Mikor nem ellenőrizhetjük mi az adóbevallásunkat?

Az adótörvények lehetővé teszik, hogy az adózók önellenőrzéssel nyújtsák be az társasági adóbevallásukat. Azonban nem minden esetben lehetséges ez a megoldás: mutatjuk mikor nem szabad!

Kép: SXC

Önellenőrzésre az adózó önadózás esetén jogosult. Az adózónak saját magának kell megállapítania és bevallania az adót és költségvetési támogatást. Ha jogszabály ezt nem tiltja az adózó tévedését elévülési időn belül önellenőrzés keretében kijavíthatja – figyelmeztet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Nincs helye önellenőrzésnek – többek között – akkor, ha

az adózó az adóbevallás, a költségvetési támogatás igénylése során a körülmények rossz mérlegelése vagy egyéb ok miatt nem élt a törvényben megengedett választási lehetőséggel vagy jogszerűen élt és azt kívánná megváltoztatni,

az adózó társasági adókedvezményt szeretne utólag érvényesíteni, mivel arra kizárólag a bevallás benyújtásáig meghozott döntése alapján van lehetőség,

az adóév során fizetendő társasági adóelőleg összegét kívánja módosítani az adózó,mivel az adóelőleg módosítását – az esedékességet megelőzően – a NAV-tól kérheti, ha az adóelőleget az előző időszak adatai alapján fizeti és számításai szerint adója nem éri el az előző időszak adatai alapján fizetendő adóelőleg összegét.

A fenti rendelkezésekkel kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszeren (06-40/42-42-42) keresztül.

Több az adókedvezmény

Tavaly 294,9 ezer kettős könyvvitelt vezető társas vállalkozásnál összesen 324,2 milliárd forint társaságiadó-fizetési kötelezettség keletkezett. Míg a pozitív adóalap a bázishoz képest 4,7 százalékkal nőtt, a tényleges adókötelezettség csupán 0,6 százalékkal bővült, aminek oka az adókedvezmények növekedése. A társas vállalkozások átlagos adóterhelése 10,5 százalékról 10,1 százalékra mérséklődött elsősorban az adókedvezmények 13,8 százalékos növekedésének köszönhetően.

Az igénybe vett adókedvezmények összege 13,8 százalékkal haladta meg a 2012. évit. Ennek oka elsősorban a különböző támogatások növekedése volt. A látvány-csapatsportok támogatása 39 milliárdról 48 milliárd forintra, az előadó-művészeti szervezetek támogatása 10 milliárdról 15 milliárdra, a filmalkotások támogatása 3 milliárdról 10 milliárdra nőtt. A fejlesztési kedvezmények összege ugyanakkor 33 milliárdról 27 milliárd forintra mérséklődött. A kkv-k által felhasznált kedvezmények nagysága 10,1, az egyéb vállalkozásoké 15,3 százalékkal nőtt.

Meddig kell tárolni a céges papírokat?
A vállalkozásoknál – függetlenül attól, hogy kisebb cégről vagy nagyvállalatról beszélünk – igen gyakran felmerülő kérdés, hogy meddig, hány évig célszerű megőrizni a jó néhány éve lejárt szerződéseket, számlákat, egyéb bizonylatokat. A határidők adónemenként eltérőek lehetnek, de az általános szabály ugyanaz. Íme a legfontosabb tudnivalók.

Véleményvezér

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo