Kockázatkezelés cikkek

hirdetés

Kockázatkezelés és digitalizáció: kiegészítheti és segítheti egymást

Kockázatkezelés és digitalizáció: kiegészítheti és segítheti egymást

Bár számos szervezet már alkalmazza az új technológiákat belső ellenőrzési, kockázatkezelési és megfelelőségi funkciói részeként, az ebből származó lehetséges előnyöket mégsem sikerült teljes mértékben döntéseik szolgálatába állítani.
Hogyan kerülhetjük el, hogy egy leguán milliós kárt okozzon a cégünknek?

Hogyan kerülhetjük el, hogy egy leguán milliós kárt okozzon a cégünknek?

Ha van valami, amire a magyar vállalkozások többsége felkészületlen, akkor az egy nagyobb áramszünet. Holott az áramkimaradások nem ritkák, és sokszor teljesen valószínűtlen okokból keletkeznek még ott is, ahol az infrastruktúra egyébként megfelelő.
Nyilvános cégadatok: még mindig sokan nem tudják

Nyilvános cégadatok: még mindig sokan nem tudják

Az üzleti életben egyre fontosabb az információ. Az információnak megbízhatónak és gyorsan, könnyen elérhetőnek kell lennie. Milyen információk ingyenesek egy cégről, és mire jók ezek? Sokan még mindig nem tudják ezekre a választ - hívta fel a figyelmet Dr. Kocsis Ildikó jogi szakértőnk.
Reputáció: a kockázat kockázata

Reputáció: a kockázat kockázata

Nincs cégvezető, aki ne tartaná fontosnak a hírnevének, vagy brandjének védelmét, ugyanakkor mégis csak nagyon kevesen kezelik tudatosan a reputációjukat érintő kockázatokat – figyelmeztet Doszpod Dénes kockázatkezelési és vállalatirányítási szakértőnk.
A kockázatnak ára van, ha bevállaljuk, ha nem

A kockázatnak ára van, ha bevállaljuk, ha nem

Ha valaki összeállítana egy listát arról, hogy milyen válaszokkal lehet felelős vezetők idegeit borzolni, az első ötbe egész biztosan bekerülne az, hogy „attól függ”. Pedig bizonyos szituációban el kell fogadnunk, hogy csak számos tisztázandó kérdés megválaszolása után kapunk feleletet a felvetésre.
hirdetés
Minden kockázatnak ára van – akár bevállaljuk, akár nem

Minden kockázatnak ára van – akár bevállaljuk, akár nem

Ha valaki összeállítana egy listát arról, hogy milyen válaszokkal lehet felelős vezetők idegeit borzolni, az első ötbe egész biztosan bekerülne az, hogy „attól függ...”. Jómagam is nemegyszer találkoztam ezzel a mondattal, és gyakran bizony nehezen is toleráltam, főleg ha egyfajta felszínesség vagy felkészületlenség érződött mögötte. Pedig az igazság az, hogy bizonyos szituációban el kell fogadnunk a létjogosultságát, mivel lehet, hogy csak annak a tünete: még számos tisztázandó kérdés áll előttünk. 
Faktoring: a piac pörög, de a kkv-k lemaradtak

Faktoring: a piac pörög, de a kkv-k lemaradtak

Rekord éve volt a faktoring piacnak tavaly, de ellentétben az EU-ban tapasztaltakkal csökkent a mikro- és kisvállalatok részesedése a faktorált forgalomból. A faktoring „elterjedtsége” Magyarországon még „csak” a GDP öt százalékára tehető, ami az uniós átlag fele.
Siker vagy kudarc? Az emberi tényező szerepe

Siker vagy kudarc? Az emberi tényező szerepe

Sok felelős menedzser zsigerből elutasítja, vagy legalábbis vonakodik beismerni a kockázatok kezelésében betöltött felelősséget - annak ellenére, hogy közvetlen szerepük a kitűzött célok megvalósításában. Pedig az emberi tényező figyelembe vétele nélkül lehetetlen a hiteles kockázatelemzés – figyelmeztet szakértőnk.
Nemcsak a moziban fontos a jó szereposztás

Nemcsak a moziban fontos a jó szereposztás

Akár komoly pénzügyi károktól is megvédheti a vállalatot, ha pontosan szabályozzák és szétválasztják a feladat-, illetve szerepköröket, és minden alkalmazott csak a munkájához szükséges, legalacsonyabb szintű hozzáférésekkel rendelkezik. Ezek felülvizsgálata és naprakészen tartása bonyolult és hosszadalmas folyamat lehet, de a NetIQ szakértői szerint a megfelelő eszközökkel jelentősen egyszerűbbé tehető, és így a biztonságról sem kell lemondani.
Kockázatvállalás nélkül nincs siker, kockázatkezelés nélkül nincs sikeres vállalat

Kockázatvállalás nélkül nincs siker, kockázatkezelés nélkül nincs sikeres vállalat

A gyorsan változó körülmények közepette egyetlen vállalat vezetője sem engedheti meg magának, hogy hátradőljön és ráüljön az eredményeire. A cégek ugyanis ilyenkor hajlamosabbak elveszíteni dinamizmusukat, rugalmasságukat és kiteszik magukat a szervezetükben, tevékenységükben vagy környezetükben rejlő kockázatoknak.
hirdetés

Green Holidays - Biztonságosabbá kell tenni a szabályozást

Az utazási irodák szabályozásának átalakítását, esetleg a vagyoni biztosíték emelését vagy más kötelezettségvállalás előírását javasolja a Green Holidays csődjével összefüggésben a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ), amely nem tartja alkalmasnak a jelenlegi szabályozást arra, hogy valóban megvédje az utasokat egy utazási iroda fizetésképtelensége esetén - írja az MTI.

Így csökkenthető a beruházás kockázata

A befektetés mindig kockázatot jelent, de vannak azért stratégiák, amelyekkel a megtérülés esélye jelentősen növelhető. Vagy legalábbis biztosak lehetünk benne, hogy a befuccsolt biznisz nem jelent totális bukást.

2017: nem a fellendülés, hanem a bizonytalanság éve

Bár az üzleti kockázatok listáját továbbra is az üzletmenet megszakadása vezeti, újdonságként a nem fizikai jellegű kárforrásokkal kapcsolatos kockázatok is megjelentek. A vállalatok tartanak az erősödő protekcionizmustól és a piacokat fenyegető más lehetséges politikai sokkhatásoktól. Magyarországon először került előtérbe a kiberbűnözés, de 2017 itthon is a bizonytalanság éve lesz.

Túlságosan bíznak dolgozóikban a magyar cégvezetők

A hazai kis- és középvállalkozások vezetőinek több mint 75 százaléka véli úgy, hogy a munkatársakba vetett bizalom elegendő lehet a visszaélések megelőzésére, ugyanakkor átlagosan éves bevételük 5-7 százalékát visszaélések miatt vesztik el, ami árnyalja a vállalatvezetők pozitív elképzeléseit.

Kockázatmenedzsment – mi a legjobb módszer?

A céges mindennapoknak velejárója a kockázatok időről-időre történő felmérése. Hogy milyen mélységben, mekkora körben, milyen részletesen foglalkozunk velük, nagyban függ attól, milyen céllal végezzük az adott felmérést. Ehhez kapcsolódva érdemes végiggondolni, hogy milyen módszert válasszunk az átvizsgáláshoz. Szakértőnk, a p2m Consulting tanácsadója segít!

Egyévi fizut bukunk egy elveszített kollégán

A humán erőforrás minősége a legnagyobb kockázat a cégek szerint – mutatja az AON friss felmérése. Ennek ellenére kevés figyelem irányul a munkaerő megtartásra, pedig egy új dolgozó teljes éves bérét bukja a cég egy képzett kolléga lelépésével.

Szembenézni mindig jobb

Ahhoz, hogy egy vállalkozás sikerrel vegye a növekedés során elkerülhetetlen buktatókat, tudatos stratégiaalkotásra, a kockázatok szervezett kezelésére, vagyis minden területen nyílt szembenézésre van szükség. Hiába dugjuk homokba a fejünket, az sokszor még a túléléshez is kevés, nemhogy a növekedéshez.

Ha beüt a baj, nem állnak fel többé

A kis- és középvállalkozások negyede nem rendelkezik sem vagyon-, sem felelősségbiztosítással. Számukra egy káresemény a működés kényszerű leállása esetén végzetes következménnyel is járhat.

A botrányokból tanulnak a cégek

Egyre tudatosabban észlelik a kockázatot és a felelősséget a hazai kkv-k vállalatvezetői, amihez a nagy port kavaró céges botrányok is hozzájárulnak. Bár még mindig elmaradott a vállalati biztosítási kultúra a nyugat-európai országokhoz képest, fejlődési trendet érzékelnek a Generali Biztosító szakértői. Úgy tűnik, más kárán tanulnak a cégek, és ilyen időszakokban megnövekszik a cégek érdeklődése a felelősségbiztosítások iránt.

Nem csak a tartozásokat lehet kezelni faktoringgal

Megelőzhetők a vállalatközi kereskedelemre jellemző halasztott fizetésből adódó likviditási problémák, mérsékelhető a csődkockázat, megállítható a nemfizetési/tartozási láncok kialakulása, illetve folyamatosan biztosítható a vállalat növekedéséhez szükséges működő tőke.

A rossz áru a legnagyobb kockázat

A termék minőségének romlását említik első helyen a kockázati tényezők között az AON friss felmérése szerint a vezetők, második helyen pedig a csapat megroppanása áll. Vagyis a vállalatvezetők egyre inkább olyan körülményeket említenek kockázati elemként, amelyekre közvetlen hatásuk van.

Nehéz ügy: kedvező jelek és új kockázatok a világban

A 2008-as válság óta számos új politikai, pénzügyi és monetáris kockázat bukkant fel vagy vált nyilvánvalóvá a világban, de kedvező jelek is mutatkoznak. A befektetőknek újra kellett értékelniük a korábban jól működő alapvetéseket, a kockázatok kezelése új kihívások elé állítja a befektetési piacot – derült ki a Pioneer Investments Macro Advisory Forumán, ahol a kialakult helyzetet George Magnus, a világ egyik legnevesebb makroközgazdásza írta le.

Bukja a bevételt, aki túl óvatos

Versenyhátrányba kerülnek azok a cégek, amelyek nem engedélyeznek utólagos fizetést partnereik számára, ezért az elmúlt években a kockázatok alaposabb felmérésével kezdtek védekezni a nemfizetések ellen. Felmérések igazolják ugyanis, hogy 30 %-kal több bevételt tudnak elérni azok a cégek, amelyek halasztott fizetést is engedélyeznek vevőiknek, mint azok, akik csak előrefizetés esetén szállítanak.

Így szoktathatjuk magunkat a bizonytalansághoz

A vállalkozói lét elengedhetetlen része a kockázat. Egyesek éppen azért tudnak lubickolni benne, mert számukra az éltető erő, kellemes izgalom a kétes kimenetel, de sajnos nem mindenki van ezzel így. Adunk néhány tippet, hogy hogyan tréningezhető a kockázattűrés!

Mitől kell félnünk 2015-ben?

A vállalatok számára az üzletmenet és a beszállítói lánc megszakadása, a természeti katasztrófák, valamint a tűz- és robbanásveszély jelentik a legnagyobb kockázatot. A kiberkockázatok is egyre fenyegetőbbek, de erre vannak a legkevésbé felkészülve a cégek.

A rossz alkalmazott a legnagyobb kockázat

Az igazi tőkés mentalitás egyik jellemzője, hogy védem a vagyonomat – és még fontosabb – a bevételemet. Ez nálunk még nem érzékelhető megfelelő súllyal. Sokan – legyenek magánemberek vagy cégvezetők – megelégszenek az elérhető legalacsonyabb fokú biztosítási csomaggal. Ez gyakorta visszaüt, ráadásul legtöbbször a saját hibáink folytán.

Ezen aggódnak a vállalatvezetők

A cégvezetők körében továbbra is tartja magát az a vélemény, hogy a gazdálkodás egyik legjelentősebb sikertényezője lehet, ha az adott szervezet felsővezetői szinten és kellő elhivatottsággal felügyeli a kockázatkezelés témakörét.

Biztosításban is biztosra megy a magyar

A válság utáni években megváltozott az emberek viselkedése a pénzügyi termékekkel kapcsolatban: elterjedt a kockázatkerülő magatartás, miközben a költségek átláthatósága, a termékek rugalmassága felértékelődött.

Kémiai kockázatbecslés: ezek a legfontosabb tudnivalók

Mi az a kémiai kockázatbecslés? Kinek kell ezzel foglalkoznia? Mikor kell elvégezni? Íme a legfontosabb tudnivalók.

Egyre többen, egyre többel tartoznak a NAV-nak

Fél év alatt 62 százalékkal nőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) tartósan tartózó vállalkozók száma, míg a tartósan adós magánszemélyeké és egyéni vállalkozóké 3 százalékkal bővült. Százmilliárddal nagyobb a vállalkozások adótartozása.

Érik a fordulat az építőiparban

Rendületlenül emelkedik a megszűnő cégek száma az építőiparban. Noha 2014 második negyedéve nem döntötte meg, csak megközelítette 2013 második negyedévi rekordot, az első félév egésze már 3162 megszűnést hozott. Ez a tavalyi első félévhez képest 12 százalékos, 2012 első feléhez képest pedig 35 százalékos növekedés. Az adatokat közzétevő Opten szerint azonban hamarosan fordulat következhet.

Még mindig nem biztos üzlet az építőipar

Az országos 2,7 százalékos átlagnál jóval magasabb, 4,83-os az építőipar cégek bedőlési aránya. Az egyes építőipari ágazatokat vizsgálva megállapítható, hogy a magasépítés területén kiemelkedően magas, 5,29 százalék feletti bedőlési aránnyal kell számolni.

HACCP: tények és tévhitek

Mikor és kinek kell HACCP-dokumentációt készíttetnie? Kire nem szabad bízni ezt? Miért kell erre egy cégnek költeni, és mikor büntet a hatóság? Látszatmegoldások, tévhitek és egy sor hasznos tudnivaló minden cégtulajdonosnak!

Minden harmadik vállalkozással veszélyes lehet üzletet kötni

A csaknem 600 ezer magyarországi cég közel egymillió tulajdonosa és cégvezetője szövevényes kapcsolati hálót alkot, s a vállalkozások jelentős része kapcsolódik tönkrement, bedöntött vagy adósságot görgető más cégekhez.

A költségeket csökkentse, ne a létszámot

A legutóbbi pénzügyi válság egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy óriási hiba tömegével kirúgni a dolgozókat, ha a cég nehéz helyzetbe kerül. Mutatunk helyette néhány technikát, amellyel anélkül is kiutat találhat a bajból, hogy meg kéne válnia a munkatársaitól.

A bizonytalanságból versenyelőny

Napjaink sikeres vállalkozásai úgy alkalmazkodnak, hogy a maguk javára fordítják a gazdálkodási környezet állandó bizonytalanságait. A Reconcept blog olyan megközelítéseket mutat be, amellyel bátrabban tekinthetünk a nem várt fordulatok elé.

A cég vesztét okozhatja a költekezés

Egy most alakuló vállalkozás átlagosan 8-9 év működésre számíthat a felmérések szerint, miközben a hazai cégállomány csupán 0,7 százaléka alakult 1990 előtt. A cégvezetők ugyanis gyakran nem figyelnek az egyes vállalati életszakaszokban rejlő veszélyekre.

Képzésekkel csökkenthető a visszaélések száma

A változó jogszabályok további feladatokat róttak a társaságokra és a belső ellenőrökre egyaránt. A cégben erre dedikált emberek képzése nem csak a vállalatokat támogatja, de a gazdaság fehérítésében is szerepe lehet.

Csődbe is vihet egy rossz biztosítás

A magyar vállalkozások sajnos jellemzően alulbiztosítottak, ez az a terület, amit elsők között vágtak meg a cégvezetők a válság kezdetén. A biztosítási díjak folyamatosan csökkennek, a többség azonban ezt sem fizeti ki. Pedig akár csődöt is jelenthet, ha nem védik magukat a cégek.

Vállalati kockázatkezelés: jóval tudatosabb is lehetne

A gyorsan és sokszor kiszámíthatatlanul változó piaci környezetben megfelelő kockázatkezelési stratégia híján a vállalatok túlélése is veszélybe kerülhet. A kockázatkezelés ugyan az utóbbi években a nagyobb magyar cégeknél is a működés részévé vált, de még messze nem annyira tudatos, mint kellene.

Amíg a gazdaság egy helyben topog, a cégek sem fizetnek

A gazdasági és a jogi szabályozói környezet nem kedvez a nemfizetések, illetve a késedelmes teljesítésének csökkenésének – hangzott el több előadótól is a Bisnode csoport Bisnode D&B Credit Risk Management konferenciáján.

Emelkedtek a nemfizetési kockázatok

Számos vállalat kénytelen volt alakítani az elmúlt években kockázatkezelési folyamatán, mivel a nemfizetési kockázatok jelentősen megemelkedtek. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a nem fizető banki hitelállomány ma Magyarországon 20,6 százalék, azaz minden 5. banki hitelt rosszul fizetnek.

A rák, ami pusztítja a gazdaságot

Szakértőnk szerint magyar téveszme, hogy kínos lenne kezelni a kintlévőségeinket. Az elvégzett munkáért, teljesített szállításért jár az ára, persze az nem mindegy, hogyan kérjük.

Forrás házon belül: partnerkövetés

Egy cég mérlegfőösszegének közel 30 százalékát a vevőkövetelések teszik ki. Ez és a cégek évek óta emelkedő bedőlési aránya jelentős kockázatot jelent azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek amúgy stabilan működnének. Pedig a baj megelőzhető lenne.

Cégvezetők! Csak óvatosan a hitelezéssel!

A banki hitelezés visszaszorulása miatt a vállalatoknak egyre nagyobb szerepük van a finanszírozásban, melyet azonban a növekvő cégbedőlések miatt egyre körültekintőbben kell ellátniuk.

Kockázatok pedig vannak! Íme egy eszköz, amivel mérhetők

Az EU-OSHA által kifejlesztett ingyenes online interaktív kockázatértékelési szoftver (OiRA) Európa szerte segíti a mikro- és kisvállalkozásokat abban, hogy a munkahelyeken lényegre törő és költséghatékony módon végezzenek kockázatértékeléseket.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Az előfizetők száma alapján mobilszolgáltatója, a kínai China Mobile profitja tavaly 8 százalékkal, bevétele pedig 10,5 százalékkal nőtt.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis számlaértesítőket kaptak.

Klímablog

Naperőmű épült Szegednél

Naperőmű épült Szegednél

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.

Infokom

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo