hirdetés

A járvány alatt is szépen nőtt a Spar

Közel 9 százalékos növekedést ért el a Spar Magyarország 2020-ban, ez több mint 700 milliárd forint forgalmat jelent. A koronavírus-járvánnyal terhelt évben 4 új áruházat adtak át és 14-et felújítottak, idén ennél is nagyobb fejlesztést remélnek.
hirdetés

A törökbálinti Spar

739,9 milliárd forint forgalmat realizált tavaly a Spar Magyarország, ami 8,7 százalékos növekedést jelent 2019-hez viszonyítva. A beruházások összértéke tavaly elérte a 28,7 milliárd forintot, míg az elmúlt 5 évben összesen 126 milliárd forint beruházást hajtottak végre, üzleteik területe 24 ezer négyzetmétert növekedett. A boltok száma tavaly év végére elérte az 588-at, dolgozóik száma a 14 ezret – sorolta az eredményeket Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója az áruházlánc tavalyi évét ismertető online sajtótájékoztatón.

A SPAR 2020.12.31-én 588 üzletet működtetett többféle áruháztípusban, 207-et a franchise alatt:

Üzlettípus Darabszám Cikkelemszám m2
Interspar hipermarket: 34 25 ezer - 35 ezer 137 747
Spar szupermarket: 324 5 ezer - 10 ezer 247 295
City Spar szupermarket: 23 4 ezer - 7 ezer 7 150
Spar partner (franchise): 30 3 ezer - 9 ezer 14 777
Spar market (franchise): 58 3 ezer - 9 ezer 12 331
OMV-Spar express (töltőállomás): 85 1 ezer - 2 300 9 349
Lukoil-Despar (töltőállomás): 34 1 700 - 2 300 3 275
Összesen: 588 431 924
Új és felújított üzletek

Folytatódott az üzlethálózat fejlesztése is. Szalay Zsolt, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatójának beszámolója szerint 2020-ban 4 új boltot nyitottak (Budapesten a XI. és XIII. kerületben, egyet Törökbálinton és egyet Komáromban), továbbá a fogyasztói igényekhez igazodva országszerte 14 üzletet is átépítettek. Szalay Zsolt szerint mérföldkő volt az Interspar átépítések történetében a dunaújvárosi egység: az 1,87 milliárd forintos beruházás keretében mind külsőben, mind belső térben nagymértékben átépült az áruház. A megújult dunaújvárosi Interspar mellett az ország különböző pontjain további 13 modernizált szupermarket nyitott újra.

Bruttó forgalom alakulása

Az elmúlt évek eredményeként tavaly az Intersparok részleges modernizációja is tovább zajlott olyan fejlesztésekkel, mint amilyen a pékáru bútorok (melegen tartó, az áruk frissességét megőrző pultok) kialakítása. Befejeződött a teljes Interspar hálózatban az önkiszolgáló kasszák telepítések is. (Országszerte összesen 124 Spar és Interspar üzletben.) A tavalyi év fontos újdonságaként sorolta Szalay Zsolt annak az új technológiának a bevezetését, amellyel megkezdődött a pékáru-kemencék cseréje. A friss pékáruknál egyébként hosszú távon piacvezető helyre is törne a Spar – jegyezte meg az ügyvezető.

A Spar franchise hálózta 67 milliárd forint forgalmat ért el tavaly, a szegmensben 2600 munkatárs dolgozik. Az üzletág 2020-ban 21 eladóhellyel bővült, így a csatlakozó töltőállomásokkal és üzletekkel együtt országosan már 207 egység tartozik ide. Új Spar franchise-üzletek fogadják a vásárlókat már Ászáron, Bátaszéken, Budapest X. és XXIII. kerüle­tében, Debrecenben, Érden, Felsőtárkányban, Gárdonyban, Gyömrőn, Győrben, Kunhegyesen, Nagyszénáson, Nyáregyházán, Pusztaszabolcson és Törökbálinton.

Franchise üzletek száma

2020-ban tovább nőtt a termékkínálat: 700 saját márkás termékkel tudták szélesíteni a palettát, amely így meghaladja a 3 ezer terméket. Támogatva a hazai termelőket, ehhez elindítottak egy együttműködést is a Magyar Termék Nonprofit Kft-vel.

Bővült a logisztikai terület és a húsüzem 

2020-as év eredménye az is, hogy összesen mintegy 4,5 milliárd forint értékben növelték a logisztikai ingatlanok kapacitását: Bicskén 3 400 m2-rel, Üllőn 7 900 m2-rel bővült a raktározási felület. A húsfeldolgozás területén szintén eseményekben gazdag évet zártak: egy perbáli húsüzem akvizíciója, 45,7 milliárd forintos nettó árbevétel, és védjegyhasználati jogot kapott saját márkás hústermékek. 1,34 millió kilogramm bontott marhahúst és 12,5 millió kilogramm bontott sertéshúst dolgozott fel a bicskei húsüzem. A vállalat a gyártási kapacitás bővítése mellett döntött és megvásárolta a Zimbo Perbál Húsipari Termelő Kft. perbáli üzemegységét, amely tavaly novembertől Regnum Húsüzem Perbál néven látja el feladatait.

Beruházások alakulása

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo