Motiváció újrahangolva? Így lehetne munkára sarkallni a dolgozókat home office-ban

A hónapokkal ezelőtt megváltozott munkakörnyezet, a koronavírus-járvány miatt bevezetett távmunka számtalan munkavállaló életét borította fel egyik napról a másikra. Mit tehet ilyenkor egy főnök? Túri Laura, a HRSchool.hu alapítója árult el a Piac & Profitnak olyan praktikákat és stratégiákat, amelyek bármelyik cégvezetőnek hasznosak lehetnek.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Túri Laura

Motiváció újrahangolva? Miről szól a kérdés? A dolgozói motiváció fenntartásáról szélsőséges avagy nem megszokott körülmények között. Ma már nem önmagában a pandémiás helyzet okozta „sokk” áll ennek középpontjában, hanem az az átállási folyamat, amin a cégek keresztül mennek egy új, ideálisnak szánt berendezkedés felé.  Ezt az akadályt bizonyos cégek könnyen veszik, míg mások bukdácsolnak. Egy közös mindegyikben: jó üzleti teljesítményt csak motivált emberekkel tudnak elérni.

Milyen alapvető motivációs stratégiák léteznek?

Mielőtt bármely cégvezető nekiállna, hogy merőben új irányokat kutasson fel, nézzük meg, milyen vezetői stratégiák léteznek a motiválásra.

A nyomásgyakorlás: külső motivátor, rövid távon hat és a szankcióktól való félelem a mozgatórugója, hosszú távon alulteljesítéshez vezet. Ez tehát a legrosszabb stratégia.

A jutalmazás: külső motivátor, amikor a vezető folyamatosan elismer, dicsér, célt tűz ki vagy például anyagi jutalmat helyez kilátásba. Az egyetlen gond ezzel, hogy nem a dolgozó saját tettei, hanem a jutalom utáni vágy mozgatja, amit folyamatosan biztosítani kell számára.

Az önmotiválás: belső motivátor, amikor maga a tevékenység, a munka általi alkotás, fejlődés öröme, valami újnak a létrehozása, ami egyben a motiváló erő, és a dolgozó önmagát ösztönzi a jó teljesítményre. Öröm és „flow-élmény” követi.

A rossz hír tehát az, hogy másokat „kívülről” motiválni nem lehetséges. Jó hír viszont, hogy a cégek kialakíthatnak olyan feltételeket home office-ban is, amelyek között a munkatársak kibontakoztathatják magukat – tanácsolja Túri Laura.
Hogyan alakítja át a motivációs portfóliót a home office?

A szakember szerint számos motivációs faktor létezik, amely egy dolgozót belülről hajtani tud, de ez a „motivációs csomag” mindenkinél más. Leggyakoribb faktorok: a szakmai elmélyülés, a felelősség és felhatalmazás, szabadság és önállóság, a céggel való azonosulás, a társas kapcsolatok, a szolgáltatás-orientált beállítódás (szeret másoknak segíteni), mások vezetése, a kreativitás, a presztízs, a hatalom és befolyás, a biztonságérzet, a munka-magánélet egyensúlya, és a jövedelem. Mit boríthat fel leginkább a dolgozóban a home-office lét? Túri Laura három tényezőt említett. Először is a társas kapcsolatokra való igényt, másrészt a biztonságérzetet, harmadrészt pedig a munka-magánélet egyensúlyát. Ezekre külön odafigyelve lehet az egyéneknél, illetve céges szabályozás szintjén kidolgozni intézkedéseket.

Véleményvezér

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo