Amíg a gazdaság egy helyben topog, a cégek sem fizetnek

A gazdasági és a jogi szabályozói környezet nem kedvez a nemfizetések, illetve a késedelmes teljesítésének csökkenésének – hangzott el több előadótól is a Bisnode csoport Bisnode D&B Credit Risk Management konferenciáján.

Ha a gazdaság toporog, a cégek sem tudnak fizetni – Kép: Pixabay

Az esettanulmányok után ismét hasznos gazdasági és jogi kitekintést szerezhettek a résztvevők, mivel Bolyán Róbert, az UniCredit Bank Corporate and Investment Banking divíziójának igazgatója a magyar banki hitelezés helyzetét, a jövőbeni irányokat, lehetőségeket és nehézségeket ismertette a résztvevőkkel. Rossz hír, hogy jelenleg a 2006-os nominál GDP szintjét sem értük el, és a legnagyobb probléma továbbra is, hogy a termelőkapacitások leépülnek, azaz nincsen hazánkban elegendő beruházás. A beruházási ráta 17 százalék alatt van GDP-hez képest, pedig 20 százalék lenne a minimálisan elvárható szint, valamint a trend is rossz. Sajnos az EU zónában is hasonló a helyzet, mert a termelő kapacitások áthelyeződnek Kínába.

Ami a bankokat illeti, 2008 óta 21 százalékot csökkent a hitelezés, ami nem csoda, mivel 20,6 százalék a nem fizető hitelállomány Magyarországon. Nem elég hinni az ügyfélnek, hanem meg is kell nézni.  Ebben a helyzetben a bankok a következőket tehetik: megpróbálnak hitelezni, hatékonyságot növelni, a jobban teljesítő szektorokra koncentrálnak, illetve visszatérnek az alapokhoz, azaz betéteket gyűjtenek és kihelyeznek. Ezenkívül nagy szerepe van még a teljes szervezetet átható kockázati kultúrának. Az ügyfelek minél mélyebb ismerete, a kollégák közös munkája, nyitott gondolkodása nagymértékben hozzájárulhat ehhez. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy lehet, hogy egy jól ismert nagy magyar vállalat jól teljesít, de meg kell nézni az anyavállalatot is, ma már nem lehet a nagy multi nevek előtt sem azonnal meghajolni.

A törvény nem volt elég hatásos

Emelkedtek a nemfizetési kockázatok
Számos vállalat kénytelen volt alakítani az elmúlt években kockázatkezelési folyamatán, mivel a nemfizetési kockázatok jelentősen megemelkedtek. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a nem fizető banki hitelállomány ma Magyarországon 20,6 százalék, azaz minden 5. banki hitelt rosszul fizetnek.
Balázs Katalin ügyvéd az aktuális jogi változásokról és a fizetési határidőre vonatkozó jogi szabályozás hatásáról beszélt előadásában. 2013. július 1-jétől 30 napos az alapértelmezett fizetési határidő, ha a felek nem állapodnak meg máshogy, de ezt a 30 napot nem számla keltétől, hanem a számla kézbesítésétől kell számolni. A jogalkotók ettől várták a magas fizetési határidők csökkenését, de sajnos, ahogy azt többek között Rádi Imre, az Igepa Paper Hungary Kft. képviseletében is elmondta, ez sok változást nem hozott, ugyanúgy maradtak az iparágakra jellemző igen magas fizetési határidők, azaz a törvény kevésbé érte el hatását. Az ügyvédnő is elmondta, hogy a 60 napnál hosszabb határidőt meg lehet támadni, ha nincs rá különösen jó és bőséges indoklás a szerződésben, azonban erre még nincs tapasztalat, hogy válságban ez miként fog működni.

Az előadásokból kiderült, hogy a kockázatkezelők, gazdasági szakemberek továbbra sem ülhetnek a babérjaikon, mivel a gazdasági környezet újabb és újabb kihívásokat támaszt. Az elmúlt évek tapasztalata alapján jól látszik, hogy a gazdasági válság még a legprosperálóbb nagyvállalatokat is rákényszerítette a kockázattudatosabb működésre, a folyamatok megreformálására, ilyenformán kikényszerítette a fejlődést. Vigyázni kell azonban, hogy ha bizonyos területeken fokozatosan megindul a növekedés, a túlzottan óvatos szabályok ne jelentsenek gátat az értékesítési lehetőségek megragadásában.

A rák, ami pusztítja a gazdaságot
Szakértőnk szerint magyar téveszme, hogy kínos lenne kezelni a kinnlevőségeinket. Az elvégzett munkáért, teljesített szállításért jár az ára, persze az nem mindegy, hogyan kérjük. Benjamin Franklin 1748-ban mondta, „ne feledd, barátom, az idő pénz”. Az elkövetkező hetek cikksorozata foglalkozik majd azokkal a témákkal, amelyek igazolják, hogy ez a kijelentés 265 év után is mennyire igaz. Egy agyonrágott, állandóan csépelt és sokszor szinte már unalmas témáról írni nem könnyű. A körbetartozás, a kinnlevőség olyan részei a mai gazdasági helyzetnek, amelyek napi szinten foglalkoztatnak mindenkit, aki vállalkozik, aki hitelbe szállít, vagy hitelbe kivitelez…

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo