Pénztárgépek: már keményen bírságol a NAV

Összesítve több milliós bírságot szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azokra a kereskedőkre, akik még nem rendelték meg az online pénztárgépet. Az adóellenőrök nem véletlenül akadtak a mulasztókra: hetek óta ellenőrzik azokat a budapesti vállalkozásokat, amelyek nagy valószínűséggel nem teljesítették az online pénztárgép rendszerbe történő bejelentkezés feltételeit.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szállítási határidő is kell a szerződésre!

A NAV szeptember 30-ig csak azt ellenőrizte, hogy a vásárláshoz szükséges üzembe helyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők, október elsejétől viszont azt is, hogy az átállásra kötelezettek rendelkeznek-e már új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel. Mindezeken túlmenően az ellenőrök figyelme arra is kiterjed, hogy a szerződés illetve a megrendelés tartalmazza-e a teljesítési határidőt. Az adóhatóság a szerződésben, illetve a visszaigazolt megrendelésben szereplő időpontig tekinti igazoltnak, hogy a kereskedő mindent megtett a pénztárgépcsere érdekében.

A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága azokat az online pénztárgéppel nyugtaadásra kötelezett vállalkozásokat bírságolja, akik nem rendelkeznek sem szerződéssel, sem visszaigazolt megrendeléssel. Súlyosbító körülményként értékelik az ellenőrzések során és így magasabb összegű bírságot szabnak ki azokra, akik még üzembe helyezési kódot sem kértek, azaz nem regisztráltatták magukat a NAV-nál. Az egyéni vállalkozók mulasztását 500 ezer forintig, a gazdasági társaságokét 1 millió forintig terjedő bírsággal szankcionálja a NAV.

Azok a pénztárgéphasználatra kötelezett adóalanyok, akik új tevékenységet kezdenek, vagy egyéb okból kell kasszát beszerezniük, az új online kapcsolatra képes gép üzembe helyezéséig kézi nyugtával vagy hagyományos pénztárgéppel teljesíthetik a nyugtaadási kötelezettséget. Ebben az esetben a tevékenység indításától vagy az egyéb, kasszabeszerzésre okot adó változástól számított 8 napon belül kell üzembe helyezési kódot kérni, és szintén rendelkezni kell szerződéssel vagy visszaigazolt megrendeléssel. A NAV szeptember 30-ig csak azt ellenőrizte, hogy a vásárláshoz szükséges üzembe helyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők, október elsejétől viszont azt is, hogy az átállásra kötelezettek rendelkeznek-e már új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel.

Az állami támogatás érvényesítésének feltétele, hogy az online pénztárgépet december 31-ig üzembe helyezzék. A pénztárgéphasználatra nem kötelezett vállalkozók továbbra is üzembe helyezhetnek augusztus 31-ét követően  hagyományos pénztárgépet, amit 2015. január 1-jéig üzemeltethetnek. Az állam legfeljebb öt gép cseréjét támogatja, legfeljebb 50 ezer forinttal, amelynek mértéke nem minden esetben érheti el a maximumot. Támogatási kérelem december 15-ig nyújtható be az adóhatósághoz, de a támogatást az adóhatóság jóváhagyása nélkül nem lehet a vásárláskor igénybe venni – közölték. (A támogatás egyéb részleteiről innen tájékozódhat.)

Az engedélyezett online géptípusokról a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet tájékozódni. Jelenleg 18 kiskassza van a listán, a PC-s pénztárgépek közül még egy sem kapott forgalmazási engedélyt.

Véleményvezér

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo