HACCP: tények és tévhitek

Mikor és kinek kell HACCP-dokumentációt készíttetnie? Kire nem szabad bízni ezt? Miért kell erre egy cégnek költeni, és mikor büntet a hatóság? Látszatmegoldások, tévhitek és egy sor hasznos tudnivaló minden cégtulajdonosnak!

Kép: MTI, Fotó: Balázs Attila

A HACCP nemzetközileg elfogadott, szisztematikus módszer az élelmiszerek biztonságának megteremtésére a lehetséges kockázatok, veszélyek megállapítása, értékelése és kezelése révén. A HACCP tulajdonképpen a rendszer eredeti angol nevének rövidítése: Hazard Analysis Critical Control Point, azaz Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok.

A HACCP rendszernek igen lényeges jellegzetessége, hogy adott termékre, termékcsoportra, technológiára, az adott körülmények között kell a veszélyelemzést elvégezni és a rendszert kidolgozni. Nem lehetséges egy általános, minden hasonló tevékenységet végző szervezetre alkalmazható rendszer-dokumentáció kidolgozása, hanem minden esetben az egyedi adottságok, feltételek részletes vizsgálata szükséges.

Hasonló technológiák – különösen a vendéglátásban – léteznek ugyan, de ettől még a rendszer nem általánosítható. Mégis a hasonló elemeket kiaknázva jött létre az a kezdeményezése, amely csoportos és mintarendszeres módszerek alkalmazásával próbálja meg egyszerűsíteni, gyorsítani és olcsóbbá tenni a HACCP kialakítását.

A fenti alternatíva azért sem jelent igazi megoldást a cégek számára, mert a dokumentáció elkészíttetésével  korántsem  érnek  véget a tulajdonos feladatai, a  HACCP rendszer működtetéséért ugyanis  ő a felelős. Neki kell vezetnie a HACCP kézikönyv mellékleteként

Kész csőd egy üzem engedélyeztetése
Felelőtlenség egy üzem kialakítása során csak a beruházás költségével kalkulálnunk előre. Jó néhány engedély szükséges a működés megkezdéséhez. Ezek beszerzése időt, energiát és szép kis summát emészt fel. Lássuk, mivel célszerű számolnunk, ha nem szeretnénk időközben kifutni a pénzünkből.
meghatározott ellenőrzési lapokat (hűtőhőmérséklet, rovarcsapdák, takarítási napló stb.), és intézkedéseket foganatosítania a hibák megelőzésére, illetve kijavítására. Amennyiben nem cégre szabott a kézikönyv, esélye sincs arra, hogy szabályosan adminisztrálja a szükséges adatokat.

Fontos tudni azt is, hogy a hatósági jegyzőkönyvekben kifogásolt élelmiszer-biztonsági kézikönyvek felülvizsgálata kötelező és bírsággal szankcionált lehet, ha a HACCP kézikönyv átdolgozását egy utóellenőrzés során vizsgálja az ellenőrző hatóság.

Szakmai hiba helyszíni megtekintése nélkül „felülvizsgálni” egy HACCP rendszert. Legyünk résen, sokak számára ez csak papírmunkát jelent: oklevél, jegyzőkönyv a HACCP felülvizsgálatról, de legyünk résen, mert ezt  a hatóság az üzemelés során azonnal kiszúrja. A felülvizsgálat helyszíni tanácsadás nélkül bizony nem sokat ér, mégis sok tanácsadó cég kínálja ezt a látszatmegoldást.

Forrás: haccp.co.hu.

A HACCP rendszer kialakítása hét alapelve
1. A veszélyelemzés végzése.
2. A Kritikus Szabályozási Pontok (CCP-k) meghatározása.
3. A kritikus határérték(ek) megállapítása.
4. A CCP szabályozását felügyelő rendszer felállítása.
5. Azon helyesbítő tevékenység meghatározása, amelyet akkor kell elvégezni, ha a felügyelet azt jelzi, hogy egy adott CCP nem áll szabályozás alatt.
6. Az igazolásra szolgáló eljárások megállapítása, annak megerősítésére, hogy a HACCP rendszer hatékonyan működik.
7. Olyan dokumentáció létrehozása, amely tartalmaz ezen alapelvekhez és alkalmazásukhoz tartozó minden eljárást és nyilvántartást.

Véleményvezér

Magyar Péter nagy találatot vitt be a köztársasági elnöknek

Magyar Péter nagy találatot vitt be a köztársasági elnöknek 

A köztársasági elnök nyugodtan találkozhat politikusokkal, nem ez dönti el a függetlenségét.
Több mint 400 százalékos haszonnal árulják a kereskedők a szabolcsi almát

Több mint 400 százalékos haszonnal árulják a kereskedők a szabolcsi almát 

Nehéz a sorsa az almatermelőknek és a vásárlóknak, bezzeg a kereskedők.
Hadházy Ákos szerint öt és fél éve tehetetlenkedik az Ügyészség Orbán Viktor fogásza ügyében

Hadházy Ákos szerint öt és fél éve tehetetlenkedik az Ügyészség Orbán Viktor fogásza ügyében 

Iszonyúan keresik az igazságot az Ügyészségen, csak nem találják.
Rekordot döntött a külföldieknek kiadott magyarországi tartózkodási engedélyek száma

Rekordot döntött a külföldieknek kiadott magyarországi tartózkodási engedélyek száma 

Több tízezer ázsiai érkezett Magyarországra egyetlen év alatt.
Elképesztően nagy minimálbér-emelést terveznek

Elképesztően nagy minimálbér-emelést terveznek 

Jön az ezer euró feletti minimálbér.
Újabb fordulóponthoz érkezett az ukrajnai háború

Újabb fordulóponthoz érkezett az ukrajnai háború 

Egyre durvul a háború.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo