Pénztárgépek: nincs több megrendelés a NAV honlapján!

A vállalkozások 2014. augusztus 31-ét követően már csak online pénztárgépet használhatnak. Az online pénztárgép-rendelés céljából az adóhatóság honlapján létrehozott eBEV-felületen keresztül pedig 2014. augusztus 15-től már nincs lehetőség új rendelést leadni.

Vagy lesz kassza, vagy büntetnek - nincs középút - Kép: MTI

Az online pénztárgépek bevezetésének véghatáridejéről szóló július végi NGM-közleményt követően hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is közzétett egy hírt honlapján. A korábbi NGM-közleményen kívül a hatóság felhívja a figyelmét azoknak a vállalkozásoknak, amelyek pénztárgép-használati kötelezettséggel járó tevékenységüket 2014. augusztus 31-ét követően kezdik meg, hogy szeptember 1-jét követően azt már csak online pénztárgéppel tehetik meg.

Továbbá kiemelték, hogy az online pénztárgép-rendelés céljából létrehozott eBEV-felületen keresztül 2014. augusztus 15-től már nem lesz lehetőség új rendelést leadni. A rendelési felületet augusztus 31-e után pedig egyáltalán nem lehet majd elérni –figyelmeztet Fekete Zoltán Titusz az RSM-DTM adómenedzsere legfrissebb blogbejegyzésében.

Szemétbe a régi géppel!

2014. augusztus 31-étől önmagában az online pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződés vagy a pénztárgép forgalmazója által visszaigazolt megrendelés megléte nem mentesíti az adóalanyt az online pénztárgép tényleges használata, valamint a használat hiányából adódó jogkövetkezmények alól. (Ráadásul ősztől rákapcsol az ellenőrzésekre a NAV!)

Fontos változás, hogy a tevékenységét 2014. augusztus 31-ét követően kezdő, pénztárgép használatra kötelezett adóalany, illetve a 2014. augusztus 31-ét követően pénztárgép használati kötelezettséggel járó tevékenységet kezdő adóalany nyugtakibocsátási kötelezettségének – már a tevékenysége kezdetétől – kizárólag online pénztárgéppel tehet eleget.

Ha az online pénztárgép üzembe helyezésre került, az üzemeltető köteles az üzlet eladóteréből a hagyományos pénztárgépet eltávolítani – olvasható a NAV közleményében.

Ha ügyesen ütjük a gépet, nem kell számítani NAV-ellenőrzésre
Az üzleteknek egyre inkább fel kell készülniük a pénztárgépekkel kapcsolatos NAV-ellenőrzésekre. A hatóság birtokában lévő adatok miatt érdemes jól felkészülni! Szakértőnk, a Dr. Vilmányi Adószakértő Iroda segít!
A 2014. augusztus 31-ei véghatáridő alól két kivétel van:

2015. január 1-jéig üzemeltetheti a hagyományos pénztárgépet  a pénztárgép használatra nem kötelezett adóalany, illetve az adóalany azon tevékenysége tekintetében, amely vonatkozásában nem kötelezett pénztárgép használatra.

2014. december 31-ig – átmenetileg – jogosult üzemeltetni a hagyományos pénztárgépet az üzemeltető abban az esetben, ha az üzembe helyezett online pénztárgép meghibásodik, de csak abban az esetben, ha az alábbi feltételek kivétel nélkül teljesülnek!

A szerviz nem tud cserepénztárgépet biztosítani, melynek tényét a szerviz  rögzíti a pénztárgépnaplóban, illetve nincs más olyan pénzátvételi hely, ahol a fizetések lebonyolítása aránytalan nehézség nélkül megoldható lenne és az üzemeltető a pénztárgép meghibásodását haladéktalanul bejegyzi a pénztárgépnaplóba, továbbá amennyiben a pénztárgép javítását, vagy a meghibásodott pénztárgép helyett más pénztárgép üzembe helyezését kéri valamely szerviztől (bejelentés), a bejegyzést haladéktalanul kiegészíti a bejelentés megnevezésével (javítás vagy üzembe helyezés) és időpontjával, továbbá a javítást, illetve az üzembe helyezést vállaló szerviz által közölt egyedi sorszámmal és közlésének időpontjával, és a műszerész a pénztárgép javítási célú elszállítását a pénztárgépnaplóba bejegyzi.

Ha kész a javítás, be kell ütni a tételeket!

Az üzemeltetőnek az online pénztárgépbe a javítás befejezését követően (első tételként) a hagyományos pénztárgéppel bizonylatolt bevételeket is be kell ütnie külön megjelöléssel vagy az erről utólag egy összegben készült gépi nyugtán történő feljegyzéssel, a bizonylat megőrzése mellett. (A kézi nyugtán vagy egyéb nyilvántartásban szükséges az értékesített termékeket/szolgáltatásokat adómértékenként megbontani és a pénztárgépben az összegeket ennek megfelelően a tényleges áfa-gyűjtő alá rögzíteni, tekintettel arra, hogy ennek hiányában az adóalany áfa bevallási kötelezettségének nem tud majd jogszerűen eleget tenni.)

Az üzemeltető köteles a hagyományos pénztárgép adómemóriáját 2013. január 1-je és a pénztárgép használatból történő kivonása közötti időszak vonatkozásában – a használatból történő kivonást követő két hónapon belül – kiíratni, és azt az adó megállapításához való jog elévüléséig megőrizni. A szerviznek az online pénztárgép javítási célú átvételéről, valamint a javítás befejezését követő visszaadásáról adatot kell szolgáltatnia az állami adóhatóság részére az átvételt illetve visszaadást követő 3 munkanapon belül, a PTGTAX jelű nyomtatvány alkalmazásával.

A számítógépes nyugta nem pótolja az online kasszát
Egyértelműsítette a Nemzetgazdasági Minisztérium júliusi rendeletében, mi számít pénztárgépes, és mi számítógépes nyugtának. A NAV közleménye szerint azok, akik pénztárgép használatára kötelezettek, nem bocsáthatnak ki számítógéppel kiállított nyugtát.

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo