Komoly zavar lehet az éttermi számlákon

Alapvetően örülnek a vendéglátók az éttermi szolgáltatások áfacsökkentésének, de egyes részletszabályok komoly zavart is okozhatnak a számlákon. Lehet, hogy nem lesz citrom az ásványvízben, vagy drágább lesz elvitelre kérni valamit?

Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?

Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia

2025. november 4., Budapest

Jelentkezzen most!

A júniusban elfogadott módosítás szerint jövőre 18 százalékra, 2018-tól pedig 5 százalékra csökken az étkezőhelyi vendéglátásban (éttermi, mozgó vendéglátásban) árusított ételekre és helyben készített, nem alkoholtartalmú italokra alkalmazandó áfakulcs. Ugyanezen forgalom után 2018-tól 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást kell majd fizetniük a vendéglátóhelyeknek.Bár a szakma képviselői is jelentős előrelépésnek tartják a változtatást, a klasszikus szólást kifordítva minden jóban van valami rossz: számos problémát is látnak. (Egyébként nem csak a vendéglátás területén marad számos kérdés az áfacsökkentés kapcsán.)

Kép: Fotolia

Nem egyértelmű például, hogy mi számít helyben készített italnak - teszi fel a kérdést a Turizmus.com szakportál. Helyben készített az ásványvíz, ha a vendéglátóhelyen citromkarikát tesznek bele? (A szakportál e konkrét példa esetében a NAV állásfoglalását kérte, amely szerint ettől az ital nem lesz helyben készített.) A szakmai szervezetek azonban úgy vélik, hasonló kérdések bármikor felmerülhetnek, ezért sokkal egyszerűbb lenne, ha a törvény nem tenne különbséget a helyben és a nem helyben készített alkoholmentes italok között, és a szabályozás általánosan, valamennyi alkoholmentes italra vonatkozna. Amennyiben pedig erre nincs mód, akkor célszerűnek tartanák, ha az adóhatóság kiadna egy állásfoglalást a szabályozás gyakorlati vonatkozásai­ról, hasonlóan a bontott alkoholos italok tárolásával kapcsolatos jogszabályi értelmezéshez.

A másik gond azzal van, hogy az új áfaszabályokban érintett vendéglátó-szolgáltatások között csak az étkezőhelyi vendéglátás (éttermi, mozgó vendéglátás) szerepel, amelybe a TEÁOR alapján nem tartozik bele a rendezvényi vendéglátás és a közétkeztetés, pedig a szakmabeliek úgy gondolják, ezeknél is szükség lenne az adócsökkentésre.

Gond az is, hogy a helyben fogyasztásra és az elvitelre, illetve házhozszállításra is különböző áfakulcsot kell majd alkalmazni, ami sok kellemetlenséget okozhat azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek egy házon belül ezt is, azt is űzik. Végső soron akár oda is vezethet, hogy drágább legyen elvitelre kérni valamit, mint helyben fogyasztani.

A szakmai szervezetek a törvénymódosítással kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat - melyekről itt olvashat részletesebben - eljuttatták Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztoshoz is. A Turizmus.com információi szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség vizsgálja az észrevételekben megfogalmazott módosítási javaslatok költségvetési hatásait.

Véleményvezér

Gulyás Gergely ismét egy otromba butaságot mondott

Gulyás Gergely ismét egy otromba butaságot mondott 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sokszor hadilábon áll a valósággal.
Ingyen lehet utazni a Békemenetre

Ingyen lehet utazni a Békemenetre 

Vajon ki fizeti a Békemenetet?
Magyar fiatal halt meg az ukrajnai háborúban

Magyar fiatal halt meg az ukrajnai háborúban 

A „Nemo” hívójelű fiatal magyar önkéntes volt.
Jön az orosz hadiadó, nincs pénz a háborúra

Jön az orosz hadiadó, nincs pénz a háborúra 

Trump most Ukrajnára koncentrál majd.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo