Három hónap alatt lehetne online kassza a szolgáltatóknál

Az elmúlt időszakban alig hallani a bevezetésekor hatalmas vihart kavaró online kasszákról – ami valószínűleg azt jelenti, hogy a rendszer beállt és működik a kereskedőknél. Újabb izgalmakat okozhat, ha eldől, kikre és mikor terjesztik ki az online kassza kötelezettséget. Bár az Alt Cash Kft. ügyvezetője szerint a forgalmazók készen állnak a várhatóan mintegy 70.000 újabb érintett vállalkozás kiszolgálására, így akár három hónap alatt is megvalósulhat az újabb kör kassza beindítása.

Kép:Fotolia

Kétségtelenül csendesebb a kassza piac, de tulajdonképpen ez a reális állapot – mondta sajtótájékoztatón Madarász Jenő az AltCash Kft. ügyvezetője. Ugyanakkor pangásról nincs szó, tapasztalataik szerint az online pénztárgép használatára kötelezett vállalkozásoknak mintegy 30 százaléka már cseréli a gépét és természetesen az induló cégeknek is folyamatosan szüksége van gépekre. Azonban az igazi pörgést az jelentené, ha bővülne az online pénztárgép használatra kötelezettek köre.

Három hónap alatt bevezethető lenne  a szolgáltatóknál

A hírek szerint a taxisoknak, a fodrászoknak és a kozmetikusoknak is kötelező lesz az online kassza,a pénzváltók pedig maguk kérték, hogy arra a szektorra is vonatkozzon majd a szabályozás – egyes sajtóhírek szerint például az autószerelők számára is kötelező lesz az online kassza bevezetése. Hogy a szolgáltatók mely része kerül majd pontosan a kötelezetti körbe és mikortól, arról a pénztárgép szakma képviselői is csak találgatnak.

Madarász elmondása szerint a szakma képviselői márciusban tárgyaltak az NGM-ben, ahol mintegy 70.000 újabb érintett vállalkozásról esett szó, ehhez jön még az utóbb önként jelentkező, körülbelül 6500 pénzváltó. Madarász szerint az ehhez szükséges mennyiségű gép a jelenlegi forgalmazói körben rendelkezésre áll. A tapasztalatok szerint havonta körülbelül 20-25.000 gép bekötése a reális, így nagyjából három hónap alatt elindulhatna az online kassza rendszer a szolgáltatóknál is.

Ugyanakkor a szakember szerint nehéz megtippelni, hogy pontosan hány gépre lesz szükség, mert az érintetti kör jelentős része már beszerzett online kasszát, hisz sokan kereskedelmi tevékenységet is folytatnak, így már az előző körben kötelezetté váltak.

Másodlagos piac

A már működő gépek cseréje miatt miatt lassan megjelenthet az online pénztárgépek másodlagos piaca is, a használt kasszák természetesen olcsóbbak, így sok vállalkozás számára vonzóak lehetnek. Használt kassza vásárlására van lehetőség, ehhez a gép adóügyi ellenőrző egységét (AEE) kell eltávolítani (ezt az eredeti tulajdonosnak kell megőriznie). Új AEE beépítése után lehet „megszemélyesíteni” a gépet egy új vállalkozás számára.

Egy tavalyi rendelet tervezet szerint a használt kasszák vétele még egyszerűbb is lehetne, a terv szerint az AEE cserélése nélkül is lehetőség lehetne úgynevezett „átszemélyesítéssel” más vállalkozás számára használhatóvá tenni egy használt gépet, egyelőre azonban ez a lehetőség nem adott – mondta el a szakember.

Trükköznének, de most már nem mernek
A Magyar Pénztárgép Szövetség kutatása szerint a felhasználók 20%-a még mindig trükközne a pénztárgéppel, ha tehetné, ugyanakkor a túlnyomó többség belátta, hogy az online rendszerbe nem lehet észrevétlenül beavatkozni.
Hogy válasszunk?

Az alig egy éves kasszák lecserélése mögött sok esetben az áll, hogy a kötelezettség keletkezésekor a szűkös piacról, vagy éppen kizárólag az ár alapján választó kereskedők egy része azóta ismerte meg saját pontos igényeit és a gépek által nyújtott lehetőségeket, így most a vállalkozáshoz jobban illő típusra vált.

Egy kereskedő számára ugyanis a pénztárgép optimális esetben termelő eszköz – hangsúlyozta Madarász. A választást, a pénztárgép beruházást tehát nem egyszerűen a beruházási költség alapján érdemes megtenni. Sok esetben a kezdetben olcsó gépek üzemeltetési költségei a sokszorosára rúghatna kegy másik típusnak, érdemes tehát komplexen áttekinteni a lehetőségeket a döntés előtt.

A legtöbb meghibásodást például minden számítógépes rendszer esetében a ventilátor okozza, így ha ventilátor nélküli típust választunk, nagyságrendekkel is csökkenhet a későbbi szerviz költség. Azt is érdemes figyelembe venni a döntésnél, hogy bár a törvény előírja, hogy ha a pénztárgép meghibásodása esetén a forgalmazónak cseregépet kell biztosítania, az azonban már a forgalmazón múlik, hogy ezt ingyen teszi-e.

A kereskedők nagy része a tapasztalatok szerint a beszerzési ár mellett a pénztárgép mérete alapján dönt, azonban ez sem biztos, hogy jó megoldás. A kisméretű gépek sokszor drágábbak és üzemeltetési költség sem egyenesen arányosan nő a mérettel. A kis gépek ráadásul sok esetben kevésbé kényelmesen használhatók, ami akár jelentős kiesést is eredményezhet. A viszonylag nagy méretűnek számító magyar forinttal például a praktikusan használható pénztárgépfióknak legalább 40x40 centiméteresnek kell lennie, de nem érdemes „lespórolni” a fiók aljában lévő, igaz, plusz helyet igénylő trezor funkciót sem, ahová a nagy címletű pénzek egy résen keresztül egy mozdulattal biztonságos helyre juttathatók.

Miért nem használat több kisvállalkozó egy gépet?
Felmerült, hogy például a fodrászok esetében logikus lenne, ha az egy helyen dolgozó több kisvállalkozó közösen vásárolhatna pénztárgépet. Madarász szerint ennek nem technikai, hanem közgazdasági akadályai vannak. Hiszen nehezen lenne eldönthető, hogy a több használó közül ki a pénztárgép tulajdonosa, kit terhel a szerviz költsége, vagy például az adatkapcsolat díja.
A választáskor azt érdemes figyelni – tanácsolja a szakember -, hogy milyen gyorsan és kényelmesen használható az adott gép, hiszen a vevők átfolyási sebessége direkt módon megmutatkozik a profitban.

Akár az is szempont lehet, hogy az új gép kezelőfelülete méretben se különbözzön jelentősen az eladók által korábban megszokottól, hisz így rövidebb időt vesz igénybe, amíg a pénztárosok az új készüléken is a megszokott sebességgel tudnak dolgozni.

Érdekesség, hogy sokak számára például nehezebben és lassabban használható az érintő képernyős beviteli felület, hiszen ezeken hiányzik a nyomógombos kasszákon megszokott, az 5-ös számnál lévő kis „bütyök”, aminek segítésével a kasszát kezelő keze odanézés nélkül sem „téved el” a billentyűzeten.

A választásnál minden esetben azt kell nézni, hogy a kassza hogyan tudja eredményesebbé tenni az értékesítést. Egy önkiszolgáló típusú üzlet esetében például a legfontosabb a gyors és biztos termékazonosítás a vonalkód alapján, nincs viszont szükség termékkeresésre és a pénztáros a raktárkészletet sem fogja a gépen keresztül ellenőrizni. Ezeken a helyeken tehát elég lehet egy egyszerű kassza, a rendszer mögött pedig akár egyetlen számítógép, míg máshol jelentősen növelheti az értékesítést, ha minden eladó a számítógépes rendszerhez csatlakozott, komplex funkciókkal bíró géppel dolgozik.

 

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo