Adózás 2013 cikkek


A trafik és az útdíj forralta a hangulatot júliusban

A trafik és az útdíj forralta a hangulatot júliusban 

Két olyan intézkedés is hatályba lépett júliusban, amivel a kormány „kihúzta a gyufát" a lakosságnál és a vállalkozóknál: elindult az e-útdíjrendszer és a trafikrendszer. Ráadásul sem a fizetős úthasználat, sem a trafiknyitás nem ment zökkenőmentesen, ami így tovább borzolta a kedélyeket a júliusi uborkaszezon kellős közepén.
Mondja meg a NAV, mi legyen az e-számlákkal!

Mondja meg a NAV, mi legyen az e-számlákkal! 

Noha január 1. óta a törvény már nem írja elő, hogy digitális aláírásra lenne szükség az elektronikusan érkező számlák hitelességéhez, a szakmai fórumokon továbbra is erős megosztottság érezhető, hogy ilyen számlák befogadása esetén van-e félnivalójuk az adóhivataltól. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordul hivatalos állásfoglalásért az egyik legrégebbi elektronikus számlázási szolgáltató, a Billzone.eu.
Tételes áfa összesítés: megbarátkoztak vele a cégek

Tételes áfa összesítés: megbarátkoztak vele a cégek 

Az eddigi ellenőrzési tapasztalatok szerint az adózók többsége a jogszabályi előírásoknak megfelelően járt el a tételes áfa összesítő jelentés benyújtásakor.
Biztos nem sikerül határidőre a kasszacsere

Biztos nem sikerül határidőre a kasszacsere 

Bár a Népszabadság hétfőn megszellőztette, hogy a bevezetés körüli anomáliák miatt akár jövő májusig is csúszhat az online pénztárgépekre való átállás határideje, a Nemzetgazdasági Minisztérium ma kategorikusan cáfolta, hogy ilyesmit tervezne. Cserébe igyekeznek felgyorsítani a pénztárgépek beszerzési folyamatát.
Ne fizessen rá a termékdíjra!

Ne fizessen rá a termékdíjra! 

Nincs tisztában a vonatkozó szabályokkal a környezetvédelmi termékdíj-fizetésre kötelezett magyar cégek zöme, pedig kötelezettségeik elmulasztását súlyos bírsággal büntetheti az adóhatóság, hívja fel a figyelmet a Mazars legfrissebb jelentése. A vállalat szakértői rámutatnak: azért is érdemes odafigyelni az előírásokra, mert a szabályok megfelelő alkalmazásával rengeteg felesleges befizetés kerülhető el.
A NAV is tévedhet!

A NAV is tévedhet! 

A hazai adóvizsgálatok több mint felénél elérhető, hogy a NAV tervezett megállapítása ne kerüljön be az ellenőrzést lezáró határozatba, első- vagy másodfokon pedig az esetek közel 90 százalékában törölhető, illetve mérsékelhető a megállapítás, illetve a kiszabott adóbírság.
A transzferár-elszámolásból még gond is lehet

A transzferár-elszámolásból még gond is lehet 

A vállalatok jól teszik, ha ügyelnek a transzferár-kiigazításra, mert a számviteli törvény évközi változása nyomán még nem alakult ki egyértelmű számviteli gyakorlat – figyelmeztet a Deloitte.
Pénztárgépek: nincs több türelem!

Pénztárgépek: nincs több türelem! 

A kormány szerint a jogszabályba iktatott türelmi időnek köszönhetően a szeptember hónap állt a vállalkozások rendelkezésére, hogy megtalálják és megrendeljék az igényeiknek megfelelő pénztárgépet.
Átverős hirdetésekre figyelmeztet a MKEH

Átverős hirdetésekre figyelmeztet a MKEH 

Hamis reklámokra figyelmeztet az online pénztárgép piacon a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH), amely ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy csak az általa engedélyezett online gépek forgalmazhatók.
Megéri átlépni év közben a kivába?

Megéri átlépni év közben a kivába? 

Habár korábban több százezer vállalkozás áttérését várta a kormányzat a kivába, csak alig néhány ezer cég lépett be az új adózási formába. Ezért a vállalkozások már év közben is átléphetnek az adónembe, kérdés hogyan, és megéri-e ez nekik.

OKSZ: túl vastagon fog a NAV ceruzája 

Az adóhatóság már többmilliós bírságot szabott ki azokra a kereskedőkre, akik elmulasztottak új pénztárgépet rendelni a gyártóktól. Az OKSZ szerint azonban az adóhatóság túl keményen lép fel a mulasztókkal szemben és méltányos bánásmódot követelnek.

Pénztárgépek: már keményen bírságol a NAV 

Összesítve több milliós bírságot szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azokra a kereskedőkre, akik még nem rendelték meg az online pénztárgépet. Az adóellenőrök nem véletlenül akadtak a mulasztókra: hetek óta ellenőrzik azokat a budapesti vállalkozásokat, amelyek nagy valószínűséggel nem teljesítették az online pénztárgép rendszerbe történő bejelentkezés feltételeit.

Transzferár: nem excelben kellene kattintgatni! 

Kiszolgáltatottakká válhatnak a cégek, ha nem a legkorszerűbb módszereket alkalmazzák a transzferárazásban: a vállalatok több mint fele még mindig hagyományos táblázatkezelő szoftvert használ, több mint harmaduk pedig éves pénzügyi beszámolókra hagyatkozik a transzferár-elemzések elkészítésekor

Kezdő vállalkozó? Akkor nincs támogatás! 

Rossz hír érkezett azoknak, akik kezdő vállalkozóként szerettek volna 50 ezer forintos támogatást kapni a pénztárgépük beszerzéséhez. A kormány rendelete csak a cserét támogatja, azt nem, ha valaki csak most szeretné az első kasszáját megvenni.

Ingatlan-adásvételnél kellemetlen meglepetést szerezhet a NAV! 

Ha a vállalat ingatlan vételére vagy eladására készül, kellemetlen meglepetést okozhat neki a NAV: az adóhivatal ugyanis felülbírálhatja az illeték előre kiszámolt összegét. Lehet-e készülni a többletköltségre, és ha igen, hogyan ?

Gondok a pénztárgépfronton 

Vámos György szerint hiába vállalta pénztárgépgyártó cég, a megállapodás ellenére még mindig drágán adja a termékeit. Az érdek-képviseleti vezető szerint nem a szakma hibája, hogy akadozik a pénztárgépek átállása.

Ugye Ön is rendelt már pénztárgépet? 

Szeptember végén lejárt a határidő, hogy az online pénztárgép használatára kötelezett kereskedők beszerezzék legalább a készülék(ek)re szóló megrendelést a forgalmazóktól. A késlekedők egymillió forintos büntetésre is számíthatnak.

Mennyi adóbírságot kaphatok? 

Az adóhatóság annyiféle jogcímen állapíthat meg fizetési kötelezettséget az adózóknak, hogy az átlagember elveszik az egyes bírságok és pótlékok útvesztőjében. Az alábbiakban az eligazodáshoz kívánunk segítséget nyújtani azzal, hogy az adóbírság fogalmát és lehetséges mértékét szakértőnk segítségével bemutatjuk.

Nem bukik a támogatás, megvédi a minisztérium 

Megteszi a szükséges intézkedéseket a nemzetgazdasági tárca, ha az online pénztárgépek gyártásának elhúzódása miatt a hazai kisvállalkozók elesnének az állami támogatástól.

Az ajándékutalvány buktatói 

Az év végi juttatásokhoz kapcsolódóan több munkáltató tervezi, hogy ajándékutalványt ad a dolgozóinak. Az ajándékozásra több párhuzamos szabály is vonatkozhat az adótörvényben. Ráadásul egy apró figyelmetlenség is sokba kerülhet a munkáltatónak.

Fordított adózás? Csak ésszel! 

A Nemzetgazdasági Minisztérium az informatikai ágazatban egyelőre nem látja indokoltnak a fordított adózás bevezetését. Pedig az EU mindent megtett azért, hogy a tagállamok egyszerűbben kezdeményezhessék a fordított adózás kibővítését, sőt gyorsabb az elbírálás is.

Adóelőny a világot jelentő deszkáknál 

Az előadó-művészeti szervezeteknek adott támogatásokkal továbbra is 10 illetve 19 százalékos adóelőny érhető el a vállalkozás eredményének függvényében, viszont érdemes sietni a felhasználással.

Egyre több pert nyernek a cégek a NAV-val szemben 

Minden korábbinál több pert nyernek a cégek az adóhatósággal szemben, mára az esetek mintegy harmadában az adózóknak adnak igazat a bíróságok – derül ki az EY legfrissebb magyarországi elemzéséből. Az összesítésből egyértelműen kiolvasható, hogy megéri a jogorvoslattal élni.

Figyelem! Már csak pár nap maradt pénztárgép-rendelésre! 

Az online pénztárgép beszerzésére kötelezettek számára már csak nyolc nap, ebből hat munkanap maradt, hogy leadják megrendelésüket. Jövő hétfőtől a NAV ellenőrizheti a pénztárgép vagy legalább a megrendelő dokumentum meglétét.

Pénztárgépgyártók: szeretnénk világos útmutatást 

Az NGM az elmúlt hónapokban többször is módosította az online pénztárgépekre történő átállás határidejét. A pénztárgép használóknak augusztus 31-ig kellett regisztrálniuk és az érvényes megrendelés megszerzésének határideje szeptember 30-ában lett meghatározva.

Rajtaveszthet! Ellenőrizni kell a szállítói számlák hátterét! 

Mostantól a korábbinál is indokoltabb a beszállítói számlák hátterének ellenőrzése, ugyanis a NAV belföldi összesítőjelentés-adatbázisának elindulásával a számlabefogadók már nem hivatkozhatnak arra, hogy nem tudtak üzleti partnerük adóelkerülő működéséről. Még a leggondosabb eljárással sem szűrhetőek ki teljesen a vizsgálati kockázatok, hiszen a hatályos törvények rendkívül nagy felelősséget hárítanak a számlabefogadókra.

Újabb pénztárgép a piacon 

Már csak alig több, mint egy hete maradt a kereskedőknek az új pénztárgépek beszerzésére, hogy elkerüljék a büntetést, viszont már tizenhat gép közül válogathatnak a piacon.

Évtizedes hátrányba hoznak minket a különadók 

A hazai élelmiszeripart az elmúlt három évben egyre növekvő mértékben terhelték a különféle extraadók. Összesen több mint 50 milliárd forintos többletköltséget okoztak az élelmiszeriparnak a különadók.

Rajtavesztettek az adócsaló autószerelők 

Véget ért a NAV nyári ellenőrzés-sorozata Közép-Magyarország régióban. A három és fél ezret meghaladó vizsgálat alkalmával átlagosan minden harmadik ellenőrzött vétett a jogszabályok ellen, de az autószerelők adózási fegyelme ennél rosszabb képet mutatott.

A sport helyett a kultúrát támogathatják a cégek 

Társaságiadó-kedvezmény: mivel a szabályozás változása miatt a látvány-csapatsportok támogatása már nem olyan kedvező, idén ismét előtérbe kerülhetnek a kulturális támogatások. A kedvezmény feltétele a támogatás idei átutalása és a támogatási igazolás kiállítása.

Nem tolonganak a cégek a kiváért 

Az idén bevezetett kisvállalati adót ugyan a vállalkozások túlnyomó része ismeri, a ténylegesen regisztráltak száma azonban továbbra is igen alacsony. A vállalkozások jelentős része ugyanis vagy bizonytalan abban, hogy áttérjen a kivára, vagy nem is foglalkozik a kérdéssel.

Még mindig tartja magát az eva 

Az új adózási formák ellenére még mindig magas az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választók száma. A zömmel kis árbevételű társaságok és egyéni vállalkozók átlagosan évi kétmillió forint adót fizetnek.

Nem éri meg feketén ingatlant bérbeadni 

Tömegesen érkeznek közérdekű bejelentések a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, amelyekben ingatlan adózatlan bérbeadására hívják fel a figyelmet. Sokszor elég egy feldühített szomszéd, vagy a bérlő és a bérbeadó közötti elszámolási vita, és a feketéző bérbeadó máris az adóhivatal célkeresztjében találhatja magát.

Tíz dolog, amit az online kasszákról tudnunk kell! 

Kinek kell pénztárgép, hogyan és honnan lehet beszerezni, mit kell hozzá megrendelni és hogyan lehet támogatást igényelni? Nagy a kavarodás, ezért hasznos lehet áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat.

80 milliárdnyi adócsalás fél év alatt 

A NAV által felderített pénzügyi és gazdasági bűncselekmények okozta kár legnagyobb része költségvetési csalásból származik. Tavaly százmilliárdnyi volt a felderített csalások összege.

Uniós forgalmiadó-ügy lehet a kiskereskedelmi különadóból  

A 2010-ben bevezetett kiskereskedelmi különadó nem sérti az uniós versenyszabályokat és alapjogokat, de szembe mehet a hozzáadottérték-adóra vonatkozó irányelvvel.

Az adatforgalom is legyen hatósági áras? 

Hatósági árassá tenné az MKIK a pénztárgépek online adatforgalmának díját. A kamara szerint a jelenlegi támogatási rendszert is módosítani kellene, hogy ne csak az új gépek beszerzéséhez nyújtson segítséget az állam.

Ezermilliárd után kutatnak az adóvégrehajtók - Ön ne járjon így! 

Jelentősen romlott az idén az adófizetési morál, több mint 350 ezer adóvégrehajtás folyik jelenleg. Bővült a nagy adótartozást felhalmozó cégek listája is, volt akinél már 28 alkalommal kopogtattak a végrehajtók.

Kavarodás a pénztárgépek körül. De a a regisztrációs kódot biztosan még ma kell kérni! 

Szeptember elsejéig az előzetes számítások szerint legalább 200-250 ezer pénztárgépre kellett volna regisztrációs kódot kérnie a kereskedőknek, de csak 160 ezret igényeltek. Aki eddig elmulasztotta, még ma igényelheti a kódot. Tulajdonképpen ez az egyetlen biztos pont a kasszák lecserélésével kapcsolatban, egyébként a támogatással kapcsolatban is felmerültek kérdések és a határidőre se vegyen mérget senki.

Nem kapkodnak a cafeteria után 

Nem változott az előző negyedévi mélyponthoz képest a béren kívüli juttatásban gondolkodó vállalkozások aránya. A vállalkozásoknak kevesebb mint a fele adna természetbeni juttatást dolgozóinak.

Kereskedők! Csak harminc nap a haladék az átállásra! 

Harminc nap türelmi időt kapnak az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedők a megfelelő pénztárgépek beszerzésére: a NAV szeptember elsejétől 30-áig csak azt ellenőrzi, hogy az üzembe helyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők.

Jövedelemigazolás és TB-kiskönyv: már minden másképp van 

Új munkaviszony létesítésekor a munkavállalónak át kell adnia a foglalkoztató részére a TB kiskönyv elnevezésű nyomtatványt! Július 15-től hatályos új rendelkezések hatására módosultak a jövedelemigazolás kiállításának szabályai is.

Túl sokba kerül a kis cégeknek a pénztárgép 

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az olcsóbb pénztárgépek hiánya több milliárd forint többletkiadást jelent a legkisebb vállalkozások számára a kereskedelemben, ha a cégek az NGM felhívásának megfelelően járnak el, vagyis augusztus 31-ig megrendelik az új pénztárgépeket.

Plusz négy hónap is kevés az online kasszákhoz 

Frissítette a NAV az online kasszákra vonatkozó közleményét, külön kiemelve, hogy az új kasszák beállítására vonatkozó határidő nem változott, ugyanakkor a regisztrációval elkerülhető a büntetés. Ez azonban csak lélegzetvételnyi időt jelent a kereskedőknek.

Kiirthatatlan a borravaló 

A felszolgálási díj nem tudta kiszorítani a borravalót a vendéglátásban az elmúlt években, alkalmazása tekintetében még mindig megosztottak a vendéglátóhelyek, és noha pontosan nem tudni, hány helyen vezették be ezt a költségelemet, a szakmai érdekképviseletek szerint kedvezőek a tapasztalatok ott, ahol alkalmazzák.

Hamis akkumulátorokat árultak a barkácsáruházak 

Hamis akkumulátorokat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei 6,5 millió forint értékben, budapesti és Pest megyei barkácsáruházakban.

Áfacsökkentést kérnek a tejesek 

A kedvezőtlen gazdasági folyamatok hatását - többek között a költségek emelkedéséből adódó áremelkedést - az általános forgalmi adó (áfa) mérséklésével lehetne ellensúlyozni a Tej Terméktanács szerint.

Nem kell félni a tarifától! 

Újabb mobilszolgáltató tette közzé tarifáját, amely az online pénztárgépek és a NAV szervere közötti adatkapcsolat díjait. A MobilAdat Kft. havidíja nettó 2300 forint lesz, az összeg online ügyfélszolgálati támogatást is tartalmaz. Az eddig engedélyezett négy pénztárgéptípus közül háromban a cég SIM chipjei működnek majd.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Minden helyzetben van nyerő stratégia, csak jól kell csinálni

Minden helyzetben van nyerő stratégia, csak jól kell csinálni 

Szabó Balázs vezérigazgatóval és Móricz Dániel befektetési igazgatóval az elmúlt időszak kiemelkedően jó teljesítménye miatt elnyert díjak apropóján beszélgettünk.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták  

Megéri klímaberendezést vásárolni néhány forró nyári hét miatt?

Adózás

Valamit sumákol a munkáltatója? Azonnal megtudhatja a NAV-tól

Valamit sumákol a munkáltatója? Azonnal megtudhatja a NAV-tól  

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól.

Klímablog

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták  

Megéri klímaberendezést vásárolni néhány forró nyári hét miatt?

Gazdaság

Vállalkozások ezreit érintő határidő jár le

Vállalkozások ezreit érintő határidő jár le 

Az elmúlt három évet vizsgálva, rendre közel negyedmillió vállalkozás nyújtja be a pénzügyi beszámolóját májusban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo