Cégstatisztika cikkek


10 ezer cég nem élte túl az idei nyarat

10 ezer cég nem élte túl az idei nyarat 

2017 nyári hónapjaiban 6720 cégalapítás mellett 10319 céget törölt a cégbíróság, ezzel tovább tömörödött a hazai cégstruktúra.
Az egyéni vállalkozók országa leszünk?

Az egyéni vállalkozók országa leszünk? 

Utoljára 2009-ben volt ilyen alacsony a regisztrált cégek száma Magyarországon az Opten adatai szerint, de ez még jó hír is lehet. A kevesebb cég ugyanis a fertőzöttség csökkenését is jelentheti.
Kis cégeket vezetnek a nők, ráadásul kevesebbet keresnek

Kis cégeket vezetnek a nők, ráadásul kevesebbet keresnek 

Magyarországon átlagosan minden harmadik cégben találkozhatunk legalább egy női vezetővel, ami önmagában szép számnak tűnik. Árnyékot vet rá viszont, hogy ez az arány nem nagyon nő és, hogy a nagyobb vállalatok esetében sokkal rosszabb az arány - derül ki a Bisnode elemzéséből.
Ötéves trend fordult meg a cégvilágban

Ötéves trend fordult meg a cégvilágban 

Több éves csökkenő tendencia fordult most meg, derül ki a Bisnode 2016 első félévét záró elemzéséből. Az új cégek száma csaknem 6 százalékkal növekedett az első hat hónapban, és ezzel megtörni látszik a 2011. óta uralkodó negatív trend. A cégmegszűnések száma még mindig nagyon magas, de egyre több ágazatban tapasztalható a működő vállalkozások számának emelkedése is.
Országos kényszerjárvány indult

Országos kényszerjárvány indult 

A „cégdemográfiában” a megszűnés okaként legtöbbször a kényszertörlés szerepel. Tavaly a különböző eljárások alkalmazásával összesen 53 000 vállalkozást töröltek a céglistáról, 49 százalékukat – szám szerint 25 960 céget – kényszertörléssel tüntették el a piacról.
Év végén beindul a cégtörlés

Év végén beindul a cégtörlés 

Az előző negyedévinél sokkal kevesebb építőipari cég szűnt meg a harmadik negyedévben, de az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint nincs ok az örömre: az utolsó negyedévben megint sok társaságot töröl majd a cégbíróság. Öröm viszont, hogy nem aktív vállalkozások jutnak erre a sorsra, és egyre kevesebb a felszámolás útján megszűnő cég.
Sok esetben cégtáblacsere csak az újnak tűnő vállalkozás

Sok esetben cégtáblacsere csak az újnak tűnő vállalkozás 

A munkanapokat számolva naponta csaknem 60 cég szűnik meg felszámolással a feketelista.hu közleménye szerint. Az adatok azt mutatják, az újonnan alakulók pótolják a bezártakat, de sokszor ez valójában csak cégtábla cserét jelent.
A CSOK a remény az építőiparnak

A CSOK a remény az építőiparnak 

Májusban 568 építőipari céget törölt a cégbíróság, ez 4,3 százalékkal kevesebb, mint az áprilisi rekord volt, de így is 23 százalékkal haladja meg a tavaly májusi értéket. Az adatokat közlő Opten céginformációs szolgáltató szerint egész évben magas marad a megszűnési ráta az ágazatban, ugyanakkor a Családi Otthonteremtési Kedvezmény új lendületet adhat az ingatlanszektornak és azon keresztül az építőiparnak is.
Még mindig több cég dőlt be a korábbinál az elmúlt évben

Még mindig több cég dőlt be a korábbinál az elmúlt évben 

2015 első negyedévében az egy évvel korábbi állapothoz képest csökkent a felszámolások és a kényszertörlések száma, illetve több vállalkozás fizette ki határidőben számláit. A magyar gazdaság szereplői azonban nem dőlhetnek hátra, mert éves szinten továbbra is magas és növekvő Bisnode Bedőlési Index jellemzi a magyar gazdaságot, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. 2014 első negyedévében még 2,53 % volt az index értéke, mára azonban felkúszott közel 3 százalékra (2,99 %).
Műszerfal nélkül nem vezet autót – miért vezetne céget?

Műszerfal nélkül nem vezet autót – miért vezetne céget?  

Teljesen természetesnek vesszük, hogy az autónk minden fontos adatot, amire a vezetési döntések meghozatalához szükségünk van, a műszerfalon egyszerre megmutat. A céges döntéseket mégis Excel-táblák rengetegében próbáljuk meghozni. Pedig létezik már vezetői műszerfal (dashboard) is!

Nyereséges cég is lehet bajban 

Annak ellenére, hogy vállalkozási eredményünk pozitív, cégünk bizony komoly bajban lehet. Ez elsőre ellentmondásnak hangzik, hogyan lehetséges mindez? Ennek megértéséhez pontosítsunk, tisztázzunk néhány alapfogalmat.

Kényszertörlés vagy felszámolás? Nem mindegy! 

Hiába csökkent 55 százalékkal egy év alatt a végelszámolást választó cégek aránya, egyidejűleg drasztikusan nőtt a kényszertörlések száma.

Van, amiben a fejlett országok követik a fejlődőeket 

Csökkent a különbség az elmúlt év során a világ vezető fejlett országai (G7) és nagy feltörekvő gazdaságai (BRICS) között a vállalkozások számának növekedési üteme tekintetében – derült ki az RSM International nemzetközi pénzügyi és adótanácsadó hálózat legújabb „Business Births and Death” felméréséből.

Keleten még jobban kell figyelni az üzletkötésnél 

Egyértelműen látszik az ország kelet-nyugat irányú széttagoltsága, mivel a keleti országrészben jóval nagyobb valószínűséggel válnak fizetésképtelenné a cégek, mint nyugaton. Ráadásul a támogatásoknak köszönhetően az összes működő cég számához viszonyítva több új vállalkozást is alakítanak keleten, így ebben a régióban még körültekintőbb odafigyelést igényel az üzletkötés, derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből.

Kevesebb cég tűnik el adóssággal a piacról 

Az elmúlt három hónapban átlagosan több mint 550 építőipari cég szűnt meg havonta, mégis mintha kifelé lábalna az ágazat a válságból. Az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint ugyanis a felszámolás nyomán megszűnő cégek száma harmadik hónapja csökken, ami azt mutatja, hogy a nagy cégfluktuáció ellenére egyre kevesebb cég búcsúzik a piactól adósságokat hátrahagyva.

Soha nem szűnt még meg ennyi cég 

Február óta 3000 fölött van a havonta megszűnő cégek száma, a mögöttünk álló időszak minden idők háromhavi rekordját hozta. „Ha ez az ütem fennmarad, idén akár 40 ezer céget is törölhetnek a nyilvántartásból” – véli Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató ügyvezetője.

Majd 10.000 új vállalkozás az első negyedévben 

Idén március 31-ig 9689 társas vállalkozás kezdte meg a működését Magyarországon; ez több mint 16 százalékos növekedés az előző év azonos időszaki valamivel több mint nyolcezerhez képest - derül ki a Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által üzemeltetett Céginfo.hu adataiból.

Hogyan legyünk hatékonyabbak? Rendezett információkkal! 

A gazdasági válság minden vállalkozást a költségcsökkentés és a még hatékonyabb működés felé terelt. Különösen fontossá vált az egyszerűsítés a könyvelési és bérszámfejtési feladatokkal kapcsolatos adminisztráció területén.

Így építsünk használható információs rendszert magunknak 

Azt minden vezető a saját bőrén érzi, hogy minden sokkal nehezebben megy, ha nincsenek a döntések előkészítéséhez pontos és áttekinthető adatok. Ha máshonnan nem kapjuk meg ezeket, építsünk magunknak információs rendszert! A Piac&Profit szakértője segít!

A vállalkozók többsége "vakon" vezet. És Ön? 

Hogy érezné magát, ha egy repülőn ülne, és indulás előtt a kapitány így üdvözölné az utasokat: „Kedves utasaink! Tájékoztatom Önöket, hogy jelen pillanatban a repülőgép egyetlen műszere sem működik, de aggodalomra semmi ok, már 20 éve vagyok pilóta, csukott szemmel is elirányítom a gépet.” Nem biztos, hogy nyugodt útja lenne.

Nem a sikerszektorokban alapítják a legtöbb céget 

13,9 százalékkal kevesebb cég alakult Magyarországon 2013-ban, mint az előző évben a Bisnode adatai szerint. Az egyre magasabb kft. alapítási költségek és törzstőke-emelés sem fog segíteni a társas vállalkozások számán. Viszont olyan iparágakban is arányaiban sok vállalkozás alakul, mint például a vendéglátás, ahol magas a cégek bedőlési aránya, vagy nagyobb befektetés kell az induláshoz.

Ne fussunk a pénzünk után! 

Vállalkozóként valószínűleg többen voltak már abban a helyzetben, hogy dolgoztak, úgy érezték, megy az üzlet, mennek az eladások, a forgalom látszólag szépen alakul, ennek ellenére soha nincs pénz éppen arra, amire kéne, mi több, a vállalkozás tőkéje egyre csak fogy. Nemhogy pénzt nem hoz, hanem pénzt kell beletenni ahhoz, hogy működni tudjon. Amíg van miből. Szakértőnk segít, hogy lehet elkerülni ezt az áldatlan állapotot.

A tavalyi volt a legrosszab év 

Az építőiparban 5672 cég szűnt meg egy év alatt, ez 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és 10 százalékkal több, mint amennyit az ágazat eddigi legrosszabb évnek tekintett 2010-ben töröltek. A felszámolással megszűnő cégek száma újra rekordot döntött, de a kényszertörlési eljárások térnyerésével párhuzamosan 2014-ben már csökkenhet a felszámolások súlya az okok között.

Számoljunk, vagy ne? 

Egy vállalkozás komplex rendszer, rengeteg területet kell figyelni, egyensúlyban tartani, miközben nem csökkenhet a kreativitás és a lelkesedés sem, ha sikeresek akarunk lenni. Hiába működik azonban jól számos részterület, ha működésükről nem állnak rendelkezésünkre számok, és nem derül ki, hogy az egész rendszer esetleg veszteséget termel.

A halálvonal elkerülésének praktikái 

A cégek jelentős része egyáltalán semmilyen méréssel, statisztikával nem támasztja alá a meghozandó döntéseket, vagyis gyakorlatilag vakrepülésben él. Szakértőnek tippjeivel segít, hogyan lehet három egyszerű lépéssel elkerülni a váratlan pánikot.

Az odafigyelés önmagában pénzt hoz 

Mindenki hallott már a gondolat teremtő erejéről. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy nem csak a magánéletben érdemes komolyan venni, de az üzleti világban is építhetünk az odafigyelés pozitív hatásaira.

Már senki nem védett a válságtól 

Az elektronika és a számítástechnika néhány éve még a kevésbé kockázatos ágazatok közé tartozott Magyarországon, fizetésképtelenségi mutatójuk azonban mára jelentősen romlott. Az első negyedévben ebben az ágazatban is jócskán, 65 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma egy év alatt.

Egymillió vállalkozás országa 

Száz magyar cégből gyakorlatilag négy tönkremegy. A cégvilágban a válság óta megduplázódott a bedőlések gyakorisága: a hazai tőkeszegény cégeknek nem voltak tartalékaik - sem pénzügyileg, sem a vállalatvezetés és tudás terén -, hogy túléljenek. De a háttérben meghúzódó strukturális okokról sem szabad elfeledkezni. Hosszú távon ugyanis csak akkor remélhetünk megoldást, ha ezekre is sikerül választ találni.

A biztonság garanciája 

A kis- és középvállalatok igényeire szabott, számtalan mutatóra kiterjedő céginformációs szolgáltatást kínál a Bisnode Magyarország Kft. A PartnerControl.hu a felelős vállalatvezetés, a biztonságos gazdálkodás nélkülözhetetlen eszköze, amelyet egyre több cég vesz igénybe.

Ismét közel kerültünk a negatív csúcshoz 

Az elmúlt hónapban 2055 céggel szemben tettek közzé fizetésképtelenségi eljárásról szóló bejelentést a cégbíróságok, ami majdnem rekord. Az általános pesszimizmust jellemzi, hogy „csak" 2600 új céget jelentettek be novemberben.

Továbbra is lejtőn a magyar cégek 

Egyre inkább óvatosságra intik a hazai vállalkozásokat az üzleti információs szolgáltatók. A cégek bedőlési aránya csúcsokat dönt és 2011 szeptemberében duplájára nőtt a végelszámolások száma is az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Közgazdászok és elemzők jövőre sem jósolnak könnyű évet a vállalkozásoknak.

Folytatódó forrongás a cégvilágban 

Szeptemberben minden idők harmadik legtöbb felszámolását és második legtöbb végelszámolását jegyezte fel az Opten céginformációs szolgáltató. A végelszámolások egy év alatt csaknem száz százalékkal emelkedtek, az ennek ellenére bejegyzett több mint négyezer új cég pedig csak erősíti a válságjeleket.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Megrohamozták a napenergiás pályázatot

Megrohamozták a napenergiás pályázatot  

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton.

Infokom

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél?

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél? 

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo