Feketelista cikkek


Monsanto-bírságok: 13 400 rákos ember készül perelni a Bayert!

Monsanto-bírságok: 13 400 rákos ember készül perelni a Bayert! 

Éveken át uralta a növényvédő szerek piacát a glifozát alapú Rounduppal a Monsanto, mígnem a felhasználók pereket indítottak ellene. A harmadik ilyen pert nyerték meg rákbeteg felhasználók Kaliforniában, ahol kétmilliárd dolláros bírságot szabott ki a bíróság a Monsanto új tulajdonosára, a Bayerre.
Itt megnézheti, bejelentette-e a munkáltatója

Itt megnézheti, bejelentette-e a munkáltatója 

Érdemes tanulmányozni a NAV úgynevezett feketelistáját. Azok a munkáltatók vannak rajta, akik nem jelentik be alkalmazottaikat. Jelenleg több mint négyezren vannak a listán.
Ezért vonulnak ki az etikus befektetők a visszás cégekből

Ezért vonulnak ki az etikus befektetők a visszás cégekből 

A világ legnagyobb szuverén nemzeti vagyonalapja a világ összes részvényének 1,4 százalékát birtokolja, s 2016 óta egyre inkább a divesztíciós mozgalom zászlóvivőjeként tűnik fel. A környezetpusztítást esztelenül végző, emberi jogokat megsértő cégekben eladja részvényeit.
Nyolc ország is lekerülhet az EU adóparadicsomokról összeállított feketelistájáról

Nyolc ország is lekerülhet az EU adóparadicsomokról összeállított feketelistájáról 

Keddi sajtóértesülések szerint nyolc ország, köztük Dél-Korea és az Egyesült Arab Emírségek is le fog kerülni jövő héten az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított, jelenleg még tizenhét államot tartalmazó feketelistájáról, amelyet mindössze egy hónapja hagytak jóvá.
A megszűnő cégek harmada kényszertörléssel tűnik el

A megszűnő cégek harmada kényszertörléssel tűnik el 

Idén, az első négy hónapban a cégbíróságok 4378 vállalkozás nevét húzták ki kényszertörléssel a céglistáról, 32 százalékkal kevesebbet, mint 2016 első négy hónapjában (6429). Az idei adatok is bizonyítják, hogy a korábbiaknál kevesebb alkalommal kell a bíróságoknak ehhez a jogi eszközhöz nyúlniuk; 2014-ben még több mint 31 000, 2015-ben mintegy 26 000, 2016-ban pedig 19 000 esetben. A 2012 augusztusában bevezetett jogintézmény hozzájárult a gazdálkodási fegyelem javításához – tájékoztat a feketelista.hu portál, amelyen a 14 közhiteles állami nyilvántartásnak csak az egyike a kényszertörölt cégek köre.
Feketelista készül a jogsértő webshopokról

Feketelista készül a jogsértő webshopokról 

A webáruházak zömét Magyarországon a kkv szektorba tartozó vállalkozások üzemeltetik, akik az elektronikus kereskedelemre vonatkozó jogszabályok 2017. februári változása miatt nem lehetnek teljesen nyugodtak. Ugyan továbbra is él az a szabály, amely szerint a KKV szektorba tartozó vállalkozások az első, például adatvédelmi, fogyasztóvédelmi jogsértés esetén nem bírságolhatók, azonban a vállalkozásokat legalább ennyire hátrányosan érintő egyéb új szankciókra ez nem vonatkozik.
Felszámolás helyet a kényszertörlés a menő

Felszámolás helyet a kényszertörlés a menő 

Megint kevesebb a felszámolások száma, a folyamat elsősorban a törvényi előírások változásával magyarázható - inkább a gyorsabb és hatékonyabb kényszertörlést alkalmazzák.
Országos kényszerjárvány indult

Országos kényszerjárvány indult 

A „cégdemográfiában” a megszűnés okaként legtöbbször a kényszertörlés szerepel. Tavaly a különböző eljárások alkalmazásával összesen 53 000 vállalkozást töröltek a céglistáról, 49 százalékukat – szám szerint 25 960 céget – kényszertörléssel tüntették el a piacról.
Ön után fizetnek járulékot? Most megnézheti

Ön után fizetnek járulékot? Most megnézheti 

Közzétette a foglalkoztatók feketelistáját a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A csaknem ötezer céget tartalmazó lista azokat a vállalkozásokat szedi csokorba, amelyek nem teljesítették a bejelentési kötelezettségüket.
Sok esetben cégtáblacsere csak az újnak tűnő vállalkozás

Sok esetben cégtáblacsere csak az újnak tűnő vállalkozás 

A munkanapokat számolva naponta csaknem 60 cég szűnik meg felszámolással a feketelista.hu közleménye szerint. Az adatok azt mutatják, az újonnan alakulók pótolják a bezártakat, de sokszor ez valójában csak cégtábla cserét jelent.

Nem igyekeznek lekerülni a cégek a szégyenfalról 

Az elmúlt évben összesen 3549 cég neve szerepelt azokon a listákon, amelyeket az adóhatóság negyedévente közzétesz az olyan gazdálkodókról, akiknek adótartozása 180 napon keresztül, folyamatosan meghaladja a 100 millió forintot. Számos társaság neve évek óta olvasható a szégyenlistán.

Háromból két cég sáros 

Egy év alatt több mint 18 százalékkal bővült azoknak a cégeknek a száma, amelyek 180 napnál hosszabb idő óta 100 millió forintnál nagyobb összeggel tartoznak az adóhivatalnak. Sok cég immár évek óta rendszeresen szerepel a „toplistán.”

Lesz itt még növekedés is! Reméljük... 

Az idén, az első félévben szembetűnően csökkent a végelszámolással megszűnő cégek száma, miközben tovább nőtt a működő gazdasági társaságok köre. 2013. első hat hónapjában 5873 cég távozott végelszámolással a piacról, és eközben 6239-cel bővült az élő vállalkozások száma. Ez év júniusának utolsó napján 654 403 élő céget tartott nyilván a hivatalos statisztika – tájékoztat a fekeletelista.hu portál.

Előbb-utóbb mindenkit vizsgál a NAV 

Másfél év alatt 1133 esetben nem engedélyezte a NAV új vállalkozás indulását, illetve 1091 esetben a vezető tisztségviselővel szembeni kifogások miatt rendelte el az adószám törlését. A továbbra is a piacon maradók nagy száma viszont bizonyítja, hogy tisztul a hazai üzleti élet. Előbb-utóbb minden cég átesik majd az adóregisztrációs eljáráson.

Idén négyezer céget tűntettek el 

Az új jogi szabályozás nyomán 2012 augusztusától a cégbíróságok elrendelhetik a cégek kényszertörlését a cégnyilvántartásból. Az idei év első negyedévének végéig összesített adatok szerint a cégbíróságok 4119 céggel szemben éltek a kényszertörlés eszközével.

Lecsengőben a cégalapítási hullám 

Az elmúlt évben 5885 céggel nőtt a társas vállalkozás száma, annak ellenére, hogy eközben 27 549 céget, azaz az összes társaság 5,1 százalékát törölték. 2011 végén még 594 097 (decemberi adat) vállalkozás neve szerepelt a cégnyilvántartásban, ez a szám 2012 végére 599 982-ra (novemberi adat) nőtt. Mindez annak következménye, hogy tavaly 35 395 céget alapítottak

Csaknem kétezermilliárdnyi az adótartozás 

Összesen 1970 cég neve szerepel azon a listán, amelyet az adóhatóság a 100 millió forintnál nagyobb összeggel 180 napnál hosszabb idő óta tartozó cégekről tett közzé. Az egy évvel ezelőtti hasonló kimutatásban még 2482 társaság neve szerepelt.

A strómanok magánvagyona a cél - Naponta 63 céget számolnak fel! 

Sorozatban indítják meg a felszámolási eljárásokat a cégek ellen, a feketelista.hu felmérése szerint az utóbbi időben már naponta 63 cég kerül szűnik meg végleg, az eljárások ugyanakkor évekig húzódnak.

Így lehet feketelistára kerülni 

Miután 2010-től jelentősen kiszélesedett az adószám-felfüggesztés lehetőségével érintett adózók köre, látványosan nő felfüggesztett adószámok aránya. 2011-ben összesen több mint 140 ezer adóhatósági határozat emelkedett jogerőre. A szankcióval érintett társaság nem tudja levonni az áfát és a folyamatban lévő kiutalásokat is leállíthatja az adóhatóság.

80 százalék szabálytalan 

Az elmúlt évi munkaügyi ellenőrzések számadatai bizonyítják, hogy a cégek többségénél igen gyakori a munkavédelmi, illetve a munkaügyi szabálytalanság, jogsértés. A tavaly felkeresett vállalkozások 57 százalékánál ütköztek a felügyelők munkaügyi jogsértésekbe, és 82,8 százalékuknál állapítottak meg munkavédelmi mulasztásokat -tájékoztatta a feketelista.hu portált a munkaügyi hatóság.

Olcsóbbá válhatnak a hitelek  

Gyorsabb és megalapozottabb hitelbírálati folyamat és az adósságspirál elkerülése várható a 2012 tavaszától bevezetendő pozitív adóslistától, a jó adósok pedig kedvezőbb megítélésre számíthatnak.

Eddig 82 ezer cégtől vette el adószámát az adóhatóság 

Az utóbbi hónapokban feltűnően sok cég adószámát függesztette fel vagy törölte az adóhatóság. A feketelista.hu portál összesítése szerint 2006 decemberétől - azóta élhetnek ezzel az eszközzel - napjainkig összesen több mint 82 ezer cég jutott erre a sorsra. Míg azonban 2007 és 2009 között évente átlagosan csak tízezer cég adószámát függesztették fel, addig 2010-ben több mint 37 ezer vállalkozás neve mellől törölték, az idén pedig már az első negyedévben több mint 23 ezer társaság adószáma „szállt el". - áll a potál összeállításában.

Feketelista: beavatkozna az állam 

A hitelinformációs nyilvántartások, az adóslisták állami kezelésbe vételét kezdeményezte a jogalkotónál Jóri András adatvédelmi biztos. Szerinte a több százezer személy hitelügyletét érintő adatbázis kezelése és működtetése nagyobb garanciával biztosítható az ilyen feladattal törvény alapján felruházott állami adatkezelő révén.

Ismét közzétette feketelistáját az APEH 

Az adóhatóságnak 2009 végén 1.655 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal, valamint 2.955 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl - derül ki az APEH honlapján közzétett listákból.

Bajba jutott hitelesek: ha együttműködik, nincs végrehajtás 

Az AEGON Hitel  Zrt. nem indít végrehajtást a saját hibáján kívül fizetésképtelenné vált lakáshitel-adósok otthonai ellen, ha az adós együttműködési készséget mutat - erről állapodott meg Éliás Ádám, a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) elnöke, és Harnos András, az AEGON Hitel Zrt. vezérigazgatója.

Nyilvánossá tették a cégvezetők feketelistáját is 

Az igazságügyi és rendészeti miniszter kibővíti az ingyenesen lekérhető cégadatok körét azok adataival, akik felszámolt cégek vezetői voltak, és meghatározott ideig nem tölthetnek be ilyen posztot - a rendelet tervezete a minisztérium honlapján olvasható.

Havi 20-30 ezerrel többen vannak a banki feketelistán 

Egyre többen vannak a bankok lakossági "feketelistáján": egy év alatt 55 százalékkal emelkedett a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) lakossági részében nyilvántartott élő hitelmulasztások száma - mondta Nagy Róbert, a KHR-t üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek csütörtökön.

Közel egymillió magyar a feketelistán! 

Drasztikusan nőtt a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) "feketelistáján" szereplő, lakossági hiteladósok száma, egy év alatt 39 százalékkal emelkedett, a harmadik negyedévben átlépte a 900 ezret a rendszerben nyilvántartott összes lakossági mulasztás száma - derül ki a KHR-t üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. hírleveléből.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Kezdődik a roham az albérletekért

Kezdődik a roham az albérletekért  

Budapesten már hetekkel a július 24-i felvételi ponthatárhirdetés előtt érzékelhetően nőtt a bérlakáskeresők aktivitása.

Pénzszerzés

Nincs minden rendben az online személyi kölcsönöknél

Nincs minden rendben az online személyi kölcsönöknél  

Az MNB témavizsgálata hat hitelintézet online személyi kölcsön igénylése kapcsán az ügyféltájékoztatási gyakorlatot tekintette át.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.

Gazdaság

Hogyan válasszunk utasbiztosítást?

Hogyan válasszunk utasbiztosítást? 

Egy külföldi nyaralás biztosítása fejenként napi ezer forint alatt is megúszható.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo