hirdetés

Lehet-e 200 ezer forint a magyar minimálbér?

A kormány válasza röviden: Soros György Gyurcsány-listája, a reálkeresetek növekedése pedig töretlen.
hirdetés

(Fotó: Pixabay)

Írásbeli kérdéssel fordult Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő Orbán Viktor miniszterelnökhöz a következőkkel:

"Támogatja-e a Kormány a kettőszázezer forint feletti minimálbér bevezetését a magyar munkavállalók számára?"
Jakab Péter a kérdés mellett megjegyzi: a Központi Statisztikai Hivatal 2020 január-szeptember közötti időszakra vonatkozó, keresetek alakulásáról szóló gyorsjelentése alapján számos kérdés merül fel.
„Azt látjuk ugyanis, hogy az impozánsnak tűnő adatok ellenére, melyek szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,8 százalékkal nőtt, a társadalom többsége kifejezetten nehezen éli meg az egyre nehezedő anyagi terheket” – írta a képviselő.
Ugyancsak a KSH mutatott rá arra a három nappal korábbi jelentésében, hogy a foglalkoztatottak létszáma 38 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. A KSH a keresetek számításánál a teljes munkaidősök keresetét veszi figyelembe, ami egyértelműen torzítja a statisztikai adatokat.

Jakab Péter egyúttal megjegyzi azt is, hogy emberek tömege került részmunkaidős foglalkoztatásba, nyilvánvalóan alacsonyabb bérezés mellett.

„Azt látjuk, hogy a jelenlegi helyzetben is a legelesettebbek, legkiszolgáltatottabbak, az alacsonyabb végzettségűek kerülnek egyre kilátástalanabb helyzetbe. Várhatóan november közepén, a kormány aktív részvételével kezdődnek meg a 2021-es minimálbérről és garantált bérminimumról folyó tárgyalások. A fentiek tükrében a munkáltatók számára húsbavágó kérdés, hogy a Kormány milyen mértékű szocho-csökkentést támogatna? Ami pedig a munkavállalókat illeti: a visegrádi országokban mindenhol 200 ezer forint fölötti legkisebb bér várható jövőre (Szlovákiában például 623 euró lesz a havi bruttó minimálbér január 1-től, azaz cca 224 ezer forint) míg ez jelenleg nálunk csupán 161 ezer forintot tesz ki” – írta írásbeli kérdésében a képviselő.
hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo