hirdetés

148 milliárdnyi adó okozott gondot a cégeknek

Tavaly nyár végéig ennyi adóra kértek könnyítést a vállalkozások, a NAV az esetek döntő hányadában rá is bólintott.
hirdetés

(Fotó: Pixabay)

Írásbeli kérdéssel fordult az MSZP-s Harangozó Tamás Varga Mihály pénzügyminiszterhez két kérdéssel a bértámogatásban részt vevő vállalkozások adótartozásaival kapcsolatban. Harangozó Tamás mint írta, a kormány bértámogatási rendszerével kapcsolatban az érintettek részéről egyre gyakrabban fogalmazódnak meg kritikák. A sajtó képviselői által is idézett vélemények szerint egyrészt rendkívül körülményesen lehet hozzájutni a támogatáshoz – nem ritka a több hónapos átfutás sem –, másrészt olyan mennyiségű adminisztrációs terhet jelent, amely jelentősen megnehezíti a kérelmek hibamentes benyújtását is. Mindezek mellett azonban további problémákkal is kénytelenek szembesülni a vállalkozások: ha a bajba került munkaadónak köztartozása van, akkor nem is hozzá, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) kerül a támogatás összege – írta Harangozó.

Átírták a támogatást 

A bértámogatások lassú kifizetésével lapunk is foglalkozott. Több vendéglátóstól kapott panasz alapján az derült ki, januárban sem érkezett meg a novemberi bérek mellé járó támogatás. Erre válaszul a kormány változtatott a kifizetésen, aminek értelmében egyösszegben kifizetik február végéig a bértámogatást. A lépés a vendéglátóhelyeken kívül a szállodák és a fitnesztermek üzemeltetőit is érinti. A változás értelmében az állami segítséget a jövőben nem az igényléssel érintett hónap után, azaz utófinanszírozással teljesítik, hanem már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez a munkavállalók bértámogatása. A módosítással „helyére kerültek a dolgok” – reagált korábban a Piac&Profitnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Harangozó Tamás kérdésében egyúttal megjegyzi: olyan szektorok vállalkozásaitól követeli meg a kormányzat a köztartozás-mentességet, amelyek minden nap a túlélésért, az elmaradt bérleti-, és rezsidíjak ledolgozásáért, a munkavállalóik megtartásáért küzdenek.

Varga Mihályhoz ezért két kérdést intézett:

  • Mennyivel nőtt tavaly a bértámogatás igénylésére jogosult szektorok vállalkozásainak adótartozása, valamint hogyan alakult a NAV által rájuk kiszabott bírságok összege?
  • A bértámogatásként megítélt összegek mekkora részét utalták át a vállalkozások helyett a NAV-nak?
A kérdésekre Tállai Andrástól, Pénzügyminisztérium államtitkárától érkezett válasz.

Eszerint az adótartozások aránya számottevően nem változott a válság hatására. Ebben többek között szerepet játszott az Európai Unióban is egyedülálló fizetés-könnyítési rendszer, illetve annak tavaszi bővítése, amikor a cégek kérhették fizetendő adójuk mérséklését is – közölte az államtitkár.

80 százalékára igent mondott a NAV

Tállai válaszából kiderült az is, hogy tavaly március 11-e és augusztus 8-a között 148 milliárd forintnyi adóra kértek könnyítést, az adóhivatal az esetek több mint 80 százalékában helyt adó döntés hozott. Harangozó Tamás második kérdésre, miszerint a bértámogatásként megítélt összegek mekkora részét utalták át a vállalkozások helyett a NAV-nak, nem érkezett pontos válasz. Tállai András ugyanakkor kifejtette, a Gazdaságvédelmi Foglalkoztatási Alap Munkahely-megtartási program előirányzatából kapott támogatások költségvetési támogatásnak minősülnek. A Magyar Államkincstár az államháztartási törvényben foglalt kötelezettségének tesz eleget, amikor a NAV által küldött hátralék adatokra figyelemmel a támogatás összegét, vagy annak egy részét a kedvezményezettől visszatartja.

Ha a vállalkozás idejében jelzi, hogy nem tudja fizetni a tartozását, a végrehajtási eljárás szünetel, és amint az adóhivatal fizetési kedvezményt engedélyez a költségvetési támogatás is kiutalható. A járvány idején a NAV még inkább partnerként működik együtt a tartozások rendezése során, de ehhez az mindenképpen szüksége, hogy az adózó felvegye a kapcsolatot a hivatallal – zárul az államtitkár válasza.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo