hirdetés

Újravizsgálják a behajthatatlan adótartozásokat

A NAV tájékoztatása szerint a behajthatatlanná nyilvánított adótartozások tömegére tekintettel fokozatosan növelik és kiterjesztik az ilyen hátralékok felülvizsgálatát. Általánosságban viszont jobb adózók lettünk az új szabályoknak köszönhetően.
hirdetés

Az elmúlt évben az adótartozások behajtására 538 227 esetben indított végrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hatalmas szám ellenére 35 százalékkal kevesebb esetben, mint 2015-ben, amikor 826 619 alkalommal nyúlt az adóhatóság ehhez az eszközhöz. Az indított ügyekben érintett tartozás összege is megcsappant, 2016-ban 1213 milliárd forintra terjedt ki, azaz körülbelül 10 százalékkal alatta maradt a 2015. évi 1345 milliárd forintnak. Szembetűnő a csökkenés, ha figyelembe vesszük, hogy 2013-ban és 2014-ben is több mint 800 000 adóvégrehajtást rendelt el az adóhatóság. Az elmúlt négy esztendőben egyébként összesen több mint három millió esetben igyekezett az adótartozásokat végrehajtással behajtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – tájékoztat a feketelista.hu.

Az egyéni vállalkozók országa leszünk?
Utoljára 2009-ben volt ilyen alacsony a regisztrált cégek száma Magyarországon az Opten adatai szerint, de ez még jó hír is lehet. A kevesebb cég ugyanis a fertőzöttség csökkenését is jelentheti.
Minősítik az adósokat

A végrehajtások által érintett adótartozás összege ez év február végén megközelítette az 1028 milliárd forintot; ebből 867,5 milliárd forint a gazdálkodó szervezeteknél, 160,5 milliárd forint pedig az adóköteles magánszemélyeknél halmozódott fel. Tavaly mintegy 261 milliárd forint adótartozást sikerült behajtania az adóhivatalnak, szemben a 2015. évi 399 milliárd forinttal. A végrehajtással kapcsolatos bevételek évről éve zsugorodnak. Ezt a folyamatot a NAV azzal indokolja, hogy az elmúlt évek eredményes hátralékkezelésének köszönhetően jelentősen csökkent a végrehajtható/behajtható adózói hátralékok tömege. A végrehajtható követelésállomány egy év alatt 28 százalékkal mérséklődött, jórészt annak köszönhetően, hogy tavaly a korábbiaknál jóval kevesebb társaság ellen indult cégmegszűnési eljárás. A NAV tájékoztatása szerint a bevezetett új szabályok (például az EKÁER és az online pénztárgépek alkalmazása) hatására határozottan javult az adózási morál, többen teljesítik határidőre adóbefizetési kötelezettségüket.

A jogkövető magatartást a tavaly bevezetett adósminősítési eljárás is ösztönözte. Ennek lényege: a megbízható adózók pozitív elbírálásban részesülnek. Esetükben például az áfakiutalási kérelmet – 2017. január elsejétől – 45 napon belül teljesíti az adóhivatal, 2018-tól pedig 30 napra csökkentik az utalási időt. A minősített cégeknél a NAV revizorok ellenőrzési időtartama nem haladhatja meg a 180 napot. Adatszolgáltatás elmulasztása vagy hibás benyújtása esetén bírság kiszabása nélkül hívják fel a cég figyelmét a mulasztás pótlására. Ellenük 500 000 forint nettó adótartozás erejéig az adóhivatal nem kezdeményez haladéktalanul végrehajtási eljárást, első lépésként fizetési felszólítást küld, tehát nem növelik bírságokkal az adóhátralékot. Természetesen, ha a fizetési felszólítás eredménytelen, ellenük is elindítják a végrehajtást.

Kép:Fotolia

Büntetés helyett felszólítás

A NAV új adóbehajtási gyakorlatában egyébként is a fizetési felszólítás került előtérbe. Az elmúlt évben 488 501 fizetési felszólítást küldött ki az adóhatóság az adóhátralékosoknak, csaknem kétszer annyit, mint egy évvel korábban (256 000). A tavaly kézbesített felszólításokban érintett összeg 225,5 milliárd forint volt, a 2015. évi 192,5 milliárd forinttal szemben. A részleteket vizsgálva megállapítható: a korábbi évekhez képest a kisebb összegű adótartozásoknál a fizetési felszólítások számaránya, a nagyobb összegű tartozásoknál viszont a végrehajtási eljárások számaránya növekszik.

Csődbe vihet a jogtalan NAV végrehajtás
Hiába nyer meg egy vállalkozás egy pert az adóhatósággal szemben, ha még az ítélethirdetés előtt csődbe megy. Márpedig ez nem egyedi eset, mivel az adóhatóság a jelenlegi jogszabályok szerint a per ideje alatt is végrehajtást vezethet a vállalkozással szemben. Ráadásul a Jalsovszky Ügyvédi Iroda tapasztalatai szerint az adóhatóság még akkor sem feltétlenül retten vissza a végrehajtástól, ha erre nincs is jogi lehetősége.
Az elmúlt négy esztendőben összesen 1371 milliárd forint adóhátralékot sikerült (végrehajtással és fizetési felszólítással együtt) az adóhatóságnak behajtania. Ebből 261 milliárdot 2016-ban. Továbbra is az inkasszó a leghatékonyabb beszedési eljárás; a behajtott összegnek csaknem a feléhez – 122,8 milliárd forinthoz – ezen az úton jutott hozzá az adóhivatal. A végrehajtási eljárás megindítását követően az adóhátralékosok108 milliárd forintot fizettek be. A fizetési felszólításokra 17,5 milliárd forint érkezett a NAV számlájára, hétszer akkora összeg, mint egy évvel korábban (2,4 milliárd forint). Ez az adat is jelzi, hogy a figyelmeztetés sok esetben hatásosabb a szankcióknál. Követelésfoglalással és jövedelemletiltással 10,5 milliárd forint, ingóárveréssel 1,5 milliárd forint, ingatlanárveréssel pedig 796 millió forint adóhátralékot ért tavaly utol az adóhatóság.

A NAV tájékoztatása szerint a behajthatatlanná nyilvánított adótartozások tömegére tekintettel fokozatosan növelik és kiterjesztik az ilyen hátralékok felülvizsgálatát. A lépést indokolja, hogy az ilyen kategóriába sorolt adóhátralék összege egyetlen év alatt 32 százalékkal duzzadt. Tavaly február végén a behajthatatlannak nyilvánított hátralékállomány 753 milliárd forintot, az idén februárban pedig már 991,5 milliárd forintot tett ki. Az adóhatóság ellenőrei ezeknél az adósoknál végrehajtással egybekötött helyszíni eljárásokat folytatnak le. A múlt évben az ilyen ellenőrzések száma (2015-höz képest) megháromszorozódott, és ezen belül 164 százalékkal nőtt az eredményes helyszíni ingóvégrehajtások, döntően a készpénzfoglalások száma.

Megyék, városok, cégek

A feketelista.hu portál megyéink és nagyobb városaink cégeinek adóvégrehajtási érintettségéről készített kimutatást. E szerint ez év januárjában összesen 112 257 végrehajtás volt napirenden, 15 százalékkal kevesebb mint 2016 januárjában (132 626). Az összes eljárás 65 százaléka a közép-magyarországi régióra esett (Budapest 51 131, Pest megye 21 955). Bács-Kiskun megyében 4448, Borsod-Abaúj-Zemplénben 4318, Hajdú-Biharban 3562 cég ellen zajlott adóvégrehajtás. A legkevesebb eljárásról Vas megye (731) és Tolna megye (965) számolhatott be. A céges végrehajtások száma öt év óta valamennyi megyében tavaly volt a legalacsonyabb. A városokat illetően: Debrecen öt éve „vezet”. Ez év januárjában a város 2340 cége volt adóvégrehajtással „érintett”. Miskolcon 1960, Szegeden 1725, Pécsett 1534, Nyíregyházán 1040, Győrött 984 adóvégrehajtási eljárás volt folyamatban (részletes adatok a mellékelt táblázaton). Az adóvégrehajtási eljárásban érintett cégek többsége rendben működik, ezért nyújtja a feketelista.hu az ellenőrzés lehetőségét, naprakész információkkal a cégekről – egészíti ki a fentieket Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo