Még mindig a jóhiszemű adózókat bünteti a NAV

Az áfa-levonási jognak a számla hiteltelenségére hivatkozással való megtagadása régóta forró téma a NAV és az adózók küzdelmében, az adóhatóság által kimunkált régi-új érvrendszer továbbra is a számlát befogadó, többnyire jóhiszemű adózókkal téríttetné meg a más által elcsalt adót.

Kép: Pixabay

Adócsalónak lenni ma Magyarországon nem igényel nagy szellemi kihívást: elég hozzá egy számlatömb, esetlegesen egy társaság, lehetőleg külföldi tulajdonossal és külföldi ügyvezetővel, fiktív vagy nem valós címmel. Ha egy ilyen társaság áfás számlát állít ki, amelynek áfa-tartalmát elfelejti befizetni, komoly nehézséget jelent annak kiderítése, hogy kinél landolt végül az áfa összege.

Az elmúlt években több iparág is érintett volt az ilyen jellegű adócsalásokban. Az egyik „legfertőzöttebb” iparág a gabonakereskedés volt, ahol azonban a fordított adózás bevezetésével az áfa-csalások száma visszaszorulóban van. Továbbra is divat azonban az áfával lelépni a mezőgazdasági termékértékesítések során vagy a nagy- és kiskereskedelem egyéb szektoraiban – írta Jalsovszky Pál a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Az adóhatóság is reagált az áfa-csalások elburjánzására. Mivel azonban az esetek többségében nem tudta az áfát az adócsalóktól beszedni, annak levonását a másik féltől tagadta meg: a számlát befogadó, általában teljesen jóhiszemű adózótól. A szokásos érvelés szerint az adócsaló vállalkozás által kibocsátott számla hiteltelen, hiszen a vállalkozásnak nem volt megfelelő eszköze vagy munkavállalója az adott szolgáltatás teljesítésére. Hiteltelen számla alapján pedig a számla befogadója nem gyakorolhat adólevonási jogot – függetlenül attól, tudott-e a számlakibocsátó szabálytalanságairól vagy sem. Ezáltal számtalan esetben az adócsalás terhét egy teljesen vétlen személynek kellett viselnie.

Jóhiszeműen is sérthetünk jogot!
Sok kisebb cég vezetője nem is gondol arra, mennyire fontos, hogy működése során a versenyjogi normákra is figyeljen, pedig akár jóhiszeműen is könnyen jogszabályt sérthet. Dr. Szamosi Katalin ügyvéd, az SBGK Ügyvédi Iroda vezetője arra is felhívja a figyelmet, hogy az új Ptk. ügyvezetői felelősségi szabályai a versenyjogi normasértések terén is kellemetlen következményekkel járhatnak.
A Bíróság ítélete - új időszámítás?

Ezen igazságtalan helyzetben jött mentsvárként a 2013. évben az Európai Bíróság két ítélete is, amelyek kimondták: a jóhiszemű adózótól az áfa-levonási jog csak akkor tagadható meg, ha tudta vagy tudnia kellett volna azt, hogy szerződő partnere adócsalásban vesz részt. Az érintett iparágak szereplői felsóhajtottak: a probléma megoldódott, a felhők kitisztultak az égről. (A döntésről itt olvashat részletesebben!)

A NAV azonban láthatóan nem szívesen tesz le arról, hogy az áfa-csalónál eltüntetett adóforintokat a számla befogadójánál találhassa meg. A jelenleg folyó adóvizsgálatok tapasztalatai azt sugallják, hogy a NAV a korábbi érvelését próbálja új köntösbe öltöztetve érvényesíteni. Eszerint a számla befogadójának kellő körültekintéssel kellett eljárnia az ügylet során – ennek elmaradása azt bizonyítja, hogy az adózónak tudnia kellett: a partnere adócsalásban vesz részt. A kellő körültekintés címén pedig az adóhatóság továbbra is nehezen átlátható és számtalan esetben életszerűtlen elvárásokat támaszt a számla befogadójával szemben. Azaz mindazok a körülmények, amelyekre alapozva az adóhatóság a múltban megtagadta az adólevonási jogot, még most is felhozhatók a számlát befogadóval szemben.

Más alkalmakkor az adóhatóság a kiutalás előtti ellenőrzést húzza el akár több évre is, és ezen idő alatt nem teljesíti az adózó áfa-visszatérítési kérelmét. Erre az adóhatóságnak több lehetősége is van: kapcsolódó ellenőrzéseket folytat vagy nemzetközi megkereséseket indítványoz, amelyek időigénye mind-mind nem számít bele az eljárási határidőbe. Míg ezen eljárások jogszerűsége nem kérdőjelezhető meg, azok jóhiszeműsége azonban igen. Az eljárások elhúzódása pedig legalább akkora kárt okoz a jóhiszemű szereplőknek és legalább annyira ellehetetleníti működésüket, mint az áfa-visszatérítés konkrét megtagadása.

Hogyan tovább?

A NAV régi-új taktikája sajnálatos módon továbbra is a játék ártatlan szereplőit sújtja. Csak remélni lehet, hogy az adócsalások elleni küzdelem előbb-utóbb eléri azt a fejlettséget, amikor a NAV szigora a valódi vétkesekre sújt le. Az sem elhanyagolandó körülmény, hogy a jogszerű kiutalások elhúzása végső soron a költségvetést terheli: a jogos kérelmek többéves késedelmi kamatterhét az állam lesz kénytelen viselni.

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo