Már senki nem védett a válságtól

Az elektronika és a számítástechnika néhány éve még a kevésbé kockázatos ágazatok közé tartozott Magyarországon, fizetésképtelenségi mutatójuk azonban mára jelentősen romlott. Az első negyedévben ebben az ágazatban is jócskán, 65 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma egy év alatt.

 


Kép:sxc

A Coface Hungary adatai szerint az elektronikával és a számítástechnikával foglalkozó cégek körében több mint hatvanöt százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma az első negyedévben 2011 azonos időszakához képest, miközben országos átlagban 25 százalékkal emelkedett. A mutatók jelzik, hogy az elmúlt évek hazai gazdaságot sújtó csapásait nehezen viselte a szektor, igaz, az eljárások száma alacsony, az összes regisztráltnak alig négy százalékát teszik ki. Az esetek 70 százaléka végelszámolás, ezen belül is a kényszer-végelszámolások a legjellemzőbbek. Az ügyek másik nagy hányadát a felszámolások teszik ki, a vizsgált időszakokban csődeljárást pedig nem kezdeményeztek - számol be a Privátbankár.

Egyszerűsített végelszámolás
Az egyszerűsített végelszámolás szabályai megengedik, hogy a cég megszüntetésére ne több lépcsős ügyintézésben kerüljön sor a céglejárás során, hanem egyetlen kérelemmel történjen az elintézése. Az egyszerűsített végelszámolás során egyetlen kérelem kerül benyújtásra a cégbírósághoz, amelyben egyszerre történik meg a végelszámoló személyének, az egyszerűsített végelszámolás befejezte tényének valamint a törlés iránti kérelem bejelentése. Egyszerűsített végelszámolás jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok, azaz közkereseti és betéti társaságok esetében folytatható le.
A végelszámolási eljárás megindulásához egyszerűsített végelszámolás esetén nem szükséges annak cégbejegyzése, a végelszámoló személyére vonatkozó adatok, és az egyszerűsített végelszámolás lefolytatásának ténye a cég törlésével egyidejűleg kerül a cégnyilvántartásba bejegyzésre. Azaz a végelszámolás elhatározását nem kell külön változásbejegyzési eljárásban bejelenteni az illetékes cégbíróság felé.
Minthogy a végelszámolás megindulása bejegyzésre és ilyen módon a cégbírósági közlemények között közzétételre nem kerül, a végelszámolás megindulásának tényét a hitelezői felhívással együtt a végelszámoló köteles a Cégközlönyben közzétetetni, melyet a végelszámolás kezdő időpontjától számított nyolc napon belül köteles kezdeményezni.
A végelszámolás kezdő időpontjától számított 120 napon belül az ismert, vagy a közzétételre jelentkező hitelezőket ki kell elégíteni, és a végelszámolónak el kell készítenie (készíttetnie) a záródokumentumokat: az adóbevallásokat, a végelszámolás utolsó üzleti évéről készült számviteli törvény szerinti beszámolót, a vagyonfelosztási javaslatot, a zárójelentést, és ha a cég másik jogalanynak tagja, e jogalany jogi sorsára vonatkozó javaslatot. A végelszámoló mindezen dokumentumokat jóváhagyásra a legfőbb szerv elé terjeszti - magyarázza Kathi Krisztina cégjogász.

A Nokia és az Elcoteq bezárása sem segített

A legnagyobb ütemben a végelszámolások nőttek, ezen belül pedig kiugróan emelkedett - közel megtriplázódott - az elrendelt egyszerűsített végelszámolások száma. Az eljárások alá vontak jellemzően 300 millió forint forgalom alatti, kisebb vállalkozások voltak. Mivel ezen társaságok bevételének nagy részét a tulajdonosok főállásuk mellett végzett tevékenységéről kiállított számlák alkották, a vállalkozásokat sújtó teher növekedésével ezen cégek fenntartása már nem rentábilis. Az elemzés szerint feltételezhetően ezen okokból döntöttek úgy a kisebb cégek, hogy egyszerűsített végelszámolás keretében zárják be a vállalkozásukat. Kérdés, hogy a megszűnő vállalkozások bevételei a társasággal együtt eltűnnek, vagy a feketepiacra kerülve adózatlan és ellenőrizetlen formában jelennek meg.

Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyevezetője elmondta, hogy az ágazat szereplőit komolyan érinthette néhány nagyobb multi (egyebek között az Elcoteq, a Nokia) magyarországi gyáregységeinek bezárása, illetve kapacitásainak jelentős csökkentése is. A kormányzati intézkedések - az áfa vagy a járulékok emelése - szintén jelentős problémákat okoztak. Emiatt a piaci szereplőknek fel kell készülniük a növekvő kockázatok kezelésére az elektronikai cégek esetében is.

Az adatok alapján a hazai cégek közül minden második magyar cég számít kimondottan vagy közepes mértékben kockázatos üzleti partnernek(erről itt olvashat bővebben); de az elektronikai és számítástechnikai tevékenységet végzők helyzete még az első negyedéves magas fizetésképtelenségi adatok ellenére is jobb, mint az országos átlag. A  kockázati szinteket is kibontva az látszik, hogy a legrosszabb kockázattal rendelkező cégek között az ágazatot képviselők kisebb arányban szerepelnek, számuk alacsonyabb az országos átlagnál.

Kérdés, hogy a megszűnő vállalkozások bevételei a társasággal együtt eltűnnek, vagy a feketepiacra kerülve adózatlan és ellenőrizetlen formában jelennek meg

A multik miatt nem olyan elkeserítő a helyzet

Kockázati szempontból a fókusz a középmezőnyön van, amely az ágazat cégeinek egynegyedét teszi ki. Lényeges kérdés, hogyan alakul idén ezeknek a cégeknek a megítélése - nemcsak ebben az ágazatban, hanem a hazai piaci szereplők egészére vonatkoztatva - hívja fel a figyelmet Kárpáti Gábor. Gyengébb teljesítmény esetén számos cég megítélése romolhat, mellyel tovább nő a kockázatosnak minősítettek aránya, közelítve az országos átlaghoz.

A szakértő szerint ugyanakkor jó hír, hogy a vizsgált cégek az ágazatban felülreprezentáltak a jó kockázati kategóriákba eső vállalkozások. Ennek egyik oka, hogy a szektor dinamikusan fejlődött az elmúlt időben. Másrészt ezek nagy részében multinacionális tulajdon(rész) van, azaz: biztosítottak, és élnek a kockázatkezelés eszközével, így mind békeidőben, mind válság idején képesek eredményesebben kivédeni a követelés-kiesésből eredő veszteségeket - osztja meg tapasztalatait az ügyvezető. A követelésbiztosítás, a vevőminősítés és a folyamatos monitorozás miatt stabil és jól fizető vevőkörrel rendelkeznek, amely kihat a szállítói láncban található összes partnerre is, hiszen egy-egy dominó eldőlését képesek semlegesíteni és a fizetésképtelenséget egy-egy cégre korlátozni.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo