hirdetés

"Akkor senki nem panaszkodott, amikor munkát adtam az embereknek"... kesereg a csődbe ment Jamie Oliver

Jamie Oliver, a világszerte ismert mesterszakács 22 év alatt páratlan pályát futott be. Tavasszal azután összeomlott híres nagy-britanniai étterem-birodalma, 23 olasz éttermének vagy ezer alkalmazottja került az utcára. Azóta először beszélt most arról, mi volt a csőd oka – és hogyan tovább.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A vidéki vendéglős pufók képű, mosolygós fia 1997-ben került először képernyőre, amikor a BBC az ismert londoni River Caféról forgatott, ahol Oliver a desszertekért felelt. Megtetszett a képe és a munkája, majd amikor egyre jobban bizonyított mint a korszerű, egészséges táplálkozás apostola, saját TV-műsort adtak neki. A Meztelen szakács immár világszerte fogalom, ugyancsak sikeresek lettek további tv-sorozatai, a vidám vidéki gyerekből pedig milliós nagyvállalkozó lett.

jamieoliver.com

Oliver a látványos csőd után először volt hajlandó beszélni arról, hogy mi és miért történt, a londoni The Timesnak.

Szerinte tulajdonképpen minden rendben volt, éttermei „fényévekkel voltak a vetélytársak előtt”, de „rossz tanácsokat kapott és elkendőzték előle a valóságot.”
Amihez a konzervatív lap azt fűzi hozzá, hogy a vendégek másként ítélték meg a dolgot. Ők azt látták, hogy az éttermeket ugyan a híres tulajdonos nevére alapították, de áraik magasak voltak, míg az ételek minősége közepes. Ehhez járul, hogy a brit belvárosok kiüresedésével, az ételrendelő szolgálatok elterjedésével általában visszaszorulóban vannak a hagyományos éttermek.

A volt tulajdonos azzal védekezik, hogy a maga részéről az utolsó pillanatig mindent megtett, saját vagyonából 25 millió fontot áldozott arra, hogy elkerülje a csődöt. A csődbiztosnak ennek ellenére még 83 milliós adósság fedezéséről kellene gondoskodnia, annak mintegy felét a HSBC bankház által nyújtott majd 40 milliós hitel jelenti. A képhez tartozik, hogy miközben

a Jamie's Italian éttermek sok alkalmazottját e-mailben értesítettek munkahelyük megszűnéséről, párhuzamosan javában tartott és folytatódott az ötgyermekes Jamie-család új otthona, egy vidéki kastély renoválása.
A háziúr válasza a bírálatokra: „Akkor senki nem panaszkodott, amikor az éttermeket megnyitottam és munkát adtam az embereknek...”

Olivert egyébként leginkább az szomorítja el, hogy a csőddel megszűnt Tizenöt nevű alapítványa is. Annak keretében 2002 óta képeztek ki szakácsnak hátrányos helyzetű, akár drogfüggőségből vagy börtönből szabadult fiatalokat szakácsnak. Nagy részük sikerrel el is indult a pályán, többen már nagy éttermek séfjei.

A sztárszakács is egyetért a cukoradóval
Különadót vetnek ki a cukrozott üdítőitalokra Nagy-Britanniában a gyerekelhízás elleni harc jegyében - jelentette be nagy meglepetésre George Osborne brit pénzügyminiszter. A különadót a gyártókra terhelik és azt két év alatt vezetik be, hogy a gyártók addig megváltoztathassák termékeik cukortartalmát.
A mesterszakács vállalkozónak egyébként távolról sem ez volt az első kudarca. Évekkel ezelőtt be kellett zárnia szakácskönyveit is árusító csemegebolt-hálózatát, akárcsak konyhai eszközöket forgalmazó cégét s már két éve megszűnt a Jamie Magazin. Ugyanakkor emlékezetes sikerrel járt a 2005-ben indított kampánya azért, hogy egészséges ételeket kapjanak a gyerekek az iskolákban. Követelte azt is (eddig hiába) hogy 21 óra után ne lehessen az egészségre káros ételeket reklámozni a televízióban és kötelezzék az éttermeket, hogy tüntessék fel az étlapon a kínált készítmények kalóriatartalmát is.

pixabay.com

Oliver mérlegének másik serpenyőjében is vannak említésre méltó tételek. Miközben rendre bírálta a hipermarketek élelmiszer-kínálatát, az egyik nagy lánccal évekig együtt működött a reklámban. S miközben a környezetvédelemnek is bajnoka volt, Anglia Shell-kút büféi is az ő nevével hirdették magukat.

Akármiként is: a még csak 44 éves Jamie Oliver távolról sem adta fel. Hamarosan megjelenik Veg nevű legújabb szakácskönyve, amelynek tartalmát nem nehéz kitalálni. Változatlanul vetítik tv-sorozatait és könyveinek sikerére jellemző, hogy a (magyarul is megjelent) „5 hozzávaló” címűből például csak Nagy-Britanniában 2.53 millió példány fogyott két év alatt. A kötetek és a tv-sorozatok tavaly 8 millió fontot hoztak, a licenc-szerződések további 5.3 milliót. Míg a brit szigeteken már csak két Jamie's étterem működik (az egyik a Gatwick repülőtéren), más tulajdonosokkal, a Jamie nevét viselő 61 külföldi, köztük a budapestiek, változatlanul fogadják vendégeiket.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo