hirdetés

Ha a buszvezetőnek kötelező lenne az oltás, az utasoknak miért nem?

A szakszervezetek meglepőnek és értelmezhetetlennek tartják Parragh László javaslatát. Szerintük inkább orvosi, szakmai kérdés a kötelező oltás, semmint munkáltatói kompetencia. Ami már most borítékolható: ha bevezetnék az intézkedést, az egyértelműen problémát okozhatna a munkáltatók és a munkavállalók között.
hirdetés

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke múlt héten jelentette be azt a kezdeményezést, miszerint a munkaadóknak lehetővé kellene tenni, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást a munkavállalóiknak. De ezen kívül nemcsak a lehetőséget teremtenék meg a munkaadóknak, hanem bizonyos munkakörökben (például rendészeti szerveknél, a közösségi közlekedésben és a vendéglátásban) kötelezővé is tennék a védőoltást. A felvetésre reagálva a Magyar Szakszervezeti Szövetség a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának azonnali összehívását kezdeményezte. (Erről lásd keretes írásunkat a cikk végén.)

Gerendai Károly hajlik rá
Gerendai Károly üzeltember volt a vendége lapcsoportunk múlt csütörtöki rendezvényénk, ahol többek között a kötelező Covid-oltásról is kérdeztük. Hogy pontosan mit gondol a kérdésről, itt olvashat részleteket.
Megkérdeztünk több szakszervezeti vezetőt, ők miként vélekednek a Parragh-féle javaslatról.

Még nemzetközi példa sincs ilyen kezdeményezésre 

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke úgy látja, nem elfogadható Parragh László javaslatának az a kitétele, hogy a munkáltatók számára biztosítsák az a lehetőséget, hogy szabadon mérlegelhessenek, mely területeken teszik kötelezővé az oltásokat.

„Ez teljesen nyilvánvalóan jogi szabályozási kérdés, aminek meg kell nézni az egészségügyi hátterét, hogy indokolt-e adott esetben az oltást kötelezővé tenni” – mondta lapunknak.

Mészáros Melinda emlékeztetett, ma Magyarországon jogszabály által előírtan számos oltás kötelező, általános érvénnyel és egyes területek vonatkozásában is vannak kötelezően elrendelt oltások. Vannak már hasonló, nemzetközi szintű tapasztalatok, elsősorban az egészségügyi ágazatban, illetve a pandémiás időszakban a koronavírus ellen védekezésben részt vevő egyéb ágazatok vonatkozásában, de nincs általános, kialakult gyakorlata ennek a típusú védőoltásnak.

„Olyanról pedig, hogy a munkáltatói mérlegelésbe vonjuk ezt a kört, nemzetközi szinten sem esett még szó” – tette hozzá.

A járvány miatt egy ideig nem nyitották ki az első ajtót az autóbuszokon és a trolibuszokon, valamint a járművek első részét kordonnal zárták le. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A LIGA elnöke mint elmondta, ők a munkáltatóknál egyáltalán nem tapasztalták, hogy kötelezővé akarták tenni a védőoltást, hiszen a munkáltatók többsége pontosan tisztában van ennek jogi hátterével, hogy ilyet nem tehetnek meg.

Olyan visszajelzésük, tapasztalatuk sem volt, hogy más indokot választottak volna a munkáltatók a munkaviszony megszüntetésére, vagyis gyakorlatilag fiktív indok alapján mondták fel a munkaviszonyt, aminek hátterében az  bújt volna meg, hogy az érintett munkavállaló nem rendelkezett védőoltással. Olyan konfliktusról sem értesültek a LIGÁ-nál, hogy problémát okozott volna a munkavállalók között a védőoltás megléte vagy hiánya.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo