hirdetés

Komoly zavar lehet az éttermi számlákon

Alapvetően örülnek a vendéglátók az éttermi szolgáltatások áfacsökkentésének, de egyes részletszabályok komoly zavart is okozhatnak a számlákon. Lehet, hogy nem lesz citrom az ásványvízben, vagy drágább lesz elvitelre kérni valamit?

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A júniusban elfogadott módosítás szerint jövőre 18 százalékra, 2018-tól pedig 5 százalékra csökken az étkezőhelyi vendéglátásban (éttermi, mozgó vendéglátásban) árusított ételekre és helyben készített, nem alkoholtartalmú italokra alkalmazandó áfakulcs. Ugyanezen forgalom után 2018-tól 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást kell majd fizetniük a vendéglátóhelyeknek.Bár a szakma képviselői is jelentős előrelépésnek tartják a változtatást, a klasszikus szólást kifordítva minden jóban van valami rossz: számos problémát is látnak. (Egyébként nem csak a vendéglátás területén marad számos kérdés az áfacsökkentés kapcsán.)

Kép: Fotolia

Nem egyértelmű például, hogy mi számít helyben készített italnak - teszi fel a kérdést a Turizmus.com szakportál. Helyben készített az ásványvíz, ha a vendéglátóhelyen citromkarikát tesznek bele? (A szakportál e konkrét példa esetében a NAV állásfoglalását kérte, amely szerint ettől az ital nem lesz helyben készített.) A szakmai szervezetek azonban úgy vélik, hasonló kérdések bármikor felmerülhetnek, ezért sokkal egyszerűbb lenne, ha a törvény nem tenne különbséget a helyben és a nem helyben készített alkoholmentes italok között, és a szabályozás általánosan, valamennyi alkoholmentes italra vonatkozna. Amennyiben pedig erre nincs mód, akkor célszerűnek tartanák, ha az adóhatóság kiadna egy állásfoglalást a szabályozás gyakorlati vonatkozásai­ról, hasonlóan a bontott alkoholos italok tárolásával kapcsolatos jogszabályi értelmezéshez.

A másik gond azzal van, hogy az új áfaszabályokban érintett vendéglátó-szolgáltatások között csak az étkezőhelyi vendéglátás (éttermi, mozgó vendéglátás) szerepel, amelybe a TEÁOR alapján nem tartozik bele a rendezvényi vendéglátás és a közétkeztetés, pedig a szakmabeliek úgy gondolják, ezeknél is szükség lenne az adócsökkentésre.

Gond az is, hogy a helyben fogyasztásra és az elvitelre, illetve házhozszállításra is különböző áfakulcsot kell majd alkalmazni, ami sok kellemetlenséget okozhat azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek egy házon belül ezt is, azt is űzik. Végső soron akár oda is vezethet, hogy drágább legyen elvitelre kérni valamit, mint helyben fogyasztani.

A szakmai szervezetek a törvénymódosítással kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat - melyekről itt olvashat részletesebben - eljuttatták Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztoshoz is. A Turizmus.com információi szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség vizsgálja az észrevételekben megfogalmazott módosítási javaslatok költségvetési hatásait.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo