hirdetés

Új előírások az ipára - Mire kell figyelni?

Jelentős mértékben változnak az iparűzési adó szabályai 2013. január 1-jétől. A új előírások közötti eligazodásban Kovács Andrea okleveles adószakértő segíti a Piac&Profit olvasóit.
hirdetés

A jövő évtől érvényes változások közé tartozik az eladott áruk beszerzési értékének (ELÁBÉ) és a közvetített szolgáltatások együttes értékének korlátozottan, sávosan progresszív módon történő levonhatósága, az egyszerűsített iparűzési adóalap megállapítására vonatkozó új előírások, illetve a kata és kiva szerinti adóalanyisághoz kapcsolódó szabályok. Pontosították továbbá az ideiglenes építőipari tevékenység alatt fizetendő adó meghatározását, valamint a szabályozás szerint 2013-tól adóbevallást csak forintban készíthetünk.

Mértékek és sávok

A Magyar Államkincstár honlapján 2013. január 1-jétől teszi majd közzé minden települési önkormányzat minden hatályos helyiadó-rendeletét az adómértékekkel, adómentességekkel és adókedvezményekkel. Az adatbázis frissítése tervek szerint havonta fog történni majd, mégpedig az önkormányzatok adatszolgáltatását követő hónap 5. napjáig.

A jövő évtől kezdődően teljes mértékben csak az anyagköltség, az alvállalkozói teljesítmények és a kutatás-fejlesztés közvetlen költségei lesznek levonhatóak. Nem kell alkalmazni ezt a szabályt az exportértékesítéssel összefüggésben elszámolt ELÁBÉ és közvetített szolgáltatások, valamint pénzügyi lízinggel kapcsolatos ELÁBÉ esetén. Az ELÁBÉ és a közvetített szolgáltatások korlátozás szerinti levonhatóságát a kapcsolt vállalkozásoknak szintén alkalmazniuk kell az összevont értékekre tekintettel.

Az ELÁBÉ és a közvetített szolgáltatások együttes értéke a következő sávok alapján vehető figyelembe

Nettó árbevétel ELÁBÉ+közvetített szolgáltatás levonhatóságának mértéke
≤ 500 millió Ft a nettó árbevétel 100%-áig
500 millió Ft ˂ ≤ 20 milliárd Ft max. az e sávba eső nettó árbevétel 85%-áig
20 milliárd Ft ˂ ≤ 80 milliárd Ft max. az e sávba eső nettó árbevétel 75%-áig
80 milliárd Ft ˂ max. az e sávba eső nettó árbevétel 70%-áig
2013-tól egyszerűsített iparűzési adóalap megállapítását az adóévben legfeljebb 8 millió forint összegű nettó árbevételt elértő iparűzési adóalany jogosult. Korábban ez az árbevételi határ az adóévet megelőző adóév árbevételére vonatkozott. Továbbra is érvényesek az egyszerűsített iparűzési adóalap mértékére vonatkozó előírások: adóévi nettó 8 millió forintig a nettó árbevétel 80 százaléka, EVA-alanynál az EVA-alap 50 százaléka, átalányadónál pedig az átalányadó 1,2-szerese képezi az iparűzési adó alapját.

Szabályok a katára

Könnyebbséget hozhat a kata
Talán a legkevésbé vitatott 2013-as új adónem a kisadózó vállalkozások tételes adója, becenevén a kata. Valóban sokak számára megkönnyítheti az adózást, sőt arra késztethet, hogy a fekete vagy a szürke zónából átlépjenek a fehérbe. Arra viszont, hogy a kata szebb-e, jobb-e, mint az eva, már nehéz egyértelmű választ adni. Van, akinek az új többet ígér, van, akinek az elmúlt évek viszontagságai után is érdemesebb az evánál maradnia.
Kat szerinti adózást választó adóalany a kata időszaka alatt – amennyiben az illetékes önkormányzathoz ezt bejelenti– abban az esetben valamennyi adókötelezettséggel érintett település esetén (székhely, telephely) évi 2,5 millió forintos tételes iparűzési adóalapot is választhat. Természetesen amennyiben nem teljes évre áll fenn az adókötelezettség, abban az esetben a 2,5 millió forintot arányosan kell venni. Kata szerinti adózónál adóelőleg bevallási és fizetési kötelezettség nincs, adófizetési kötelezettsége 12 hónapos adóév esetén március 15-ig és szeptember 15-ig esedékes.
Kata, kiva, eva, tao: kinek melyik való?
A mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára két új adónem jelenik meg jövőre, miközben megmarad az eva: a pénzforgalmi szemléletű kisvállalati adó (kiva), valamint a kisvállalkozások tételes adója (kata). Megkönnyítheti a választást az innen elérhető kalkulátor!
Kata-alanynak főszabály szerint nincs iparűzési adóbevallás benyújtási kötelezettsége. Azonban ha a kata-alany év közben hozza meg döntését, akkor január 1-jétől a kata-alanyiság kezdetét megelőző napig bevallás benyújtási kötelezettsége van. Bevallást kell benyújtania akkor is, ha a kata-alanyiság bármilyen ok miatt megszűnik (a megszűnés hónapjának utolsó napjáig bezárólag), illetve ha a kata fizetés szünetelése miatt év közben több adót fizetett (például 30 napot meghaladó keresőképtelenség miatt).

Kata-alany is igénybe veheti az illetékes önkormányzat által biztosított adómentességeket, adókedvezményeket az adóévet követő május 31-ig benyújtandó adóbevallásában – amennyiben csak egy településen adóalany és adóalapja nem több mint 2,5 millió forint – ideértve különösen a foglalkoztatásnövelés miatt a többletfoglalkoztatottankénti 1 millió forintos adóalap-mentességet, valamint csökkentheti adóját a más településen megfizetett ideiglenes iparűzési adóval.

Kiva és egyéb szabályok

Módosítani fogják a kisvállalati adót
A kisvállalati adót, a kivát még idén módosíthatják, de a 2013. január elsejétől működő adórendszer lényegében már nem változik. Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerint az adórendszerben megvalósított, a kkv-k helyzetének javítását célzó átalakítások egy-két év múlva már éreztetni fogják hatásukat.
Kiva szerinti adózást választó adóalany iparűzési adó alapját úgy is megállapíthatja, hogy a kiva alapját 20 százalékkal növeli. A kiva-alany választása adóévre vonatkozik, tehát amennyiben kikerül év közben a kiva hatálya alól, abban az esetben kiva alanyiság időszaka alatt a kiva-alap 20 százaléka alapján, az adóév fennmaradó időszakában pedig az általános szabályok, illetve az adóévi 8 millió forintos nettó árbevételig alkalmazható 80 százalékos szabály figyelembe vételével állapíthatja meg.

Szintén a következő évtől pontosításként került bele a jogszabályba, hogy az ideiglenes jellegű építőipari tevékenység után a tevékenység megkezdésének napjától a Megrendelő teljesítésigazolása (teljesítéselfogadása) napjáig minden egyes naptári napon fennáll az iparűzési adókötelezettség függetlenül attól, hogy bizonyos napokon effektív munkavégzés nem történik (vagyis például időjárási körülmények, munkaszervezési okok miatt kieső napokra is kell adót fizetni).

A jövő évtől a könyvvezetést és a beszámolót konvertibilis devizában készítő adózók is kötelesek az iparűzési adó bevallásuk adatait az adóév utolsó napján érvényes, MNB által közzétett hivatalos devizaárfolyamon forintra átszámítani. Olyan külföldi pénznem esetén, amelynek nincs az MNB által jegyzett árfolyama, azt az MNB által az adóév utolsó napjára vonatkozó EUR árfolyamon kell forintra átszámítani.

Kovács Andrea okl.adószakértő ROBÁL Adózási, Számviteli és Üzletviteli Tanácsadó Kft. Minőségi Könyvelők Klubja Egyesület

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo