Büntethetik a cégeket egy félreértés miatt

Egy félreértelmezett törvényi szabályozás miatt rendkívüli bírságokra számíthatnak azok a cégek, melyek az év folyamán a nyomdai árucikkeiket termékként szerezték be és az adott összeget nem szolgáltatásként számolták el a könyvelésükben.

Kép: SXC

Akár komoly bírságokra is számíthatnak azok a vállalkozások, amelyek egyes nyomdáktól a megrendelt árut termékként, azaz anyagköltségként és nem szolgáltatásként könyvelték a számviteli nyilvántartásaikban. A probléma abból ered, hogy az egyes önkormányzati adóhatóságok a nyomdák által a vállalkozások részére előállított egyedi nyomtatványokat nyomdai szolgáltatásnak minősítik az ellenőrzésük során. Érvelésük szerint, amennyiben egy nyomdai anyag csak az adott vállalkozás által használható fel (mert például megjelenik azon a vállalkozás logója), akkor az nem anyagköltségnek, hanem nyomdai szolgáltatásnak minősül.

Ennek az értelmezésnek azonban ellentmond egy 2004/72. számú NAV adózási kérdés (a nyomdai tevékenységek ÁFA rendszerbeli kezeléséről), mely szerint a nyomda termékértékesítést valósít meg, amennyiben az előállítandó nyomtatványokhoz a nyomda a papír alapanyagot is biztosítja. A hivatkozott adózási kérdés alapján a nyomda tevékenysége abban az esetben minősül szolgáltatásnak, amennyiben az alapanyagot nem a nyomda, hanem a nyomtatványt megrendelő vállalkozás biztosítja, mutat rá a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

Szolgáltatás is és termék is

Tehát az önkormányzatok jelenlegi álláspontja szerint egy nyomda által előállított, a megrendelő logóját tartalmazó nyomtatvány iparűzési adó szempontjából szolgáltatásnak, ÁFA szempontjából viszont terméknek minősül.

Év végi feladatok – ideje felkészülni!
Közeledik az év vége, ami a gazdasági társaságokra és a könyvelőkre is nagy megterhelést ró. Egyik kiemelkedő feladat az adók feltöltési kötelezettsége. Szakértőnk segít időben felkészülni!
„A probléma ebben az esetben abban rejlik, hogy ezt az érvet a számviteli törvény anyagköltségre, igénybevett szolgáltatásokra vonatkozó definíciója nem támasztja alá.Ezen logika alapján ugyanis az önkormányzat akár egy szóróanyag céljából beszerzett, a cég logójával ellátott tollat, vagy egy egyedileg legyártatott irodabútort is szolgáltatásnak minősíthetne, hiszen azt más cég nem tudja felhasználni” – mondta el az eset kapcsán Bagi Márta, a Baker Tilly Hungária adótanácsadási szolgáltatások partnere. Hozzátette az önkormányzatok különös értelmezése feltehetőleg összefüggésben áll azzal a ténnyel, hogy az elszámolt anyagköltség csökkenti az iparűzési adó alapját, míg az igénybevett szolgáltatások elszámolt értéke nem.

Az elmúlt időszak fejleményeiből az már látszik, hogy a könyvkiadói piac országos szinten nagyjából félmilliárd forintos veszteséggel számol a kiadókat sújtó bírság miatt. Egy részük már perli az önkormányzatokat, de kedvezőtlen döntés esetén akár még Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

A szakember felhívja a figyelmet: ha a helyzet nem tisztázódik, akkor az idei iparűzési adó feltöltés 2015. december 20-ai határidejénél célszerű figyelembe venni ezt az értelmezési kockázatot is.  Amíg a helyzet nem tisztázódik, érdemes a megrendelőknek gondoskodniuk az anyagbeszerzésről és ezt követően igénybe venni a nyomda szolgáltatását. A nyomdának pedig ennek megfelelően, nem a „terméket”, hanem a nyomdai szolgáltatást kellene a számláján feltüntetnie.

Csökkenthet-e HIPA-alapot a bérleti díj?
A Kúria egy közelmúltbeli ítéletében ismét értelmezte a közvetített szolgáltatás fogalmát a helyi iparűzési adó (hipa) szempontjából – ezúttal a bevásárlóközpontok bérbeadási tevékenysége kapcsán. Bár az ítélet nem zárta ki annak elvi lehetőségét, hogy az üzemeltető a hipa alapját csökkentő tételként számolja el a bérleti díjat, ennek feltételéül azonban nehezen megugorható követelményeket támasztott.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo