hirdetés

Sok esetben cégtáblacsere csak az újnak tűnő vállalkozás

A munkanapokat számolva naponta csaknem 60 cég szűnik meg felszámolással a feketelista.hu közleménye szerint. Az adatok azt mutatják, az újonnan alakulók pótolják a bezártakat, de sokszor ez valójában csak cégtábla cserét jelent.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az elmúlt egy év alatt – 2014. június és 2015. május között – 14 518 cég ellen indult felszámolási eljárás. A munkanapokat számolva naponta csaknem 60 cég szűnik meg ilyen módon. Ijesztőnek tűnik ez a szám, annak ellenére, hogy az utóbbi hat esztendőben ez volt a legalacsonyabb. A gazdasági válság kezdete (2008) óta egyébként összesen 116 025 gazdasági társaságot számoltak fel – tájékoztat a feketelista.hu. Az évenkénti adatokat követve megállapítható, hogy 2012-ig folyamatosan növekedett a felszámolt cégek száma, azt követően viszont csökkenő tendenciát mutat. Sajnos, ez nem jelenti, hogy ilyen mértékben javult volna a cégek pénzügyi fegyelme, sokkal inkább a törvényi eljárások változásának következménye – vonja le a következtetéseket Somogyi Ferenc, a Felszámolók Országos Egyesületének (FOE) elnöke. Korábban ugyanis a kényszer-végelszámolások nagy része felszámolásba ment át, és természetesen így regisztrálták a statisztikák is. Újabban viszont, ha a cégbíróság megállapítja, hogy a társaságnak nincs akkora vagyona, amely fedezné a felszámolás költségeit, akkor felszámolás helyett, rövid úton, kényszertörlést rendel el. (Ez lett a legnagyobb mumus már tavaly.)

Kép:FreeDigitalPhotos.net/jesadaphorn

Cégtáblát cserélnek

A feketelista.hu összesítő adatokat szolgáltatott a cégalapítások alakulásáról is. E szerint a gazdasági válság kezdete óta, az elmúlt egy évben indult a legkevesebb (26 098) új vállalkozás; a megelőző egy évhez (33 563) képest 32 százalék a csökkenés. Figyelemkeltő adat, hogy 2008 óta összesen 322 903 új vállalkozást jegyeztek be. A csúcs 2012–2013-as időszakban volt, akkor 57 654 új gazdasági szervezet alakult. Az új vállalkozások teljes egészében pótolták a felszámolással, végelszámolással, kényszertörléssel megszűnteket. Jelenleg 584 521 regisztrált gazdasági szervezetet tartanak nyilván, hét év alatt a hazai cégvilág fele kicserélődött.

Sok esetben azonban egyszerűen cégtábla cseréről van szó; a tulajdonos veszni hagyja csődbe jutott vállalkozását, és más néven, esetleg más nevén, inkább újat alapít. Jogilag ugyan a felszámolással megszűnő cég vezetője személyesen felelős a hátrahagyott tartozásokért, és pénzvagyona vagy bármilyen más ingó- és ingatlan vagyona is végrehajtható, ám mire erre sor kerülne, különböző trükkökkel eltünteti a végrehajtható vagyont, a hitelezők pedig futhatnak a pénzük után.

Hosszadalmas, kétséges

– A tapasztalatok szerint a felszámolás hosszadalmas eljárás, kimenetele, pedig kétséges. Évekig eltarthat, és már az is sikernek számít, ha a követelés öt százaléka megtérül. A cégkapcsolatok építése, új partner kiválasztása esetén hasznos és kifizetődő tehát a körültekintés, meggyőződni arról, kivel állunk szemben – fűzi a fentiekhez Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője. A 14 közhiteles állami adatbázist integráló adatbázisból egyetlen klikkeléssel megállapítható, hogy a kiszemelt cég felszámolás alatt áll-e, vagy folyamatban van-e ellene bármilyen más eljárás. A felelős üzletember több mint félmillió gazdasági szervezet egymilliónyi ügyéről szerezhet információt. Ezek ismeretében megalapozottabb döntést hozhat.

Nőtt a középső régió súlya

A feketelista.hu elemzéséből kiderül, hogy a gazdasági válság kezdete óta alaposan átalakultak az egyes országrészek közötti cégarányok is. Tovább nőtt a közép-magyarországi régió súlya. Az újonnan alapított 322 903 cég 54 százalékát ebben a régióban jegyezték be (128 427-et Budapesten, 47 667-et Pest megyében). A felszámolt 116 025 vállalkozásnak viszont csak 47 százaléka esett erre a körzetre; 43 766 Budapestre, 10 813 Pest megyére.

A cégek negyede eltűnt tavaly
A közép-európai országok közül nálunk a legmagasabb a cégmegszűnések száma, az aktív vállalkozások negyede eltűnt tavaly, ezt a magas számot ugyan a cégalapítások valamennyire kiegyenlítik, de még így is zsugorodott a cégvilág a Bisnode adatai szerint.
Az elmúlt esztendőt tekintve – 2014. június és 2015. május között – az országban 80 százalékkal több új vállalkozás indult (26 098), mint amennyit (14 518) felszámolással megszüntettek. Pest megyében a felszámolt 1625 társaság kiesését – több mint kétszer annyi – 3358 újonnan indult pótolta. Az összesítésből kiderül, hogy a legnagyobb cégfluktuáció a gazdaságilag leggyengébb megyékben zajlott le. A legtöbb új céget (925) Hajdú-Bihar megyében jegyezték be, miközben 591-et felszámoltak. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 906 új cég lépett a piacra (felszámoltak 599-et), míg Bács-Kiskunban 833 induló ellenében 475 szűnt meg felszámolással. A legkevesebb felszámolást, 107-et Nógrád megyében rendelt el a bíróság, miközben 237 társaságot jegyeztek be. Komárom-Esztergomban 150 cég szűnt meg felszámolással, de helyükre négyszer annyi (615) lépett.

A nagyvárosok közül Budapesten tovább nyílt a megszűnt, illetve alapított cégek közötti olló: 6589 került a felszámoltak sorsára és 11 968 alakult. A vidéki városok körében Debrecenben volt a legnagyobb a cégmozgás: 321 társaság vonult ki felszámolással, és 591 tett ki új cégtáblát. Szegeden a 189 felszámolást 511 cégalapítás ellensúlyozta. Győrben hét év óta az elmúlt esztendőben számolták fel a legkevesebb (175) céget, és több mint kétszer annyit (380) alapítottak. Egyébként valamennyi megyei jogú nagyvárosunkban több új vállalkozást jegyeztek be, mint amennyit felszámolással megszüntettek.

Felszámolójelölés sorsolással
Megváltozott a felszámolók helyzete: korábban a bíróságok jelölték ki a felszámolót, napjainkban viszont már kizárólag elektronikus úton választják ki őket. Így jobban érvényesül az esélyegyenlőség elve, de vitatható, hogy a kihúzott nyertes nevét újra visszateszik a „kalapba”, és legközelebb megint indulhat a „sorsoláson”. Szerencsés esetben tehát, akár sorozatban is nyerhet, miközben más felszámoló megbízás nélkül marad. Az új szisztémára való áttérés előtt a felszámolóknak új követelmények mellett pályázniuk kellett a minősítés megszerzéséért. A korábban felszámolással foglalkozó 105 cég közül csak hatvannak sikerült a vizsga, ugyanakkor hetven új társaság is bejutott a piacra.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo