Levonható-e a reklámszolgáltatás áfája?

A nemrégiben életbe lépett reklámadóval kapcsolatban még mindig sok a megválaszolatlan kérdés: például levonható-e a reklámszolgáltatás Áfa-tartalma, melynek nyújtója nem adott nyilatkozatot? A Saldo adószakértői erre keresték a választ.

Kép: SXC

A reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény (továbbiakban: Ratv.) 2. § (2) bekezdése szerint, adóköteles a reklám közzétételének megrendelése, ha reklám közzétevője nem ad a Ratv. 3. § (3) bekezdése szerinti nyilatkozatot. A reklámszolgáltatás közzétevője a megrendelővel kötött szerződésben, vagy más okiraton illetve a szolgáltatásról kiállított számlán kétféle nyilatkozatot adhat. Egyrészt arra vonatkozóan nyilatkozhat, hogy az adókötelezettség őt terheli és adófizetési, adóbevallási kötelezettségének eleget tesz, másrészt arról, hogy az adóévben reklám közzététele után adófizetési kötelezettség nem terheli - írta a Saldo adószakértői iroda.

Itt a bevallási forma a reklámadóhoz!

Amennyiben a reklám közzétevője nem tesz nyilatkozatot, akkor a reklám közzétételének megrendelője lesz a reklámadó kötelezettje, kivéve, ha a megrendelő egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély. Az Ratv. hatálybalépésével egyidejűleg módosították a társasági és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (azaz: Tao tv.) előírásait is.

A Tao. tv. 3. sz. melléklet A) része kiegészült a 16. ponttal, mely szerint nem minősül a vállalkozás tevékenysége érdekében felmerült költségnek/ráfordításnak az olyan reklám értéke, melynek nyújtója nem adott az Ratv 3. § (3) bekezdése szerinti nyilatkozatot, így ennek összegével növelni kell az adózás előtti eredményt az adóalap megállapításakor.

Fentiek miatt sokakban merült fel kérdésként, hogy a Tao tv. szerint nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség/ráfordítás esetében az Áfa-tartalom levonásba helyezhető-e?

Tekintettel arra, hogy az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. tv. rendelkezéseit az Ratv. nem érinti, a reklámadó-kötelezettségről szóló nyilatkozat megléte, vagy hiánya az áfa-kötelezettséget nem befolyásolja. A kérdéses számla adótartalma az Áfa tv. szabályai szerint helyezhető levonásba olyan mértékben, amilyen mértékben adóköteles tevékenységet szolgál.

Okozhat kellemetlen meglepetést a reklámadó
Bár a reklámadó körüli bizonytalanságokat részben eloszlatták a hatósági állásfoglalások, a törvény alkalmazása okozhat még kellemetlen meglepetéseket. Olyan cégeknél is adókötelezettség keletkezhet, amelyekről nem is gondolnák, hogy a reklámadó alanyaivá válhatnak. A beszállítóikkal vagy bérlőikkel kötött speciális megállapodásaik miatt ezzel szembesülhetnek például a nagykereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások, bevásárlóközpontok és áruházláncok is.

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo