hirdetés

Vagyonosodási vizsgálat: így nem farag rá!

A NAV adóellenőrei minden területen ellenőriznek, és a kiterjedt ellenőrzéseket sokszor vagyonosodási vizsgálatok is kísérik. Szakértőnk segítségével megmutatjuk, mit tegyen, vagy ne tegyen egy ilyen esetben.
hirdetés

Ne faragjunk rá! - Kép: Freestock

Mit takar a vagyonosodási vizsgálat?

A vagyonosodási vizsgálat a személyi jövedelemadó bevallásaink utólagos ellenőrzése - figyelmeztet a Dr Vilmányi adószakértői iroda szakmai blogja legfrissebb bejegyzésében.. (Az is ellenőrizhető, aki nem nyújtott be adóbevallást.) Az adóhivatal által küldött értesítésben például így szerepel:

ellenőrzés tárgya: bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzés

ellenőrzés alá vont időszak, és adónemek: Személyi jövedelemadó 2008-2013, Százalékos egészségügyi hozzájárulás 2008-2013-ig. (2014. évi vagyongyarapodást annak bevallási időszaka után, magánszemélyek esetén 2015. május 20. után vizsgálhatják)

Ezt megelőzheti az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés, amely önmagában adóhiányt nem tárhat fel, de ezt követően indulhat a vagyonosodási vizsgálat (szja és eho ellenőrzés). Ez annyiból szerencsésebb, hogy ha idejében eszmél, akkor több ideje és lehetősége van az adózónak a tényleges adóellenőrzésre felkészülni. A Piac & Profit szakértői segítségével összeszedtük, mit tegyünk, és mit ne tegyünk ellenőrzés esetén.

Az adóhatóság nem csak a céges adatok alapján vizsgálódik, például tagi betét vagy kölcsön, hanem sok egyéb forrása is van, ahonnan információt tud gyűjteni egy vagyonosodási vizsgálat során. Lekéri az általa elérhető nyilvántartásokat (ingatlan, gépjármű, bankszámla, illeték, adó), ezenkívül a vagyonosodási vizsgálat során tett nyilatkozatainkat felhasználva megbecsüli bevételeinket és összeveti azokat a kiadásainkkal. A vagyonosodási vizsgálat során mindig napra szóló "vagyonmérleget" készít az adóhivatal, hogy mely napokon tudtuk bevallott jövedelmünkből a látható kiadásainkat fedezni, amely napokon ezt túl lépjük, azon összeg erejéig adóhiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapít meg a revízió.

Végre megtudhatjuk, mit kérdez rólunk a NAV!
Az adóellenőrzési eljárásokban egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy a NAV egy vagy több külföldi adóhatóságot keres meg a folyamatban lévő ügyben tisztázandó kérdések miatt. Eddig ezekbe az iratokba nem tekinthetett bele az adózó, de a helyzet megváltozott.
Problémát jelent tagi kölcsön (veszteség) gépjármű-, ingatlan- készpénzes vásárlása, készpénzbefizetés bankszámlára, ki nem számlázott díjak privát bankszámlára utaltatása.

Milyen lehetőségei vannak, mit tegyen és mit ne tegyen vagyonosodási vizsgálat esetén?

Minél hamarabb forduljon vagyonosodási vizsgálatban jártas ügyvédhez, adószakértőhöz, ha az előzőekben leírtak alapján úgy érzi, problémája lehet. A gyorsaság ilyenkor nagyon fontos, mert a felkészülés is rengeteg időt, akár több hónapot is igénybe vehet.

Fontos, hogy ne menjen be egyedül nyilatkozni! Vagyonosodási vizsgálat, illetve az adóellenőrzések során kiemelkedő szerepe van a nyilatkozatoknak, amelyek később alapjaiban véve nem módosíthatók és egy adóellenőrzés kimenetele múlhat rajta. Ha meghatalmazott képviselő megy be, nem ismeri az Ön egyéb körülményeit, nem tud a keresztkérdésekre ellentmondásosan nyilatkozni.

A vagyonosodási vizsgálat egy adóellenőrzés, amely során az adóellenőrök becslési eljárást alkalmaznak és ebben az esetben a jogban egyedül álló módon a bizonyítási teher megfordul, tehát nem az adóhivatalnak hanem Önnek kell bizonyítani. Csak állítani valamiről, hogy megtörtént és egy bizonyítást erre alapozni nem lehet! Bizonyítani kell! Egy vagyonosodási vizsgálat során a bizonyítás a legtöbb esetben rengeteg energiát kíván mind a képviselőtől, mind az adózótól! A vagyonosodási vizsgálat során megállapított adófizetési kötelezettségért teljes vagyonával felel!

A legfontosabb tanács, amit ajánlunk megfogadni, hogy a vizsgálat előtt, vagy amikor végre észbe kap, hogy kell a segítség, mindenképpen konzultáljon adószakértővel vagy adójogásszal!

Számlatömb, nyugta: ezért bírságol a NAV
Egy évvel azután, hogy a kft. tulajdonosa átadta cégét, ellenőrzés alá vonták azt. Az új tulajdonost 50 ezer forintra bírságolta az adóhivatal, amiért nem tudta megmondani és főként megmutatni, mikor, hol vette a számlatömböt, amit használ. Mint később kiderült, ezt a korábbi tulajdonosnak kellett volna nyilvántartania még a számla vásárlásakor egy sor másik adattal együtt. Mik ezek az adatok és pontosan hogyan kell nyilvántartani őket? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo