Valkai Nikoletta cikkei


Valkai Nikoletta cikkei

Élményt kell nyújtani a vásárlóknak a versenyképesség megtartásához – nyit a Primark

Élményt kell nyújtani a vásárlóknak a versenyképesség megtartásához – nyit a Primark 

Interjú Maciej Podwojskivel, a a Primark közép-kelet-európai vezetőjével.
10 éve nem látott dolog történt a hazai boltokban

10 éve nem látott dolog történt a hazai boltokban 

Csökkenésnek indultak az élelmiszerárak a hipermarketekben.
Valami elindult a hazai hipermarketekben 

Valami elindult a hazai hipermarketekben  

Végre árcsökkenésbe fordult az élelmiszer-infláció. 
A fizetésen túl: mit adhatunk a dolgozóknak?

A fizetésen túl: mit adhatunk a dolgozóknak? 

Milyen juttatásokkal számolhatnak a foglalkoztatók, és mire számíthatnak a munkavállalók 2022-ben? Ezek most a legnépszerűbb juttatási formák és a legfontosabb idei változások.
Bojár Gábor: Egy sikeres vállalkozó tanítással tud a legtöbbet visszaadni a társadalomnak

Bojár Gábor: Egy sikeres vállalkozó tanítással tud a legtöbbet visszaadni a társadalomnak 

Ha lehet magyar sikersztoriról beszélni, a Graphisoft története kétségtelenül az. Bojár Gábor egy mikro Szilícium-völgyet teremtett az óbudai gázgyár területén. A milliárdos IT-vállalkozó szeretné, ha jó vállalkozói környezet alakulna ki Magyarországon, miközben a haveri kapitalizmus káros hatásaitól megszabadulnánk. Mesélt lapunknak pályája első időszakáról is, arról, hogy számára mit jelenet a siker, és mit engedhet meg magának egy főnök.
2021-ben is nyögte a pandémia hatásait a magyar kiskereskedelem

2021-ben is nyögte a pandémia hatásait a magyar kiskereskedelem 

Ahogyan 2020, úgy 2021 is rendkívüli év volt minden szempontból, ami egyetlen szektorral, így a magyar kiskereskedelemmel sem kivételezett. A tavaszi boltzártól a berobbanó inflációig: összeszedtük az év legfontosabb mozzanatait.
Munkaadók: az 5 százalékpontos szochó-csökkentést is elbírná a költségvetés

Munkaadók: az 5 százalékpontos szochó-csökkentést is elbírná a költségvetés 

A kormány 4-et mondott, a munkaadók viszont kitartanak az 5 százalékpontos szochó-csökkentés mellett.
Tőlük rendelte az antitesteket, aki ma az mRNS-világban számít

Tőlük rendelte az antitesteket, aki ma az mRNS-világban számít 

A Nógrád megyei faluban, Szirákon működő biotechnológiai cég, az English & Scientific Consulting Kft. – avagy SCICONS – a nevének angol hangzása ellenére magyar családi vállalkozás. Tevékenységük semmiképp sem tekinthető mindennaposnak. Symmons Johannával, a vállalat ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a kezdetekről, a járvány alatti munkáról és főleg arról, hogy tavasszal miért adták el a technológiát, ami ismertté tette őket.
Lesznek még bajok a minimálbér-emeléssel

Lesznek még bajok a minimálbér-emeléssel 

Megvolt a nulladik fordulója a bértárgyalásoknak, ami után már most úgy tűnik, a 200 ezer forintos minimálbért minden oldal el tudja fogadni, viszont az is látszik, hogy bizonyos szektorokban problémákat fog okozni az emelés.
Ha a buszvezetőnek kötelező lenne az oltás, az utasoknak miért nem?

Ha a buszvezetőnek kötelező lenne az oltás, az utasoknak miért nem? 

A szakszervezetek meglepőnek és értelmezhetetlennek tartják Parragh László javaslatát. Szerintük inkább orvosi, szakmai kérdés a kötelező oltás, semmint munkáltatói kompetencia. Ami már most borítékolható: ha bevezetnék az intézkedést, az egyértelműen problémát okozhatna a munkáltatók és a munkavállalók között.

Nagyot változik az életünk csütörtöktől 

Nemcsak a vállalkozásokat és webáruházakat érintő szabályok módosulnak csütörtöktől, olyan változások is jönnek, amelyek mindannyiunk életére hatással lesznek. Például búcsút inthetünk az egyszer használatos műanyagoknak, a posta sem kézbesít többé napilapot, de a nyugíjasok számára is tartogat újsonságokat a következő hónap. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. 

2-3 év múlva elérhető lehet a 200 ezer forintos minimálbér 

Orbán Viktor miniszterelnök belengette a 200 ezres minimálbért. A kormányzati célkitűzéssel a munkáltatói érdekképviseletek is egyetértenek, miközben az emelés mértéke nagyban függ majd az inflációtól, továbbá attól, hogyan alakul a magyar gazdaság teljesítménye a következő években.

Piaci verseny, bérfeszültség – mivel járhat a fiatalok adómentessége? 

Jövő januárban lép életbe a 25 év alatti fiatalok adómentessége, így még egyáltalán nem látni, milyen hatása lesz a munkaerőpiacra. HR szempontból azonban már most is több kérdést felvet a könnyítés. Biztosan lesznek olyan cégek, akik a fiatalok hóna alá fognak nyúlni, és lesznek olyanok is, ahol inkább a dolgozók munkatapasztalata marad az elsődleges szempont a kiválasztásnál.

Egy igazi céges sikertörténet: a Kifli.hu felemelkedése 

Még komoly növekedési potenciál van a szektorban. Mindezt a Kifli.hu számai is mutatják.

Nyitnak a teraszok – indul egy újonnan kialakuló piac tesztelése 

Várhatóan a jövő héten kinyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, egy hónapon belül talán az éttermek is újra fogadhatnak vendégeket. A vendéglátók ipartestületének elnöke óvatos újranyitásban bízik. Kérdés, mekkora lesz a kereslet, és a nyitást követő eufória lecsengése után hány vendéglátóhely tud életben maradni.

Megszűnt egy öngondoskodást kínáló cég - hányan maradtak? 

A TEMPO Egészség- és Önsegélyező Pénztár beolvadt a Patika Egészségpénztárba, amelynek eredményeként utóbbi taglétszáma nyolcvanezer fő fölé, a vagyona pedig több mint ötmilliárd forintra nőtt.

Amilyen népszerű, annyi veszéllyel is jár a home office 

Tavaly tavasz óta kényszerülnek az emberek otthoni munkavégzésre, sokan közülük hónapok óta, vagy akár egy éve home office-ban vannak. A gyors „otthonra találás” aligha mehetett zökkenőmentesen. Szakszervezeteknél érdeklődtünk, mik a tapasztalataik.

A járvány alatt is szépen nőtt a Spar 

Közel 9 százalékos növekedést ért el a Spar Magyarország 2020-ban, ez több mint 700 milliárd forint forgalmat jelent. A koronavírus-járvánnyal terhelt évben 4 új áruházat adtak át és 14-et felújítottak, idén ennél is nagyobb fejlesztést remélnek.

Újdonság a Kifli.hu-tól: már gyógyszert is lehet házhoz rendelni 

Összeállt a Kifli.hu-val a Benu Gyógyszertár. A szolgáltatás keretében vény nélküli gyógyszerek rendelhetők, akár 3 órás kiszállítási idővel.

„Ha most kellene tárgyalnunk a bezárt üzletek vezetőivel, akkor biztosan nagyon nehéz dolgunk lenne” 

Szakszervezeti vezetőket kérdeztünk meg, jelenleg hol tartanak az ágazati béregyeztetések, továbbá vannak-e még vitatott helyzetek a munkáltatók és a dolgozók képviselői között.

„Csapdahelyzetet jelentett a 4 százalékos minimálbér-emelés" 

Miután a 2021-es minimálbér elfogadásának folyamata a korábbi évektől eltérően zajlott, csak jövő héten érkeznek a megemelt fizetések. A kötelezően adandó legkisebb bérek meghatározásának csúszása persze hatással vannak az egyes ágazatok béregyeztetéseire is. A tárgyalásokat a romló munkaügyi kapcsolatok is megnehezítik.

148 milliárdnyi adó okozott gondot a cégeknek 

Tavaly nyár végéig ennyi adóra kértek könnyítést a vállalkozások, a NAV az esetek döntő hányadában rá is bólintott.

„A problémák szisztematikus kezelésére tanított meg a járvány” 

A koronavírus-járvány tavaly tavaszi megjelenése, majd a rendezvények megszűnése miatt egy magyar vállalkozás 180 fokos fordulat véve teljesen új irányba indult el, és műanyag térelválasztók gyártásába vágott. Várnai Péterrel, a Teamlab ügyvezetőjével beszélgettünk arról, miként tudott átállni a cég erre az új területre.

Tragikus helyzetben a vendéglátás – az átírt bértámogatás sem elég 

Komoly segítséget jelent a kivérzett vendéglátóipari szektornak az állami bértámogatás módosítása, hiszen mára teljesen kifogytak a tartalékaikból. További segítségben is reménykednek, mert félő, az idei nyár is olyan lesz, mint a tavalyi.

Pályázatok és változások februártól – mi köszöntött be a cégek életébe? 

Bár a koronavírus-járvány miatt további egy hónappal meghosszabbította a kormány az érvényben lévő járványügyi korlátozásokat, a hazai cégek számára több újdonságot is hozott február elseje. Összeszedtük a legfontosabbakat.

Előrelépés a bértárgyalásokon – 4 százalékos emelés jöhet 

Elhúzódó egyeztetés után ma sem született végső megállapodás az idei legkisebb bérekről. Készül viszont egy megegyezés-tervezet, benne 4 százalékos emeléssel.

Cégek, figyelem! Két fontos pályázat is elrajtol a napokban 

Néhány napon belül két programra is pályázhatnak a vállalkozások. Az egyiken kifejezetten a hátrányos helyzetű településeken működő cégek indulhatnak, míg a másikon a divat- és kreatív iparban tevékenykedő vállalkozások. A keret összesen 13 milliárd forint. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Legalább a beruházásokat nem gyűrte le a koronavírus 

A járvány dacára komolyan felpörögtek a beruházások és a gyáravatások idehaza. Hány helyen fordult meg Szijjártó Péter? Az év utolsó hónapjainak mérlege.

Lehet-e 200 ezer forint a magyar minimálbér? 

A kormány válasza röviden: Soros György Gyurcsány-listája, a reálkeresetek növekedése pedig töretlen.

Legyen? Ne legyen? Az idei céges karácsony dilemmái 

Bizonyára sok cégnél fejfájást okoz, hogy miként szervezzék meg a jól megszokott, a dolgozók által is elvárt karácsonyi céges ünnepséget idén. Az év végi közös ünneplés és ajándékozás nem csak abban segíthet a cégeknek, hogy növelje a dolgozók elégedettségét, hanem, hogy elősegítse a munkavállalók közötti hatékonyabb együttműködést, és a motiváció fenntartását. Most különösen fontosak ezek a szempontok.

Most a pulykapénz is kevés – lélektani jelentősséggel bír a dolgozók jutalmazása 

Különösen nehéz év volt az idei, nincs ez másként a cégek életében sem. A munkavállalók elismerése, megbecsülése most mindennél jobban a fókuszba került. Miként borította fel a járvány az év végi bónuszokat? Terveznek-e idén a vállalkozások év végi jutalmat, juttatást adni? Nem beszélve arról, mit terveznek 2021-re?

Sok dologra kaphatnak pénzt a vállalkozások - összeszedtük, mire 

Jónéhány pályázati lehetőség megjelent az elmúlt időszakban a cégek számára. Most egy csokorba gyűjtöttük, milyen kiírások láttak napvilágot, mekkora keretösszeggel, és meddig lehet jelentkezni az egyes programokra.

Hogyan lehet vásárolni a járvány kellős közepén? 

A múlt héten életbe lépet a 19 órás boltzár az élelmiszerboltok, plázákban működő üzletek, hipermarketek esetében. Milyen intézkedéseket vezettek be az egyes boltok, webáruházak az utóbbi időben? Több helyen mától lépnek életbe az új szabályok. Körkép a járványügyi intézkedésekről.

Honnan vágtak neki a koronavírus-járványnak a magyar családok? 

Az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 2 millió 6 ezer forint volt, 10,5 százalékkal magasabb, mint az előző évben - nem most, hanem tavaly, még a járvány előtt. Amiben továbbra sincs meglepetés: a budapesti jövedelmek az országos átlag felett voltak, valamint az egyedül élők keresete is 14 százalékkal haladta meg az országos átlagot 2019-ben.

Helyi termelők, mozgóboltok - kikre utaznak jövőre a kiskereskedelemben? 

Közzétették a kereskedelemre vonatkozó jövő évi országos hatósági ellenőrzések tervét. Ebből többek között kiderül, melyek lesznek a kormányhivatalok főbb szempontjai, hol lehet majd komolyabb ellenőrzésre számítani. Persze ezek még csak irányok és nagyívű tervek, a koronavírus-járvány mindent boríthat.

1,1 millió magyar él a szegénységi küszöb alatt 

Ez a szám 17 ezerrel kevesebb, mint 2018-ban. Rossz hír ugyanakkor, hogy tavaly tovább nőttek a regionális különségek az országban. Kiket érint leginkább a szegénység kockázata?

Mennyit ér a magyar föld? 

Kijöttek a legfrissebb adatok, eszerint tavaly Magyarországon 69 ezer hektár termőföld cserélt gazdát, ez 3,7 százalékkal volt kevesebb, mint 2018-ban. Miközben nagyon eltérő mértékben drágultak a termőföldek az EU-ban, idehaza a szántók hektárjáért átlag 1,6 millió forintot kellett fizetni.

Ha magyar terméket veszel, hazai munkahelyeket védesz 

Tovább folytatódik a tavasszal elrajtolt „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampány. Az üzenet egyszerű: ha magyar terméket vásárolunk, azzal hazai munkahelyeket lehet megvédeni.

Az élénkülés még nem kilábalás: szükség van a bértámogatásra a cégeknek? 

Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként. Ezt alátámasztja az is, hogy már nem egyszer elhangzott a kormányzat részéről: a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.

Kata-szigorítás helyett más eszközökkel is meg lehetne szabadulni a vadhajtásoktól 

Felesleges és indokolatlan szigorítást hoz a katások jelentős részének a jövő év eleji változás. A BKIK reméli, még megmenthető a kata.

Visszaeső beruházások és vállalkozások – mit okozott eddig a járvány a magyar cégvilágban? 

Alig 1 százalékkal több vállalkozást regisztráltak az országban az év első felében tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva. Nem meglepetés, hogy a vállalatok csaknem negyede a fővárosban működött, minthogy az sem, hogy ugyancsak itt a legnagyobb a beruházások értéke. A koronavírus-járvány azonban itt is megmutatkozott.

Hogyan tökéletesíthetjük az otthoni munkavégzést? 

Nehéz időszakon vagyunk túl, hiszen a Magyarországon korábban csak korlátozottan népszerű otthoni munkavégzés hirtelen általánossá vált. A veszélyhelyzetben munkavállalók százezreinek kellett hozzászokniuk az új munkarendhez. De hogyan lehet a legtöbbet kihozni a home office-ból? Útmutató.

Populista szemfényvesztés lenne? Ennyi munkahely megvédésénél tart a kormány 

Augusztus végéig jelentkezhettek a cégek három munkahelyvédelmi programra, bár igény lett volna rá, nem hosszabbították meg a pályázatokat. Az elmúlt egy hónapban alig 11 ezer dolgozó állását sikerült megmenteni – legalábbis ez olvasható ki a számokból.

Még a cigicsempészetet sem kímélte a koronavírus 

Bár az idei évből még van három hónap, az már most látszik, nem éri el a 2019-es számokat a lefoglalt illegális dohánytermékek értéke az idén, és a rajtakapott csempészek számában is van egy nagyobb csökkenés az előző évhez képest.

Motiváció újrahangolva? Így lehetne munkára sarkallni a dolgozókat home office-ban 

A hónapokkal ezelőtt megváltozott munkakörnyezet, a koronavírus-járvány miatt bevezetett távmunka számtalan munkavállaló életét borította fel egyik napról a másikra. Mit tehet ilyenkor egy főnök? Túri Laura, a HRSchool.hu alapítója árult el a Piac & Profitnak olyan praktikákat és stratégiákat, amelyek bármelyik cégvezetőnek hasznosak lehetnek.

Kivégezték az őszt a vendéglátásban – elkerülhetetlen a csődhullám 

Komoly csődhullám elé néz a hazai vendéglátószektor, hiszen az itt dolgozó vállalkozások a tartalékaik végén járnak, és a kormányzat részéről sem látnak semmiféle hajlandóságot arra, hogy segítséget kapjanak. Nyitott kérdés még, mi lesz az esküvőkkel.

Fontos határidő közeleg  - egy hete maradt a cégeknek 

A koronavírus miatt kialakult helyzetben idén rendhagyó módon nem május végén, hanem szeptember végére tolódott a társasági adó, kisvállalati adó és iparűzési adó bevallási és befizetési határideje. Mi több, az éves beszámolók leadásának végső időpontja is jövő szerdára esik.

Boldog békeidők – ilyen volt a magyar turizmus a járvány előtt 

Tavaly több mint 2 milliárd forintot hagytak nálunk az országba látogató külföldi turisták. Amikor még senki sem tudta mi az a koronavírus, a magyarok is egyetlen év alatt 25 millió alkalommal látogattak külföldre. 2019 óta nagyot változott a világ, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is fogalmazott, az idei turisztikai szezonnak kampó. Hogy milyen volt a hazai vendéglátás és turizmus helyzete a koronavírus járvány előtt? Számok tavalyról.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein 

A Pénzcentrum megmutatta, hogy miként takaríthatjuk meg streaming-előfizetéseink költségeinek jelentős részét.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra 

A népszerű sporteseményekben a kiberbűnözők is lehetőséget látnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo