Ezermilliárd után kutatnak az adóvégrehajtók - Ön ne járjon így!

Jelentősen romlott az idén az adófizetési morál, több mint 350 ezer adóvégrehajtás folyik jelenleg. Bővült a nagy adótartozást felhalmozó cégek listája is, volt akinél már 28 alkalommal kopogtattak a végrehajtók.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Van mit kutatniuk: csaknem ezermilliárd a kintlevőség - Kép: SXC

Jelenleg minden korábbinál nagyobb számú, 357 200 adóvégrehajtás van folyamatban, 4,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt (342 400). Az adófizetési morál romlását az is mutatja, hogy az adóvégrehajtással érintett tartozás összege egy év alatt ennél is jóval nagyobb mértékben, 22,8 százalékkal növekedett. Ez év július végén az adóvégrehajtásokkal érintett összeg megközelítette az ezermilliárd forintot (976 700 milliárd). Egy évvel korábban az ilyen irányú hatósági intézkedések 795 300 milliárd forintról szóltak – közölte a feketelista.hu.

Az idén már 227 milliárdot behajtottak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön nyilvántartásban szerepelteti a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló nagy összeggel tartozó (100 millió forintot meghaladó) cégek és magánszemélyek adatait. Ez a céglista egy év alatt 11,7 százalékkal, szám szerint 193 vállalkozás nevével bővült, és elérte az 1836-ot. Fél évnél (180 nap) régebben fennálló adótartozásuk összege 8,8 százalékkal növekedett, és jelenleg 786 900 milliárd forintra rúg. A nagy összegű, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek száma (4066) is meghaladja az egy évvel ezelőttit (3749), ám tartozásuk összege ez idő alatt 213 500 milliárd forintról 189 800 milliárd forintra csökkent.

A behajtás nehézségeit bizonyítja, hogy ez évben, július végéig a NAV adóbehajtásból származó bevételei csak 3,7 százalékkal nőttek, összegszerűen 227 700 milliárd forintot tettek ki. A költségvetési törvény erre az évre adó- és járuléknemekből összesen 10 901 milliárd forint bevételt irányoz elő, azaz 369 milliárd forinttal többet a tavalyinál. Az adóhivatal tájékoztatása szerint „2013. első félévében a bevételek a várakozásoknak és az egyes adónemek szezonális jellemzőinek megfelelően 5016,4 milliárd forint összegben teljesültek.” (Érdemes tudni, mi alapján választja ki idén az ellenőrizendő cégeket a NAV!)

Elhúzódó eljárások

Pénzünknél maradva. Követeléskezelés eredményesen
Ha nagy a kinnlevősége, önnek szól ez a rendezvény. Miért hitelez a vevőinek? Miért nem fejlesztésre költi a pénzét? Ha már benn van a körbetartozási spirálba azért, ha még nem, azért jöjjön el a KKV-AKADÉMIA első őszi rendezvényére.
Amennyiben az adózónak lejárt esedékességű (bevallás, jogerős határozat) adófizetési kötelezettsége keletkezik, a NAV haladéktalanul megindítja az adó-végrehajtási eljárást. Ennek különböző formái lehetnek, így: inkasszó, jövedelemletiltás, gépjárműfoglalás, ingatlan-végrehajtás. Ha ezek az adminisztratív intézkedések nem vezetnek eredményre, az adóvégrehajtás helyszíni eljárással, a vagyonelemek felkutatásával, foglalásával folytatódik.

Az idén július végéig az egy évvel korábbihoz képest 7 százalékkal több adó-végrehajtási eljárást indítottak, 21 százalékkal nagyobb összegű adótartozás behajtására. Az inkasszós bevételek 6 százalékkal, a jövedelemletiltásokra befolyt összegek 10,3 százalékkal növekedtek. Az árverések bevételei viszont 4,4 százalékkal elmaradtak a megelőző évitől. A NAV tájékoztatása szerint egyre nehezebb, időigényesebb a behajtás. Az adó-végrehajtási eljárást az adóhatóság az elévülési időn belül bármikor és akár többször is megkísérelheti.

Ellenőrizhetők a céges partnerek!

Amennyiben kiderül, hogy a gazdálkodó szervezet adótartozása behajthatatlan, az adóhatóság haladéktalanul intézkedik az adószám felfüggesztéséről, felszámolási eljárást, illetve cégtörlési eljárást kezdeményez az illetékes bíróságnál. A NAV tájékoztatása szerint ezekben az ügyekben kiemelt feladat a törvényességi felügyeleti, illetve az ismeretlen székhelyű cég megszüntetése iránti eljárás mielőbbi megindítása. Az adóhatóság a behajtásra reménytelen követelések egyre jelentősebb hányadát, az úgynevezett engedményezési megállapodás alapján, átadja a Magyar Követeléskezelő (MKK) Zrt.-nek. Jelenleg 13 700 felszámolás alatt álló cég megközelítően 200 milliárd forintnyi tartozását próbálják ily módon behajtani. Adószakértők szerint azonban ennek az összegnek néhány százalékos elérésére is alig van esély.

Hogy lehet adótartozásunk, ha nem is tudunk róla?
Előfordulhat, hogy szabadságról visszatérve a cégvezető azzal szembesül, hogy vállalkozásának adótartozása merült fel, holott fizetési kötelezettséget megállapító levelet nem kapott. Szakértőnk segít, mi a magyarázat!
– Az a tény, hogy folyamatosan növekszik az adóval tartozó, illetve már az adóvégrehajtás szakaszába került cégek száma, egyre nagyobb körültekintést igényel az üzleti világ szereplőitől. Ajánlatos, hogy mielőtt új kapcsolatot létesítenek, szerződést kötnek, alaposan ellenőrizzék kiszemelt partnerük üzleti morálját, pénzügyi helyzetét. A feketelista.hu honlapon 12 állami intézmény minden elmarasztaló döntéséről egyetlen klikkeléssel tájékozódhat az érdeklődő. Adatbázisunkban csaknem félmillió cégre vonatkozó, egymillió adathoz juthat hozzá. Hasznos, kifizetődő olvasmány ez – fűzi a fenti információkhoz Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

Havonta jönnek a végrehajtók

A honlap szerkesztői összeállították azoknak a cégeknek százas listáját, amelyek ellen idén a legtöbbször rendeltek el adóvégrehajtást. A névsorban hat olyan társaság található, amellyel szemben fél év alatt hatszor, átlagosan tehát havonta kellett az adóhatóságnak intézkednie. Tizenhét vállalkozás hat hónap alatt ötször, ötven cég pedig négyszer szerepelt az adóvégrehajtók nyilvántartásában. Meglepő, hogy a száz „kigyűjtött” társaság között mindössze két fővárosi található. Gyakran, összesen tízszer szerepel viszont Kaposvár, hatszor Paks, és ötször Siófok neve. Az is elgondolkodtató, hogy a száz vállalkozás között egyetlen részvénytársaság nevét sem olvashatjuk, ugyanakkor kilenc betéti társaság érintett. Közülük kettőnél az idén már hatszor „járt” az adóvégrehajtó.

Egyikük, a dombóvári Kulimary Kereskedelmi Bt. régi ügyfele az adóhatóságnak; az ideivel együtt eddig összesen 28 alkalommal kellett behajtani tőle az adótartozást. A nagyatádi HU-MÉSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-nek eddig kilencszer kellett fogadnia a végrehajtókat. Szenna a székhelye a Robicon Személyi és Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft.-nek; az idei hattal együtt tizenhatszor kapott a hatóságtól adóbehajtásra vonatkozó végzést. Marcaliban van bejegyezve a TARGO 2000 Targoncajavító Kft., az elmúlt három év alatt összesen huszonötször indult ellene adóvégrehajtás. A kőröshegyi Mobil-Autó Line Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetőinek 2011 augusztusa óta huszonnégyszer volt dolguk az adóvégrehajtókkal, átlagosan minden hónapban. A kétes értékű „rekordot” minden bizonnyal a szekszárdi Posta-Kocsi Fuvarozási és Szállítmányozási Kft. tartja; eddig összesen harminchétszer szedték be tőle adótartozását adóvégrehajtók.

Előbb-utóbb mindenkit vizsgál a NAV
Másfél év alatt 1133 esetben nem engedélyezte a NAV új vállalkozás indulását, illetve 1091 esetben a vezető tisztségviselővel szembeni kifogások miatt rendelte el az adószám törlését. A továbbra is a piacon maradók nagy száma viszont bizonyítja, hogy tisztul a hazai üzleti élet. Előbb-utóbb minden cég átesik majd az adóregisztrációs eljáráson.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo