Valkai Nikoletta cikkei

hirdetés

Valkai Nikoletta cikkei

A fizetésen túl: mit adhatunk a dolgozóknak?

A fizetésen túl: mit adhatunk a dolgozóknak?

Milyen juttatásokkal számolhatnak a foglalkoztatók, és mire számíthatnak a munkavállalók 2022-ben? Ezek most a legnépszerűbb juttatási formák és a legfontosabb idei változások.
Bojár Gábor: Egy sikeres vállalkozó tanítással tud a legtöbbet visszaadni a társadalomnak

Bojár Gábor: Egy sikeres vállalkozó tanítással tud a legtöbbet visszaadni a társadalomnak

Ha lehet magyar sikersztoriról beszélni, a Graphisoft története kétségtelenül az. Bojár Gábor egy mikro Szilícium-völgyet teremtett az óbudai gázgyár területén. A milliárdos IT-vállalkozó szeretné, ha jó vállalkozói környezet alakulna ki Magyarországon, miközben a haveri kapitalizmus káros hatásaitól megszabadulnánk. Mesélt lapunknak pályája első időszakáról is, arról, hogy számára mit jelenet a siker, és mit engedhet meg magának egy főnök.
2021-ben is nyögte a pandémia hatásait a magyar kiskereskedelem

2021-ben is nyögte a pandémia hatásait a magyar kiskereskedelem

Ahogyan 2020, úgy 2021 is rendkívüli év volt minden szempontból, ami egyetlen szektorral, így a magyar kiskereskedelemmel sem kivételezett. A tavaszi boltzártól a berobbanó inflációig: összeszedtük az év legfontosabb mozzanatait.
Munkaadók: az 5 százalékpontos szochó-csökkentést is elbírná a költségvetés

Munkaadók: az 5 százalékpontos szochó-csökkentést is elbírná a költségvetés

A kormány 4-et mondott, a munkaadók viszont kitartanak az 5 százalékpontos szochó-csökkentés mellett.
Tőlük rendelte az antitesteket, aki ma az mRNS-világban számít

Tőlük rendelte az antitesteket, aki ma az mRNS-világban számít

A Nógrád megyei faluban, Szirákon működő biotechnológiai cég, az English & Scientific Consulting Kft. – avagy SCICONS – a nevének angol hangzása ellenére magyar családi vállalkozás. Tevékenységük semmiképp sem tekinthető mindennaposnak. Symmons Johannával, a vállalat ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a kezdetekről, a járvány alatti munkáról és főleg arról, hogy tavasszal miért adták el a technológiát, ami ismertté tette őket.
hirdetés
Lesznek még bajok a minimálbér-emeléssel

Lesznek még bajok a minimálbér-emeléssel

Megvolt a nulladik fordulója a bértárgyalásoknak, ami után már most úgy tűnik, a 200 ezer forintos minimálbért minden oldal el tudja fogadni, viszont az is látszik, hogy bizonyos szektorokban problémákat fog okozni az emelés.
Ha a buszvezetőnek kötelező lenne az oltás, az utasoknak miért nem?

Ha a buszvezetőnek kötelező lenne az oltás, az utasoknak miért nem?

A szakszervezetek meglepőnek és értelmezhetetlennek tartják Parragh László javaslatát. Szerintük inkább orvosi, szakmai kérdés a kötelező oltás, semmint munkáltatói kompetencia. Ami már most borítékolható: ha bevezetnék az intézkedést, az egyértelműen problémát okozhatna a munkáltatók és a munkavállalók között.
Nagyot változik az életünk csütörtöktől

Nagyot változik az életünk csütörtöktől

Nemcsak a vállalkozásokat és webáruházakat érintő szabályok módosulnak csütörtöktől, olyan változások is jönnek, amelyek mindannyiunk életére hatással lesznek. Például búcsút inthetünk az egyszer használatos műanyagoknak, a posta sem kézbesít többé napilapot, de a nyugíjasok számára is tartogat újsonságokat a következő hónap. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. 
2-3 év múlva elérhető lehet a 200 ezer forintos minimálbér

2-3 év múlva elérhető lehet a 200 ezer forintos minimálbér

Orbán Viktor miniszterelnök belengette a 200 ezres minimálbért. A kormányzati célkitűzéssel a munkáltatói érdekképviseletek is egyetértenek, miközben az emelés mértéke nagyban függ majd az inflációtól, továbbá attól, hogyan alakul a magyar gazdaság teljesítménye a következő években.
Piaci verseny, bérfeszültség – mivel járhat a fiatalok adómentessége?

Piaci verseny, bérfeszültség – mivel járhat a fiatalok adómentessége?

Jövő januárban lép életbe a 25 év alatti fiatalok adómentessége, így még egyáltalán nem látni, milyen hatása lesz a munkaerőpiacra. HR szempontból azonban már most is több kérdést felvet a könnyítés. Biztosan lesznek olyan cégek, akik a fiatalok hóna alá fognak nyúlni, és lesznek olyanok is, ahol inkább a dolgozók munkatapasztalata marad az elsődleges szempont a kiválasztásnál.
hirdetés

Egy igazi céges sikertörténet: a Kifli.hu felemelkedése

2019-ben a teljes online magyar kereskedelem mindösszesen 0,6 százalékát tette ki az élelmiszer-rendelések aránya. Minderre a járvány ráerősített, vagyis még komoly növekedési potenciál van a szektorban. Mindezt a Kifli.hu számai is mutatják - derül ki a Piac&Profit magazin legfrissebb számából.

Nyitnak a teraszok – indul egy újonnan kialakuló piac tesztelése

Várhatóan a jövő héten kinyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, egy hónapon belül talán az éttermek is újra fogadhatnak vendégeket. A vendéglátók ipartestületének elnöke óvatos újranyitásban bízik. Kérdés, mekkora lesz a kereslet, és a nyitást követő eufória lecsengése után hány vendéglátóhely tud életben maradni.

Megszűnt egy öngondoskodást kínáló cég - hányan maradtak?

A TEMPO Egészség- és Önsegélyező Pénztár beolvadt a Patika Egészségpénztárba, amelynek eredményeként utóbbi taglétszáma nyolcvanezer fő fölé, a vagyona pedig több mint ötmilliárd forintra nőtt.

Amilyen népszerű, annyi veszéllyel is jár a home office

Tavaly tavasz óta kényszerülnek az emberek otthoni munkavégzésre, sokan közülük hónapok óta, vagy akár egy éve home office-ban vannak. A gyors „otthonra találás” aligha mehetett zökkenőmentesen. Szakszervezeteknél érdeklődtünk, mik a tapasztalataik.

A járvány alatt is szépen nőtt a Spar

Közel 9 százalékos növekedést ért el a Spar Magyarország 2020-ban, ez több mint 700 milliárd forint forgalmat jelent. A koronavírus-járvánnyal terhelt évben 4 új áruházat adtak át és 14-et felújítottak, idén ennél is nagyobb fejlesztést remélnek.

Újdonság a Kifli.hu-tól: már gyógyszert is lehet házhoz rendelni

Összeállt a Kifli.hu-val a Benu Gyógyszertár. A szolgáltatás keretében vény nélküli gyógyszerek rendelhetők, akár 3 órás kiszállítási idővel.

„Ha most kellene tárgyalnunk a bezárt üzletek vezetőivel, akkor biztosan nagyon nehéz dolgunk lenne”

Szakszervezeti vezetőket kérdeztünk meg, jelenleg hol tartanak az ágazati béregyeztetések, továbbá vannak-e még vitatott helyzetek a munkáltatók és a dolgozók képviselői között.

„Csapdahelyzetet jelentett a 4 százalékos minimálbér-emelés"

Miután a 2021-es minimálbér elfogadásának folyamata a korábbi évektől eltérően zajlott, csak jövő héten érkeznek a megemelt fizetések. A kötelezően adandó legkisebb bérek meghatározásának csúszása persze hatással vannak az egyes ágazatok béregyeztetéseire is. A tárgyalásokat a romló munkaügyi kapcsolatok is megnehezítik.

148 milliárdnyi adó okozott gondot a cégeknek

Tavaly nyár végéig ennyi adóra kértek könnyítést a vállalkozások, a NAV az esetek döntő hányadában rá is bólintott.

„A problémák szisztematikus kezelésére tanított meg a járvány”

A koronavírus-járvány tavaly tavaszi megjelenése, majd a rendezvények megszűnése miatt egy magyar vállalkozás 180 fokos fordulat véve teljesen új irányba indult el, és műanyag térelválasztók gyártásába vágott. Várnai Péterrel, a Teamlab ügyvezetőjével beszélgettünk arról, miként tudott átállni a cég erre az új területre.

Tragikus helyzetben a vendéglátás – az átírt bértámogatás sem elég

Komoly segítséget jelent a kivérzett vendéglátóipari szektornak az állami bértámogatás módosítása, hiszen mára teljesen kifogytak a tartalékaikból. További segítségben is reménykednek, mert félő, az idei nyár is olyan lesz, mint a tavalyi.

Pályázatok és változások februártól – mi köszöntött be a cégek életébe?

Bár a koronavírus-járvány miatt további egy hónappal meghosszabbította a kormány az érvényben lévő járványügyi korlátozásokat, a hazai cégek számára több újdonságot is hozott február elseje. Összeszedtük a legfontosabbakat.

Előrelépés a bértárgyalásokon – 4 százalékos emelés jöhet

Elhúzódó egyeztetés után ma sem született végső megállapodás az idei legkisebb bérekről. Készül viszont egy megegyezés-tervezet, benne 4 százalékos emeléssel.

Cégek, figyelem! Két fontos pályázat is elrajtol a napokban

Néhány napon belül két programra is pályázhatnak a vállalkozások. Az egyiken kifejezetten a hátrányos helyzetű településeken működő cégek indulhatnak, míg a másikon a divat- és kreatív iparban tevékenykedő vállalkozások. A keret összesen 13 milliárd forint. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Legalább a beruházásokat nem gyűrte le a koronavírus

A járvány dacára komolyan felpörögtek a beruházások és a gyáravatások idehaza. Hány helyen fordult meg Szijjártó Péter? Az év utolsó hónapjainak mérlege.

Lehet-e 200 ezer forint a magyar minimálbér?

A kormány válasza röviden: Soros György Gyurcsány-listája, a reálkeresetek növekedése pedig töretlen.

Legyen? Ne legyen? Az idei céges karácsony dilemmái

Bizonyára sok cégnél fejfájást okoz, hogy miként szervezzék meg a jól megszokott, a dolgozók által is elvárt karácsonyi céges ünnepséget idén. Az év végi közös ünneplés és ajándékozás nem csak abban segíthet a cégeknek, hogy növelje a dolgozók elégedettségét, hanem, hogy elősegítse a munkavállalók közötti hatékonyabb együttműködést, és a motiváció fenntartását. Most különösen fontosak ezek a szempontok.

Most a pulykapénz is kevés – lélektani jelentősséggel bír a dolgozók jutalmazása

Különösen nehéz év volt az idei, nincs ez másként a cégek életében sem. A munkavállalók elismerése, megbecsülése most mindennél jobban a fókuszba került. Miként borította fel a járvány az év végi bónuszokat? Terveznek-e idén a vállalkozások év végi jutalmat, juttatást adni? Nem beszélve arról, mit terveznek 2021-re?

Sok dologra kaphatnak pénzt a vállalkozások - összeszedtük, mire

Jónéhány pályázati lehetőség megjelent az elmúlt időszakban a cégek számára. Most egy csokorba gyűjtöttük, milyen kiírások láttak napvilágot, mekkora keretösszeggel, és meddig lehet jelentkezni az egyes programokra.

Hogyan lehet vásárolni a járvány kellős közepén?

A múlt héten életbe lépet a 19 órás boltzár az élelmiszerboltok, plázákban működő üzletek, hipermarketek esetében. Milyen intézkedéseket vezettek be az egyes boltok, webáruházak az utóbbi időben? Több helyen mától lépnek életbe az új szabályok. Körkép a járványügyi intézkedésekről.

Honnan vágtak neki a koronavírus-járványnak a magyar családok?

Az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 2 millió 6 ezer forint volt, 10,5 százalékkal magasabb, mint az előző évben - nem most, hanem tavaly, még a járvány előtt. Amiben továbbra sincs meglepetés: a budapesti jövedelmek az országos átlag felett voltak, valamint az egyedül élők keresete is 14 százalékkal haladta meg az országos átlagot 2019-ben.

Helyi termelők, mozgóboltok - kikre utaznak jövőre a kiskereskedelemben?

Közzétették a kereskedelemre vonatkozó jövő évi országos hatósági ellenőrzések tervét. Ebből többek között kiderül, melyek lesznek a kormányhivatalok főbb szempontjai, hol lehet majd komolyabb ellenőrzésre számítani. Persze ezek még csak irányok és nagyívű tervek, a koronavírus-járvány mindent boríthat.

1,1 millió magyar él a szegénységi küszöb alatt

Ez a szám 17 ezerrel kevesebb, mint 2018-ban. Rossz hír ugyanakkor, hogy tavaly tovább nőttek a regionális különségek az országban. Kiket érint leginkább a szegénység kockázata?

Mennyit ér a magyar föld?

Kijöttek a legfrissebb adatok, eszerint tavaly Magyarországon 69 ezer hektár termőföld cserélt gazdát, ez 3,7 százalékkal volt kevesebb, mint 2018-ban. Miközben nagyon eltérő mértékben drágultak a termőföldek az EU-ban, idehaza a szántók hektárjáért átlag 1,6 millió forintot kellett fizetni.

Ha magyar terméket veszel, hazai munkahelyeket védesz

Tovább folytatódik a tavasszal elrajtolt „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampány. Az üzenet egyszerű: ha magyar terméket vásárolunk, azzal hazai munkahelyeket lehet megvédeni.

Az élénkülés még nem kilábalás: szükség van a bértámogatásra a cégeknek?

Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként. Ezt alátámasztja az is, hogy már nem egyszer elhangzott a kormányzat részéről: a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.

Kata-szigorítás helyett más eszközökkel is meg lehetne szabadulni a vadhajtásoktól

Felesleges és indokolatlan szigorítást hoz a katások jelentős részének a jövő év eleji változás. A BKIK reméli, még megmenthető a kata.

Visszaeső beruházások és vállalkozások – mit okozott eddig a járvány a magyar cégvilágban?

Alig 1 százalékkal több vállalkozást regisztráltak az országban az év első felében tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva. Nem meglepetés, hogy a vállalatok csaknem negyede a fővárosban működött, minthogy az sem, hogy ugyancsak itt a legnagyobb a beruházások értéke. A koronavírus-járvány azonban itt is megmutatkozott.

Hogyan tökéletesíthetjük az otthoni munkavégzést?

Nehéz időszakon vagyunk túl, hiszen a Magyarországon korábban csak korlátozottan népszerű otthoni munkavégzés hirtelen általánossá vált. A veszélyhelyzetben munkavállalók százezreinek kellett hozzászokniuk az új munkarendhez. De hogyan lehet a legtöbbet kihozni a home office-ból? Útmutató.

Populista szemfényvesztés lenne? Ennyi munkahely megvédésénél tart a kormány

Augusztus végéig jelentkezhettek a cégek három munkahelyvédelmi programra, bár igény lett volna rá, nem hosszabbították meg a pályázatokat. Az elmúlt egy hónapban alig 11 ezer dolgozó állását sikerült megmenteni – legalábbis ez olvasható ki a számokból.

Még a cigicsempészetet sem kímélte a koronavírus

Bár az idei évből még van három hónap, az már most látszik, nem éri el a 2019-es számokat a lefoglalt illegális dohánytermékek értéke az idén, és a rajtakapott csempészek számában is van egy nagyobb csökkenés az előző évhez képest.

Motiváció újrahangolva? Így lehetne munkára sarkallni a dolgozókat home office-ban

A hónapokkal ezelőtt megváltozott munkakörnyezet, a koronavírus-járvány miatt bevezetett távmunka számtalan munkavállaló életét borította fel egyik napról a másikra. Mit tehet ilyenkor egy főnök? Túri Laura, a HRSchool.hu alapítója árult el a Piac & Profitnak olyan praktikákat és stratégiákat, amelyek bármelyik cégvezetőnek hasznosak lehetnek.

Kivégezték az őszt a vendéglátásban – elkerülhetetlen a csődhullám

Komoly csődhullám elé néz a hazai vendéglátószektor, hiszen az itt dolgozó vállalkozások a tartalékaik végén járnak, és a kormányzat részéről sem látnak semmiféle hajlandóságot arra, hogy segítséget kapjanak. Nyitott kérdés még, mi lesz az esküvőkkel.

Fontos határidő közeleg  - egy hete maradt a cégeknek

A koronavírus miatt kialakult helyzetben idén rendhagyó módon nem május végén, hanem szeptember végére tolódott a társasági adó, kisvállalati adó és iparűzési adó bevallási és befizetési határideje. Mi több, az éves beszámolók leadásának végső időpontja is jövő szerdára esik.

Boldog békeidők – ilyen volt a magyar turizmus a járvány előtt

Tavaly több mint 2 milliárd forintot hagytak nálunk az országba látogató külföldi turisták. Amikor még senki sem tudta mi az a koronavírus, a magyarok is egyetlen év alatt 25 millió alkalommal látogattak külföldre. 2019 óta nagyot változott a világ, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is fogalmazott, az idei turisztikai szezonnak kampó. Hogy milyen volt a hazai vendéglátás és turizmus helyzete a koronavírus járvány előtt? Számok tavalyról.

Hány munkahelyet tudott megmenteni a kormány? Elárulták

Több mint 60 ezer vállalkozás élt a munkahelyvédelmi támogatások lehetőségével az elmúlt hónapokban.

Így éltek a magyarok, amikor még híre sem volt a koronavírusnak

Átfogó tanulmányban mutatja be a Központi Statisztikai Hivatal a magyar háztartások fogyasztási szokásinak alakulását, amelyből többek között kiderült az is, még mindig élelmiszerre, lakásfelújításra és közlekedésre megy el a magyarok fizetésének döntő része. Persze az sem mindegy, hányan élnek egy háztartásban, de ami e nélkül is látszik, a magyar háztartásoknak csak a 16 százalékának volt havi megtakarítása 2018-ban. Mennyit költ egy nyugdíjas gyógyszerre? Mennyivel fogyaszt többet egy budapesti egy községben élőnél? Mennyi zöldséget és húst eszünk?

Milyen állapotban érte a magyar cégvilágot a koronavírus?

Folyamatosan nő a gazdasági szereplők száma Magyarországon, az utóbbi időben főként az egyéni vállalkozók száma nőtt – derült ki többek között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarországot bemutató összefoglalójából. A magyar gazdaság teljesítményének jelentős részét továbbra is a nagyvállalatok adják, bár némi elmozdulás a kisebb létszámmal dolgozó hazai vállalkozások irányába.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Pénzszerzés

Női vállalkozások támogatására indul pályázat

Női vállalkozások támogatására indul pályázat

A Visa Magyarországon is elindítja Visa She's Next elnevezésű, női vállalkozások támogatására létrehozott globális programját.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo