Adózás 2013 cikkek

hirdetés

A trafik és az útdíj forralta a hangulatot júliusban

A trafik és az útdíj forralta a hangulatot júliusban

Két olyan intézkedés is hatályba lépett júliusban, amivel a kormány „kihúzta a gyufát" a lakosságnál és a vállalkozóknál: elindult az e-útdíjrendszer és a trafikrendszer. Ráadásul sem a fizetős úthasználat, sem a trafiknyitás nem ment zökkenőmentesen, ami így tovább borzolta a kedélyeket a júliusi uborkaszezon kellős közepén.
Mondja meg a NAV, mi legyen az e-számlákkal!

Mondja meg a NAV, mi legyen az e-számlákkal!

Noha január 1. óta a törvény már nem írja elő, hogy digitális aláírásra lenne szükség az elektronikusan érkező számlák hitelességéhez, a szakmai fórumokon továbbra is erős megosztottság érezhető, hogy ilyen számlák befogadása esetén van-e félnivalójuk az adóhivataltól. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordul hivatalos állásfoglalásért az egyik legrégebbi elektronikus számlázási szolgáltató, a Billzone.eu.
Tételes áfa összesítés: megbarátkoztak vele a cégek

Tételes áfa összesítés: megbarátkoztak vele a cégek

Az eddigi ellenőrzési tapasztalatok szerint az adózók többsége a jogszabályi előírásoknak megfelelően járt el a tételes áfa összesítő jelentés benyújtásakor.
Biztos nem sikerül határidőre a kasszacsere

Biztos nem sikerül határidőre a kasszacsere

Bár a Népszabadság hétfőn megszellőztette, hogy a bevezetés körüli anomáliák miatt akár jövő májusig is csúszhat az online pénztárgépekre való átállás határideje, a Nemzetgazdasági Minisztérium ma kategorikusan cáfolta, hogy ilyesmit tervezne. Cserébe igyekeznek felgyorsítani a pénztárgépek beszerzési folyamatát.
Ne fizessen rá a termékdíjra!

Ne fizessen rá a termékdíjra!

Nincs tisztában a vonatkozó szabályokkal a környezetvédelmi termékdíj-fizetésre kötelezett magyar cégek zöme, pedig kötelezettségeik elmulasztását súlyos bírsággal büntetheti az adóhatóság, hívja fel a figyelmet a Mazars legfrissebb jelentése. A vállalat szakértői rámutatnak: azért is érdemes odafigyelni az előírásokra, mert a szabályok megfelelő alkalmazásával rengeteg felesleges befizetés kerülhető el.
hirdetés
A NAV is tévedhet!

A NAV is tévedhet!

A hazai adóvizsgálatok több mint felénél elérhető, hogy a NAV tervezett megállapítása ne kerüljön be az ellenőrzést lezáró határozatba, első- vagy másodfokon pedig az esetek közel 90 százalékában törölhető, illetve mérsékelhető a megállapítás, illetve a kiszabott adóbírság.
A transzferár-elszámolásból még gond is lehet

A transzferár-elszámolásból még gond is lehet

A vállalatok jól teszik, ha ügyelnek a transzferár-kiigazításra, mert a számviteli törvény évközi változása nyomán még nem alakult ki egyértelmű számviteli gyakorlat – figyelmeztet a Deloitte.
Pénztárgépek: nincs több türelem!

Pénztárgépek: nincs több türelem!

A kormány szerint a jogszabályba iktatott türelmi időnek köszönhetően a szeptember hónap állt a vállalkozások rendelkezésére, hogy megtalálják és megrendeljék az igényeiknek megfelelő pénztárgépet.
Átverős hirdetésekre figyelmeztet a MKEH

Átverős hirdetésekre figyelmeztet a MKEH

Hamis reklámokra figyelmeztet az online pénztárgép piacon a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH), amely ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy csak az általa engedélyezett online gépek forgalmazhatók.
Megéri átlépni év közben a kivába?

Megéri átlépni év közben a kivába?

Habár korábban több százezer vállalkozás áttérését várta a kormányzat a kivába, csak alig néhány ezer cég lépett be az új adózási formába. Ezért a vállalkozások már év közben is átléphetnek az adónembe, kérdés hogyan, és megéri-e ez nekik.
hirdetés

OKSZ: túl vastagon fog a NAV ceruzája

Az adóhatóság már többmilliós bírságot szabott ki azokra a kereskedőkre, akik elmulasztottak új pénztárgépet rendelni a gyártóktól. Az OKSZ szerint azonban az adóhatóság túl keményen lép fel a mulasztókkal szemben és méltányos bánásmódot követelnek.

Pénztárgépek: már keményen bírságol a NAV

Összesítve több milliós bírságot szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azokra a kereskedőkre, akik még nem rendelték meg az online pénztárgépet. Az adóellenőrök nem véletlenül akadtak a mulasztókra: hetek óta ellenőrzik azokat a budapesti vállalkozásokat, amelyek nagy valószínűséggel nem teljesítették az online pénztárgép rendszerbe történő bejelentkezés feltételeit.

Transzferár: nem excelben kellene kattintgatni!

Kiszolgáltatottakká válhatnak a cégek, ha nem a legkorszerűbb módszereket alkalmazzák a transzferárazásban: a vállalatok több mint fele még mindig hagyományos táblázatkezelő szoftvert használ, több mint harmaduk pedig éves pénzügyi beszámolókra hagyatkozik a transzferár-elemzések elkészítésekor

Kezdő vállalkozó? Akkor nincs támogatás!

Rossz hír érkezett azoknak, akik kezdő vállalkozóként szerettek volna 50 ezer forintos támogatást kapni a pénztárgépük beszerzéséhez. A kormány rendelete csak a cserét támogatja, azt nem, ha valaki csak most szeretné az első kasszáját megvenni.

Ingatlan-adásvételnél kellemetlen meglepetést szerezhet a NAV!

Ha a vállalat ingatlan vételére vagy eladására készül, kellemetlen meglepetést okozhat neki a NAV: az adóhivatal ugyanis felülbírálhatja az illeték előre kiszámolt összegét. Lehet-e készülni a többletköltségre, és ha igen, hogyan ?

Gondok a pénztárgépfronton

Vámos György szerint hiába vállalta pénztárgépgyártó cég, a megállapodás ellenére még mindig drágán adja a termékeit. Az érdek-képviseleti vezető szerint nem a szakma hibája, hogy akadozik a pénztárgépek átállása.

Ugye Ön is rendelt már pénztárgépet?

Szeptember végén lejárt a határidő, hogy az online pénztárgép használatára kötelezett kereskedők beszerezzék legalább a készülék(ek)re szóló megrendelést a forgalmazóktól. A késlekedők egymillió forintos büntetésre is számíthatnak.

Mennyi adóbírságot kaphatok?

Az adóhatóság annyiféle jogcímen állapíthat meg fizetési kötelezettséget az adózóknak, hogy az átlagember elveszik az egyes bírságok és pótlékok útvesztőjében. Az alábbiakban az eligazodáshoz kívánunk segítséget nyújtani azzal, hogy az adóbírság fogalmát és lehetséges mértékét szakértőnk segítségével bemutatjuk.

Nem bukik a támogatás, megvédi a minisztérium

Megteszi a szükséges intézkedéseket a nemzetgazdasági tárca, ha az online pénztárgépek gyártásának elhúzódása miatt a hazai kisvállalkozók elesnének az állami támogatástól.

Az ajándékutalvány buktatói

Az év végi juttatásokhoz kapcsolódóan több munkáltató tervezi, hogy ajándékutalványt ad a dolgozóinak. Az ajándékozásra több párhuzamos szabály is vonatkozhat az adótörvényben. Ráadásul egy apró figyelmetlenség is sokba kerülhet a munkáltatónak.

Fordított adózás? Csak ésszel!

A Nemzetgazdasági Minisztérium az informatikai ágazatban egyelőre nem látja indokoltnak a fordított adózás bevezetését. Pedig az EU mindent megtett azért, hogy a tagállamok egyszerűbben kezdeményezhessék a fordított adózás kibővítését, sőt gyorsabb az elbírálás is.

Adóelőny a világot jelentő deszkáknál

Az előadó-művészeti szervezeteknek adott támogatásokkal továbbra is 10 illetve 19 százalékos adóelőny érhető el a vállalkozás eredményének függvényében, viszont érdemes sietni a felhasználással.

Egyre több pert nyernek a cégek a NAV-val szemben

Minden korábbinál több pert nyernek a cégek az adóhatósággal szemben, mára az esetek mintegy harmadában az adózóknak adnak igazat a bíróságok – derül ki az EY legfrissebb magyarországi elemzéséből. Az összesítésből egyértelműen kiolvasható, hogy megéri a jogorvoslattal élni.

Figyelem! Már csak pár nap maradt pénztárgép-rendelésre!

Az online pénztárgép beszerzésére kötelezettek számára már csak nyolc nap, ebből hat munkanap maradt, hogy leadják megrendelésüket. Jövő hétfőtől a NAV ellenőrizheti a pénztárgép vagy legalább a megrendelő dokumentum meglétét.

Pénztárgépgyártók: szeretnénk világos útmutatást

Az NGM az elmúlt hónapokban többször is módosította az online pénztárgépekre történő átállás határidejét. A pénztárgép használóknak augusztus 31-ig kellett regisztrálniuk és az érvényes megrendelés megszerzésének határideje szeptember 30-ában lett meghatározva.

Rajtaveszthet! Ellenőrizni kell a szállítói számlák hátterét!

Mostantól a korábbinál is indokoltabb a beszállítói számlák hátterének ellenőrzése, ugyanis a NAV belföldi összesítőjelentés-adatbázisának elindulásával a számlabefogadók már nem hivatkozhatnak arra, hogy nem tudtak üzleti partnerük adóelkerülő működéséről. Még a leggondosabb eljárással sem szűrhetőek ki teljesen a vizsgálati kockázatok, hiszen a hatályos törvények rendkívül nagy felelősséget hárítanak a számlabefogadókra.

Újabb pénztárgép a piacon

Már csak alig több, mint egy hete maradt a kereskedőknek az új pénztárgépek beszerzésére, hogy elkerüljék a büntetést, viszont már tizenhat gép közül válogathatnak a piacon.

Évtizedes hátrányba hoznak minket a különadók

A hazai élelmiszeripart az elmúlt három évben egyre növekvő mértékben terhelték a különféle extraadók. Összesen több mint 50 milliárd forintos többletköltséget okoztak az élelmiszeriparnak a különadók.

Rajtavesztettek az adócsaló autószerelők

Véget ért a NAV nyári ellenőrzés-sorozata Közép-Magyarország régióban. A három és fél ezret meghaladó vizsgálat alkalmával átlagosan minden harmadik ellenőrzött vétett a jogszabályok ellen, de az autószerelők adózási fegyelme ennél rosszabb képet mutatott.

A sport helyett a kultúrát támogathatják a cégek

Társaságiadó-kedvezmény: mivel a szabályozás változása miatt a látvány-csapatsportok támogatása már nem olyan kedvező, idén ismét előtérbe kerülhetnek a kulturális támogatások. A kedvezmény feltétele a támogatás idei átutalása és a támogatási igazolás kiállítása.

Nem tolonganak a cégek a kiváért

Az idén bevezetett kisvállalati adót ugyan a vállalkozások túlnyomó része ismeri, a ténylegesen regisztráltak száma azonban továbbra is igen alacsony. A vállalkozások jelentős része ugyanis vagy bizonytalan abban, hogy áttérjen a kivára, vagy nem is foglalkozik a kérdéssel.

Még mindig tartja magát az eva

Az új adózási formák ellenére még mindig magas az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választók száma. A zömmel kis árbevételű társaságok és egyéni vállalkozók átlagosan évi kétmillió forint adót fizetnek.

Nem éri meg feketén ingatlant bérbeadni

Tömegesen érkeznek közérdekű bejelentések a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, amelyekben ingatlan adózatlan bérbeadására hívják fel a figyelmet. Sokszor elég egy feldühített szomszéd, vagy a bérlő és a bérbeadó közötti elszámolási vita, és a feketéző bérbeadó máris az adóhivatal célkeresztjében találhatja magát.

Tíz dolog, amit az online kasszákról tudnunk kell!

Kinek kell pénztárgép, hogyan és honnan lehet beszerezni, mit kell hozzá megrendelni és hogyan lehet támogatást igényelni? Nagy a kavarodás, ezért hasznos lehet áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat.

80 milliárdnyi adócsalás fél év alatt

A NAV által felderített pénzügyi és gazdasági bűncselekmények okozta kár legnagyobb része költségvetési csalásból származik. Tavaly százmilliárdnyi volt a felderített csalások összege.

Uniós forgalmiadó-ügy lehet a kiskereskedelmi különadóból

A 2010-ben bevezetett kiskereskedelmi különadó nem sérti az uniós versenyszabályokat és alapjogokat, de szembe mehet a hozzáadottérték-adóra vonatkozó irányelvvel.

Az adatforgalom is legyen hatósági áras?

Hatósági árassá tenné az MKIK a pénztárgépek online adatforgalmának díját. A kamara szerint a jelenlegi támogatási rendszert is módosítani kellene, hogy ne csak az új gépek beszerzéséhez nyújtson segítséget az állam.

Ezermilliárd után kutatnak az adóvégrehajtók - Ön ne járjon így!

Jelentősen romlott az idén az adófizetési morál, több mint 350 ezer adóvégrehajtás folyik jelenleg. Bővült a nagy adótartozást felhalmozó cégek listája is, volt akinél már 28 alkalommal kopogtattak a végrehajtók.

Kavarodás a pénztárgépek körül. De a a regisztrációs kódot biztosan még ma kell kérni!

Szeptember elsejéig az előzetes számítások szerint legalább 200-250 ezer pénztárgépre kellett volna regisztrációs kódot kérnie a kereskedőknek, de csak 160 ezret igényeltek. Aki eddig elmulasztotta, még ma igényelheti a kódot. Tulajdonképpen ez az egyetlen biztos pont a kasszák lecserélésével kapcsolatban, egyébként a támogatással kapcsolatban is felmerültek kérdések és a határidőre se vegyen mérget senki.

Nem kapkodnak a cafeteria után

Nem változott az előző negyedévi mélyponthoz képest a béren kívüli juttatásban gondolkodó vállalkozások aránya. A vállalkozásoknak kevesebb mint a fele adna természetbeni juttatást dolgozóinak.

Kereskedők! Csak harminc nap a haladék az átállásra!

Harminc nap türelmi időt kapnak az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedők a megfelelő pénztárgépek beszerzésére: a NAV szeptember elsejétől 30-áig csak azt ellenőrzi, hogy az üzembe helyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők.

Jövedelemigazolás és TB-kiskönyv: már minden másképp van

Új munkaviszony létesítésekor a munkavállalónak át kell adnia a foglalkoztató részére a TB kiskönyv elnevezésű nyomtatványt! Július 15-től hatályos új rendelkezések hatására módosultak a jövedelemigazolás kiállításának szabályai is.

Túl sokba kerül a kis cégeknek a pénztárgép

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az olcsóbb pénztárgépek hiánya több milliárd forint többletkiadást jelent a legkisebb vállalkozások számára a kereskedelemben, ha a cégek az NGM felhívásának megfelelően járnak el, vagyis augusztus 31-ig megrendelik az új pénztárgépeket.

Plusz négy hónap is kevés az online kasszákhoz

Frissítette a NAV az online kasszákra vonatkozó közleményét, külön kiemelve, hogy az új kasszák beállítására vonatkozó határidő nem változott, ugyanakkor a regisztrációval elkerülhető a büntetés. Ez azonban csak lélegzetvételnyi időt jelent a kereskedőknek.

Kiirthatatlan a borravaló

A felszolgálási díj nem tudta kiszorítani a borravalót a vendéglátásban az elmúlt években, alkalmazása tekintetében még mindig megosztottak a vendéglátóhelyek, és noha pontosan nem tudni, hány helyen vezették be ezt a költségelemet, a szakmai érdekképviseletek szerint kedvezőek a tapasztalatok ott, ahol alkalmazzák.

Hamis akkumulátorokat árultak a barkácsáruházak

Hamis akkumulátorokat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei 6,5 millió forint értékben, budapesti és Pest megyei barkácsáruházakban.

Áfacsökkentést kérnek a tejesek

A kedvezőtlen gazdasági folyamatok hatását - többek között a költségek emelkedéséből adódó áremelkedést - az általános forgalmi adó (áfa) mérséklésével lehetne ellensúlyozni a Tej Terméktanács szerint.

Nem kell félni a tarifától!

Újabb mobilszolgáltató tette közzé tarifáját, amely az online pénztárgépek és a NAV szervere közötti adatkapcsolat díjait. A MobilAdat Kft. havidíja nettó 2300 forint lesz, az összeg online ügyfélszolgálati támogatást is tartalmaz. Az eddig engedélyezett négy pénztárgéptípus közül háromban a cég SIM chipjei működnek majd.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Pénzszerzés

Női vállalkozások támogatására indul pályázat

Női vállalkozások támogatására indul pályázat

A Visa Magyarországon is elindítja Visa She's Next elnevezésű, női vállalkozások támogatására létrehozott globális programját.

Adózás

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket.

Klímablog

Ostobaságra készül az EU?

Ostobaságra készül az EU?

Az olasz Iveco haszongépjármű gyártó vállalat vezérigazgatója ostobaságnak nevezte a járművek károsanyag-kibocsátásának korlátozására tervezett Euro 7-es normát.

Társadalom

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Infokom

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo