Csőd cikkek

hirdetés

Csődbe ment az IKEA konkurenciája, 500 áruház eladó

Csődbe ment az IKEA konkurenciája, 500 áruház eladó

Összeomlott az Egyesült Államok egyik meghatározó lakberendezési áruház-lánca.
Sok a csődkérelem, még sincs nagy baj

Sok a csődkérelem, még sincs nagy baj

Januárban emelkedett a csődkérelmek száma Németországban.
Hatalmasat bukik a műholdüzlet

Hatalmasat bukik a műholdüzlet

Csődvédelmet kért a Virgin Orbit.
Megveszik a csődbe ment amerikai bankot

Megveszik a csődbe ment amerikai bankot

A First Citizens Bank & Trust Company banki holding megvásárolja a csődbe ment Silicon Valley Bankot.
Tovább zúg lefelé a kriptolavina

Tovább zúg lefelé a kriptolavina

Csődvédelmet kért a Genesis kriptohitelező.
hirdetés
Hazudott-e Szijjártó Péter?

Hazudott-e Szijjártó Péter?

Különös módon Szijjártó Péter maga hozta nyilvánosságra, hogy hazugnak nevezték.
Csődhullám söpörhet végig a német zombivállalatoknál

Csődhullám söpörhet végig a német zombivállalatoknál

Komoly gondban lesznek az állami támogatások megszűnése után.
A világ legérdekesebb csődje

A világ legérdekesebb csődje

Annyi pert indítottak a kárt szenvedett páciensek az elektrosokk-gépeket gyártó MECTA cég ellen, hogy az nem tudott felelősségbiztosítást kötni a gépeikre, így végül csődeljárást kezdeményezett. A cég a kritikusait okolja a csőd miatt, miközben készülékeik súlyos és maradandó károkat okoztak embereknek világszerte.
Csődbe ment egy magyar futárcég

Csődbe ment egy magyar futárcég

A megrendelt csomagokat sem szállítják ki.
Nem félnek a csődtől a magyar cégek

Nem félnek a csődtől a magyar cégek

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) elemzésében a hazai vállalkozások csődkockázatra vonatkozó véleményét, illetve a külső finanszírozási források és a hitelmoratórium igénybevételét vizsgálja. Ebből többek között kiderült: a cégek többsége egyáltalán nem tartja valószínűnek, hogy versenytársaik felfüggesztik tevékenységüket.
hirdetés

Mentőövet kapnak a fizetésképtelenség határára sodródott vállalkozások

2022. július elsején lép hatályba az új szerkezetátalakítási törvény, amely megoldást nyújthat a fizetésképtelenség határára sodródott vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelésére, talpra állításuk ösztönzésére, valamint fizetőképességük helyreállítására. Az új, fizetésképtelenséget megelőző szerkezetátalakítási eljárás leginkább a csődeljárás alternatívája lehet; ebben az esetben azonban az adós alapvetően maga döntheti el, hogy mely hitelezőivel tárgyal és kiket von be a folyamatba. A DLA Piper Hungary szakértői összefoglalták az új reorganizációs lehetőségekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Eddig megúsztuk a csődöket, ám ez nem sokáig lesz már így

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint Magyarországon tavaly a globális átlagot meghaladó mértékben, 18 százalékkal csökkent a csődök száma.

Újabb ágazat kerülhet bajba a németeknél

Csődhullámtól tart a német divatcikk kiskereskedelmi ágazat szakmai képviseleti szervezete, a BTE a járványvédelmi zárlatnak tulajdoníthatóan bekövetkezett forgalomkiesés és a szakma sajátosságait figyelmen kívül hagyó állami támogatások miatt.

Nehéz helyzetben a kis cégek - küszöbön a csődhullám?

A monetáris és a fiskális politika keretében komoly forrásokat mozgattak meg, hogy a vállalati csődhullám elkerülhető legyen. A nagyobb méretű társaságok esetében ez komoly segítség volt, ám a kisvállalkozások esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet megítélése.

Komoly csődhullámra számítanak a németek

A német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) arra készül, hogy csődhullám miatt erőteljesen nő azok száma, akiket segélyezni kell a munkájuk elvesztése miatt.

Év végére fog felpörögni a csődök száma

Az idén 26 százalékkal nő a csődök száma a globális gazdaságban. Az Atradius tanulmánya szerint 2020 első felében a vártnál kevesebb vállalat dőlt be, főleg az egyes országok mentőcsomagjai és a csődeljárások befagyasztása miatt. Ha az őszi, második hullám ellenére maradnak vagy tovább enyhülnek a karanténszabályok, az ugyan segíti majd a gazdaság talpra állását, de elindítja a csődhullámot is. A csődeljárásokat ugyanis a legtöbb országban csak átmenetileg függesztették fel.   

Bankcsődök Amerikában - így állunk eddig

Idén eddig két amerikai bank húzta le a rolót. Tavaly összesen négy bank ment csődbe, tavalyelőtt egy sem.

Fizetésképtelen lett a cég a veszélyhelyzet alatt – mitt lehet tenni?

A járványhelyzet miatt sok vállalat nem képes fizetési kötelezettségeit teljesíteni. Az üzleti partnereknek érdemes törekedni arra, hogy ne az egyébként megszokott felszámolással, hanem csődeljárás keretében jussanak egyezségre az adósságok rendezéséről – hívják fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szakértői, dr. Vass Réka és dr. Karacs Daniella.

Durván megugorhat a csődök száma

Egy friss elemzés szerint akár mínusz fél-egy százalékra is eshet a globális GDP az idén. A járvány elsősorban a kínai és a fejlődő ázsiai gazdaságokat sújtja.

Becsődölt Közel-Kelet Svájca

Libanon nem tudja törleszteni a következő hét elején esedékes 1,2 milliárd dolláros (360 milliárd forintos) eurokötvény-tartozását - közölte Hasszan Diab libanoni miniszterelnök.

Brexit után: az EU-ban is több lesz a csőd

Az átmeneti időszak várhatóan túl rövid lesz ahhoz, hogy megszülessen az Egyesült Királyság és az Európai Unió szabadkereskelmi megállapodása, és ennek fájdalmasak lesznek a következményei. Egy friss tanulmány szerint folytatódik a brit csődhullám, a tavalyi 8 százalék után az idén további 7 százalékkal több vállalat válik fizetésképtelenné, mint a kilépésről szóló népszavazás előtti időszakban. A Brexit legnagyobb vesztese a brit gazdaságban a kiskereskedelem, de az autóipar is katasztrofálisan teljesít.  Nagy-Britannia kilépése az Uniós tagállamok számára is visszaesést jelent.

Ezek a mai fiatalok tették tönkre a Thomas Cookot is

Az utazási iroda a klasszikus, "mindent egyben" csomagban kínálta az nyaralásokat, ahol egy befizetéssel megkapjuk a repülőjegyet, a hotelt, a bérautót és az ellátást is. Az emberek, és főleg a milleniális fiatalok azonban ma már döntően nem így nyaralnak, hanem külön forrásokból legózzák össze a vakációjukat - sokkal olcsóbban. A felhalmozódó adósságok mellett ezek a megváltozott nyaralásszervezési szokások voltak azok a problémák, melyekre a brit mammutnak már nem volt válasza.

Csődbe ment a Thomas Cook, 600 ezer utasa rekedt külföldön

Azonnal el is indítják a turisták hazaszállítására kidolgozott, úgynevezett Matterhorn-műveletet, ami Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete - ez azonban csak a brit állampolgárságú utazókra vonatkozik.

"Akkor senki nem panaszkodott, amikor munkát adtam az embereknek"... kesereg a csődbe ment Jamie Oliver

Jamie Oliver, a világszerte ismert mesterszakács 22 év alatt páratlan pályát futott be. Tavasszal azután összeomlott híres nagy-britanniai étterem-birodalma, 23 olasz éttermének vagy ezer alkalmazottja került az utcára. Azóta először beszélt most arról, mi volt a csőd oka – és hogyan tovább.

Trump rossz adósként hiába házalt hitelért

Donald Trump amerikai elnök vállalkozásai a 90-es évek elején ismételten csődbe mentek. Az eladósodott Trump már nem kapott több hitelt a Wall Street pénzintézeteitől, ezért a Deutsche Bank finanszírozta – de amikor elnökjelölt lett, már hozzájuk sem fordulhatott. 

Veszélyben a hazai autóipari beszállítók harmada

Az automatizáció révén átalakul az eszköz- és termékgyártást. A 3D-nyomtatás pedig egyes autóalkatrészek alvállalkozóknál történő gyártását váltja ki, mert az autógyártók ezek készítését már házon belül kívánják megoldani. Magyar beszállítók tömege mehet tönkre emiatt, hangzott el a Piac & Profit Okos cég című konferenciáján.

Új törvény védené a hitelezők érdekeit

Szükséges az új fizetésképtelenségi törvény megalkotása, amely érinti többek között a csődtörvényt, a cégeljárás egyszerűsítését, a törlési eljárásokat és a végelszámolási eljárásokat is – hangzott el a Joint Venture Szövetség (JVSZ) vállalatvezetői fórumán. 

Mit lehet tenni a hiperinfláció ellen?

A történelemben többször előfordult, hogy egy állam valutája lényegében értéktelenné vált. A hiperinfláció ellen több intézkedést is bevetettek – árfolyamgátak, kölcsönök, külföldi valuta beszerzése – de általában csak az új fizetőeszköz bevezetése jelentett megoldást.

Csődben a horvát hajógyártás

Csődbe kerülhetnek a legnagyobb horvát hajógyárak. Egy hétig tartó sztrájk után a munkások nem tudtak dolgozni, mert nincs alapanyag a termeléshez.

A legtöbb új cég tulajdonképpen a régi

Évente több mint 25 ezer céget alapítanak Magyarországon, ugyanakkor ezeknek csak töredéke igazi első vállalkozás – derül ki az Opten felméréséből.

Kifinomult módszerekkel vernek át a légitársaságok

Az „Általános üzleti feltételekbe” rejtve légitársaságok és más vállalatok mindig újra megpróbálják korlátozni ügyfeleik jogait. Kiutat csak bírósági döntés jelenthet.

Soha nem tudják visszafizetni a hiteleket

Miközben az EU és a görög kormány a segélyprogram sikeres befejezését ünnepli, a valóság más: a görög gazdaság erősen visszaesett, a munkaerő kivándorol és a változatlanul csődben lévő ország az óriási hiteleket soha nem tudja maradéktalanul visszafizetni.

Mennyire veszélyes a „lex reptér”?

„Lex reptér” néven emlegetik a készülő új csődtörvényt, ami alapján egyetlen számla utólagos rendezésével megállítható a cégfelszámolás. Fabók Zoltán az Advocatus blogján ír a törvénymódosítás várható hatásairól.

A nagyvállalatoknál is egyre nagyobb probléma a fizetésképtelenség

Bár a problémás vállalatok száma globálisan nem sokkal volt több, mint 2017 első félévében, idén jóval nagyobb forgalmú cégek váltak fizetésképtelenné - olvasható az Euler Hermes Hitelbiztosító legújabb, globális elemzésében.

Borsalino 2.0 – egy svájci üzletember újraöltöztetné a világot

A Borsalino cég kalapját hordta Winston Churchill és Truman elnök, Al Capone, a gengszterkirály és Alain Delon. A csődbe ment híres olasz kalapgyárat most svájci befektető kívánja talpra állítani.

Csőd is lehet az unortodox gazdaságpolitikából

Jó lehetőség van rá, hogy a súlyosan eladósodott Törökország, a Recep Tayyip Erdogan elnök által erőltetett „unortodox“ gazdaságpolitika miatt csődbe megy.

Ezen a portálon már ne rendeljen repülőjegyet

Csődöt jelentett a legnagyobb görög online repülőjegy-foglaló portál, a Tripsta/airticket, amely magyar nyelvű foglalási oldalt is működtetett. Az iroda likviditási problémák miatt húzta le a rolót.

Új szabályozás védi a becsődölő utazási irodák utasait

Egy új biztosításfajta garanciát ad a külföldön rekedt turisták hazautaztatására, ha az utazásszervező fizetésképtelenné válik, ez azonban nem helyettesíti a hagyományos utasbiztosítást.

Lázadnak Trump ellen a tagállamok: üzemanyaghatékony autókat akarnak

Obamáék a becsődölt autógyárak állami mentőcsomagjának részeként alkudták ki, hogy 2025-től szigorítják az üzemanyaghatékonyságot. De Trumpék most engednek az autógyártók lobbizásának, enyhítik a rendeletet. Tizenkét tagállam ellenáll és továbbra is érvényesíti a szabályozást. Kalifornia és Washington között pedig pereskedés várható.

Nőtt a cégalapítások száma, de még mindig nagy a fluktuáció

2018 első negyedévében 7100 fölé emelkedett a cégalapítások száma, de még mindig magas a cégfluktuáció, az azonos időszakban 8879 céget töröltek – derült ki az Opten kutatásából.

Padlót fogott a hazai ruhagyártás

A múlt évben közel 40 ezer vállalkozás szűnt meg Magyarországon, 14 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban, ugyanakkor az elindult felszámolási eljárások száma emelkedett – áll a Coface hitelbiztosító elemzésében, amely szerint a textil- és ruházati ipar tisztul, a látványos fejlődést mutató építőipari cégeknél pedig új kockázatok is megjelentek.

Az élelmiszeripar- és a járműszerviz volt tavaly a legkockázatosabb

Jelentősen csökkent a becsődölt cégek száma, tavaly a legnagyobb mértékben élelmiszeripari- és a járműjavító- és kereskedő cégek mentek tönkre. A legnagyobb biztonságban Vas és Baranya megyében vannak a cégek.

Lauda: visszavette, ami az övé volt

Niki  Lauda, egykori osztrák autóversenyző majd vállalkozó visszavásárolta  légitársaságát, a Nikit a csődbe ment Air Berlintől. Lauda a Condor légitársaságot működtető Thomas Cook céggel összefogva tette a legjobb ajánlatot.

Sztárok csődben

A dollármilliomosok is csődbe mehetnek. És mennek is, főleg a show-bizniszben, ahol a népszerűség illékony dolog, a felkérések és ezektől függően a sztárgázsik ingadoznak, s egy-egy költséges válás, perből származó büntetés vagy rossz befektetés megtizedelheti a vagyont.

Pénzügyi befektetőket keres Beate Ushe cége

Beate Uhse alapította 1962-ben a világ első szexboltját. A sajátos kezdeményezésből nagy üzlet, nemzetközi konszern lett, ám a vállalkozás 2017 végére csődbe jutott, és vevőt – vagy legalábbis a továbbélést jelentő hitelt – vár.

A légitársaságok se ússzák meg a csődöt

Kötelező csődbiztosítás bevezetését szorgalmazza az európai utazási irodai szövetségek brüsszeli székhelyű szervezete, a hátrahagyott utasok elszállításához és kártalanításához. Ha egy utazási iroda megy csődbe, van kötelezően előírt biztosítás az utasok kártalanítására, míg ha egy légitársasággal történik ugyanez, nincs biztosíték.

Az egész pénzvilágot bedöntheti a mesterséges intelligencia

Új típusú kockázatok jelennek meg, ahogy a pénzügyi szektorban egyre szélesebb körben kerülnek bevezetésre a különféle automatizált, mesterséges intelligenciára alapuló szolgáltatások. A problémát nem a mesterséges intelligencia jelenti, hanem a pénzügyi intézményekre kiterjedő szigorú szabályozás hatáskörén kívül elhelyezkedő fintech vállalatok.

Kedvező változások a vezetők csődjogi felelősségében

A csődtörvény több mint 10 éve hatályban lévő szabálya sokáig lehetetlen választás elé állította azon cégek vezető tisztségviselőit, amelyek fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben vannak. Egy nemrégiben hatályba lépett törvénymódosítás azonban feloldja ezt a patthelyzetet, és jobban ösztönzi a válságmenedzsereket, hogy válsághelyzetben az üzletileg indokolt döntéseket hozzák meg – foglalta össze a helyzetet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Bankkártya és készpénz: hol, mit szeretnek jobban?

Bankkártya és készpénz: hol, mit szeretnek jobban?

Európában és Magyarországon is egyre népszerűbbek az elektronikus fizetési lehetőségek a vásárlók körében.

Pénzszerzés

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

A magyar agrárfinanszírozás az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül.

Jogi kisokos

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Zöld lámpát kapott a kriptoeszközök piacának egységes európai uniós szabályozása.

Cégblog

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Hozzávetőleg 8,7 milliárd forint értékben fejleszti gyártási, illetve logisztikai kapacitásait a Coca-Cola Dunaharasztiban. 

Gazdaság

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

A magyar agrárfinanszírozás az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül.

Társadalom

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Németországban bezáratják egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo