hirdetés

Hogyan lehet vásárolni a járvány kellős közepén?

A múlt héten életbe lépet a 19 órás boltzár az élelmiszerboltok, plázákban működő üzletek, hipermarketek esetében. Milyen intézkedéseket vezettek be az egyes boltok, webáruházak az utóbbi időben? Több helyen mától lépnek életbe az új szabályok. Körkép a járványügyi intézkedésekről.
hirdetés

Vásárlók egy nyíregyházi szupermarketben a 19 órai boltbezárás előtt november 11-én. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt kormányzati védelmi intézkedések szerint a november 11-én életbe lépett rendelet értelmében megváltozott az üzletek, kisüzemi szolgátatók nyitvatartása. Eszerint legfeljebb csak este 7 óráig lehetnek nyitva, utána be kell zárniuk.

Azt nem hangsúlyoznánk ki minden kiskereskedelmi egységnél, hogy vásárlói tájékoztatóikban természetesen külön felhívják a figyelmet arra, továbbra is kötelező a szájat és az orrot teljesen eltakarni maszkkal, továbbá a távolságtartásra és a higiéniai szabályok betartására. Összeállításunkban a legfontosabb tudnivalókat és változásokat gyűjtöttük egybe. Több közülük november 19-től, azaz mától érvényes.

AUCHAN

A házi karanténban élők teljesen érintés- és kontaktmentesen rendelhetnek az Auchan nemrég országossá vált online áruházából, amit akár egy nap alatt bárhova kiszállít a cég. Amennyiben a rendelésnél a kontaktmentességet kéri a vásárló, úgy a futár előzetes telefonegyeztetés után az ajtó előtt hagyja a megvásárolt termékeket, hogy ezzel is csökkentsék a fertőzés terjedését. Az áruházlánc elsősorban azoknak szeretne segíteni a bevásárlásnak ezzel a biztonságos módjával, akik nem hagyhatják el a lakásukat – áll a lánc honlapján található tájékoztatóban. A kontaktusmentes vásárlásról bővebben itt olvashat.

IKEA

November 11-től a hét minden napján reggel 9 és este 19 óra között tartanak nyitva, életkori korlátozás nélkül. Az éttermek, kávézók és a játszóházak zárva tartanak, a bisztrókból elvitelre lehet vásárolni. Nem korlátozzák az egyszerre bent tartózkodó látogatók számát, azonban kivételes esetekben fenntartják a jogot, hogy ideiglenesen lezárják a bejáratokat. Kézfertőtlenítő folyadékadagolókat raktak ki a bejáratnál és több más helyen, hogy biztosítsák a higiéniai feltételeket. Minden IKEA-dolgozó légzést szűrő felszerelést visel. A pénzzel és élelmiszerekkel dolgozó munkatársak pedig kesztyűt viselnek. A bútoráruházlánc határozottan kéri a vásárlókat, hogy az áruházakat egyelőre a minimálisan szükséges létszámban látogassák a vásárlók.

KIFLI.HU

Az Auchanhoz hasonlóan, a Kifli.hu ételkiszállító cégnél is elérhető az érintésmentes kézbesítés a hatósági karantén alatt állóknak. Ez estben csak online fizetés mellett tudnak kiszállítást vállalni, a futár készpénzt és göngyöleget nem veheti át. Az oldalon megnőtt a rendelések száma is, így mint írják, a minőségi és időben való kézbesítéséhez határozatlan időre kikapcsolták a kiegészítő termékek hozzáadásának lehetőségét.

LIDL

A diszkontlánc úgy döntött, hogy november 19-től mind a 186 áruháza hétfőtől szombatig reggel 6 órakor nyitja meg kapuit a vásárlók előtt, vasárnap pedig minden áruháza 19 óráig üzemel. Az áruházláncnál szigorú egészségügyi és biztonsági követelmények vannak érvényben nem csak üzletekben, de a teljes ellátási láncban. A vállalat ezen túlmenően a dolgozóknak biztosítja a szükséges védőeszközöket (maszkot, kesztyűt), valamint az immunrendszerük erősítése érdekében friss zöldséget és gyümölcsöt. A diszkontlánc emellett bejelentette azt is, hogy minden bolti és raktári dolgozónak, munkaórától függően akár bruttó 51 ezer forint értékű karácsonyi ajándékot is ad.

MEDIA MARKT

A műszaki cikkeket árusító Media Marktnál vidéken a 8 órás, Budapesten a 9 órás kapunyitásra álltak át. Az átállás regionálisan november 19-től, Budapesten 23-ától indul. Az előreláthatóan legzsúfoltabb novemberi napokon pedig országszerte egységesen már 8 órától várják a vásárlókat – tudatta minap a Media Markt. A kiszállítás kapcsán annyit közölt a cég, hogy a szolgáltatást minden nap 19 óráig biztosítják a kormányzati intézkedésekkel összhangban, hogy a dolgozók hazaérhessenek a kijárási tilalom kezdetére. A Media Markt szerint a korábbi kezdés következtében egyelőre nincs szükség a munkaidő csökkentésére, ami a kollégáknak is fontos szempont volt. Azoknak a munkatársaknak, akiknél a 19 órás zárás ellenére sem megoldható, hogy hazajussanak 20 óráig, már kiállították a megfelelő igazolásokat, amelyeket a rendészeti szervek is elfogadtak.

SPAR

A múlt heti kormányrendelet értelmében a Spar áruházak is legkésőbb 19 órakor bezárnak. Azoknál a boltoknál, ahol 19 óra előtt zártak a korábbiakban, nincs változás. Javasolják, hogy ne csúcsidőszakban menjenek vásárolni, továbbá a készpénz nélküli fizetést is ajánlák, ami gyorsabb, kényelmesebb is. Ahol rendelkezésre áll, arra kérik a vásárlókat, hogy vegyék igénybe az önkiszolgáló pénztárakat. Munkavállalóknak maszkot, kesztyűt és fertőtlenítőszert biztosítanak, valamint itt is felszerelték a kaszzáknál az úgynevezett leheletvédő plexiket. Aki otthon hagyta a maszkot, ingyenesen kérhet az üzlet ügyeletes vezetőjétől vagy a biztonsági őrtől. Kézfertőtlenítő adagolókat is kihelyeztek a boltok bejáratainál, továbbá a bevásárláshoz egyszer használatos műanyag kesztyűket is biztosítanak.

Azok az áruházak, amelyek SPAR to GO egységgel rendelkeznek, a megvásárolt ételek helyszíni elfogyasztása tilos, kizárólag elvitelre vásárolhatók meg. Az elektronikus kereskedelem során arra kérik a megrendelőket, jelezzék rendeléseik leadásakor, ha egészségügyi okok miatt zárt területről kérnének kiszállítást, ugyanis munkatársak veszélyeztetett területekre nem léphetnek be – olvasható a Spar honlapján.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo