hirdetés

Online kassza bővítés: nagy pénzre mennek

Két ütemben terjesztik ki az online pénztárgépek használatának kötelezettségét - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A várakozásokkal szemben nem a fodrászok hanem például a plasztikai sebészek és motorszerelők jönnek a következő körben.
hirdetés

Ez év szeptember 16-tól az autó- és motorkerékpár javítással, -karbantartással, alkatrésszel kereskedő cégek, a plasztikai sebészek, a tánctermek - vagyis diszkók, a ruhatisztítók és a testedzési szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások számára lesz kötelező az online pénztárgépek használata, 2017. január 1-től pedig a pénzváltók számára teszik kötelezővé azt. (A részleteket a 48/2013-as NGM rendelet módosítása tartalmazza.)

Kép:Fotolia

Utóbbi kevéssé meglepő, mivel - mint arra Varga Mihály emlékeztetett - a pénzváltó szakma maga vetette fel, hogy szeretnék, ha rájuk is kiterjesztenék a NAV-hoz bekötött pénztárgépek rendszerét. A többi szektor, amelyre a ma aláírt rendelet kiterjeszti az online kasszák kötelezettségét viszont nem teljes mértékben felel meg a várakozásoknak.

A miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) egyeztetve választották ki, olyan iparágakat kerestek, amelyek a "leginkább fertőzöttek", ahol a legnagyobb az adóelkerülés aránya, ugyanakkor ahol nagyobb összegek forognak. Mint mondta, szaktárca részéről felmerült a sportpályák, kozmetikusok, fodrászok bevonása is a kötelezettek körébe, de úgy látják, ezeken a területeken "többe kerül a leves mint a hús". (Korábban ezen szektorok estében várták az online kasszák bevezetését, ezt egyszer Orbán Viktor "fúrta meg".)

A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy a kötelezett szektorok további bővítéséhez nem lesz szükség törvénymódosításra, egy miniszteri rendelettel megoldható a dolog.

Online kassza: mire figyeljünk a választáskor?
A legfontosabb, hogy a kassza típusát ellenőrizzék a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal listáján, valamint hogy megbízható, stabilan működő forgalmazót válasszanak, amely nemcsak leszállítja és beüzemeli a pénztárgépet, de hosszú távon el is látja a szervizfeladatokat. A továbbiakért kattintson!
A taxisoknál másképp lesz

A későbbiekben érintett szektorokkal kapcsolatban természetesen a taxisok online kasszája is felmerült. Ezzel kapcsolatban a miniszter kérdésre válaszolva azt mondta, további egyeztetések folynak az iparág képviselőivel, a cél pedig az, hogy 2017. január 1-re olyan rendszert tudjanak kialakítani, amivel nem lesz szükség az autókban elhelyezett online pénztárgépekre. A tervek szerint a NAV a taxitársaságok rendszerein keresztül jutna adatokhoz ehelyett.

Támogatás: még nincs döntés

Arról még nincs döntés, hogy a kormány biztosít-e támogatást a korábbiakhoz hasonlóan a kötelezettek körébe újonnan bekerült szektoroknak. Erről a miniszter elmondása szerint a szerdai kormányülésen fognak dönteni, de hangsúlyozta, hogy a mostani helyzet eltér a bevezetéskor tapasztalttól, hiszen ma már van elég megvásárolható eszköz, sőt a gyártók között kialakult piaci versenynek köszönhetően kedvezőbb áron lehet hozzájutni a pénztárgépekhez. Az Országos Kereskedelmi Szövetség sem ellenzi az újabb online kasszák bevezetését, ha ahhoz a legkisebb vállalkozások támogatást kapnak - írja a szervezet közleménye.

A miniszter szerint ezúttal - az első körös bevezetéssel szemben- elegendő idő áll a vállalkozások rendelkezésére a felkészüléshez, a tisztességes vállalkozások számára pedig kifejezetten előnyt jelent a dolog.

Sokat várnak tőle

Varga Mihály hangsúlyozta, a 2014-es bevezetés óta mostanra mintegy 217.000 online kassza működik az országban, ennek köszönhetően pedig 2014-ben 150 milliárd, 2015-ben 60 milliárd forintos adótöbblet keletkezett - vagyis a kasszák tényleg segítenek a gazdaság fehérítésében. A mostani, várhatóan kb. 30.000 újabb online kassza beüzemelésével további 20-30 milliárd forintos adóbevétel növekedéssel számol a miniszter.

Kötelező e-számla: előbb a nagyoknak
Az online kasszák és az EKÁER mellett a fehérebb gazdaság érdekében tett lépések harmadik nagy etapja lesz a kötelező online számlázás bevezetése a vállalkozásoknál. Varga Mihály ezzel kapcsolatban annyit mondott, még zajlanak az egyeztetések, egyelőre az a terv, hogy "egy bizonyos vállalati nagyságrend felett" kezdenék el bevezetni ezt a kötelezettséget első lépésként.
hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo