hirdetés

Lánctartozás: csökkenthető a veszteség

Jelentősen csökkenhet az alvállalkozóknak éves szinten mintegy 400 milliárd forintos veszteséget jelentő lánctartozások összege. A jövőben egyebek mellett soron kívüli bírósági úton is el lehet majd kérni a tartozások kifizetését.
hirdetés

Az Országgyűlés a héten fogadta el a lánctartozások megakadályozásáról szóló törvényt, a kormány pedig szerdán hagyta jóvá annak végrehajtási rendeletét. A Belügyminisztérium

közigazgatási államtitkára, Felkai László a témához kapcsolódóan az MTI tudósítása szerint elmondta: problémát jelent, hogy a tartozások kifizetését célzó bírósági perek évekig húzódnak, és mire a jogerős döntés megszületik, sok alvállalkozó, kivitelező tönkremegy.

Soron kívül dönt a bíróság

A jogszabály új lehetőségként biztosítja az alvállalkozó számára, hogy egy - a kamara keretében működő - "teljesítésigazoló szakértői szervhez" fordulhat; e szervnek 30, illetve 60 napon belül döntést kell hoznia az ügyben. E határozattal szemben - újabb 60 napon belül - bírósághoz lehet fordulni, a bíróság pedig iratok alapján, soron kívül, tanúk meghallgatása és újabb szakértők bevonása nélkül dönt; egy azonnal végrehajtható ideiglenes intézkedéssel lezárja az ügyet.

Építőipar: a valóság rosszabb a statisztikáknál
Februárban 458 építőipari cég szűnt meg Magyarországon, ez pontosan megegyezik a tavaly ilyenkor regisztrált értékkel. Csakhogy az elmúlt három hónapra visszatekintő megszűnési átlag most 468 cégen áll, tavaly ilyenkor viszont csak 411 volt, vagyis a trend továbbra is növekvő.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben (2014. január 1-jétől) az eddigi több év helyett 3-4 hónapon belül megszületik majd a végrehajtható döntés, így az alvállalkozók korábban hozzájuthatnak a pénzükhöz. Amennyiben a bíróság az ideiglenes végzésében megállapítja a tartozást, ám a vállalkozó 6 hónapon belül mégsem fizeti ki az alvállalkozóját, akkor akár 5 évre törölhetik a kamarai nyilvántartásból, tehát nem végezhet építőipari tevékenységet.

Minimális rezsióradíjat állapítanak meg

Az államtitkár a lánctartozások elleni küzdelem egy másik elemének nevezte az elektronikus építési napló bevezetését (október 1-jétől). Tájékoztatása szerint az e-naplóba mindenki - beleértve az ellenérdekű feleket és a különböző hatóságokat - be tud tekinteni, így követni lehet például, kit foglalkoztatnak, vagy hogy hol tart éppen a munka.

Irreálisan alacsony ár
A kormány döntése értelmében "irreálisan alacsony árnak" minősül az az ár, ami az (a munkáltatók és munkavállalók képviselőiből álló) "ágazati párbeszéd bizottság" által kialakított rezsi óradíjat nem éri el. A jövőben automatikusan semmisnek minősül az a szerződés, ami a bizottság által az adott évre meghatározott rezsi óradíjat nem éri el.
A jogszabálycsomag értelmében a jövőben egy "minimális rezsi óradíjat" állapítanak meg, így elkerülve, hogy valaki áron alul vállaljon el egy munkát. Az ár alatt vállalt munkákat sokszor csak "feketén" tudták elvégeztetni, vagy utólag próbálták meg "feltornázni" az árakat.

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo