hirdetés

Mennyit ér a magyar föld?

Kijöttek a legfrissebb adatok, eszerint tavaly Magyarországon 69 ezer hektár termőföld cserélt gazdát, ez 3,7 százalékkal volt kevesebb, mint 2018-ban. Miközben nagyon eltérő mértékben drágultak a termőföldek az EU-ban, idehaza a szántók hektárjáért átlag 1,6 millió forintot kellett fizetni.
hirdetés

2019-ben 3,7 százalékkal kevesebb termőföld került forgalomba, mint az előző évben. A mező- és erdőgazdasági hasznosítású területek 1,2 százalékát, összesen 69 ezer hektárt értékesítettek. A magasabb árak miatt a 2019-ben keletkezett forgalmi érték 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal most megjelent, Termőföldárak és bérleti díjak 2019 című kiadványából. 

Többségben a szántók

A KSH adatai szerint az összes értékesített terület:

  • 74 százaléka szántó,
  • 13 százaléka erdő,
  • 9,5 százaléka gyep,
  • 3,2 százaléka szőlő és gyümölcsös volt.
Tavaly a mező- és erdőgazdasági területek ára átlagosan 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Ezen belül a szántó ára 6,4 százalékkal emelkedett, így egy hektár átlagára 1,6 millió forint volt. A művelési ágak között a gyep ára nőtt a legjobban, 11 százalékkal 2018-hoz képest.

Az értékesített terület nagysága (Forrás: KSH)

A gyümölcsös 6,8 százalékkal drágult, az erdő ára lényegesen nem változott (-0,6 százalék), a szőlőterületeké átlagosan 6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére továbbra is a szőlőterület ára volt a legmagasabb, 2,3 millió forint/hektár, a gyümölcsösterületekért pedig átlagosan 2 millió forintot kellett fizetni hektáronként. E két művelési ág esetében az árat a földterületen lévő ültetvény értéke is befolyásolja. A legalacsonyabb a gyep és az erdő hektáronkénti átlagára volt 2019-ben, 750, illetve 748 ezer forint.

A termőföldárak alakulása (Forrás: KSH)

 

Az értékesített terület nagysága Vas megyében emelkedett a legnagyobb mértékben, 30 százalékkal, és Nógrád megyében csökkent a leginkább, 29 százalékkal. A legtöbb termőföldet Bács-Kiskun megyében forgalmazták, amit Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye követett (7400, 6600 és 6100 hektár).

Az értékesítés volumenének a termőterülethez viszonyított aránya évről évre Pest megyében volt a legalacsonyabb és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmagasabb (0,3, illetve 1,8 százalék).

Az értékesített területek művelési ágak szerinti megoszlását nézve:

  • minden megyében a szántó volt a meghatározó, amelyből Jász-Nagykun-Szolnok megyében adták el a legtöbbet (5200 hektár). Összességében a szántóértékesítés több mint fele az alföldi megyékben realizálódott.
  • Jelentős volt még az erdő és a gyep művelési ágak részesedése is, mindkettőből Bács-Kiskun megyében értékesítették a legtöbbet (1500 és 1000 hektár).
  • A legtöbb szőlőterület is Bács-Kiskun megyében (300 hektár), a legtöbb gyümölcsös pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében cserélt gazdát (600 hektár).
A szántó átlagára földminőségi kategóriánként és nagyrégiónként, 2019 (ezer forint/hektár)
Területi egység 17 aranykorona/hektár alatt 17–30 aranykorona/hektár 30 aranykorona/hektár felett Összesen
Közép-Magyarország 1 007 1 272 1 741 1 354
Dunántúl 1 336 1 739 1 958 1 560
Alföld és Észak 1 141 1 747 2 633 1 625
Ország összesen 1 198 1 714 2 421 1 582
Az értékesített szántó átlagára tavaly:
  • Hajdú-Bihar, Békés és Tolna megyében volt a legmagasabb (2–2,3 millió forint/hektár),
  • Zala, Heves és Nógrád megyében a legalacsonyabb (0,9–1 millió forint/hektár).
A szántók átlagárának változása megyénként (Forrás: KSH)

A KSH adatai szerint 2019-ben a szántó átlagára Pest (14 százalék), Nógrád (13 százalék) és Komárom-Esztergom (11 százalék) megyében nőtt a legjobban, Zala (–1 százalék) és Tolna (–0,2 százalék) megyében pedig kismértékben csökkent.

A szántó értékesítés volumenének és árának együttes változása 4,8 százalékkal magasabb forgalmi értéket eredményezett 2019-ben, mint az előző évben. A szántóföldforgalom értékének legnagyobb része Hajdú-Bihar megyében keletkezett (14 százalék), ezután Békés (13 százalék) és Bács-Kiskun megye (8,6 százalék) következett.

Nagyon eltérők a termőföldárak az EU-ban

Míg Észtországban 3 ezer euró/hektár, addig Hollandiában 70 ezer euró/hektár volt a szántó átlagára 2018-ban. A rendelkezésre álló adatok alapján 2011 és 2018 között a legnagyobb mértékben Csehországban (négyszeresére), Romániában, Litvániában és Észtországban (háromszorosára), Bulgáriában, Magyarországon és Lengyelországban (kétszeresére) emelkedett a szántó ára. A többi tagállamban kisebb mértékű volt a drágulás – írja a KSH.

A szántók átlagárai az EU egyes tagállamaiban (Forrás: KSH)

 

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo