Hiába finom minden, ha nem halljuk egymás szavát

A nagy zajt kifogásolják az emberek leginkább az éttermek megítélésénél, állapították meg amerikai fogyasztóvédő szervezetek. A tapasztalatot alkalmasint osztja sok magyar étteremlátogató is.

Mire készülhet a kormány?
Meg lehet még menteni az idei évet az ezer sebből vérző gazdaságban?

Online Klasszis Klub élőben Győrffy Dórával!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a közgadászt, egyetemi tanárt!

2025. július 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikai vizsgálatok szerint a sajtó étterem-értékeléseiben is a legfontosabb, az ételek minőségénél, a kiszolgálásnál is mérvadóbb szemponttá vált, hogy nyugodt légkörben, vagy csak lárma, zavaró zajok közepette tudunk-e étkezni.

Az, hogy egyre több a zajos hely, több okra vezethető vissza. Az egyik, hogy átalakultak az éttermek: míg régen a magasabb kategóriájú helyeken vastag függönyök, tapéták, ülőpadok, párnázott székek csillapították a hangot, napjainkban a sima formák, nagy üvegfelületek, a “kemény” bútorok az uralkodók.

Egyre több helyen építik egybe az éttermet a bárral, sőt, a konyhával, ami tovább növeli a zajt. Új éttermek tervezésénél kevesen gondolnak a hangszigetelésre – azért is, mert az nagy mértékben emeli a költségeket. Lehetne ugyan a régi módszert alkalmazni, függönyökkel, szőnyegekkel, tapétákkal, növényekkel – de ki szeretne ódivatúnak látszani?

Ugyanakkor sok helyen úgy gondolják: az állandóan sugárzott zene, a már kívülről érezhető lárma vonzza a vendéget, úgy érzi, vidám, eleven helyre kerül, ahol jól

Gasztroforradalom: a szalvéta színe sem mindegy
Mi kell egy sikeres éttermi dekorációhoz? Több összetevő, de az biztos, hogy a szín-választás meghatározó. Legalábbis így látja Linda Lundgren ételstylist, aki a Torkkal közösen összeállított gasztroszín kisokosával szeretne segíteni a vendéglátásban dolgozóknak, hogy még közelebb kerüljenek a tökéletes íz élményhez.

fogja érezni magát. Hiszen ki szeretne mauzóleumben vacsorázni…

S van olyan nézet is, hogy éppen lármás légkörben többet fogyaszt a kedves vendég – főként italból. Végül az, hány decibeles lármát kell elviselnünk, nem kis mértékben függ maguktól a vendégektől is. Ha sok a hangosan beszélő, akár ordítozó vendég, még rosszabb helyzetbe kerülünk.

Néhány tanács azoknak, akik szeretnek nyugodtan enni étteremben:

  • Menjünk korán. Igaz, nem mindenki szeret korán vacsorázni, de ha 7 óra előtt megyünk, alacsonyabb zajszintre számíthatunk.
  • Kérjünk asztalt csendes helyen, remélhetőleg van olyan.
  • Ha zavar a zene, kérjük, halkítsák le, kérésünkkel nem leszünk egyedül.
  • Ha nem teszik, tegyünk panaszt a tulajdonosnál. Talán rájön, hogy nem érdemes szüntelenül bömböltetni a magnót.
  • Ha nem járunk sikerrel, keressük másik éttermet. Zene és lárma nélkül. Ilyenek is vannak.
(Forrás: Vox)

Véleményvezér

A Fidesz az elmúlt öt év költekezését részben forintleértékelésből fedezte

A Fidesz az elmúlt öt év költekezését részben forintleértékelésből fedezte 

Első helyen az ipari termelői árak drágulásában.
Sorra történnek robbanások az orosz árnyékflotta tankerein

Sorra történnek robbanások az orosz árnyékflotta tankerein 

Immár a tengereken is folyik a háború.
Jönnek a Budapest-logós Pride pólók

Jönnek a Budapest-logós Pride pólók 

Az Orbán Viktorral szembeni ellenállás kereskedelmi vetületet kap.
Hadházy Ákos szerint személyenként 80 ezer forintos büntetésre számíthatnak a Pride résztvevői

Hadházy Ákos szerint személyenként 80 ezer forintos büntetésre számíthatnak a Pride résztvevői 

Bár egyetlen gyermeket nem ért sérelem a Pride miatt a résztvevők gigabüntetést kapnak.
Elképesztő nagyságú adófizetői pénzt kapott Áder János alapítványa

Elképesztő nagyságú adófizetői pénzt kapott Áder János alapítványa 

A Fidesz politikusai nem tudják ott hagyni az állami zsíros bödönt.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo