étterem cikkek
Mocskos debreceni éttermet zárt be a Nébih
A feltárt jogsértések miatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette a hatóság.
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst
A NeerY rövid idő alatt népszerűvé vált a vendéglátósok körében.
Ennyit költenek télen étteremben a magyarok
A magyarok többsége télen legalább egyszer elmegy étterembe.
Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők
A napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.
Éttermek tisztasága: csak a kórházakban várunk el szigorúbb higiéniát
A világjárvány és a klímaválság hatására ma minden korábbinál szigorúbb elvárásaik vannak a vendégeknek az éttermi higiéniai és a fenntarthatóság terén is.
Provokáció a köbön, ukrán éttermet nyitottak egy orosz nagykövetséggel szemben
A lengyelek talán a legelkötelezettebbek az ukránok mellett. Nem véletlen, hogy Varsóban található az új vendéglátóhely.
Tésztaimádók, sziasztok - Budapestre érkezik a Noodle Pack!
A Noodle Pack nemzetközi étteremlánc megnyitja első budapesti éttermét.
Rácz Jenő és a Stand a sztár – Pajtától a koktél bárig – Cukrászda helyett pastry és patisserie?
Lépni sem lehetett tegnap a Várkert Bazárban, de ezúttal nem valamilyen NER rendezvény várta az ide érkezőket, hanem az év gasztronómiai gálája. A magyar Michelin – ahogy valaki tegnap este aposztrofálta a Dining Guide-ot – a szokottnál is nagyobb izgalmakat hozott, Mintha Oscar díjátadón lennénk: a kelleténél nagyobb „behangoló” várakoztatás, elegáns ruhák, ováció, vastaps, sporteseményekhez illő zajos- kikiáltós felvezetés - jóllehet, a vörös szőnyegen ezúttal séfruhában léptek fel a nagyágyúk. Akik közül volt, aki a valódi Oscar gálára is főzött a világhírű filmszínészeknek…
Újra járnak étterembe a magyarok
Egy március‐áprilisi kutatásból kiderül, hogy mennyire változtak meg az éttermezés és az étel házhoz szállítás szokásai a koronavírus‐járvány lezajlása után, illetve egy évvel az éttermek újranyitását követően.
Megszűnik a kedvezményes áfakulcs az ételrendelésnél – mit jelent ez az éttermek életében?
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint nagy valószínűséggel nem okoz majd forgalomcsökkenést, hogy augusztus elsejétől megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs az ételkiszállításra és elvitelre.
Tanácsok az újranyitáshoz - mire figyeljenek a vendéglátóhelyek?
Élelmiszerbiztonsági, élelmiszer-higiéniai ajánlásokkal segíti a nyitásra készülő vendéglátóhelyek működtetését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Gerendai Károly szerint ekkor nyithatnak az éttermek
Ahogy nő az oltottak száma, úgy nő az esélye annak, hogy májusban végre kinyitnak a hazai éttermek. Gerendai Károly szerint viszont a nyitás nem jelenti azt automatikusan, hogy rentábilisan is tudnak majd működni.
Ennyi volt? Végelszámolás alatt a patinás I. kerületi étterem
Nagyjából egy évvel azután, hogy új kézbe került Ákos egykori I.kerületi borozója és étterme, az új tulajdonosok megszüntetik a céget.
Egyedülálló kulináris élmények, művészi ihletésű élményvacsorák
Monet receptek nyomában, kubai Street Food, Michelin-csillagos élményvacsora - ilyen, és ehhez hasonló tematikus gasztroesemények is gazdagítják a Hotel Lycium****-Kölcsey Központ különleges gasztronómiai kínálatát.
"Akkor senki nem panaszkodott, amikor munkát adtam az embereknek"... kesereg a csődbe ment Jamie Oliver
Jamie Oliver, a világszerte ismert mesterszakács 22 év alatt páratlan pályát futott be. Tavasszal azután összeomlott híres nagy-britanniai étterem-birodalma, 23 olasz éttermének vagy ezer alkalmazottja került az utcára. Azóta először beszélt most arról, mi volt a csőd oka – és hogyan tovább.
Egy év alatt nyereséget hoz az éttermeknek az élelmiszerpazarlás csökkentése
Az ENSZ adatai szerint a világszerte elkészített élelmiszerek harmada végzi a szemetesben. Egy új felmérés szerint egy év alatt megtérül, ha az éttermek és kávézók arra költenek, hogy átalakítsák folyamataikat az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Az egy év lejárta után pedig 2 százalékkal csökkennek a költségeik. De még így is tovább folyik az élelmiszerpazarlás náluk.
Az éttermi kaja is segítheti a csomagszállítás zöldülését
A DHL már felajánlja a fogyasztóknak azt az opciót, hogy bioüzemanyaggal működő hajókon érhet célba a feladott csomag és szállítmány. De ez talán csak akkor lehet igazán zöld megoldás, ha a főzésből visszamaradt olaj- és zsírmaradékokat újrahasznosítva állítják elő az üzemanyagot, nem pedig még több bioüzemanyag-alapanyagnak alkalmas növény termesztésével.
Egy jó étteremért utazni is hajlandó a magyar
Általánosságban igaz a magyarokra, hogy messzebbre is elutaznak egy étterem miatt - derül ki egy friss kutatásból. Érdekesség, hogy a legtöbben az ismerőseik ajánlása alapján keresnek fel egy vendéglátóhelyet, és a válaszadók több mint fele hangulattól függően dönt az új és a megszokott között.
Betiltanák a borravaló megsarcolását Nagy-Britanniában
Törvényben tiltanák meg a nagy-britanniai éttermeknek, hogy sarcot szedjenek a borravalókból. A kártyás fizetéskor adott borravalót is a 100 százalékban felszolgálóknak kell adni.
Továbbszámlázáskor is fizetni kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást
Továbbszámlázott éttermi szolgáltatás után is kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, figyelmeztet a Saldo adótanácsadó. A hozzájárulás mértéke 4%, alapja a továbbszámlázott szolgáltatás áfa nélküli ellenértéke.
Zöld innovációkkal újul meg az élelmiszeripar és az agrárium
Az agrárium és élelmiszeripar nemcsak a leggyorsabban növekvő, de a legjövedelmezőbb szektorok közé is tartozik. Ugyanakkor a népességnövekedés és a klímaváltozás óriási veszélyeket tartogat az élelmiszerellátási lánc számára. Startupok sora próbál megoldásokat találni a kihívásokra.
Hiába finom minden, ha nem halljuk egymás szavát
A nagy zajt kifogásolják az emberek leginkább az éttermek megítélésénél, állapították meg amerikai fogyasztóvédő szervezetek. A tapasztalatot alkalmasint osztja sok magyar étteremlátogató is.
Rendeljünk vagy beüljünk? Hol fizetünk kevesebbet?
A Falatozz.hu ételrendelő portál elemzése szerint az új éttermi áfakulcs bevezetésével bár nagy mértékben a beülős éttermek adóterheit csökkentik, mégsem minden esetben járnak jobban, mint a házhoz szállító társaik. Az étkezőhelyi vendéglátást nyújtó konyhák adóterhei 9%-kal alacsonyabbak, mégsem biztos, hogy jobban jártak ezzel, mint a kiszállítást bonyolító éttermek, akiknél 27%-os maradt az áfakulcs.
Vacsorázni sem megyünk oda, ahol rossz a kávé
Az étterembe járó vendégek négyötödénél már egyértelmű elvárás a jó minőségű kávé, ami a vendégek étteremválasztását is befolyásolhatja. Gyovai Györgyi, a Nespresso hazai ügyvezetője szerint épp ezért fontos, hogy vendéglátóként milyen kávét és élményt adunk a vendégeknek, miközben a munkavállalók megtartására is törekszünk.
Az éttermi vendéglátás az egyik legsérülékenyebb szolgáltatási szektor
A fővárosban működő éttermi, mozgó vendéglátással foglakozó vállalkozások jól teljesítettek az elmúlt években, de jól látszanak a szektor alapvető problémái is – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató statisztikáiból.
Csökkenő cégszám mellett növekvő árbevétel a vendéglátásban
A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás iparágának ciklikussága kétségtelen, hiszen a nyári időszakban megduzzadnak a piac bevételei az ország adottságainak és az általa vonzott turistáknak köszönhetően. Nem volt ez másképp az elmúlt három év folyamán sem, derül ki a Bisnode elemzéséből, melyben a szezonalitást kiszűrve vizsgálta meg, hogy mi is mondható el az ágazat mutatóiról éves vonatkozásban.
Nemzeti fogások és medvekarom az utcán
Soha nem volt ekkora a hazai street food választék. A food truck-ok nemcsak megszaporodtak, hanem néhány kocsi igazi ínyencségeket is kínál az utca népének. Nem csoda, hogy mesterszakácsokat ejt rabul a műfaj, hiszen az újhullámos street food minőségi, ízletes, gyors, és olyannyira változatos, hogy már kategorizálni is lehet. A legfőbb irányzatokról Vad-Horváth Zoltán, a hazai Street Food Egyesület vezetője számolt be.
Megérné most éttermet nyitni
A magyarok 14 százaléka szeretne a szomszédjába valamilyen vendéglátóipari egységet - derül ki a K&H: üzletet ide! legfrissebb adataiból. A programban részt vevők szerint 700 étteremre és 500 új cukrászdára lenne szükség országszerte.
Komoly zavar lehet az éttermi számlákon
Alapvetően örülnek a vendéglátók az éttermi szolgáltatások áfacsökkentésének, de egyes részletszabályok komoly zavart is okozhatnak a számlákon. Lehet, hogy nem lesz citrom az ásványvízben, vagy drágább lesz elvitelre kérni valamit?
Itt a lehetőség éttermi beszállítóvá válni!
A felelősen gondolkodó, magyar alapanyagot előnyben részesítő éttermek és az őket kiszolgálni képes termelők számára szervez találkozási platformot a Felelős Gasztrohős. Még lehet jelentkezni!
Válással bukja a Michelin-csillagot a vendéglő
Veszélybe került egy népszerű brit étterem Michelin-csillaga, de nem az ott felszolgált fogások minőségének hirtelen romlása, hanem személyes okok miatt: válik a séf.
Pucér étterem a legújabb trend
A meztelen étterem, vagy más szóval a „foodies for nudies” komoly trenddé kezd válni a nagyvilágban.
Ez kell a Michelin-csillagos sikerhez
Magyarország ötödik Michelin-csillagát szerezte meg alig fél évvel a nyitás után a Costes Downtown. Mi a siker titka? A kiváló ételek mellett számít a belső tér és a kiváló szakembergárda is. Van, akit külföldről csábítottak haza.
Tiszta mosdó = több vendég
Egy európai felmérés szerint a mosdók tisztasága a második leggyakoribb elégedetlenségi tényező a lassú kiszolgálás után. nemcsak azt várja el a vendég, hogy legyen szappan, hanem azt is, hogy jó minőségű legyen.
Forgalom van, csak nyereség nincs
A nyár közeledtével érdemes megvizsgálni, milyen helyzetben vág neki a főszezonnak vendéglátóipar. A Bisnode csoport elemzése érdekes következtetésre jut: a vendéglátást főtevékenységként végző cégek összesítve évről évre tetemes mínuszt termelnek, de a tíz legnagyobb árbevételű cég mindegyike nyereséget ért el 2011-ben.
Összefogás és jó marketing – ez kell az éttermeknek
A beszállítói kapcsolatok javításában, a hatékonyabb működtetésben éppúgy szüksége van segítségre a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozásoknak, mint az eredményes marketingben. Képzéssel és összefogással lehet sikeres a túlélés a Horeca Marketing Klub szakemberei szerint.
Gasztrotrendek idénre
Az adag helyett a minőség kerül a középpontba, továbbra is hódítanak az ázsiai ízek és egyre népszerűbb a játékos konyha. De a hagyományok sem merülnek feledésbe.
Vendéglő a nappaliban
Kicsit titokzatos, nagyon trendi és teljességgel szabályozatlan – ezek talán az itthon is egyre népszerűbbé váló lakáséttermek legfontosabb jellemzői. A kérdés, hogy ez új üzleti lehetőség kreatív vállalkozóknak, vagy kegyelemdöfés a hivatalos vendéglátásnak.
Kegyelemdöfés az éttermeknek?
Az elmúlt egy évben reálértéken kevesebb pénzt költöttek a magyarok vendéglátóhelyi étkezésre, mint 2009-ben, legtöbben étterembe és gyorsétterembe járnak. A csökkenő reáljövedelmek mellett az utolsó tőrdöfés lehet a hivatalos vendéglátásnak az úgynevezett lakáséttermek esetleges legalizálása.
Az ország legjobb konyhája
A budapesti Onyx étterem nyerte a 2011-es év éttermének járó díjat a Dining Guide étteremkalauz szavazásán. A vidék kedvence a balatonszemesi Kistücsök, Budapesté a Mák Bisztró lett.
Február végén ismét Torkos Csütörtök
Az éttermek és vendéglátóipari egységek mellett idén kereskedelmi szálláshelyek is csatlakozhatnak a Torkos Csütörtök elnevezésű akcióhoz országszerte.