az online kassza, mert segítségével ellenőrizhetőbbé válhat a rendszer.

Az online kasszák bevezetése csak részben fehérítette ki a kiskereskedelmet, ugyanakkor a kasszák bekötése óta eltelt időszak megmutatta, hogy mekkora lehet az adócsalás mértéke a szektorban. A becslések szerint ugyan csak tavaly áfából 200 milliárddal folyt be több a költségvetésbe az online kasszák fehérítő hatása nyomán. A kereskedők szokásait a Magyar Pénztárgép Szövetség kutatása is jól tükrözi miszerint a felhasználók 20%-a még mindig trükközne a pénztárgéppel, ha tehetné, ugyanakkor a túlnyomó többség belátta, hogy az online rendszerbe nem lehet észrevétlenül beavatkozni.

Csak félelemből nem csalunk adót?
Csak a hatósági ellenőrzések és a bírságok hoznak igazi eredményt a vállalkozások adófizetési hajlandóságának növelésében a NAV szerint. Erre bizonyíték, hogy 73 százalékkal nőtt az egyik fővárosi piac legális forgalma azon a napon, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai a helyszínen jártak.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo