hirdetés

Az ajándékutalvány buktatói

Az év végi juttatásokhoz kapcsolódóan több munkáltató tervezi, hogy ajándékutalványt ad a dolgozóinak. Az ajándékozásra több párhuzamos szabály is vonatkozhat az adótörvényben. Ráadásul egy apró figyelmetlenség is sokba kerülhet a munkáltatónak.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Sokba kerülhet a jó szándék – Kép: Pixabay

Az utalvány ajándékozásánál a cég arra számít, hogy 51,17 százalék közterhet fizet a juttatás után, ha túllépi az értékhatárt, mégis kiderülhet, hogy jövedelemként kell adóznia közel 100 százalékos adó megfizetésével. A legegyszerűbb a helyzet, ha csekély értékű ajándékot ad a munkáltató. A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint, ha az adóévben maximum háromszor ad a vállalkozás ajándékutalványt, és egyik alkalommal sem lépi túl a 9800 forintos értékhatárt, akkor egyértelműen 51,17 százalékos közterhet kell majd fizetnie.

Nagyobb értékű ajándékutalványokat is kioszthat a munkáltató 51,17 százalékos közteher megfizetése mellett, ha minden munkavállalójának egyformán adja azokat, vagy minden dolgozó egyforma értékű keretösszeg terhére választhatja (pl. cafeteriarendszerben) az olyan utalványát, amely nem jogosít fogyasztásra, készétel vásárlására. Ebben az esetben akár korlátlanul is adhat ilyen juttatást a munkáltató a dolgozóinak. (A legnépszerűbb béren kívüli juttatások toplistáját itt találja!)

„A problémát majd az okozza, ha a munkáltató nem egyformán ad ajándékot, és át is lépi a csekély értékű ajándék törvényi kereteit” – figyelmeztet Fata László cafeteriaszakértő. Ha például egy dolgozói csoport 20 ezer forint értékű ajándékutalványt kap, míg a többiek nem kapnak ilyen juttatást. Ebben az esetben a munkáltatónak szabályzatot kell készítenie ehhez a juttatáshoz. Ez a szabályzat akkor felel meg az adótörvényeknek, ha nem alkalmaz a teljesítménnyel kapcsolatos jellemzőket a csoportok meghatározásához. Ellenkező esetben egyéb jövedelemként fizetheti a közterheket. Az egyes meghatározott juttatások után ugyanis a juttatás értékének 1,19-szeresére kell számolnunk 16 százalékos személyi jövedelemadót és 27 százalékos eho-t.

Megfelelő szabályzattal elkerülhetjük a többletadóterhet, és 51,17 százalékos közterhet kell fizetnünk a dolgozói csoportoknak különböző értékben adott juttatások után is.

Nem tudni miért, de beindult az öngondoskodás
Bár még mindig az azonnali fogyasztást támogató cafeteriaelemek szerepelnek az első helyen, a munkáltatói gondoskodást biztosító juttatások népszerűsége is jelentősen növekedett az elmúlt egy évben. Az ok egyszerű, a magyarok többsége nem bízik az állami szociális hálóban.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo