Adótartozás cikkek


148 milliárdnyi adó okozott gondot a cégeknek

148 milliárdnyi adó okozott gondot a cégeknek 

Tavaly nyár végéig ennyi adóra kértek könnyítést a vállalkozások, a NAV az esetek döntő hányadában rá is bólintott.
Rengetegen tartoznak a NAV-nak

Rengetegen tartoznak a NAV-nak 

Tavaly csaknem 540 milliárd forintot nem tudott behajtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Amikor nem sikerül időben befizetni az adót

Amikor nem sikerül időben befizetni az adót 

A későn fizetőkre a NAV külön bírságot szabhat ki. Az Írisz Office összegyűjtötte, mikor és milyen mértékű késedelmi pótlékot követelhet az adóhatóság.
Indul az adótartozások behajtása

Indul az adótartozások behajtása 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az október végéig kiküldött kivonatokkal mintegy félmillió adózót értesít arról, hogy az elmúlt évről adó-, illetve vámtartozása vagy túlfizetése van. A kivonat elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: mennyit kell fizetni, illetve mennyit igényelhet vissza.
Háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék

Háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék 

Jövőre háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék, ami rosszul érintheti a kései fizetésre amúgy is hajlamos magyar cégeket – figyelmeztetett a MAZARS.
Mit csináljunk adótartozás esetén?

Mit csináljunk adótartozás esetén? 

Előfordulhat, hogy az egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság nem tudja megfizetni határidőre az esedékes adóját, ezért végrehajtható hátraléka keletkezik. A Piac & Profit összegyűjtötte, mit tehet ilyenkor, hogyan kell eljárnia.
Reklámadó: megkezdődött a harc a Facebook és a Google ellen

Reklámadó: megkezdődött a harc a Facebook és a Google ellen 

2017. január 1-jétől a hazánkban reklámközzétevői tevékenységet folytató, de nem Magyarországon működő vállalkozásoknak is regisztrálniuk kell a reklámadó alanyaként, melynek elmulasztása akár 1 milliárd forintnyi mulasztási bírságot is eredményezhet.
Másfélmilliárdos tartozást hozott össze egy budapesti nő

Másfélmilliárdos tartozást hozott össze egy budapesti nő 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 121 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt a második negyedévben, a lista első helyén egy budapesti lakcímű nő, Volkova Ekaterina Jurjevna állt június végén 1,442 milliárd forint adóhiánnyal és 1,324 milliárd forint bírsággal.
Ne várjuk meg a végrehajtót

Ne várjuk meg a végrehajtót 

A cégek érdeke is az esedékes adófizetések teljesítése, vagy ha erre egy akut pénzügyi probléma miatt nincs mód, akkor a végrehajtási eljárás hatékony megelőzése. Erre fizetési könnyítés kérésével van lehetőségük a társaságoknak, a fő szempont az időzítés!
Lehet, hogy Ön is feketelistán van?

Lehet, hogy Ön is feketelistán van? 

Sokakat érhet kellemetlen meglepetés cégalapításkor: a cégbíróság visszautasítja a többségi tulajdonos vagy az ügyvezető bejegyzését arra hivatkozva, hogy az adott személy eltiltás hatálya alatt áll. Míg néha az eltiltott tudja, hogy „vaj van a füle mögött”, más esetekben viszont értetlenül áll az eltiltás oka előtt. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint a tét nem kicsi: akit eltiltanak, akár 7-8 évre is „feketelistára” kerülhet.

Újravizsgálják a behajthatatlan adótartozásokat 

A NAV tájékoztatása szerint a behajthatatlanná nyilvánított adótartozások tömegére tekintettel fokozatosan növelik és kiterjesztik az ilyen hátralékok felülvizsgálatát. Általánosságban viszont jobb adózók lettünk az új szabályoknak köszönhetően.

Csődbe vihet a jogtalan NAV végrehajtás 

Hiába nyer meg egy vállalkozás egy pert az adóhatósággal szemben, ha még az ítélethirdetés előtt csődbe megy. Márpedig ez nem egyedi eset, mivel az adóhatóság a jelenlegi jogszabályok szerint a per ideje alatt is végrehajtást vezethet a vállalkozással szemben. Ráadásul a Jalsovszky Ügyvédi Iroda tapasztalatai szerint az adóhatóság még akkor sem feltétlenül retten vissza a végrehajtástól, ha erre nincs is jogi lehetősége.

Bankkártyával is fizetheti az adót, ha úgy tetszik 

Idén fokozatosan bevezeti a NAV az úgynevezett VPOS szolgáltatást, azaz interneten keresztül bankkártyával is kiegyenlíthető lesz az adótartozás, első körben a magánszemélyek és az egyéni vállalkozók számára.

Sokan, sokkal tartoznak a NAV-nak 

Tavaly év végén 3022 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint 10 millió forinttal, továbbá 2097 vállalkozás egyenként több mint 100 millió forinttal 180 napon keresztül, folyamatosan a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) - derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

Katások! Irány befizetni a tartozásokat 

A kisadózó vállalkozóknak érdemes figyelniük arra, hogy még az idén rendezzék adótartozásukat. Nem lehet tovább katás ugyanis az, aki az évet 100 ezer forintot meghaladó adóhátralékkal zárja. A NAV adatai szerint ez közel tízezer kisadózót érint.

Sokan, sokkal tartoznak a NAV-nak 

Továbbra is sokan tartoznak régóta, nagy összeggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV): szeptember végén 2671 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint 10 millió forinttal, valamint 2176 szervezet egyenként több mint 100 millió forinttal folyamatosan, 180 napon keresztül az adóhatóságnak - derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

Most még elkerülhetik a büntetést a lakáskiadók 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte a közösségi szálláshelymegosztó-portálok adatainak elemzését, a májusi adatok alapján több mint ezer bérbeadónak érdemes rendeznie az államkassza felé az ingatlankiadásból származó jövedelme utáni elszámolást - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Több mint egymillió levelet küld ki a NAV 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését. Október végéig mintegy másfél millióan kapnak értesítést a hivataltól.

Másfél milliárdos tartozás kell ehhez az első helyhez 

Kettőszázhuszonegy cég és magánszemély neve szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelentős adóhiányt felhalmozó adózókat ismertető legfrissebb listáján, amelyet a szervezet csütörtökön tett közzé honlapján.

Holnaptól kérhetünk részletfizetést adótartozásra 

Több mint félmillió magánszemély élhet 2016. július 1-jétől az egyszerűsített részletfizetés lehetőségével; akinek legfeljebb 200 ezer forint adótartozása van, az évente egyszer 6 havi pótlékmentes részletben törleszthet, amennyiben ezt kéri a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

Tízezer forintért már le sem fog hajolni a NAV 

Az új adótörvényekkel egyidőben az adózás rendjéről szóló törvényben is komoly változások jönnek. A végrehajtásban például, ha a tartozás nem éri el a tízezer forintot, és inkasszóval nem lehet megszerezni, akkor a NAV egyszerűen törölheti. Az elévülési idő is változik.

Először figyelmeztet a NAV 

Januártól változott az adóhatóság hátralékkezelési-végrehajtási filozófiája. A kis összegű tartozás miatt először minden esetben fizetési felszólítást küld az adóhivatal, és csak ezt követően kerülhet sor – amennyiben az adós az esedékes határidőig nem egyenlíti ki tartozását – a végrehajtásra.

Gond lehet, ha megszakad a KOMA-ság a NAV-al 

Nem nehéz kikerülni a köztartozásmentes adatbázisból, hiszen a köztartozások köre a legkülönfélébb hatóságok és állami szervek kivetette járulékokra és díjakra is kiterjed. És a kikerülés a KOMA-ból komoly következményekkel is járhat.

Adót időben, hitelt késve fizetünk 

A mobiltelefonszámlát, a közlekedési bírságokat és a hiteltartozásokat fizetik leginkább késve a magyarok, derül ki az Intrum Justitia, nemzetközi pénzügyi szolgáltató Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből. Az adók azon jellegű tartozások, amikkel a legkisebb arányban késnek az érintett válaszadók.

36 ezer cégnek küld levelet a NAV 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte a vámhatóság által vezetett vám- és adófolyószámlákról készült egyenlegközlők és pótlékértesítők kiküldését. Április elején – a korábbi évektől eltérően korábban – 36 ezren kapnak értesítést a NAV-tól.

Amikor keserű kenyér az ajándék 

Sok esetben az ajándékozás a legolcsóbb és legjobb megoldás vagyonunk más nevére történő átíratására. Ellenben nagyon vigyázni kell és körültekintőnek kell lenni az ajándékozással, mert az adóhivatal akár visszamenőlegesen is visszakövetelheti az ajándékot – figyelmeztet szakértőnk.

Nem adja fel a tartozások behajtását a NAV 

Nem szűnik meg a behajthatatlan adótartozás, az adóhatóság ugyanis újra megkísérli behajtani a korábban sikertelenül követelt tartozást, s több példa szerint a hátralék gyakran megtérül - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Ha kell, kérjünk kölcsön: egy napon is múlhat az eva 

Minden evás vállalkozónak már december elején ellenőriznie kell az ügyfélkapun keresztül, hogy van-e tartozása, és ha igen, akkor mennyi, mert minél előbb be kell fizetnie, hacsak nem akarja tudatosan elveszíteni eva-alanyiságát. Nem árt tudni, hogy a határidő nem az utalás indítására, hanem annak beérkezésére vonatkozik.

Jogok is járnak a korlátlan felelősséggel 

Biztosítani kell a korábbi korlátlanul felelős tagoknak az adózói jogokat a társaságnál folyamatban lévő eljárás során az Alkotmánybíróság friss döntése szerint.

Másfél millióan kapnak levelet a NAV-tól 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését. Október végéig több mint másfél millióan kapnak értesítést az adóhivataltól.

Már rutinból megy az inkasszó 

Az idén, az első öt hónapban, 361 857 esetben rendelt el adóvégrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A határozatok száma a múlt év hasonló időszakához viszonyítva 7,1 százalékkal, az általuk érintett 471,7 milliárd forintnyi végrehajtásra váró összeg pedig 4,8 százalékkal csökkent – írta a feketelista.hu.

Észrevétlenül lehet elbukni KATÁ-t 

Bármennyire egyszerű és átlátható adónemnek tűnik is a kisadózók tételes adója (KATA), félvállról azért nem vehetik az adózást még a legkisebb cégek sem. Könnyű ugyanis kiesni az egyszerű adózásra jogosul köréből úgy, hogy akár észre sem vesszük, hogy gond van. Csak amikor már késő.

Nem igyekeznek lekerülni a cégek a szégyenfalról 

Az elmúlt évben összesen 3549 cég neve szerepelt azokon a listákon, amelyeket az adóhatóság negyedévente közzétesz az olyan gazdálkodókról, akiknek adótartozása 180 napon keresztül, folyamatosan meghaladja a 100 millió forintot. Számos társaság neve évek óta olvasható a szégyenlistán.

Már a platóról viheti az árut a NAV 

A végrehajtási eljárás a szabályozás szerint bármilyen végrehajtási cselekménnyel megindul. Tehát elviekben, ha az adózó határidőre nem fizette meg az adókötelezettséget, és a közúti fuvarozással érintett jármű ellenőrzéséről a NAV tudomást szerez, akkor azonnal végrehajtási eljárást indíthat és már kérheti is a hatósági zár alkalmazását.

Csak az inkasszó ér valamit 

Az elmúlt évben az adótartozás behajtására 157 835 cég ellen rendelt el végrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az összes folyamatban lévő végrehajtási ügyszám így a múlt év végére 361 956-ra emelkedett, azaz 1,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Tartozik a kamarának? Leemeli a számláról a pénzt a NAV 

Folytatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmaradt kamarai hozzájárulások beszedését. Végrehajtási eljárás keretében először a 2012 óta nem fizető cégek számláiról emelik le a tartozásokat.

Adóhiány a cégek kétharmadánál 

Idén az első három negyedévben az adóellenőrök a bevallás utólagos ellenőrzésére 24 523 cégnél végeztek vizsgálatot, és 15 396 társaságnál, azaz csaknem kétharmaduknál (63 százalékuk) derült ki, hogy a törvényben megszabottnál összesen mintegy 515 milliárd forinttal kevesebb adót vallottak be. A megállapított hiány 19 százalékkal nagyobb a tavalyinál.

Egyre többen, egyre többel tartoznak a NAV-nak 

Fél év alatt 62 százalékkal nőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) tartósan tartózó vállalkozók száma, míg a tartósan adós magánszemélyeké és egyéni vállalkozóké 3 százalékkal bővült. Százmilliárddal nagyobb a vállalkozások adótartozása.

Cégeladás tartozással: ez az 5 leggyakoribb tévhit 

Nagyon sok elkeseredett cégtulajdonos próbálja eladni cégét, hogy szabaduljon a tartozásától és az azzal járó felelősségtől. A neten elég csak beütni a keresőbe, és számtalan ajánlattal találkozhatunk. Ám a szépen hangzó ígéretek mögött nagyon ritkán van tisztességes üzleti szándék. Az ilyen ügyletek kockázata igen magas, célszerű körültekintően eljárni minden esetben.

Kétezer milliárd az „ablakban” 

Az elmúlt egy év alatt 8,6 százalékkal nőtt a vállalkozások és magánszemélyek adótartozása, és elérte a 2160 milliárd forintot. Van olyan cég, ahol már ötvenkétszer csengetett az adóvégrehajtó.

Adótartozásnál kötelező lesz a könyvvizsgálat 

A Számviteli törvény tavalyi változásával ugyan szűkült a könyvvizsgálatra kötelezettek köre, azonban a jogszabály módosításának értelmében kisebb cégeknél is kötelezővé válik, amelyekre korábban nem vonatkozott.

Ha fizetni kéne, de nincs miből 

A mai gazdasági helyzetben bárkivel megeshet, hogy valamit nem tud határidőre kifizetni. A megoldáshoz viszont fontos, ne várjuk, hogy maguktól rendeződnek a dolgok! Szakértőnk, Vuray György segít, mit tegyünk ha a NAV-nak, egy szállítónak vagy a banknak tartozunk.

Az út szélén is behajtja az adót a NAV 

Kamionokat, kocsikat, árukészletet, de sütőipari gépeket és kocsmai bútorokat is lefoglaltak adótartozóktól a közúti és más helyszíni ellenőrzéseken a pénzügyőrök az elmúlt két hónap alatt. Az adóhatóságnak év eleje óta van lehetősége arra, hogy lefoglalja a szabálytalanságon kapott teherautók szállítmányát az adótartozás fejében.

Adótartozás: mikor kegyelmez a NAV? 

Komoly feltételekkel, de időnként gyakorolhat méltányosságot az adóhivatal azokkal szemben, akik adótartozást halmoztak fel. Az adóhatóság méltányosságot csak akkor gyakorolhat, ha ezt törvény lehetővé teszi, és ha az adózó bizonyítja, hogy körülményei a méltányosság feltételeinek megfelelnek, köteles is fizetési könnyítést engedélyezni.

Háromból két cég sáros 

Egy év alatt több mint 18 százalékkal bővült azoknak a cégeknek a száma, amelyek 180 napnál hosszabb idő óta 100 millió forintnál nagyobb összeggel tartoznak az adóhivatalnak. Sok cég immár évek óta rendszeresen szerepel a „toplistán.”

Van, ahol törzsvendég a végrehajtó 

Minden eddiginél több esetben rendelt el tavaly a NAV végrehajtást cégekkel szemben. Van olyan társaság, ahol néhány év alatt csaknem ötvenszer jártak a végrehajtók. Több mint ezermilliárddal tartoznak a vállalatok a költségvetésnek.

Itt a lista! Milliárdokkal tartoznak ezek a cégek 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) negyedévenként nyilvánosságra hozza azoknak a cégeknek a listáját, amelyeknek adóhiánya 180 napja folyamatosan meghaladja a 100 millió forintot. Idén, az első háromnegyed év alatt 335 újabb céggel bővült a névsor, az elmúlt tíz évben összesen 3109 társaság neve jelent meg azokból a NAV honlapján.

Mennyi adóbírságot kaphatok? 

Az adóhatóság annyiféle jogcímen állapíthat meg fizetési kötelezettséget az adózóknak, hogy az átlagember elveszik az egyes bírságok és pótlékok útvesztőjében. Az alábbiakban az eligazodáshoz kívánunk segítséget nyújtani azzal, hogy az adóbírság fogalmát és lehetséges mértékét szakértőnk segítségével bemutatjuk.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést  

A napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről.

Pénzszerzés

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség  

 A Nemzeti Innovációs Ügynökség április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót  

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben.

Infokom

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje  

Az új uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2 számos szervezet számára támaszt új követelményeket több különféle területen.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo