Oltás cikkek

hirdetés

Ajaj, ismét lesznek oltási akciónapok, lehet kérni a negyediket

Ajaj, ismét lesznek oltási akciónapok, lehet kérni a negyediket 

Ismét lesznek oltási akciónapok a kórházi oltópontokon. Ezen a héten nagycsütörtökön, a jövő héttől pedig péntekenként lehet regisztráció nélkül is beadatni a koronavírus elleni védőoltást.
Koronavírus: közel 18 ezer beteg - változás jön az oltási igazolványnál

Koronavírus: közel 18 ezer beteg - változás jön az oltási igazolványnál 

Reggel bejelentették: hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához.
Egyre jobban terjed az omikron - így alakultak a hétvégi adatok

Egyre jobban terjed az omikron - így alakultak a hétvégi adatok 

Az elmúlt három nap alatt 14 655 új fertőzöttet igazoltak, miközben meghalt 167 beteg.
Oltásért pénzt: ezzel a bajba jutott vállalkozásokat is segítik egyik szomszédunknál

Oltásért pénzt: ezzel a bajba jutott vállalkozásokat is segítik egyik szomszédunknál 

Az ukránok már elköltötték az oltás felvételéért kapott pénz nagy részét, amelyet kizárólag meghatározott célra lehet felhasználni.
hirdetés
Ki felel azért, ha a munkavállaló rosszul lesz az oltástól?

Ki felel azért, ha a munkavállaló rosszul lesz az oltástól? 

Sok kérdés merül fel a munkáltató által kötelezővé tehető oltás kapcsán. Ezek közül is kiemelkedik, hogy felelőssé tehető-e a munkáltató azért, ha kötelezővé tette az oltást és az egy munkavállalónál mellékhatást okoz. A kötelező oltást szabályozó kormányrendelet ezt a kérdést nem rendezi, a Munka Törvénykönyve pedig nincs felkészülve egy ilyen esetre, emiatt minél mélyebbre ásunk a felelősségi kérdésekben, annál bizonytalanabb lesz a válasz – összegzi a Niveus Consulting Group.
A Covid-tesztek negyede pozitív lett

A Covid-tesztek negyede pozitív lett 

Megint kevés első oltást adtak be.
A munkáltató is bukhat a kötelező céges oltással

A munkáltató is bukhat a kötelező céges oltással 

Nem tudni, kit terhel a felelősség, ha az oltásra kötelezett munkavállalónál mellékhatásokat okozna a vakcina.
Orbán Viktor bejelentést tett az oltásról

Orbán Viktor bejelentést tett az oltásról 

Kitolták az oltási akcióhetet.
Itt van minden, amit az országba érkezett vakcinákról tudni lehet

Itt van minden, amit az országba érkezett vakcinákról tudni lehet 

A Magyarországra érkezett vakcinák típusáról és mennyiségéről tettek közzé információkat.
hirdetés

Melyik a leghatásosabb koronavírus-vakcina? 

Igen, az oltások nagyon nagy százalékban megvédenek a koronavírus okozta súlyos tünetektől és a halálos szövődményektől. De mostanra az is kiderült, hogy hosszú távon, illetve a Delta-variánssal szemben ez a védelem csökken, márpedig vakcinánként eltérő mértékben. A kutatási adatok alapján kimondható, hogy hosszabb távon a Moderna oltása biztosítja a legnagyobb védelmet, még a korábban nagyjából ugyanolyannak gondolt Pfizert is egyértelműen maga mögé utasítva.

Erős kijelentés érkezett Németországból 

A német szövetségi egészségügyi miniszter beszélt a járványról.

Oltás, negatív teszt – így szigorodtak a beutazási szabályok a szomszédunkban 

Ausztriába csak az oltottak, a koronavírus-betegségen fél éven belül átesettek és az érvényes negatív PCR-teszttel rendelkezők utazhatnak be - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a police.hu oldalon hétfőn, amelyet az MTI szemlézett.

Kiderült, miért nem merik meglépni a cégek a kötelező oltást 

Megosztottak a vállalatok az oltási kötelezettség kérdésében: a HR vezetők harmada szeretné bevezetni, de mégis a cégek kilenc százaléka tette csak kötelezővé - derül ki a HR-Evolution által készített piaci körképből. A bizonytalan helyzet, a döntés halogatása a legrosszabb választás, folyamatos kommunikációra van szükség a munkatársakkal és a partnerekkel.

Újabb részletek derültek ki a harmadik oltás hatékonyságáról 

A harmadik, megerősítő oltás nem csupán helyreállítja az új típusú koronavírus okozta Covid-19 elleni védelmet, hanem jelentősen meg is erősíti az immunválaszt, a szervezet védekező rendszerét - mondta BioNTech a német vállalat egyik alapítója egy vasárnapi interjúban.

Müller Cecília mindenkitől kér valamit és közölt egy rossz hírt is 

Az országos tisztifőorvos mindenkit arra kér, hogy vegye fel a harmadik oltást is, mert a koronavírus újabb változatainak a megjelenése miatt a szervezetnek többlet antigénhatásra van szüksége.

Alacsonyabb iskolai végzettségűek, akik nem oltatják be magukat? 

A nem, az iskolázottság és a lakókörnyezet is befolyásolja az oltakozási hajlandóságot - közölte Takácsné György Katalin, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának professzora szombaton az MTI-vel.

Bővült a lista: újabb dolgozóknak tették kötelezővé a védőoltást Ukrajnában 

Az ukrán egészségügyi minisztérium kiszélesítette azoknak a munkaköröknek a listáját, amelyekben az alkalmazottak számára kötelező a koronavírus elleni védőoltás felvétele - számolt be a UNIAN hírügynökség.

Céges védőoltás: elárulta a Spar, mit lépnek 

Az áruházlánc nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, de annak felvételére buzdítják dolgozóikat.

Elkezdték felfüggeszteni a munkahelyükről azokat, akik nem oltatták be magukat Ukrajnában 

Ukrajnában megkezdték a koronavírus elleni védőoltás felvételére kötelezett munkavállalók, köztük az állami tisztviselők és a tanárok munkaviszonyának felfüggesztését - közölte sajtótájékoztatóján Viktor Ljasko egészségügyi miniszter.

Koronavírus: ezek azok a számok, amelyekkel meg lehetne győzni az oltatlanokat 

A kórházba kerülő oltatlan betegek 20 évvel fiatalabbak, mint a beoltott páciensek. Hozzátesszük: egy holland tanulmány szerint, hiszen Magyarországon alig van adatközlés.

Komoly szigorítás vár az oltatlanokra a szomszédunkban 

A járványügyi helyzet romlása miatt Ausztriában november 8-tól szigorításokat vezetnek be a koronavírus ellen be nem oltott emberek számára - közölte pénteken az osztrák kormány.

Kötelező céges oltás: mi a helyes munkáltatói eljárás? 

November 1-jétől hatályba lépett a kormány azon rendelete, amely a versenyszféra munkáltatóit feljogosítja arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét a dolgozóknak.

Nem haraptak rá a kötelező oltásra a nagy cégek 

Több problémát is látnak abból, ha előírnák az oltást.

Tisztázatlan kérdések az oltás körül: mit tehet egy munkáltató és mit nem? 

A kormányrendelet alapján a munkavégzés feltételeként állapíthatja meg a munkáltató – az egészség megóvása érdekében, a munkahely és a munkakör sajátosságaira is figyelemmel – a védőoltás felvételét azon foglalkoztatott esetében, aki november 1-e előtt a védőoltást nem vette fel, kivéve, ha a foglalkoztatott a védőoltás felvétele alól mentesül. Niveus Consulting Group vélemény.

"És be van oltva?" - Mit kérdezhetnek az állásinterjún? 

November 1-től ugyan a friss kormányrendelet lehetővé teszi a cégek és a vállalkozások számára, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltás felvételét munkavállalóik számára, az állásinterjún a védettségre vonatkozó kérdés változatlanul kerülendő lesz. Emellett távmunka keretében foglalkoztatottak esetében sem feltétlenül lesz indokolt az oltásra való kötelezés – mutat rá az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

Tiltakozik a szakszervezet: legyen a vásárlóknak is kötelező az oltás? 

Újabb szakszervezet szólalt a kormány azon döntése ellen, miszerint a munkáltató az alkalmazottakat az oltás felvételére kötelezheti.

Kiderültek a részletek a céges oltásról 

Megjelent az erről szóló kormányrendelet.

Kötelező céges oltás: visszaélhetnek a helyzettel a munkáltatók 

Az oltás fontosságának kiemelt hangsúlyozása mellett a Magyar Szakszervezeti Szövetség elfogadhatatlannak tartja a kormánynak azt a döntését, amely a munkáltatókra hárítja, hogy ők kötelezzék dolgozóikat arra, hogy oltassák be magukat.

Döntött a kormány: a munkaadó előírhatja az oltást a dolgozóinak 

Komoly a járványhelyzet, beavatkozik a kormány: novembertől kötelező a maszk a buszokon, látogatási tilalom lesz a kórházakban is.

Gulyás Gergely: tárgyalnak arról, hogy kötelezni lehessen az oltásra a munkavállalókat 

De egyelőre még nem született döntés az ügyben.

Szomszédunknál rengeteg pénzt lehet nyerni, ha valaki beoltatja magát 

Szlovákiában útjára indították vasárnap azt a lottójátékot, amely az oltási hajlandóság növelését hivatott szolgálni a parlament júliusi jóváhagyásával.

Megjelent a rendelet a kötelező oltásról 

A még be nem oltott egészségügyi dolgozóknak szeptembeig fel kell venni az oltás első dózisát.

Ha a buszvezetőnek kötelező lenne az oltás, az utasoknak miért nem? 

A szakszervezetek meglepőnek és értelmezhetetlennek tartják Parragh László javaslatát. Szerintük inkább orvosi, szakmai kérdés a kötelező oltás, semmint munkáltatói kompetencia. Ami már most borítékolható: ha bevezetnék az intézkedést, az egyértelműen problémát okozhatna a munkáltatók és a munkavállalók között.

Kötelezővé tennék az oltást a munkahelyeken 

Javasolja az MKIK.

Orbán Viktor már a harmadik oltásról beszélt 

A vélemények megoszlanak arról, hogy kell-e harmadik oltás vagy sem, de a magyar kormány úgy gondolja, hogy olyan véleményt nem ismernek, ami szerint ártana, a vita arról szól, mennyire hasznos.

Hatalmas vakcinaadományt küldenek a szegényebb országoknak 

Több mint egymilliárd adag koronavírus-vakcinát adományoz a kevésbé tehetős országoknak a hét vezető ipari hatalom csoportja (G7) - jelentette be a Hetek háromnapos angliai csúcstalálkozójának zárónapja után Boris Johnson brit miniszterelnök.

Ezzel a papírral fogadják el az oltásunkat külföldön 

Nem mindenhol elég a magyar védettségi igazolvány, szükséges egy angol nyelvű formanyomtatványt is magunkkal vinni. Hol lehet ilyet szerezni?

Járjon egy nap fizetett szabadnap annak, aki beoltatja magát 

A Bankszövetség és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javasolja ezt.

Egyre több cég oltatja be az erre vágyó dolgozóit 

A legnagyobb vállalatok egyre gyakrabban szerveznek oltási lehetőséget.

A szabadság küszöbén állunk: közel Orbán Viktor álomhatára 

Az elmúlt két nap oltási üteme nagyban felülírja a hét eleji várakozásokat a 4 millió oltott elérésében.

Újabb autógyár kezdte el oltani a dolgozóit 

3 ezren vakcinálnak.

Újabb autógyár jelentette be, oltópontot nyitnak a dolgozóiknak 

Az oltásra önként lehet jelentkezni.

Tudhatja a munkáltató, hogy be vagyunk oltva? 

A járványhelyzet szükségessé teheti a cégek számára, hogy tisztában legyenek azzal, védettek-e már kollégáik a koronavírussal szemben. Az ehhez kapcsolódó személyes adatokat különös körültekintéssel kell kezelni, mert a jogellenes eljárás több millió forint bírsággal is járhat.

Mikor nyithatnak az iskolák? Beoltják a pedagógusokat 

Zajlik a mai Kormányinfó, eddig ezek voltak a legfontosabb információk.

Amerikából szerezne még több vakcinát az EU 

Több millió adag AstraZeneca-oltóanyag exportjának engedélyezését kéri az amerikai kormánytól az Európai Bizottság, ezzel is igyekezve áthidalni azokat az ellátási fennakadásokat, amelyek hátráltatják a koronavírus elleni oltási kampányt az Európai Unióban - írta a Financial Times.

Védettségi igazolványok: mit tehetnek a munkáltatók? 

Márciustól állítják ki a védettségi igazolványokat azok számára, akik már igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen, vagy akik oltással váltak védetté. A jelenlegi jogszabályok még nem adnak egyértelmű iránymutatást arról, milyen jogosítványokkal járhat majd a védettségi igazolvány. Ahogy arra sem adnak választ, hogy mit tehet a munkáltató a munkavállaló által bemutatott igazolvánnyal. Konszenzus mutatkozik azonban abban, hogy ha a védettséghez az eltérő jogosultságok objektív ismérvek alapján és észszerűen kapcsolódnak, akkor a munkavállalók közötti különbségtételnek diszkriminációs aggályai sem lesznek – hívják fel a figyelmet a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő ügyvédei.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Szuper olcsó hitel érkezett

Szuper olcsó hitel érkezett 

5 százalékos kamat mellett mostantól elérhető az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo