hirdetés

A rák, ami pusztítja a gazdaságot

Szakértőnk szerint magyar téveszme, hogy kínos lenne kezelni a kintlévőségeinket. Az elvégzett munkáért, teljesített szállításért jár az ára, persze az nem mindegy, hogyan kérjük.
hirdetés

Benjamin Franklin 1748-ban mondta, „ne feledd barátom, az idő pénz”. Az elkövetkező hetek cikksorozata foglalkozik majd azokkal a témákkal, amelyek igazolják, hogy ez a kijelentés 265 év után is mennyire igaz. Egy agyonrágott, állandóan csépelt és sokszor szinte már unalmas témáról írni nem könnyű. A körbetartozás, a kintlévőség olyan részei a mai gazdasági helyzetnek, amelyek napi szinten foglalkoztatnak mindenkit, aki vállalkozik, aki hitelbe  szállít, vagy hitelbe kivitelez…

A többség késve fizet Kép:PP/BartosGyula

A kintlévőség mint rák, talán kissé durva asszociáció, de sajnos igaz. Van jóindulatú és van rosszindulatú verziója. A jóindulatú kintlévőség mindig elválaszthatatlan része volt a gazdaságnak. Mindig lesz, aki pár napot késik, mindig lesz, aki mindig késik, de tudjuk, hogy fizet.

A törvény ereje
A polgári törvénykönyv újdonsága, hogy a módosítást követően megtámadhatók lesznek a 60 napnál hosszabb fizetési határidőt meghatározó szerződési feltételek, növekszik a késedelmi kamat mértéke, és 40 eurónak megfelelő behajtási költségátalány fizetésére lesz kötelezhető a késedelmesen fizető szerződő partner. A törvénymódosításra a vonatkozó EU-irányelv átültetése miatt volt szükség. Itt olvashat erről részletesebben.
Sajnos azonban el kell mondani, hogy mindig volt, van és lesz a rosszindulatú rész is, azok a cégvezetők, akik sokadik cégüket viszik csődbe, a hitelezőiket sosem fizetik ki és közben vért forraló módon olyan luxusban élnek, ami elfogadhatatlan kellene, hogy legyen erkölcsileg és talán büntetőjogilag is.

Az elmúlt években rengeteg új jogszabály, szabály, rendszer született ennek a rosszindulatú betegségnek a kezelésére. A legnagyobb gond az, hogy ennek ellenére még mindig évente súlyos milliárdok tűnnek el ki nem fizetett számlák formájában…

90 napig nem aggódnak

A magyar vállalatközi kifizetések négyötöde halasztott fizetésen alapul, a magyar vállalkozók még mindig csak a 90 napon túli kintlévőségek miatt aggódnak igazán, addig nem veszik komolyan a kintlévőségekkel való napi munkát, amíg élőben meg nem tapasztalják, hogy egy 90 napnál idősebb számla már csak 18-20% eséllyel folyik be. Évek óta hiába mondjuk, hogy egy jó kintlévőség kezelési rendszert tényleg lehet nyereségesen üzemeltetni. Áldozni kell rá, de a napi folyamatokból eredő előnyökkel a rendszer nem kerül semmibe, sőt profitot termel. Hogyan? A kintlévőségek gyorsabb befolyásával javul a napi cash flow, gyorsabban forog a pénz, áruban, pénzben. Ennek eredménye, hogy nő a profit, csökkennek a költségek, ki lehet használni egy jó anyagbeszerzési akciót, egyszóval pénzt lehet csinálni.

Ne mások miatt menjen csődbe!
A mai gazdasági környezetben egyértelműen szükség van kockázatkezelésre: az új partnerek előzetes minősítésére, a régiek folyamatos monitorozására és szakszerű követelésmenedzsmentre. Ezek együttesen védhetnek meg egy vállalkozást attól, hogy mások miatt csődhelyzetbe kerüljön. Itt olvashat erről bővebben.
A napi szintű kintlévőség kezelés mellett számtalan példa mutatja, hogy a 3-4 %-os leírási veszteség helyett lehet céget működtetni minimális 0,1-0,3 %-os leírt, elvesztett követeléssel is. Ennek egyetlen feltétele van, elhinni és következetesen betartani, hogy a kockázat és követeléskezelés napi része az üzletnek. Európa többi országában egy cégnek van könyvelője, ügyvédje, és van kintlévőség kezelője. Hazánkban  a napi gyakorlatban csak a cégek egyharmada menedzseli a követeléseit rendszeresen.
Követeléskezelés eredményesen!
2013 őszén folytatódik a Piac&Profit KKV-AKADÉMIÁJA!
Nem szégyen a kintlévőség kezelés

A kintlévőség kezelés legnagyobb téveszméje, szintén magyar sajátosság, ez pedig a következő: ha naponta kezelem a kintlévőségeimet, a vevők elmennek máshová, nem tőlem vásárolnak, vagy nem kapok többet munkát. Ha így lenne a gazdaságilag fejlett társadalmak mindegyike csődben lenne, mert senki nem vásárolna, és senki nem dolgozna. Van Európában ország, ahol a cégek 78%-a naponta figyeli és kezeli a követeléseit.  Mi magyarok mindig negatívak vagyunk, kitalálunk dolgokat és szent meggyőződéssel hiszünk abban, amit soha meg sem próbáltunk.

A tisztességes munkáért, áruért jár az ára. Nem kell elnézést kérni, hogy kérjük, mert a mienk, megdolgoztunk érte. A lényeg az, hogy hogyan, milyen kommunikációval, mikor és kitől kérjük. Ha a megfelelő időben hajtjuk be a kintlévőséget az minden kétséget kizárólag befolyik. Nem baseball ütővel kell menni a vevőhöz, nem fenyegetni kell, hanem kérni, az üzleti életben elvárható protokoll szerint udvariasan, de következetesen. Aztán azt sem árt megnézni, hogy kinek adunk el, és nem ártana, ha szerződésünk is lenne a partnerünkkel. Főleg nem lenne haszontalan, ha a megrendelésről, szállításról, áruátvételről írásos dokumentumaink lennének.

Az elkövetkezendő hetekben mindezekről szó lesz. Arról a cégről fogunk beszélni, amit úgy jellemeznek, likvid, stabil cég, amely profitot és nem leírási veszteséget termel a tulajdonosnak.

Csatlós Csilla Direktinfo Kft.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo