hirdetés

Mikor nem ellenőrizhetjük mi az adóbevallásunkat?

Az adótörvények lehetővé teszik, hogy az adózók önellenőrzéssel nyújtsák be az társasági adóbevallásukat. Azonban nem minden esetben lehetséges ez a megoldás: mutatjuk mikor nem szabad!
hirdetés

Kép: SXC

Önellenőrzésre az adózó önadózás esetén jogosult. Az adózónak saját magának kell megállapítania és bevallania az adót és költségvetési támogatást. Ha jogszabály ezt nem tiltja az adózó tévedését elévülési időn belül önellenőrzés keretében kijavíthatja – figyelmeztet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Nincs helye önellenőrzésnek – többek között – akkor, ha

az adózó az adóbevallás, a költségvetési támogatás igénylése során a körülmények rossz mérlegelése vagy egyéb ok miatt nem élt a törvényben megengedett választási lehetőséggel vagy jogszerűen élt és azt kívánná megváltoztatni,

az adózó társasági adókedvezményt szeretne utólag érvényesíteni, mivel arra kizárólag a bevallás benyújtásáig meghozott döntése alapján van lehetőség,

az adóév során fizetendő társasági adóelőleg összegét kívánja módosítani az adózó,mivel az adóelőleg módosítását – az esedékességet megelőzően – a NAV-tól kérheti, ha az adóelőleget az előző időszak adatai alapján fizeti és számításai szerint adója nem éri el az előző időszak adatai alapján fizetendő adóelőleg összegét.

A fenti rendelkezésekkel kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszeren (06-40/42-42-42) keresztül.

Több az adókedvezmény

Tavaly 294,9 ezer kettős könyvvitelt vezető társas vállalkozásnál összesen 324,2 milliárd forint társaságiadó-fizetési kötelezettség keletkezett. Míg a pozitív adóalap a bázishoz képest 4,7 százalékkal nőtt, a tényleges adókötelezettség csupán 0,6 százalékkal bővült, aminek oka az adókedvezmények növekedése. A társas vállalkozások átlagos adóterhelése 10,5 százalékról 10,1 százalékra mérséklődött elsősorban az adókedvezmények 13,8 százalékos növekedésének köszönhetően.

Az igénybe vett adókedvezmények összege 13,8 százalékkal haladta meg a 2012. évit. Ennek oka elsősorban a különböző támogatások növekedése volt. A látvány-csapatsportok támogatása 39 milliárdról 48 milliárd forintra, az előadó-művészeti szervezetek támogatása 10 milliárdról 15 milliárdra, a filmalkotások támogatása 3 milliárdról 10 milliárdra nőtt. A fejlesztési kedvezmények összege ugyanakkor 33 milliárdról 27 milliárd forintra mérséklődött. A kkv-k által felhasznált kedvezmények nagysága 10,1, az egyéb vállalkozásoké 15,3 százalékkal nőtt.

Meddig kell tárolni a céges papírokat?
A vállalkozásoknál – függetlenül attól, hogy kisebb cégről vagy nagyvállalatról beszélünk – igen gyakran felmerülő kérdés, hogy meddig, hány évig célszerű megőrizni a jó néhány éve lejárt szerződéseket, számlákat, egyéb bizonylatokat. A határidők adónemenként eltérőek lehetnek, de az általános szabály ugyanaz. Íme a legfontosabb tudnivalók.
hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo