Kereskedők! Csak harminc nap a haladék az átállásra!

Harminc nap türelmi időt kapnak az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedők a megfelelő pénztárgépek beszerzésére: a NAV szeptember elsejétől 30-áig csak azt ellenőrzi, hogy az üzembe helyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már csak harminc nap a beszerzésre - Kép: PP Archív

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kijelentette, hogy az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek online pénztárgépre cserélésének határideje augusztus 31.; ez a kereskedők 70 százalékát - főként kiskasszás kereskedőket és vendéglátósokat - érinti. (Mint azt korábban megírtuk, a múlt héten a NAV és az NGM is több közleményt adott ki, amelyben ez a határidő még nem szerepelt.)

Jelezte: a 30 napos türelmi időt annak érdekében alkalmazzák, hogy minden érintett a számára mind árban, mind szolgáltatásban legmegfelelőbb pénztárgépet tudja megrendelni, beszerezni. A NAV ennek megfelelően szeptember 30-ig csak azt ellenőrzi, hogy a vásárláshoz szükséges üzembe helyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők - mondta Pankucsi Zoltán. A helyettes államtitkár az m1 ma reggel című műsorában hozzáfűzte: október elsejétől a NAV azt is ellenőrzi, hogy az átállásra kötelezettek rendelkeznek-e már új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel.

Senkit nem érhet joghátrány amiatt, mert olyan "piaci elégtelenség" alakult ki, hogy e hét végéig nem tudja megrendeléseit lebonyolítani a pénztárgépgyártóval, -forgalmazóval - tette hozzá. Kiemelte, hogy az augusztus 31-i határidő nem változik, a vállalkozásoknak mindent meg kell tenniük, hogy a számukra előírt cserét végrehajtsák. A feltételeknek - például 500 millió forint alatti éves árbevétel - megfelelő kereskedők 50 ezer forintos támogatást kaphatnak a cseréhez. (A támogatás egyéb részleteiről innen tájékozódhat.)

Az ellenőrzések kapcsán kifejtette: nem a bírságolás a cél, hanem, hogy a vállalkozásokkal együtt küzdjenek a feketegazdaság visszaszorítása ellen, és megszüntessék azt a versenyhátrányt, amelyet az adóelkerülő vállalkozások okoznak a tisztességesen adózóknak. Magánszemély cserére kötelezetteknél a mulasztási bírság 500 ezer forintig terjedhet és akár többször is kiszabható, a cégeknél egymillió forinttól indul a bírság, amely szintén kiszabható többször, és az üzlethelyiség bezárása is szóba jöhet adott esetben - ismertette Pankucsi Zoltán.

Korai volt a megkönnyebbülés

Sokan fellégeztek, hogy nem kell azonnal megrendelniük az új pénztárgépeket, hiszen a múltheti állás szerint december 31. lett volna a végső határidő. Akkor úgy tűnt, valóban van idő megvárni, hogy a piacon egyre több szereplő megjelenésével az árak is mérséklődjenek. Ám Fekete Zoltán Titusz az RSM-DTM adómenedzsere már akkor azt mondta,  „aki sokáig vár, az pórul járhat. Hiába ugyanis a négy hónapos haladék, a hosszú szállítási határidők, illetve a mindenkire kötelező 2013. december 31-ei átállási határidő miatt várható tömeges igénylések következtében valószínűleg nem lesz elég decemberben vagy novemberben megrendelni az új pénztárgépeket”. Most viszont a négy hónap helyett csak harminc napnyi haladék maradt.

Ezért joggal vetődik fel már most a kérdés: vajon lesz-e újabb moratórium azoknak, akik igazolni tudják, hogy a gépeket megrendelték, vagy az adóhatóság ezt követően már nem fog tovább várni, és az új pénztárgépek hiánya esetén minden esetben szankcionálni fog, függetlenül az üzembe helyezés elmaradásának okától.

Egyelőre azonban a regisztrációért sem tolakodnak a kereskedők.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség elnöke lapunknak néhány napja is azt mondta, várakozásai szerint sokan nem fogják tudni teljesíteni az augusztus 31-i határidőt.

Két újabb pénztárgép a piacon

A LA Pénztárgép kft. egy Sento típusú gépre, míg a Micra- Metripond kft. egy új MINI típusú pénztárgépre kapott forgalmazási engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól (MKEH), és még további kiskasszás kérelmek elbírálása van folyamatban. Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) reményei szerint az újabb szereplők megjelenésével tovább élesedhet az árverseny, azaz a minisztérium további árcsökkenéssel számol. Az elkövetkezendő időszakban 200 ezer pénztárgép cseréje érdekében kell intézkedni. Azonban jelenleg csak öt forgalmazó, a LA Pénztárgép kft., az Alt Cash Kft., a Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft. és a Montel Informatika Kft. kínál pénztárgépeket.

Tekintettel a számos visszaélési esetre, a tárca kéri a pénztárgépcserével érintett vállalkozásokat - legyen az új vagy régi kereskedelmi egység vagy vendég-látóipari szolgáltató-, hogy a megrendelést, előlegfizetést megelőzően, saját érdekükben győződjenek meg arról, hogy az értékesítő által ajánlott pénztárgépet az MKEH valóban engedélyezte!

Az engedélyezett online géptípusokról a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet tájékozódni.

Nem nyilatkoznak a kereskedők
Bár igyekeztünk több kereskedőtől is megtudni, sikerült-e e üzembe helyezési kódot, illetve új, elektronikus pénztárgépet szerezniük vagy egyáltalán sikerült-e eligazodniuk a folytonosan módosított határidők útvesztőjében, nem jártunk sikerrel.
A magyar kiskereskedők hagyományos bizalmatlansága a hatóságokkal szemben ezúttal is jól tükröződött, hiszen még név nélkül sem vállalták a véleményüket az új, online pénztárgépek beszerzése és üzembe állítása körüli mizériáról. Amennyiben Önnek vannak megosztásra váró tapasztalatai, ne habozzon, írja meg kommentben a cikk alatt!

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo