Egyre többen szállnak szembe a NAV-al

Bár a legtöbb hibás adóhatósági döntést maga a NAV korrigálja, egyre több tudatos adózó fordul a bírósághoz. Az aktív fellépés jelentőségét jól mutatja, hogy 2013-ban a bíróság elé kerülő ügyek közel egyharmada az adózók javára dőlt el.

Egyre tudatosabbak az adózók – Kép: PP

Az adózók által kifogásolt ügyek közel 40 százalékában derül ki, hogy hibás döntéssel zárult az adóhatóság ellenőrzési eljárása. Az esetek többségében a hibás döntéseket – hivatalból vagy kérelemre – maga a NAV orvosolja (bár az adóhatóság híresen rossz adós), és csak kevesebb ügy jut el bírósági szakaszba. Sokan még beletörődnek a sérelmezett adóhatósági döntésekbe, az elmúlt időszakban azonban nőtt az adózók tudatossága: egyre eredményesebbek a jogérvényesítésben, és a közeljövőben várhatóan egyre többen mennek majd bíróságra adójogi vitáikkal. Az aktív fellépés jelentőségét jól mutatja, hogy 2013-ban a bíróság elé kerülő ügyek közel egyharmada az adózók javára dőlt el – közölték a Ryan globális adótanácsadó cég szakértői.

A NAV 2013-as évkönyve szerint tavaly közel 211 ezer ellenőrzést folytatott le az adóhatóság. A vizsgálatok során 514,8 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel, 10 százalékkal többet, mint 2012-ben. A kiszabott szankciók összértéke 390 milliárd forint volt, ami 51 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az adóhatósági ellenőrzések szigorodása egész Európában jellemző. A szervezetten elkövetett adócsalások ugyanis az unió minden tagállamában komoly problémát jelentenek: egyes becslések szerint évente 100-150 milliárd euró értékű kárt okoznak az Európai Unióban. A visszaélések miatti fokozott ellenőrzéseknek azonban sokszor a tisztességes adózók isszák meg a levét, hiszen a körültekintően eljáró adózóknak is problémát okozhat egy-egy számla eredetének az igazolása vagy – egy adóhatóság által gyanúsnak vélt ügylet esetén – az ártatlanságuk bizonyítása.

Akitől jogtalanul tagadta meg a NAV az áfa-visszatérítést, annak mihamarabb lépnie kell!

Az adójogviták kialakulásának kockázatát az adózók sok esetben jelentősen mérsékelhetik, ha a revízió során együttműködnek a hatósággal. „Sok jogvita forrása, hogy az adózók az ellenőrzés során gondatlanságból rossz tájékoztatást adnak a revizoroknak, vagy nem adják át az ügyleteiket alátámasztó dokumentumokat. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy később a peres eljárásban hiába kerül elő egy perdöntő bizonyíték, a bíróság nem veszi azt figyelembe azzal a hivatkozással, hogy az adózókat az ellenőrzési eljárásban együttműködési kötelezettség terheli” – mondta el dr. Harcos Mihály, a Ryan adószakértője.

Csak óvatosan a számlákkal!
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a számlát kibocsátó vállalat adószámának az ellenőrzése. A vizsgálat pillanatok alatt elvégezhető, ugyanis az adóhatóság honlapján nyilvánosan lekérdezhető, hogy egy adószámot felfüggesztettek, esetleg töröltek-e.
Ha az ellenőrzés az adóhatósággal való együttműködés ellenére is olyan eredménnyel jár, amivel az adózók nem értenek egyet, mindenképp érdemes a jogorvoslati lehetőségeikkel élniük, hiszen a NAV legfrissebb statisztikái is azt mutatják, hogy az adózók az eljárás során egyre eredményesebben tudják képviselni érdekeiket. 2013-ban a kifogásolt ügyek közel 40%-ában a NAV maga állapította meg, hogy hibás volt az elsőfokú döntés, és a bíróság elé kerülő ügyek közel egyharmadában született az adózók számára kedvező ítélet. Nemcsak a lezárult adójogi perek száma emelkedett tavaly a megelőző évekhez képest, de az adózók számára kedvező eredménnyel záruló esetek aránya is nőtt.

A perindításra ezek ellenére még mindig sok esetben nem kerül sor. Míg ez a nagyobb vállalatoknál szinte automatikus az adójogi viták esetén, a közepes, illetve kisebb méretű cégeknél inkább csak akkor fordul elő, ha különösen jelentős értékről van szó. Jellemzően azok sem merítik ki az összes jogorvoslati lehetőséget, akik bíróság elé viszik jogvitájukat: az ügyek többsége sosem jut el a Kúriáig. Jelenleg a legtöbb per az áfával kapcsolatos, de gyakoriak a költségek elszámolhatóságát érintő jogviták is. Várhatóan rohamosan növekedni fog a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletekkel kapcsolatos perek száma is, mert ezen a területen még ingoványos a magyar jogalkalmazási gyakorlat.

„Bár van még hova fejlődni, érzékelhetően javult az adózok tudatossága, és egyre többen ismerik fel, hogy az adójogi vitákban a bíróság az első független és objektív jogorvoslati fórum. A trendek alapján arra számítunk, hogy a következő években az adózók nagyobb arányban fordulnak majd ilyen ügyekben a bíróságokhoz. Ez egyrészt a kisebb értékű perek növekedésével jár majd, másrészt növekedni fog a bíróságok szerepe a viták eldöntésében és ezzel együtt az adójogi gyakorlat formálásában is” – mondta el dr. Békés Balázs, a Ryan magyarországi és kelet-közép-európai régiójának vezetője.

Figyelmeztet a NAV

Tavaly a NAV elsőfokú hatósági eljárásban összesen több mint 2 millió 700 ezer határozatot adott ki. Az ezek kapcsán indult bírósági ügyek száma csupán 2500. Az adózók tehát a NAV határozatait elenyésző számban, mindössze 0,1 százalékban támadják meg a bíróságokon. Összességében a tavalyi perek 72 százalékában a NAV javára született kedvező döntés. Természetesen a NAV valamennyi másodfokon jogerőre emelkedett érdemi határozata ellen bírósághoz lehet fordulni - áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében.

A NAV is tévedhet!
A hazai adóvizsgálatok több mint felénél elérhető, hogy a NAV tervezett megállapítása ne kerüljön be az ellenőrzést lezáró határozatba, első- vagy másodfokon pedig az esetek közel 90 százalékában törölhető, illetve mérsékelhető a megállapítás, illetve a kiszabott adóbírság.

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo