Behajtás cikkek

hirdetés

Mindig jogszerű a behajtó cég gyakorlata?

Mindig jogszerű a behajtó cég gyakorlata? 

Az adósok jogaik megóvása érdekében gyakran fordulnak ügyvédhez, amikor valamilyen követeléskezelő cég levelét kézhez kapják. Az ügyvéd meghatalmazást küld a behajtó cégnek. És itt jön a képbe a behajtó cég finoman szólva megkérdőjelezhető gyakorlata. Miért?
Legalább ebben egyezség van: tisztul a City levegője

Legalább ebben egyezség van: tisztul a City levegője 

A londoniak nem tudnak ugyan megegyezni a Brexitben, de mától a világ legszigorúbb légtisztasági előírásai korlátozzák tovább az autóforgalmat: régebbi személykocsiknak átszámítva jó 10 000, teherautóknak, buszoknak 37 000 Ft-ba kerül a behajtás a brit főváros központjába.
5 tévhit a fizetési meghagyásról: mire figyelj, ha ilyet hoz a postás?

5 tévhit a fizetési meghagyásról: mire figyelj, ha ilyet hoz a postás? 

A pénzkövetelések behajtása során az adósok gyakran találkozhatnak a fizetési meghagyással. Nem véletlen ez, hiszen ma már 3 millió forint alatt a legtöbb esetben kötelező fizetési meghagyás útján behajtani a tartozást. De nem csak ezért olyan gyakori. Mire figyeljünk, ha fizetési meghagyást hoz a postás?
Mit tehetünk, ha áron alul árvereznék az ingatlanunkat?

Mit tehetünk, ha áron alul árvereznék az ingatlanunkat? 

Végrehajtási eljárásban sor kerülhet az adós tulajdonában lévő ingatlan árverésen való értékesítésére. Amennyiben az ingatlant árverezik, az adósnak és a követelése megtérülése érdekében végrehajtást kérőnek is fontos lehet, hogy az ingatlant ne piaci áron alul adják el. Mi a teendő, ha az árverezni kívánt ingatlan becsértékét túl alacsonynak találjuk?
Behajtásból lesz pénz K+F-re

Behajtásból lesz pénz K+F-re 

A magyar vállalatok bevételének 8 százaléka érkezik a késedelmes fizetések behajtásából. Az így érkező pénzeket pedig jellemzően nem napi működésre költik a vállalatok, hanem ebből finanszírozzák saját tartozásaikat, de K+F tevékenységeiket is.
hirdetés
Keményít a NAV: új módszerekkel hajtja be a tartozást

Keményít a NAV: új módszerekkel hajtja be a tartozást 

 Az idei évtől még komolyabban lép fel a NAV az adótartozásokat felhalmozó kft.-k vezetőivel szemben. Az adóhatóság raádásul 2019-től már perelőkészítő ellenőrzéseket is folytat majd, amikkel még egyszerűbb lesz megállapítani a cégvezetők hitelezői érdekeket károsító magatartását.
Főleg a cégek mennek perre a tartozások miatt

Főleg a cégek mennek perre a tartozások miatt 

Tizenöt százalékkal csökkent 2018-ban a fizetési meghagyásos eljárások száma – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartásából. A kevesebb eljárás arra utal, hogy javult a lakosság jövedelmi helyzete, kevesebben tartoztak tavaly, mint egy évvel korábban.
Mire jó a tartozáselismerő nyilatkozat?

Mire jó a tartozáselismerő nyilatkozat? 

Szerződés alapján vagy szerződés nélkül fennálló tartozások esetén gyakran előfordul, hogy a kötelezett tartozáselismerő nyilatkozatot tesz. A tartozás elismerése nem hoz létre új kötelezettséget, mégis jelentős hatással lehet az érintett felek jogi kapcsolatára. Milyen formában tehető tartozáselismerő nyilatkozat, és milyen hatása van?
Így szerezhetjük vissza legegyszerűbben pénzünket

Így szerezhetjük vissza legegyszerűbben pénzünket 

Több mint 6 százalékkal emelkedett a fizetési meghagyásos eljárások (fmh) száma 2017-ben Magyarországon, és 88 százalékuk néhány héten belül jogerőre is emelkedett, azaz sikerrel végződött – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartásából.
Milyen személyes adatok adhatóak át a követeléskezelőnek?

Milyen személyes adatok adhatóak át a követeléskezelőnek? 

Sokszor előforduló panasz, hogy a követelések behajtásával foglalkozó cégek az érintett hozzájárulása nélkül kezelik az adós személyes adatait, és használják fel a behajtás során. Előfordul, hogy a behajtó az adós jövedelmi-vagyoni helyzetére, egészségi állapotára vagy az adós környezetében élő személyek adataihoz jut hozzá. Kezelhet-e személyes adatokat a követeléskezelő, és ha igen, akkor milyen adatokat? Szakértőnk segít!
hirdetés

Kezdünk rákapni a fizetési meghagyásra 

Jelentősen nőtt a fizetési meghagyások száma 2016-ban, de főként cégek élnek ezzel az eszközzel. Még mindig kevés magánszemély kezdeményezi az eljárást, pedig számukra is van lehetőség.

Jobban vagyunk, de rosszabbul fizetünk 

Kissé romlott a fizetési morál Magyarországon tavalyhoz képest az EOS Csoport idei, fizetési szokásokat vizsgáló kutatásából. Bár sok mutató javul, összességében rosszabbul fizetünk.

Tízezer forintért már le sem fog hajolni a NAV 

Az új adótörvényekkel egyidőben az adózás rendjéről szóló törvényben is komoly változások jönnek. A végrehajtásban például, ha a tartozás nem éri el a tízezer forintot, és inkasszóval nem lehet megszerezni, akkor a NAV egyszerűen törölheti. Az elévülési idő is változik.

Mit (nem) tehet a behajtó? 

Gyakori, hogy egy-egy követelést követeléskezelő vállalkozásnak adott megbízással próbálnak behajtani. Előfordul azonban, hogy a követeléskezelő cég túllő a célon, és nem jogszerű eszközökkel kívánja behajtani a követelést. Mit tehet meg a behajtó?

Gyorsabban és pontosabban jön a pénz 

A magyarországi ügyfelek rövidebb határidőkkel és pontosabban fizetik számláikat, mint egy évvel korábban – derült ki az EOS Csoport idei, fizetési szokásokat vizsgáló kutatásából, de a számlák ötödét még mindig késve egyenlítik ki.

Hajthatatlan vagy behajthatatlan!  

Lényegi pontokon módosította a kifizetetlen követelések elévülésére vonatkozó szabályokat is a tavaly hatályba lépett új Ptk. – hívja fel a vállalkozások figyelmét a MAZARS és együttműködő jogi irodája a Borsy Ügyvédi Társulás. A szakértők rámutatnak: szemben a korábbiakkal, már sem a követelésre emlékeztető írásos felszólítással, sem a tartozás engedményezésével nem lehet meghosszabbítani az elévülési időt.

Elévült telefondíjat is követelhet a fogyasztótól a szolgáltató? 

Gyakran tapasztalható, hogy a telefonszolgáltatók vagy más szolgáltatók olyan tartozásokkal kapcsolatban küldenek felszólító levelet az ügyfeleiknek, amelyek már elévültek. Olyan is előfordul, hogy e szolgáltatók az elévült követelés behajtására fizetési meghagyásos eljárást kezdeményeznek az ügyféllel szemben. Megtehetik-e ezt, és mi a teendő ilyen esetben? Jogi szakértőnk segít!

Nem ördögtől való dolog a behajtás  

A követeléskezelés a legkevésbé sem az adósságbehajtás eufemisztikus szinonimája. Szakértőink szerint mind az adóst, mind a hitelezőt egyaránt számos kellemetlenségtől és költségtől kímélhet meg ez a szolgáltatás.

Mit tehet velünk a behajtó? És mit nem? 

A legtöbb ember azt hiszi, ha követeléskezelőtől kap levelet, nagy baj van. Pedig nem akkora. Ők nem hatóság, csak erőszakosak és hivatalos stílusban leveleznek. Lássuk, mit tehetnek és mit kéne tenniük!

Már rutinból megy az inkasszó 

Az idén, az első öt hónapban, 361 857 esetben rendelt el adóvégrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A határozatok száma a múlt év hasonló időszakához viszonyítva 7,1 százalékkal, az általuk érintett 471,7 milliárd forintnyi végrehajtásra váró összeg pedig 4,8 százalékkal csökkent – írta a feketelista.hu.

Mennyi idő a követelés behajtása?  

A végrehajtás segítségével optimális esetben akár három hét alatt a pénzéhez juthat a vállalkozás. Érdemes hát szükség esetén élni ezzel az eszközzel. De hogyan?

Így töltsük ki a végrehajtási lapot! 

Bírósági perekben gyakori probléma, hogy a pervesztes nem vagy nem időben fizeti ki a megítélt kártérítést, perköltséget vagy egyéb jogcímen járó összegeket. Ahhoz, hogy pénzünkhöz jussunk, ismét bírósághoz kell fordulnunk és egy úgynevezett végrehajtási lap kibocsátása iránti kérelmet benyújtanunk. Íme néhány tanács a kérelem kitöltéséhez.

Nem fizetnek a partnerek?  

A kintlevőségek kezelése nem csak élénkíti a cash-flow-t, alapvetően segít megőrizni a vállalat likviditását. De mit tegyünk, hogy rávegyük a fizetésre a partnert anélkül, hogy elveszítenénk a kapcsolatot?

Bekeményítenének a körbetartozókkal szemben 

Jogszabály-módosításokat kezdeményeznek jogászok, amelyekkel véleményük szerint javítani lehetne a hazai építőipar talán legsúlyosabb problémáján: a lánctartozások magas számán. Kezdeményezésükhöz most várják szakmai szervezetek, illetve az érintett szakemberek javaslatait is.

Így változtak a könyvelési szabályok 

A vállalatok számára új lehetőséget kínál a 2014 januárjától módosult számviteli törvény. E mellett az életbe lépő szigorító szabályozások átláthatóbbá teszik a cégek működését, és segítik a transzparenciát – mondta Barabás Csaba, az EY Nemzeti számviteli szakértője.

„Nem kötelező” felszámolni a késedelmi kamatot 

A kormányzat szerint nem kötelező a tartozáskövetelő cégeknek felszámolnia a késedelmi kamatot és a behajtási költségátalányt, a vállalat arról le is mondhat az új Ptk. szerint. Adószakértők szerint a jogszabály túl nagy terhet ró a cégekre.

Tartozik? Ne tegye, mert most már többe kerül! 

Az adószakértők szerint aránytalanul nagy terhet ró a késedelembe eső gazdálkodókra, hogy januártól kötelező a késedelmi kamat felszámolása, és minimum 40 eurónak megfelelő forintot is fel kell felszámolni behajtási költségátalányként.

Milliárdokba kerül a kisvállalatoknak a figyelmetlenség 

Döbbenetes összegektől esnek el a brit kisvállalatok a saját figyelmetlenségüknek köszönhetően - derült ki egy most elkészült brit felmérésből.

Forrás házon belül: partnerkövetés 

Egy cég mérlegfőösszegének közel 30 százalékát a vevőkövetelések teszik ki. Ez és a cégek évek óta emelkedő bedőlési aránya jelentős kockázatot jelent azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek amúgy stabilan működnének. Pedig a baj megelőzhető lenne.

Lánctartozás: csökkenthető a veszteség 

Jelentősen csökkenhet az alvállalkozóknak éves szinten mintegy 400 milliárd forintos veszteséget jelentő lánctartozások összege. A jövőben egyebek mellett soron kívüli bírósági úton is el lehet majd kérni a tartozások kifizetését.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo