Tízezer forintért már le sem fog hajolni a NAV

Az új adótörvényekkel egyidőben az adózás rendjéről szóló törvényben is komoly változások jönnek. A végrehajtásban például, ha a tartozás nem éri el a tízezer forintot, és inkasszóval nem lehet megszerezni, akkor a NAV egyszerűen törölheti. Az elévülési idő is változik.

Kép:flickr

Az elmúlt héten az Országgyűlés elé terjesztett 2017-es új adótörvények számos változást hoznak a cégek életébe. Több intézkedés szolgálja a gazdaság kifehérítését, de változik a reklámadóról szóló törvény is, illetve a munkáltatói adómentes juttatások köre is kibővül. „Ugyanakkor az új szabályok változtatnak az adózás rendjén is” – hívta fel a figyelmet Fekete Zoltán Titusz, az RSM-DTM adómenedzsere legfrissebb blogbejegyzésében.

Többek között csökken az elévülési idő: a végrehajtáshoz való jog elévülési ideje 5 évről 4 évre csökken. A javaslat alapján a 10 000 forintot meg nem haladó tartozást behajthatatlanság címén véglegesen törölni rendeli, amennyiben az adós pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlájára vezetett inkasszó eredménytelen volt.

Így lesz EKÁER-köteles a kisteher
A kormányzat a 2017. január elsejétől érvényes adótörvényekben a fuvarozókat és termelőket komolyan érintő változást tervez. Eszerint, ha a gépjármű össztömege a felrakodást követően meghaladja a 3,5 tonnát, EKÁER-köteles lesz.
A 100 000 forintot meg nem haladó tartozásokat behajthatatlanként véglegesen törölni lehet, amennyiben a NAV a végrehajtás érdekében minden intézkedést megtett, azonban eljárása végrehajtható vagyon hiányában nem vezetett eredményre.

Ezeket a tartozásokat a NAV a továbbiakban már nem tarja nyilván. A 100 000 forintot elérő tartozást a NAV az eddigi gyakorlatnak megfelelően végrehajtható vagyon hiányában behajthatatlannak minősíti és a végrehajthatóvá válásáig, illetve a végrehajtáshoz való jog elévüléséig nyilvántartja.

Az önkormányzatok a korábbi 10 000 forint helyett, már csak az 50 000 forintot meghaladó köztartozások esetén kereshetik meg a NAV-ot adók módjára történő behajtás érdekében. Gépjárműfoglalás esetén lehetősége lesz az adóhatóságnak tárgykörözést elrendelő határozatot kiadni, és így a rendőri szervet bevonni a lefoglalt, de nem fellelhető gépjármű előkerítésére.

Az ingatlant terhelő jelzálog esetében a NAV az ingatlan végrehajtását mellőzheti, ha annak értékesítéséből az adóhatóság követelésének kielégítése nem várható. Ebben az esetben az adózó ingatlanára jelzálogjog jegyezhető be.

Még jobban megéri majd a KATA és a KIVA
Komoly könnyítéseket vezetnek be jövő január elsejétől a kisvállalkozások tételes adózásában és a kisvállalatok adójában. A módosítások hatására még többen vehetik majd igénybe ezeket az adónemeket.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo