1,1 millió magyar él a szegénységi küszöb alatt

Ez a szám 17 ezerrel kevesebb, mint 2018-ban. Rossz hír ugyanakkor, hogy tavaly tovább nőttek a regionális különségek az országban. Kiket érint leginkább a szegénység kockázata?

Megjelent a magyarországi háztartások életszínvonalát bemutató legfrissebb kiadvány. Ebből több minden is kiderült az ország 2019-es helyzetéről, cikkünkben a szegénység és a társadalmi kirekesztődés nevet viselő alfejezettel foglalkozunk tüzetesebben.

Ebből a legfontosabb megállapítás: 2019-ben a teljes népesség 17,7 százalékát, 1 millió 695 ezer főt érintett a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata, 118 ezer fővel kevesebbet, mint 2018-ban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2019-ben a jövedelmi szegénységi arány 12,4 százalékról 12,2 százalékra, a súlyos anyagi depriváció 8,7 százalékról 8 százalékra mérséklődött. 350 ezer ember élt munkaszegény háztartásban, ez a népesség 3,6 százalékát jelenti.

Mi mit jelent?
Relatív jövedelmi szegénység: olyan háztartásban élők aránya, ahol a nettó jövedelem nem éri el a medián jövedelem 60 százalékát. Súlyos anyagi depriváció: olyan személyek aránya, akik meghatározott kilenc fogyasztási tétel közül legalább négyről anyagi okok miatt lemondani kényszerülnek. Nagyon alacsony munkaintenzitás: olyan háztartásban élők aránya, amelyekben a munkaképes korú /18–59 éves/ háztartástagok a lehetséges munkaidejüknek csak kevesebb mint ötödét töltik munkavégzéssel. A szegénységi küszöb értéke: az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem mediánjának 60 százaléka vásárlóerő-paritáson, euróban és nemzeti valutában kifejezve. Ez tavaly éves szinten 1 119 752 forintot, 3 511 eurót jelentett a KSH adatsora szerint.
A statisztikai hivatal adatai nem csak százalékosan, hanem konkrétan is rámutatnak, hány embert érint a szegénység, illetve a társadalmi kirekesztődés kockázata. Eszerint:
  • 1 millió 169 ezer embert érintett a relatív jövedelmi szegénység,
  • 764 ezer főt a súlyos anyagi depriváció,
  • 350 ezer ember élt nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban.
A KSH szerint főként az alapfokú végzettségűeket érinti a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata. A nemek között nincs különség: tavaly 17,7 százalékukat érintette a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata.

Pozitív folyamat, hogy folytatódott a gyermekek és a fiatalok szegénységi helyzetének javulása. A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata által érintettek aránya a 18 év alattiak esetében 22,5 százalékról 17,7 százalékra, a 18 és 24 év közötti fiatalok körében 22,4 százalékról 18,7 százalékra csökkent.

Nehéz helyzetben a munkanélküliek 

Az egyes társadalmi csoportokat tekintve a munkanélküliek voltak leginkább kitéve a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának, arányuk 2019-ben 61,8 százalék volt. Kedvezőtlen munkaerőpiaci pozíciójuk miatt az alapfokú végzettségűek körében is jóval átlag fölötti a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya, minden harmadikuk érintett, ezzel szemben a felsőfokú végzettségűek között ez az arány 5,6 százalék volt 2019-ben. 2019-ben a nyugdíjasok 18 százalékát érintette a szegénység vagy kirekesztődés kockázata - jegyzik meg az elemzés készítői.

Mélyülő szakadék a régiók között

2019-ben ismét nőttek a regionális különbségek a legfejlettebb és a legelmaradottabb régiók között. A legkedvezőbb helyzetben lévő Budapest lakosságának 11,2 százalékát érintette a szegénység vagy kirekesztődés kockázata, míg a legszegényebb Észak-Magyarországon minden negyedik háztartást.

A legnagyobb (6,8 százalékpontos) javulás Pest régióban volt. Az előző évihez képest nem változott a kockázatnak kitett háztartások aránya Közép-Dunántúlon (13,3 százalék), Észak-Alföldön (24,1 százalék) és Dél-Dunántúlon (24,6 százalék). A jövedelmi szegénység továbbra is leginkább Dél-Dunántúl és Észak-Alföld (19,4 és 15,9 százalék), a legkevésbé pedig Budapest népességét (7,4 százalék) érintette.

A súlyos anyagi deprivációban élők aránya Észak-Magyarországon (17,7 százalék) volt a legmagasabb, ahol a nélkülözők aránya közel 2 százalékponttal nőtt 2018-hoz képest, és több mint kétszerese az országos átlagnak.

Átlagot meghaladó volt a súlyosan depriváltak aránya Észak-Alföldön (11,6 százalék) és Dél-Dunántúlon (9,8 százalék) is. A munkaszegénység továbbra is Dél-Dunántúlon volt a legmagasabb, ahol a lakosság 8,7 százaléka élt nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban, míg Pest régióban az érintettek aránya mindössze 2 százalék volt 2019-ben.

A roma népesség körében a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya 10,3 százalékpontos javulás mellett 52,9 százalékot tett ki.

1,1 millióan a szegénységi küszöb alatt 

A szegénységi küszöb alatt élők aránya 12,2 százalékot tett ki, és 1 millió 169 ezer embert érintett, 17 ezerrel kevesebbet, mint 2018-ban.

A jövedelmi szegénység legnagyobb mértékben a munkanélkülieket (44,4 százalék), az egyszülős háztartásokat (26,7 százalék), az alapfokú végzettségűeket (24,6 százalék), és az egyedül élő személyeket (19,8 százalék) érintette 2019-ben. A gyermekes családok jövedelmi szegénysége 11,4 százalékról 9,4 százalékra csökkent.

A nyugdíjasok körében a szegénységi küszöb alatt élők aránya 11 százalékról 14,3 százalékra nőtt. Csökkent a dolgozói szegénység, a foglalkoztatottak szegénységi aránya 8,4 százalékról 7,8 százaékra mérséklődött - derült ki a KSH összeállításából.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo