Forrás házon belül: partnerkövetés

Egy cég mérlegfőösszegének közel 30 százalékát a vevőkövetelések teszik ki. Ez és a cégek évek óta emelkedő bedőlési aránya jelentős kockázatot jelent azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek amúgy stabilan működnének. Pedig a baj megelőzhető lenne.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:sxc

A növekvő fizetésképtelenségi kockázatot és az ebből adódó veszteségeket egyre több cég tapasztalja a saját bőrén. Minél kisebb egy vállalkozás, annál inkább függ egy-egy vevője fizetőképességétől. Előfordulhat, hogy egyetlen nagyobb vevő nemfizetése nehéz helyzetbe hozhat vagy akár bedönthet egy kisvállalkozást. A fizetésképtelenségi eljárások számában évek óta nincs radikális változás: az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt a bajba jutott cégek száma. Még 2012 első negyedévében is összességében közel 25 százalékkal bővült az eljárások száma, és az idei statisztikák sem jók: 100 cégből átlag 4 válik egy éven belül fizetésképtelenné. Mára a bedőlési arány gyakorlatilag megduplázódott a 2008-as szinthez képest. (Itt találja a legfrissebb adatokat!)

"Behajtási" kisokos
A cégek többsége a kifizetések halogatásával igyekszik kezelni likviditási problémáit. Lassan mindenki tartozik mindenkinek. Mit tegyünk a kintlévőségeink behajtására? Ehhez ad gyakorlati eligazítást a Piac&Profit jogi szakértője.
Úgy tűnik, a kormányzati intézkedések sem tudták tökéletesen mérsékelni a kockázatokat, és új kockázati elemek is megjelentek. Leginkább öngondoskodással tehetjük biztonságosabbá működésünket. Számtalan céges adat nyilvános, és ingyenesen elérhető például az interneten, de ennél többet is tehetünk. Ahhoz, hogy a potenciális nem fizetőt időben – még a szerződéskötés előtt – és nagy valószínűséggel ki tudjuk szűrni, azt is tudni kell, hogy milyen összefüggéseket érdemes vizsgálni. Bár a válság hasznaként értelmezhetjük, hogy sok cég óvatosabb lett, külső céginformációt szolgáltató partnerrel vagy hitelbiztosítóval legfeljebb a cégek 3-4 százaléka dolgozik együtt, a mikrovállalatoknak pedig alig néhány ezreléke. Holott, ha az információk birtokában alakítanánk ki a szállítási feltételeket, jelentősen javulhatnának a bedőlési mutatók. Sokakat nem is annyira a szolgáltatás ára tart vissza, hanem talán egyfajta szemérmesség. A szűkös piaci helyzetben senki nem szeretne bizalmatlannak tűnni, és ezért elveszíteni egy nehezen megszerzett vevőt. Pedig, lássuk be, van, hogy jobb ma egy elvesztett vevő, mint holnap egy kifizetetlen számla.
Ijesztő adatok

50 magánszemély majdnem 1000 céget döntött már felszámolásba.

Eltiltva csupán 4 lett, a többiek bármikor új céget alapíthatnak, és folytathatják tevékenységüket.

2008-ban 2,33%-os volt a bedőlési arány (felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya),

2013 elején 4,07%

Több szolgáltató és adatbázis létezik, amely a hazai cégek és magánszemélyek közti szövevényes viszonyok kibogozására szolgál. Az elektronikusan elérhető hálózatok folyamatosan figyelemmel kísérik, hogy adott cégnek mely más cégekben van érdekeltsége, folyik-e a tulajdonosi körben felszámolás. Aktuális gazdasági, jogi és marketinginformációk is csökkenthetik a vállalkozás pénzügyi kockázatát. Az új partnerek székhelyére is érdemes pillantást vetni. Bizonyos utcákban tömegesen jegyeznek be cégeket, amelyek hamarosan megszűnnek. Sőt, sokszor a cégnevek is utalnak arra, hogy adott vállalkozás a tervek szerint tiszavirág életű lesz. Léteznek követelés-nyilvántartó rendszerek is, amelyekbe a cégek bejelentései alapján kerülnek be a lejárt követeléssel rendelkező adósok (előzetes értesítést és véleményezési lehetőséget követően), az előfizetők pedig bármikor hozzáférnek a naprakész adatokhoz. A céginformációk monitorozásával pedig nem csak a kifizetetlen számlák felhalmozását lehet elkerülni. Az információ birtoklása magabiztos, érdekérvényesítő tárgyaláshoz vezet, ami javíthatja egy cég piaci pozícióit is.

Ha majd a kisebb vállalkozások közül is egyre többen élnek a cégminősítés lehetőségével, a kiugróan nagy arányú körbetartozás elkezd csökkenni. Megszűnni még sokáig nem fog, de az elmúlt évben a kormányzat és a NAV is több olyan lépést tett, amely a látszatvállalkozások létezését és a korábban tartozásokat maguk után hagyó cégek más néven, büntetlen újraalapítását fékezi. Azért még mindig léteznek becsukásra váró kiskapuk.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo