Háromból két cég sáros

Egy év alatt több mint 18 százalékkal bővült azoknak a cégeknek a száma, amelyek 180 napnál hosszabb idő óta 100 millió forintnál nagyobb összeggel tartoznak az adóhivatalnak. Sok cég immár évek óta rendszeresen szerepel a „toplistán.”

Több mint 1500 milliárddal tartoznak a vállalkozások - Kép: SXC

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által negyedévente közzétett listán 2637 cég szerepel; egy évvel korábban 2226 társaság neve volt olvasható. A nagyadósok növekvő számára jellemző, hogy az elmúlt öt esztendő alatt – 2009 januárjától számítva – összesen 6165 cég nevét kellett kitenni a „szégyentáblára”. Vannak közöttük olyanok (117-en), amelyek minden alkalommal, tehát hússzor szerepeltek a névsorban – közölte a feketelista.hu.

A listán lévők közül mindössze 303 működő társaság, a túlnyomó többség, 1146 cég felszámolás alatt áll. Az utóbbiak csak a hosszadalmas eljárás befejezése után kerülhetnek ki a megkülönböztetett nyilvántartásból. A többiek viszont abban az esetben, ha tartozásuk a vizsgált 180 napon belül legalább egy napon, törlesztés vagy más ok (például behajtás, fizetési kedvezmény) miatt a 100 millió forintos összeghatár alá.

Perek helyett egyezkednek

A hatóság minden rendelkezésére álló eszközt bevet a behajtás érdekében. A leghatékonyabb az inkasszó. Amennyiben ez nem vezet eredményre, az ingó-, illetve az ingatlanfoglalás megfelelő kombinációja következik. A tapasztalatok szerint ezek után az adósok nagyobb része egy összegben vagy fizetési kedvezménnyel rendezi tartozását, ezért a lefoglalt elemeknek csak kis része kerül árverésre. Az adóhivatal a behajtási eljárás menetében a gazdálkodó szervezet helytállni köteles tagjai ellen is lefolytatja a végrehajtási eljárást.

A felszámolás alá kerülő cégek vezetői ellen indított perek többsége ugyan még folyamatban van, ám a bíróságok több esetben már helyt adtak az adóhivatal keresetének. A kártérítés megfizetésére kötelező bírósági határozat után a jogerősen megítélt összeget az érintettek többsége be is fizette. A megindított perek „hírére” az eljárásba fogható cégvezetők egy része a bíróság helyett egyre inkább az egyezséget választja. Ettől a preventív hatástól az adózási morál javulását várják a szakértők. Erre szükség is van, mert az elmúlt évben tovább nőtt az adóval tartozók száma, és az adótartozások összege.

Van, ahol törzsvendég a végrehajtó
Minden eddiginél több esetben rendelt el tavaly a NAV végrehajtást cégekkel szemben. Van olyan társaság, ahol néhány év alatt csaknem ötvenszer jártak a végrehajtók. Több mint ezermilliárddal tartoznak a vállalatok a költségvetésnek.
Háromból kettő „sáros”

A hatóság adóslistáján jelenleg összesen 1 739 212 gazdálkodó szervezet és magánszemély neve szerepel. Adótartozásuk összege meghaladja a 2100 milliárd forintot. Ha ezeket a számokat összevetjük az egy évvel korábbi adatokkal, kiderül: az adósok köre egyetlen esztendő alatt 4 százalékkal, tartozásuk tömege pedig 6 százalékkal nőtt. Sokatmondó adat, hogy a cégnyilvántartásban szereplő mintegy 541 000 működő gazdasági társaság közül 384 263-nek van adótartozása. Ez a cégkategória összesen 339 286 milliárd forint adó befizetésével van elmaradva. Kedvező jel viszont, hogy az adóssággal terhes működő cégek száma az elmúlt évben – 2012-höz képest – 3,1 százalékkal csökkent, adóhátralékuk pedig látványosan, 14,4 százalékkal mérséklődött.

Az adóbeszedést illetően a nagyobb gondot a nem működő, többségében felszámolás alatt álló cégek okozzák. 2012-ben 97271 nem működő cégnél próbálkoztak az adóbeszedők összesen 1 409 938 milliárd forintot behajtani, tavaly viszont már 109 061 társaság 1 571 110 milliárdos adótartozásával találták magukat szemben. A nem működő adós cégek köre egyetlen év alatt 12,1 százalékkal bővült, adóhátralékuk pedig 11,4 százalékkal tovább duzzadt. A magánszemélyek adómorálja sem javult. Egyetlen esztendő alatt 5,6 százalékkal nőtt a hátralékosok „tábora” és 8,2 százalékkal a tartozás összege; 1 245 888 polgártársunk összesen 189 808 milliárd forinttal adós.

„Örökös” adósok

„Az adósok listája sok esetben alaposan meglepi az érdeklődőt, pedig a körültekintő üzletember percek alatt informálódhat kiszemelt partnere pénzügyi és morális helyzetéről. Kiderítheti például, folyamatban van-e ellene felszámolás, végrehajtás vagy munkaügyi eljárás. Későbbi csalódásokat, veszteségeket előzhet meg, aki ezekre kíváncsi – tájékoztat Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

Mennyi adóbírságot kaphatok?
Az adóhatóság annyiféle jogcímen állapíthat meg fizetési kötelezettséget az adózóknak, hogy az átlagember elveszik az egyes bírságok és pótlékok útvesztőjében. Az alábbiakban az eligazodáshoz kívánunk segítséget nyújtani azzal, hogy az adóbírság fogalmát és lehetséges mértékét szakértőnk segítségével bemutatjuk.
A portál összeállítást készített azokról a „százmilliós” adósokról, amelyek neve az elmúlt években legtöbbször szerepelt az adóhatóság „szégyenlistáján”. Az első száz cég között 84 korlátolt felelősségű társaság, 28 részvénytársaság, és 3 betéti társaság szerepel. Valamennyien „örökös” tagnak számítanak, hiszen nevük az utóbbi öt év alatt szinte egyszer sem került le a szégyenlistáról. Szembetűnő, hogy a budapesti cégek a főváros gazdasági súlyánál is nagyobb arányban 52,1 százalékkal vannak jelen a kiemelt százas névsorban. Így például az ismertebb cégek közül az Ikarus Holding Zrt., a Ganz Transelektro Közlekedési Zrt., az A-Electronic Zrt., a Fékon-tex Zrt., a MÁV Acélszerkezet Híd és Mélyépítő Kft. és a Royal Kereskedelmi Zrt. neve minden alkalommal felkerült a legalább százmillióval tartozók listájára. Tanulságos a vidéki körkép is: negyedévente rendszeresen szerepel a listán a dunaföldvári Cornexi Élelmiszeripari Zrt., az egyaránt salgótarjáni R-Glass Hungary Üvegipari Kft. és az ST Glass Öblösüveggyártó és Forgalmazó Zrt., valamint a szombathelyi Styl Ruhagyár Zrt. Kérdés: hogyan kerül a százmilliókkal tartozók közzé három betéti társaság, a ENI-DAN BAUKER Építőipari Kereskedelmi És Szolgáltató Bt., a "HILD-FA" Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. és az egri Tulipánkert Vendéglátó és Szolgáltató Bt.

A több mint 2600 nevet tartalmazó névsor megyénkénti bontásából kiderül: tizenhárom megyéből többen kerültek a listára, mint egy évvel korábban; a legtöbben (325) Pest-megyéből és Szabolcs-Szatmár megyéből (116). A városokat illetően: 1395 budapesti cég neve olvasható a nagyadósok listáján (egy évvel korábban 1110). Tíz vidéki nagyváros közül egyedül Nyíregyháza szerepel nagyobb „kiugrással”, több mint kétszer annyi (62) cége került a listára, mint egy évvel megelőzően. A többi városban nincs lényeges változás, a 100 millió forintnál többel tartozó cégek száma 17–43 között mozog.

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo